Személyi adatokat gyűjtenek

Olvasónk korábban fejvadászként dolgozott, de ahogy ő írja, megundorodott ettől a világtól és sajnos az országtól is.

Kedves Pályázók!

Régebben személyzeti tanácsadónál dolgoztam, ezért tudom az alábbiakat. Hamar megundorodtam ettől a világtól és országtól, most már külföldről írom Nektek e sorokat!

Szomorú ezt leírnom, de vegye már észre mindenki, hogy mi zajlik.

Van olyan kiírt álláspályázat, ami

1. csak marketing célokat szolgál: azaz csak személyi adatokat gyűjtenek; csak megnézik, hogy ha adott pozíció ha létezne, mennyire gyorsan, milyen kvalitású jelöltekkel lenne betölthető ; mutatja a konkurenciának, hogy ’ lám, mi embert keresünk, míg ti leépíttetek’- de nincs mögötte semmi!!!

Ezen esetekben vagy be se hívnak senkit interjúra, (ekkor van az, hogy minden kritériumnak megfeleltem, oszt mégse) vagy mindenki eljut 1-2 körig, kifaggatják a pályázót a bérigényéről, most mennyit keres..stb. de mivel nincs mit betölteni, így nem lesz nyertes sem! Ez olyankor is lehet, amikor azt mondják nem Te, a másik jelölt nyerte el a pozíciót. Neki meg azt mondják Te …Sose tudod meg.

2. törvény szerint kötelező pályáztatni bizonyos esetekben, de már megvan a jelölt…Erről sem tudtok ti jelöltek semmit. Végigmentek a 3-5 körön és megkapjátok, hogy volt jobb. Persze, mindenkinél van jobb, főleg Jucika, a vezérig./ államtitkár unokahúga. Ekkor is mindegy hány nyelven tudtok, öltönyben, vagy suhogósban mentek-e.

3. Sok esetben meg se hirdetik az állást, mert spontán ismeretségi kör által betöltik, de ekkor legalább nem szívatnak senkit.

4. Van olyan is, amikor a megbízó nem tudja kit keres, keres-e egyáltalán valakit, vagy olyan okok miatt esel ki már a Cv-d elküldése után, hogy csak na!!!! „na, izé..olyan, legyen olyan türkizkék szeme a csajnak” –mondta nekem pár éve egy komoly vállalat komoly igazgatója, mint fő kritériumot leendő munkatársával kapcsolatban…

Sajnos ezek ellen nem lehet védekezni, óhatatlanul is belefut az álláskereső ezekbe. És bizony ez sok csalódásra ad okot, főleg, ha valaki 6. hónapja munkanélküli, fogytán a pénze, önbecsülése és reménykedik, hogy mivel már az 5. körnél tart talán lesz állása. Szegény nem tudja, hogy egy össznépi társasjáték bohóca csupán. Ha a cégeknek kötelező lenne névvel, arccal vállalni a hirdetést, sőt, mint külföldön kifizetni az interjúkra utazás költségét, ez pl. ha budapesti az illető és az interjú is helyben van, 5 körnél már 5X2 (mert oda-vissza)X bkv jegy ára…ami sok jelöltnél tetemes is lehet, akkor meggondolnák kit szívatnak és hogyan.

A személyzeti tanácsadónak/fejvadásznak érdeke, hogy minden épkézláb jelöltet továbbküldjön a megbízónak, mert általában jutalékból él és neki sem jó, ha belsős jelöltet választanak, nem az övét, mert akkor hiába dolgozott…Persze néhány tanácsadó cég picsipacsizik, azaz, tudják, hogy az ő jelöltjük nem lehet nyerő, mert eldöntött kié az állás, de mint tudjuk itthon létezik ilyen-olyan pénz-visszaosztás, hogy mindenki jól járjon.

TERMÉSZETESEN NEM MINDEN CÉG és Fejvadászcég működik így, sőt a legtöbb becsületes, de jó lenne, ha tisztulna a piac, mert a kamu cégek rontják a normálisan működni akaró cégek renoméját. És természetesen nem minden hirdetett állás kamu, ezzel nem azt akartam sugallni, de sokan írtátok, hogy 160 helyre pályáztatok, nos abból lehet 10-40 kamu simán…

A válság pedig úgy változtatta meg a piacot, hogy – amellett, hogy több lett a vadász, mint a fóka- a cégek nem keresnek mindenáron embert, akit meg igen, azt még több fordulós interjúkon át szívatják, keresik a minél jobb és olcsóbb jelöltet. Sokan írtátok, hogy diplomával, több nyelvvel sem vesznek föl titeket és hónapok óta kerestek állást: ilyen ember a jó, megtört, lassan minimálbérért is dolgozna, mert éhezik, adósságai vannak. (ide a rozsdás bökőt, hogy a bérből-fizetésből MO-on élők zömének nincs 5-6 havi megtakarítása!)

Tanulság? Na az nincs. Vagy lehet több is van. De ez nem vigasztalja azt, aki hónapok-évek óta állást keres.