Az utolsó bőrt is lehúzzák a munkavállalóról

Ne feledjétek, munkanélküli olvasóink számára lehetőség nyílik ingyen és bérmentve hirdetni blogunkon, részletek ITT.

Aktív álláskeresőinket megtekinthetitek ITT.

 

Kedves Erynnis!

Ugyan én egy személyben ragadtam billentyűzetet, de legalább 80 munkatársamat/cégnél dolgozót érint a következő probléma, melyben segítséget kérek/kérünk tőletek.

A cég, ahol dolgozom, munkavállalóinak kb. 95%-át munkaerőkölcsönző által foglalkoztatja. Ez a munkaerőkölcsönző a néhai hírhedt Humán Rent, illetve sokadik névváltását követően most éppen Workway. A bérezés gyakorlatilag úgy történik, hogy van egy bejelentett bruttó bérünk, mely a ténylegesen átutalt nettónk kb. 60-70%-a, és a nettónk pedig különféle jogcímekkel (fizetéselőleg, könyvutalvány stb.) utalt összegekkel bővülve áll össze. Az itt dolgozók gyakorlatilag már megszokták, hogy a Humán Rent névváltoztatása miatt 3 havonta "új" munkahelyen dolgoznak, és minden hónapban aláíratnak velük különböző papírokat fiktív befizetésekről és miegymásról, de manapság az ember sajnos kénytelen a megszoksz vagy megszöksz elvet követve nyelni egy nagyot és aláírni, ha szeretné megőrizni a munkahelyét. Ami most történt, azonban minden érintettnél betette az ajtót, és nem igazán tudjuk, hogy tudunk-e bármit tenni ellene.

A munkaerőkölcsönző szokásos heti fogadóórájára minden olyan alkalmazottat, aki az adójóváírását egy összegben szerette volna visszaigényelni az év eleji döntése szerint, behívtak egyesével, és alá akartak íratni velünk egy papírt, miszerint mégis inkább havi jóváírást kérnek. Gyakorlatban ez eddig is azt jelentette a cégnél, hogy aki a havi jóváírást választja, annak benyeli a pénzét a Humán Rent. Most is erre akartak minket rábírni. A nagy felháborodás és nyomás hatására a HR képviselője elmondta, mi is áll az ügy hátterében. Mivel egyre többen tisztában lettek azzal, hogy éves jóváírást kell választani, ha szeretnének egy forintot is látni az adóvisszatérítésükből, ezáltal megcsappant a HR bevétele. Emiatt ezt az elveszett pénzt a tényleges munkaadónktól szerette volna visszakapni úgy, hogy emelte a közvetítői díjat vagy fejpénzt vagy mifenét. Ebbe viszont a munkahelyünk nem ment bele, és a Humán Renttel közösen kiötlötték, hogy írassák alá a munkavállalókkal a havi adójóváírásról szóló papírt, ezáltal fosszák meg őket az adóvisszatérítéstől, melyet így a HR benyelhet, és akkor a HR nem fog közvetítői díjat emelni. Nagyszerű, így mindenki jól jár, csak minket munkavállalókat fosztanak meg éves szinten több mint 100.000 forinttól. Ebbe természetesen senki nem akart belemenni, mire azt a választ kaptuk, hogy jó rendben, semmi gond, de akkor a havi átutalt bérünket fogják csökkenteni 11.384 forinttal. Teszem hozzá, mivel a bejelentett bruttó bérünk alacsony, ezáltal a közelmúltban csökkentett munkavállalói terhek általi plusz pénzt sem kapjuk meg, de ebbe is beletörődtünk, mert mindeki úgy volt vele, hogy legalább az adójóváírásból származó pénz elfogadhatóvá teszi a keresetünket. És most ettől is meg akarnak minket fosztani.

Kérdem én,hogy ebben az országban tényleg mindent meg lehet tenni a munkavállalóval? A munkaadók kényükre-kedvükre húzhatják le az utolsó bőrt is a becsületesen dolgozó, családját eltartani akaró emberekről? Mit tanácsoltok, mit tudunk tenni? Egyelőre a munkahelyem nevét nem akarom leírni, mert nagyon remélem, hogy sikerül nyomást gyakorolnunk rájuk, és vonják vissza a döntésüket, de ha semmi érdemleges előrelépés nem történik, akkor nem leszek rest publikálni.

Nagyon várom a válaszokat, és előre is köszönöm őket!

Köszönettel:Anonymus

Kedves Anonymus!

Az adójóváírásról szóló nyilatkozatot senki nem teheti meg a
munkavállaló helyett, csak ő és természetesen kikényszeríteni sem
lehet a nyilatkozattételt. Fizetést pedig nem lehet egyoldalúan
csökkenteni, kizárólag a munkáltató és a munkavállaló kölcsönös
megállapodása (munkaszerződés-módosítás) alapján. Ha pedig ehhez még
nem valós adminisztráció (félrekönyvelések, stb.) is társul, annak az
APEH-nél is megvannak a következményei.

Ezt mondják a jogszabályok, aztán persze más kérdés, hogy ebből a
gyakorlatban mennyi valósul meg. Nehéz tanácsot adni, az viszont jó
dolog, ha összefogtok a munkatársaiddal és együtt tiltakoztok a
munkáltató eljárása ellen, illetve egyébként is kiálltok egymás
mellett. A nyilvánosságot, történeted publikálását is jó ötletnek
tartom, sajnos a munkavállalóknak már lassan ez marad az egyetlen
"ütőkártyájuk".

A hozzászólóktól biztosan kapsz még néhány jó tanácsot!


Sok sikert kívánok nektek,
Erynnis