A pályázat kiírása előtt megkezdik a protekciósok interjúztatását

Kedves Szerkesztők!

 

Lassan 4 hónapja keresek állást, szerencsére (?) van munkahelyem, de váltani szeretnék. Mindenkitől hallom, illetve a saját bőrömön is tapasztalom, hogy mennyire rossz a helyzet. Eddig csak olyan interjún voltam a 3 hónap alatt, ahová ismerősökön keresztül kerültem, vagy az álláskereső oldalra feltöltött önéletrajzom alapján engem kerestek meg. Olyan az állásokra, amelyekre hirdetés alapján jelentkeztem, eddig nem hívtak be.

 

Mivel a szakmámmal leginkább a közszférában lehet elhelyezkedni, így aztán nagy érdeklődéssel figyelem a kozigallas.hu álláshirdetéseit. Természetesen tudom, hogy az ott meghirdetett állások nagy része már eleve be van töltve, gyakran csak arról szól a dolog, hogy ismét meg kell hirdetni egy-egy határozott idejű pozíciót. Őszintén szólva nem értem, hogy ez miért van így, miért kell elfogadnunk ezt a tényt. Úgy gondolom, maga a kozigallas.hu egy nagyon jó ötlet, de az ötletnek együtt kellett volna járnia azzal, hogy valódi állásajánlatokat írnak csak ki az oldalra.

 

Ami azonban az utóbbi időben méginkább kicsapta a biztosítékot, az az volt, hogy kiderült, hogy adott esetben az ilyen közszférában meghirdetett állásoknál olyasmi is előfordul, hogy még a pályázat kiírása előtt megkezdik a protekciósok interjúztatását, majd utólag jelentetik meg magát a pályázatot, mivel az kötelező. Nem gondoltam, hogy ez így megy, de konkrétan megtapasztaltam ezt az ismeretségi körömben. A pályáztatókban lehetne legalább annyi erkölcsi érzék, hogy a protekciós jelölteket csak akkor kezdik el interjúztatni, amikor meghirdették az állást hivatalosan is.


Persze a végeredmény szempontjából ez nem számít, mivel gondolom, az esetek nagy részében mindenképp az eleve előnnyel indulók valamelyike kerül be, de valahogy mégis zavar maga a tény.

 

Azt már csak halkan említem meg, hogy most kellett arra is ráébrednem, hogy az ismerősök útján betöltött állásoknál a nyertes pályázó (protekciós) nem feltétlenül a legjobb munkaerő, sőt, akár nincs is meg a szükséges tudása az adott pozícióhoz, sok esetben csak szimplán ő XY fiacskája. Így aztán nem értem, hogy miért is annyira jó egy munkáltatónak így, az ismeretségi körből válogatnia, hiszen lehetséges, hogy így nem találja meg az adott pozícióra igazán alkalmas jelöltet. Kíváncsian várom ez utóbbi kérdésemre a blogot olvasó munkáltatók válaszát.

 

No meg persze jó volna, ha valami magas pozícióban lévő munkaerő a közszféra részéről is megmagyarázná azt az anomáliát, amit a kozigallas.hu oldal létezése hordoz magában. De ahogy ezt az országot ismerünk, erre várhatok még vagy 50 évig.

 

Üdv., Anita