Kedves Erynnis!


A következő, szerintem tisztázásra váró, sokak által érdekelt téma lenne a kérdésem:


Ha valaki határozott idejű munkaviszonyban van, és akkor esik teherbe, vagy már éppen terhes a munkaviszony megkezdésekor, akkor hogyan zajlik a gyes, munkaviszony kérdés?


Ha mondjuk 1 éves határozott munkaviszonyban vagyok, és a periódus 4. hónapjában megyek el szülni, akkor a maradék 6 hónapra kapok gyest, majd utána nem, mert lejár a határozott munkaviszonyom?


És gyes után nem mehetek vissza dolgozni, mert időközben megszűnt a jogviszonyom? Vagy folytathatom, hiszen "csak" szüneteltettem a munkaviszonyt?


Kérlek, tedd tisztába ezt számomra (és sokak számára) minél hamarabb, mert döntenem kéne.


Köszönöm, l.

 

Kedves Dododf!


Igyekszem tisztába tenni a problémát, kezdjük talán a határozott idejű munkaviszonnyal. Ez a határozott időtartam elteltével automatikusan megszűnik (nem megszüntetik!), akár állapotos, beteg, stb. a munkavállaló, akár nem, esetükben ugyanis a tilalom a megszüntetésre (felmondásra) vonatkozik.


A szülés, gyermeknevelés esetén járó állami juttatásokat pedig először két csoportba kell sorolnunk: egyik csoportba azok az ellátások tartoznak, amelyek biztosítási (társadalom- és egészségbiztosítási) jogviszonyhoz kötődnek (ez a TGYÁS és a GYED), a juttatások másik csoportját - az egyszerűség kedvéért most egy csoportba sorolom ezeket - a különböző jogcímeken juttatott, nem biztosításhoz kötődő támogatások alkotják (ilyen például szüléskor nyújtott egyszeri pénzbeli juttatás - sajnos a hivatalos neve most nem jut eszembe -, a családi pótlék, a GYES, stb.).


Mivel a szülés után közvetlenül a TGYÁS és a GYED a releváns, ezekről írok itt bővebben, természetesen ha lesz rá igény, akkor később a többit is összefoglalom.


Mind a TGYÁS, mind pedig a GYED biztosításhoz - nem pedig munkaviszonyhoz - kötődik, optimális esetben persze ez a kettő együtt jár, de biztosított úgy is lehet valaki, hogy nincs munkaviszonya (hanem pl. megállapodást köt az OEP-pel és fizeti maga után a járulékokat), vagy úgy is, ha épp fizetés nélküli szabadságon van.


TGYÁS annak a - nőnek - jár, aki a szülést megelőző 2 évben legalább 180 napon át biztosított volt és
- a biztosítás időtartama alatt, vagy annak megszűnésétől számított 42 napon belül szül, vagy
- a biztosítás megszűnését követő 42 napon túl szül, táppénz, vagy baleseti táppénz folyósításának időtartama alatt, vagy pedig a táppénz folyósítása megszűnését követő 28 napon belül.
A 180 napos biztosítási időtartamba be kell számítani azt az időt is, ami alatt az anyuka - a biztosítás megszűnése után - táppénzben, baleseti táppénzben, TGYÁS-ben, illetve GYED-ben részesült, közép-vagy felsőfokú tanulmányokat nappali tagozaton 1 évnél hosszabb ideje folytatott, vagy pedig rehabilitációs járadékban részesült.


A TGYÁS a szülési szabadság időtartamára - 6 hónap - jár, mértéke a napi átlagkereset 70%-a, maximuma nincs, viszont csak az anyuka veheti igénybe.


A GYEDet viszont már nemcsak az anyuka, hanem bármelyik szülő - viszont csak az egyikük -igényelheti, akkor, ha a gyermeket a saját háztartásukban nevelik, és
- ha az igénylést - nő esetében a szülést - megelőző 2 éven belül legalább 180 napon át biztosított volt a szülő,
- vagy ha a szülő az igénylést megelőzően TGYÁS-ben részesült és a biztosítási jogviszonya ennek időtartama alatt szűnt meg, feltéve, hogy a TGYÁS-re vonatkozó jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően legalább 2 éven át biztosított volt.


A 180 napos biztosítási időbe ugyanazok számíthatók be, mint a TGYÁS-nél. A GYED a TGYÁS-ra való jogosultság időtartama lejártának napjától (tehát ha a szülést követően veszik igénybe a TGYÁS-t, akkor a 6 hónapos szülési szabadság leteltétől) vehető igénybe és max. a gyerek 2 éves koráig, összege szintén a napi átlagkereset 70%-a, viszont itt már van maximum: a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a havonta.


Mind a TGYÁS, mind pedig a GYED-re érvényes, hogy mellette nem lehet munkát végezni, vagy bármi ilyen és hasonló címen jövedelmet szerezni, a GYEDnél továbbá az is feltétel, hogy a szülő saját háztartásában nevelje a gyereket (bölcsödébe, óvodába sem adhatja, nem lehet letartóztatásban, a gyermek nem lehet nevelőszülőknél, stb.).


Tudom, hogy kicsit soknak, illetve bonyolultnak tűnnek a szabályok, annyit érdemes megjegyezned, hogy a biztosítási jogviszonyod napjait kezdd el számolgatni és ha kijön a 180 nap, akkor nem lesz gond.


Az itt írottakat elolvashatod az 1997. évi 83-as törvényben is, ez a kötelező egészségbiztosítás alapján igénybe vehető pénzbeli és nem pénzbeli ellátásásokról szól.


Üdv,
Erynnis


Ui.: kedves olvasók, kérlek, jelezzétek, ha valamilyen - itt felsorolt, vagy fel nem sorolt - juttatásról szeretnétek még többet tudni, én pedig megpróbálom akkor azokhoz is összeszedni a fontosabb infókat.

Címkék: munka gyes

A bejegyzés trackback címe:

http://munkahelyiterror.blog.hu/api/trackback/id/tr551513752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Munkaadó 2009.11.10. 10:08:07

@a_tom: Szerintem jobb így :)

Ugyanis a normál béred 70%-át kapod, de ez nem lehet több, mint a minimálbér kétszeresének a 70%-a... itt az a lényeg, hogy az eddigi fizetésed 70%-át kapod, de ha a fizetésed több, mint a minimálbér kétszerese, akkor már nem nő tovább a Gyed.

Így logikusabb - nekem.

kairouan 2009.11.10. 10:13:58

@gorillka:
Illetve az olyanokkal, mint én és a hozzám hasonlók, akik már benne vannak a korban szeretnének szülni, de lassan egy éve nincs munkájuk.
Hiába dolgoztak 8-10 évet, most csak gyesre lesznek jogosultak.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2009.11.10. 10:18:44

Egyébként rohadtul igazságos egy ország (jobban belegondolva), hogy a nők gyermekvállalása, hogy történik.

- Nem akarok gyereket, mert nem fogok GYES-t, GYED-et meg még mittoménmicsodát kapni.
- Nem akarok gyereket mert kiesek a munkából, egy kisgyerekes anyukát meg sehova se vesznek fel.

Esetleg:
- Nincs gyerekem, de félek az állásinterjúkon ettől a kérdéstől, mert ha még nincs, akkor azért ne vesznek fel, ha van akkor meg azért nem fognak.

Hölgyeim!
Önök vágtak már pofán valakit egy állásinterjún?:D

tucka 2009.11.10. 10:21:30

Csatlakozom az előttem szólókhoz, akiknek ki van ... a sok bonyolult megfogalmazástól.
Az ember nem tudja kinek higgyen. Mert ki tudja, hogy ki honnan, milyen forrásból vette azt amit mond, ami aztán lehet párt vagy saját érdek függő.
Az ilyeneket úgy kellene átadni, hogy nem ahogy le van írva, hanem aki nem jártas a dolgokban az is megértse.
Avval a nézettel megint nem értek egyet ami fentiek hozománya, hogy + nekem értenem kéne a pénzügyekhez, joghoz, mosógéphez, de mindezt azért, hogy nehogy átvágjanak.
Hogy mondjuk ne csak negatívumokat írjak, azért lehet 2 biztosnak vehető forrás amire lehet támaszkodni

- KSH adatai
- a pártok szavazatainak aránya lényeges kérdések meghozatalakor

Ja és ez akkor sem Erynnis bírálata volt, mert legalább tesz vmit, hogy az ember tisztábban lásson.

Andie 2009.11.10. 10:25:48

@zéka: Hát a parancsolat értelmezésen / bonyolításon :) Esetleg ha leirnád mind a 10-et ilyen szakszöveggel, sztem sokan hálásak lennénk érte! :))

@tucka: Ez még haggyán, de a cég (nagy bank!!!) munkaügyese teljesen máshogy tudta a dolgokat, mint a TB / MÁK ügyintézője. Ugyanaz az infó több verzióban kering a köztudatban, és akkor te bogozd ki, hogy akkor most hogy is van, mikor, mennyit, mit, hova, mikor...
Komolyan mondom, a Vogon bürokrácia ehhez képest egy nyilegyenes út.

kairouan 2009.11.10. 10:26:14

@zéka:
"Hölgyeim!
Önök vágtak már pofán valakit egy állásinterjún?:D"

Sajnos ezzel nem leszek előrébb.

A hülye rendszert kellene megváltoztatni, azt hogy a munkáltatónak egy rakat pénzt kell fizetni a kismama után és máris szívesebben alkalmaznák őket.

Pjotr Fjodorovics 2009.11.10. 10:36:15

Úgy látom, sokan itt még mindig a szocializmusban élnek: én tettem valamit (szültem egy gyereket), aztán felteszem a kezem, hogy Állam Bácsi intézzen el nekem mindent (ld. Andie). Sajnos az a helyzet, hogy Neked kell utána járni a dolgoknak, mert Neked van rá szükséged - azért ma már elég sokan végeztek legalább középiskolát, átlagos ismeretekkel és utánaolvasással (igen, valóban, ez időráfordítással jár...) képbe lehet kerülni, de ha mégsem sikerül, igénybe tudsz venni szakértő segítséget (ld. pl. épp ez a blog, vagy jogász, tb-ügyintéző, stb). Ami meg a jogszabályok bonyolultságát illeti: ha meg nem így lenne megfogalmazva, mindenki sírna, hogy nem pontos, sok a kiskapu, félreérthető, stb.

Mondom mindezt úgy, hogy egyébként én sem bánnám, ha egyszerűbbek lennének a dolgok.:-)

kulup 2009.11.10. 10:36:49

Ne haragudj, hogy ezt kell mondanom : a cikk tele van pontatlanságokkal, az ilyet inkább károsnak tartom. Itt van egy nagyon jó összefoglaló, olvassátok inkább ezt :

www.csaladinet.hu/tudastar/gyed-gyes/

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2009.11.10. 10:38:15

@Andie: mi Budapesten kb 2 nap alatt mindent lerendeztünk. Sok dolgot levélben el lehet intézni, még gyorsabb is, azt mondják. Mindegy, már túl vagy rajta. Akkor ez a többieknek szól.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2009.11.10. 10:42:10

@Andie: dolgozok rajtaXD

@kairouan: tudom, de nekem ennél a kérdésnél tuti elpattanna valami...mondjuk én fiú vagyok

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2009.11.10. 10:43:40

de igazán lehetne egyszerűbb: gyereket szültél?

Jelzed az önkormányzatnál, vagy a kórházban regisztrálnak, megadod a bankszámlaszámodat, adószámodat, majd 2 éven keresztül küldenek mindenféle pénzt. Ennyire egyszerű is lehetne.

A cikkben pedig egy lényegi dologra nem kaptunk választ (én nem találtam): határozott idejű szerződés esetén mi van.

kairouan 2009.11.10. 10:45:07

@Pjotr Fjodorovics:
Én közgazdász vagyok és nem tartom magam hülyének az ilyen pénzügyi kérdésekben, de onnantól, hogy kicsit speciálisabb az eseted már nincs normálisan leírva, különösen az a rész, ami májustól lesz. Ráadásul kérdeztem "TB szakértőket" és két eltérő választ kaptam.

Amikor múltkorában a sógornőm elment dolgozni az oephez (még gyesen van) és ott közölték vele, hogy mondjon fel, mert nem lehet egyszerre két helyen munkaviszonya.

Ezek után hogy várják el, hogy a laikusok képben legyenek minden apró részlettel??

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2009.11.10. 10:45:31

"mi Budapesten kb 2 nap alatt mindent lerendeztünk."

Persze ehhez is a feleségem kellett, aki körbetelefonálgatott napokon keresztül.

kairouan 2009.11.10. 10:47:59

@zéka:
Gondolod, hogy nekem nem??
Már gondolkodtam válaszokon:
- éppen válófélben vagyok
- férjem külföldön dolgozik, még nem aktuális
- meddő vagyok
stb.

Igazából azt nem értem mi alapján hiszik el bármelyik válaszomat is???

Múltkor is kérdezte egy nő, hogy mi a helyzet gyerekfronton. Mondom építkezünk még nem akarunk.
Válasz: Ja értem, tehát akkor csak jövőre lesz aktuális, amikor kész a ház?

Ilyenkor szívem szerint én is megkérdezném, hogy ha ezt gondolják, hogy alig várom, hogy megtermékenyítsenek, akkor minek hívnak be??

pampalina 2009.11.10. 10:57:17

@stator: A tgyás-nak nincs maximuma. Ugyanúgy számolták, mint a táppénzt, de ez maradt 70% és az összege nincs maximalizálva.

kulup 2009.11.10. 10:59:54

Na jó, akkor leírom :

"Ha az anyuka nem rendelkezik a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultságot megelőző évben és a szülési szabadság kezdő napját közvetlenül megelőzően sem 180 naptári napi, figyelembe vehető jövedelemmel, akkor a terhességi-gyermekágyi segély napi összegének alapja a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének (2009-ben 143.000 Ft) harmincad része."

Tehát nincs maximuma, ha van 180 bérezett napja. Ha nincs, akkor a min.bér kétszeresének 70 %-a a maximum.

Továbbra is ezt javaslom :
www.csaladinet.hu/tudastar/gyed-gyes/

kulup 2009.11.10. 11:01:55

@pampalina: Na jó, akkor leírom :

"Ha az anyuka nem rendelkezik a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultságot megelőző évben és a szülési szabadság kezdő napját közvetlenül megelőzően sem 180 naptári napi, figyelembe vehető jövedelemmel, akkor a terhességi-gyermekágyi segély napi összegének alapja a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének (2009-ben 143.000 Ft) harmincad része."

Tehát ha nincs 180 bérezett nap, akkor van maximum, a min.bér 2-szeresének 70 %-a.

Továbbra is javaslom ezt :

www.csaladinet.hu/tudastar/gyed-gyes/

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2009.11.10. 11:05:06

@Andie: Azért ezen leizzadtam:

1. Uradat Istenedet imádd, és csak neki szolgálj !
2. Isten nevét hiába ne vedd !
3. Az Úr napját szenteld meg !
4. Atyádat és anyádat tiszteld !
5. Ne ölj !
6. Ne paráználkodj !
7. Ne lopj !
8. Ne hazudj, mások becsületében kárt ne tégy !
9. Felebarátod házastársát ne kívánd !
10. Mások tulajdonát ne kívánd!

1.A vallási törvény nevében (továbbá VTK) minden embernek a vallási feljebbvalóját (lásd:Isten) kell elfogadnia, tisztelnie, gazdasági szempontból pedig periodikusan eleget kell tenni a kívánalmaknak.

2.A törvény nevében joggal való visszaélés jogtalan használatáért a VTK büntetést róhat ki magánszemélyek, vagy gazdasági szereplők ellen, amennyiben felesleges ügyekben akár érintőlegesen, akár teljes hozzáférhetőségben illetéktelenül elhangzik a vallási feljebbvaló neve.

3.A törvény nevében aki a vallási feljebbvaló tanításait követi, évente jogosult egy vagy több vallási áhítatnak, ez minden magyar állampolgár alkotmányos és VTK szerinti vallásos joga. Amennyiben azonban jogi aggályosság lép fel más egyenértékű vagy értékben magasabb törvénnyel szemben, akkor 3-5 évig terjedő vallástagadás büntetés róható ki.

4.A VTK továbbá kimondja az I.sz. 5 évi 526. törvény 6 § 20 bekezdése, hogy az embernek továbbá a vallási feljebbvalóján kívül tisztelnie kell a törvényes szüleit, gondozóit, vagy eltartóit függetlenül attól, hogy az illetékes személyek szükségesnek érzik ezt a lépést.

6.Szexuális kapcsolatot létesíteni házasságon kívül nemtől, kortól, indenditástól függetlenül tilos és a VTK szabályaiba ütközik. Amennyiben a szexuális kapcsolat mégis létrejön akkor:

Ha férfiről van szó: nemi szervét turmixgépbe kell helyezni.
Ha nőről van szó: gangbangelnie kell 3 lóval:D:D:D:D

7.A VTK továbbá kimondja, hogy bármely vallási magánszemély, vagy gazdasági szereplő nem tulajdoníthat el más magánszemélytől, vagy gazdasági szereplőtől, anyagi vagy nem anyagi javakat értéktől függetlenül.

8.Amennyiben a vallási magánszemély egy konkrét, vagy hallott történetet a saját szája íze szerint költ át, az gangbangeljen 5 (!!!) lóval.

9.Amennyiben két vallási magányszemély vagy gazdasági szereplő, kivételes esetekben non-profit cég egymás vallásban ugyanannyira vagy jobban hiteles élettársával ha megpróbál akár gondolatban is szexuális kapcsolatot létesíteni, annak 2 hetes masszív beöntéskúra a jutalma + áfa.

10.Kiegészítés a 8. §:

Amennyiben a fent említett eltulajdonítás nem történt meg csak gondolatban, az ráutaló magatartásnak minősül, ami ugyanakkora büntetést von maga után. Ennek a betartását a gondolatrendőrség elemzi a nap 24 órájában.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2009.11.10. 11:05:51

@kairouan: Lehet, hogy azt hiszik, hogy nincs védekezés a szexben.

Égbekiáltó 2009.11.10. 11:22:29

Vajon a posztoló csaj etikusan járt el amikor 5 hónapos terhesen határozott idejű jogviszonyt köt? Persze, persze a szükség nagy úr, hasonló helyzetben bárki megtette volna, csak akkor a hölgyek ne csodálkozzanak, hogy az állásinterjún az első kérdés az, hogy mikor akar szülni. Biztos nem egyedi eset a mostani.

Lássuk egy kicsit más szemszögből a hazai szülési támogatási rendszert. Szemét kormány megvonja, két évre csökkenti, nem ad csak azért mert, stb. Izraelben pl 14 hét fizetett szülési szabadság jár, utána semmi, mehet vissza dolgozni. Spanyolországban ugyanez fél év. Pedig azok állítólag életszinvonalban előttünk járó civilizált országok. Tud egyáltalán valaki olyan országot, ahol olyan sokáig és annyira "megfizetik" az anyákat mint nálunk? Mindez szép és jó, csak akkor ne sírjunk, hogy jaj a sok papír, jaj a sok jogszabály.

agi02 2009.11.10. 11:26:06

@gorillka:

"Ha valaki éveken keresztül fizeti a TB-t rendes munkaviszonyban, azzal most sincs gond. "

Sajnos azt kell mondanom naív vagy. Ha pl volt 15 évig egy jól fizető állásod. 4-5-6 hónapos terhes vagy amikor megszűik a cég és vele megszűnik az állásod is.

A terhességed problémamentes és nem tudsz elmenni táppénzre vagy nem is akarsz.

Na ez az az eset amikor hiába fizettél előtte 15 évig folyamatos munkaviszonyban akármennyi járulékot, egy fillért sem kapsz, mert később szűlsz mit a megadott határidő.

Marad a kiskapu, keresni kell egy ismerőst aki kamuból felvesz a cégéhez arra a pár hónapra és zsebből kifizeted neki amit befizet utánad.

Ha meg a terhességed első észrevételekor apuci beesz a vállalkozásába havi 1 millió FT bruttóval (még ha előtte a havi 4500 Ft-ot fizetted csak évekig) akkor jön a GYÁS nem is kis összeggel.

kulup 2009.11.10. 11:28:50

@Égbekiáltó: Az anyasági támogatások rendszere nyilvánvalóan túl bőkezű, pazarló, csak ezt kevesen merik kimondani. Szocialista vívmány még az átkosból, csak senki nem mert hozzányúlni. Illetve most végre megtették, de ezt ugye a másik oldal majd visszavonja (szerintem nem fogja). Emellett az egész nagyon kaotikus, aki ért hozzá, könnyen kijátssza.

kulup 2009.11.10. 11:30:31

@agi02: Ez így ebben a formában nem igaz. Elmegy munkanélkülire, és onnan igényli. Nem egyszerű, de lehetséges. Ennél egyébként sokkal életszerűbb, hogy elmegy táppénzre.

kulup 2009.11.10. 11:32:12

@agi02: Aha, persze, apuci majd fizeti 1 millió után a járulékokat fél évig ??? Nem hinném.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2009.11.10. 11:32:43

@Égbekiáltó: azért ez egy kicsit csúsztatás

Izrel picit más ország ott a nőknek pl. két év kötlező sorállomány van.

Spanyolországban (ez lehet hogy így nem igaz), de nagyon senki nem dolgozik augusztusban.

Végülis Csádot is vehetnénk, ott valszeg szülési szabadság sincs.

zsviktoria 2009.11.10. 11:37:52

Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, mi van olyankor, ha az ember lányának határozatlan idejű szerződése van, és a terhesség 4-5. hónapjában határozottra akarják vele aláíratni (kímélendő szegény munkáltatót, akinek milyen sokba kerülne a hölgy). Azon kívül, hogy szerintem ez görénység. A munkavállaló "természetesen" 6 órára minimálbérre van bejelentve, tehát ha nem írja alá, előfordulhat hogy onnantól a szerződése szerinti pénzt kapja, ami szinte semmi.

tucka 2009.11.10. 11:40:39

@zéka: valamiről lemaradtam, melyik az az ország ,ahol nem kell dolgozni Augusztusban, és miért ?:)

flea 2009.11.10. 11:42:40

Erynnis: egyszeri anyasági támogatás a neve, azt kerested. Ha jól emlékszem, ez alanyi jogon jár.

kairouan 2009.11.10. 11:47:06

@Égbekiáltó:
Van benne igazság, de nézzük a tényeket.

Magyarországon elég sok férfi keres 100-120 nettót vagy kevesebbet, de ha még 150 nettót nézünk az is éppen hogy elég 3 ember eltartására.

Küldjük vissza a nőket dolgozni két három hónap után.
Igaz, hogy:
- nincs munka
- nincs elegendő bölcsődei férőhely

Ha nincs nagymama, akkor a szülők egyikének a fizetése elmegy babysintérre.

Normális fizetések kellenének, és akkor szabadon választott lenne, hogy anyuka otthon ül 0 Ft-ért, vagy visszamegy dolgozni.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2009.11.10. 11:47:46

@tucka: ezt valami spanyoltól kéne megkérdeni, de az ismerősöm volt kinn x időd és azt mondta, hogy szinte az egész lakosság egyszerre nyaral:D

agi02 2009.11.10. 11:50:02

@kulup: Pedig fizeti. A példa ugyanis az életből való. Apuci megtehette volna, hogy nem veszi fel a kicsi lányát a cégbe, hanem finanszírozza az életét, de úgy volt vele, hogy ez jobb befektetés. (az összes adó+járulék 856 630.- Ft)

a leányzó kapta a havi bruttó 700 000-t. (ez biztos adózik, de nem tudom pontosan milyen járulékokat kell még fizetni utána)

Na jó ez nem egy átlagos család, a saját repülőgép mindennapos közlekedési eszköznek minősült.

kulup 2009.11.10. 11:59:22

@agi02: Biztos van ilyen is, de azért ez elég extrém példa. Ráadásul szerintem nem éri meg, jobban jár, ha egyszerűen odaadja a pénzt a lányának.

Dee_ 2009.11.10. 12:09:35

@zsviktoria: Nem kötelezhetnek aláírni.
Persze valószínűleg megkapod a 6 órai munka utáni pénzt, de ha fontos a munkaviszony megléte, ezt tűrni kell.

Mókusélet 2009.11.10. 12:10:14

@Égbekiáltó: nagyon egyoldalúan látsz dolgokat.Érden pl. nincs férőhely.3 éves az unokaöcsém és nem veszik be,mert csak 5 éves kortól kötelező.Ja, magánovi az van, 48 000Ft.
Szóval szerintem először teremtsék meg,hogy az anya vissza TUDJON menni dolgozni.Azért az érdekes,hogy 2 éve(3-5 éves korig) mi a fenét csináljon egy szülő a gyerekével?

Dee_ 2009.11.10. 12:13:25

@Égbekiáltó: Az új rendszerben születik már a gyerekem. Örülni fogok, ha 2 év után lesz bölcsőde, ahol el tudom helyezni, míg dolgozom. Örülni fogok, ha belemennek, hogy reggel 7-től este 6-ig ott legyen (8-4-ig helyett), mert az utazással együtt ennyi a munkaidőm. Annka is örülnék, ha nem lenne muszáj magánbölcsődébe adnom, mert az állam bezárta őket pár éve, és fizetnem érte havi 100 000-t. Van olyan település, ahol ez az egyetlen lehetőség...
Kényszerítsük az anyákat vissza dolgozni, de a gyerekekre magasról... Azt majd a szülő elintézi, a 65 éves korukban is dolgozó nagyszülőkkel karöltve.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2009.11.10. 12:13:44

@kulup: sajnos a munkanélküli sem megoldás ha megszűnik a munkaviszonyod, mert a jogszabály nem egyértelmű ebben az esetben, ezért van akinek megadják és van, akinek nem. Pont most jártam utána.
Marad a bejelentem magam ismerősnél verzió...

kulup 2009.11.10. 12:17:42

@hitelkarosultak: Mondtam, hogy nem egyszerű. Nem jártál utána eléggé. A helyzet egyértelmű, csak ütni kell az asztalt. Van erről egy OEP körlevél, ha akarod előkeresem. Ha tényleg érdekel a dolog javaslom az index GYES-GYED fórumát. Pár száz oldal elolvasása után képben leszel :-)

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2009.11.10. 12:29:46

@kulup: hidd el, alaposan utánajártam, van akinek megadják, másvalakinek nem. A jogszabály nem egyértelmű ezért egyik REP így értelmezi, másik meg úgy. Valami ilyasmi a bökkenő hogy a munkanélküli nem számít munkaviszonynak, csak biztosítotti jogviszonynak.
Ha verni kell az asztalt az már régen rossz...

Égbekiáltó 2009.11.10. 12:33:26

@Dee_: A bölcsöde dolog igaz, én is írni akartam, de valahogy elfelejtettem. Spanyolországban van elég bölcsi, így ott nem gond ha vissza kell menni dolgozni. Jogos, hogy nálunk is előbb a bölcsihelyzetet kell megoldani.

FGSuperman 2009.11.10. 12:40:07

@Égbekiáltó: friss kolléganőtől megkérdeztem, miért jött hozzánk dolgozni (állami cég)
válasz: "mert inne el tudok menni szülni"

hát köszönjük bazzdmeg, hasznos munkaerő vagy te is:-)
és akkor lehet qrvaközszférázni, de ide annyian járnak szülni, hogy beszarsz-behúgyozol
a céges webes-telefonkönyvünkben érdemes megnézni, hogy mennyien vannak gyesen, meg tartós távolléten

FGSuperman 2009.11.10. 12:41:55

@zéka: na a két év sorkatonai szolgálat ráférne itt is a nőkre:-)
meg a férfiakra is a három:-D

Égbekiáltó 2009.11.10. 12:42:31

@zéka: Azért vettem ezt a két országot, mert nagyjából ismerem a rendszerüket és életszínvonalban előttünk állnak állítólag és távolról sem annyira bőkezűek az anyákkal mint mi. Sőt, alig valaki olyan nagyvonalú mint a magyar állam, és sokaknak még ez is kevés és emiatt is sírnak. Na ez a kiakasztó. Ezenkívül még így sem hatékony, mert látszólag a támogatási rendszer sem oldja meg a magyarság fogyását, pedig ez lenne a célja.

FGSuperman 2009.11.10. 12:44:21

@zsviktoria: ugye a hölgy nem zsebre kapja a fizetése egy részét?
amúgy szerintem így járt ebben az esetben

ezért kéne kiállni magatokért, hogy ne minimálbérre legyetek bejelentve

illetve fenyegesd meg a munkáltatódat, hogy ha nem az eddigi pénzt adja felnyomod APEH-nál, meg ami még eszedbe jut
várhatóan a GYES után úgyse nála akarsz dolgozni a továbbiakban, ha már ilyen "korrekt"

kulup 2009.11.10. 12:46:18

@hitelkarosultak: Igazad van, különbözőképpen értelmezik. Ettől még az OEP-nél tudják, ha elutasítanak, fellebbezni kell. Valóban az a gond, amit mondasz. TGYÁS megy simán, csak a GYED nem. A trükk az, hogy TGYÁS után vissza kell menni néhány napra munkanélkülire, majd onnan GYED-re. Ez tuti működik, kipróbálva.

Franquette 2009.11.10. 13:02:35

Kiolvastam komolyan mindent, de egyszerűen nem találom, hogy mi van akkor, ha valaki egyenesen egyetemről megy szülni. Az oké, hogy megvan a 180 nap biztosítottság, de mi alapján számolják a zsét?

teddybear01 2009.11.10. 13:05:05

Ahogy elnézem erről a témakörről nem sokat tud itt senki. Hát akkor nézzünk utána. Amit leírok, az lehet, hogy nem egészen pontos, de igaz.

Szóval miért alakult ki a GYES.

A világháború után annyira kevés volt az ország szaporulata, hogy az akkori vezetőség megtiltotta az abortuszt. Pontosabban továbbra sem engedélyezte, mert addig is tilos volt. Viszont a népszaporulat továbbra is kevés volt, ezért a kommunisták hatalomra jutása után a gyermektelen házaspároknak gyermektelenségi adót kellett fizetni. Ezt Ratkó-korszaknak nevezik. 1956 után ezt a törvényt eltörölték, az abortusz tilalom feloldása után.
Mivel azonban a népszaporulat megint csökkent, a magasabb számú gyermekszületésért 1964-től bevezették a Gyest, illetve adminisztratív eszközökkel megnehezítették az abortuszt(AB-bizottság). A Gyes bevezetése elérte a célját, a gyermekvállalási kedv ismét felszökött.
A rendszerváltás után ezt a kedvezményt egyre több támadás éri, illetve több párt az abortuszt is be akarta tiltani, a fogamzásgátló szerekkel együtt. Ebben a legtöbb vallási szervezet is támogatta ezeket a pártokat. Ennek a széleskörű támadásnak főleg gazdasági okai vannak.

Mivel Nyugat-Európa a bevándorlók és a vendégmunkások miatt nem szenved munkaerőhiányban, úgy náluk csak az abortusz-tilalom van érvényben, de az is csak egy-két országban. A Gyest, illetve valami hasonlót többnyire be sem vezették, mert nem volt rá szükség.
Ugyan ez a helyzet az Usában, az európai és latin bevándorlók miatt. Ott sincs rá szükség, mert a bevándorlók kipótolják a lakossági hiányt, de a magasabb életszínvonal is segít.

hitelkarosultak · http://hitelkarosultak.blog.hu/ 2009.11.10. 13:17:22

@kulup: nem semmi, amit írsz.
Egyébként az a baj ezzel is mint a többi szociális juttatással, hogy piszkosul vissza lehet vele élni. Aki pedig nem tud/akar trükközni az többnyire rosszul jár. Mert vagy nem jár neki, vagy csak nevetséges összeg. Aki papíron rászoruló azt támogatják.

kulup 2009.11.10. 13:21:54

@hitelkarosultak: Persze, nem jó ez így, aki tud, trükközik. Erősen egyszerűsíteni kellene, de 20 év alatt az összes impotens kormány képtelen volt ezt megtenni. Sőt, szerintem ez további 20 évig még így is marad... Ugyanez az adórendszer, a cégügyek, stb.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2009.11.10. 13:34:23

@Égbekiáltó: tod én azt nem értem, ha külföldön ennyivel "szigorúbbak"(???) az anyákkal, akkor, hogy tudnak mégis megélni ott?

Jobb az egy főre jutó fizetés? Lehet
Van elég óvoda? Az is lehet

Ötleteket várok még

Égbekiáltó 2009.11.10. 13:50:39

@zéka: Több fizetés, több bölcsöde, kevesebb sírás. Kevesebb elvárás az állammal szemben.

Például valahogy természetesnek vesszük a Szlovákiához képest dupla nyugdíjat, a Gyest, Gyed-et és furcsálljuk, hogy a szlovák gazdaság röhögve leköröz minket. Valamit valamiért.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2009.11.10. 13:52:16

@Égbekiáltó: most? A szlovák gazdaság hozzánk képest is baromi szar. Legalábbis 1-2 hónappal ezelőtt az volt. Szlovákiában főleg autóösszeszereléssel foglalkoznak, a recesszió miatt ugyebár pedig az autók iránti kereslet erősen megcsappant.

gorillka 2009.11.10. 14:23:37

@agi02: Most jöttem vissza. Szóval nem vagyok naív, a munkaviszony alatti szülés a lényeg, illetve TGYÁS kivétele. onnan az OEP fizet.

A GYES intézményének létrehozásában munkaerőpiaci szempontok is szerepet kaptak, a GYES-en lévő állomány a bújtatott munkanélküli állomány.

Külföldön sem mindig rohan vissza az anyuka 8 (10) órában dolgozni.
1. eltartja a férje
2. 4-6 órás állásba megy
3. van bölcsi

Magyarországon - hiába voltak törekvések - a cégek nem támogatják a 4-6 órás munkakört. Legfeljebb papíron, és dolgozhatsz 8-10 órát.

Régen foglalkoztam TB-vel, de tény, hogy elég bonyolult, bár egy egyetemi végzettségű személy, ha megveszi a HVG TB különszámát, simán ki tudja olvasni, hogy mire jogosult és mire nem.

Perillustris 2009.11.10. 14:55:10

@kairouan: "különösen, akik a szülést megelőző két évben nem nagyon dolgoztak."

Vagy akik pl. sosem. És talán ez nem is baj.

FGSuperman 2009.11.10. 16:10:07

@Perillustris: alapvetően semmiféle támogatást nem szabadna azoknak adni akik életükben nem adtak be a közösbe

vajon mennyire felelős hozzáállás, hogy valaki iskola után (már ha végzett egyáltalán ilyesmit:-)) egyből szülni megy?

Perillustris 2009.11.10. 16:40:03

@FGSuperman: Teljesen egyetértek, azzal a kivétellel, ha a család összjövedelme megengedi, akkor legyen támogatás. De kizárólag adójóváírással.

Tehát ha van egy jól kereső férj, akkor legyen módja a feleségnek gyerekeket szülni, ha mindketten akarják.

Erynnis_MH 2009.11.10. 16:42:11

@Franquette: ekkor van az, amit kulup írt föntebb, ti. a minimálbér kétszeresét veszik alapul a tgyás összegének kiszámításánál.

@kulup: nem tudom, a családi net mit ír, én a hatályos jogszabályokat szoktam megnézni válaszadás előtt, arról pedig nehezen hiszem, hogy pontatlan lenne. Helyesbítek: a most hatályosat, nem azt, ami jövőre lesz.

Valóban bonyolult a jogszabályszöveg, de ennél egyszerűbben én sem tudnám leírni. Szerintem egyébként nem ez a törvény a legrosszabb ebből a szempontból (nálam az szja a "győztes").

Perillustris 2009.11.10. 16:44:23

@zsviktoria: Hát, ha így áll, akkor már mindegy. Azonnal menjen el betegállományba.

gorillka 2009.11.10. 16:55:11

@Perillustris: én is ezzel értenék egyet. Mármint a családi adójóváírással. És kiterjeszteném az ingatlanadóra is...

A Tyne folyó déli partja 2009.11.10. 19:55:18

@gorillka: ha meg nem tervezett, még van 9 hónapja utánajárni:)

A Tyne folyó déli partja 2009.11.10. 20:02:46

Hogy a jogi megfogalmazás témájánál maradjunk.
Gyermekdalok jogásznyelven:

1) Figyelem! Sürgősen megkérünk minden házzal rendelkező puhatestűt, hogy ingatlanát záros határidőn belül hagyja el, az annak külső felszínén keletkezett, és azóta is folyamatban lévő tűzeset miatt. A károsultakat folyékony és félig megszilárdult tejipari termékekkel kártalanítjuk, amelyek együttes mennyisége egyelőre két napi fejadagot tesz ki.

2) Megkérünk mindenkit, aki lépéseit nem tudja az általunk megadott ritmushoz koordinálni, ne álljon sorba este az üzemi konyhán, mivel számukra rétest biztosítani nem áll módunkban. Emellett felhívnánk viszont a figyelmet az említett táplálék pozitív tulajdonságaira, valamint arra, hogy Honvédségünk számára kifejezetten ezt az ételtípust írják elő a hivatalos szervek.

3) Mivel a körzetünkben észlelhető csókák csípése madárinfluenzával fenyegethet, valamint látásában korlátozott kiskorú varjak jelenléte is aggodalomra adhat okot, gyermekünk keresztanyja két lóerős járművéért küldetett. Meg kell azonban tagadnom ezt a kérését, mivel e közlekedési eszközt szintén potenciális veszélyforrások, pontosabban tollas baromfi(a)k foglalták el.

4) Teljesen felújított, eredeti meghajtással rendelkező nosztalgiavonat indul a második vágányról Kanizsa állomásra. Megerősítjük, hogy a vonat a kanizsai pályaudvarra megy. A szerelvény elején az irányítási funkciókért a gépész-menedzser felel, ő az, aki a szerelvényt hajtó mozdony irányvektorát és sebességét meghatározza. Más források szerint vonatkísérőként az utolsó kocsiban tartózkodik az a töltött tésztaféleség, amelynek feje táplálkozásunk egyik legfontosabb gumós gyökérnövényévé alakult.

A Tyne folyó déli partja 2009.11.10. 20:04:57

@zéka: valami hasonlót akartam mondani. azt, h. azért, mert valahol külföldön kevesebb akármi van, másképp van, nem azt jelenti, h. az a jó.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.10. 22:35:02

@teddybear01: Nem túl pontosan írtad le.
A II. világháború után nem a szaporulat volt alacsony, hanem elpusztult a háborúban kb. kétmillió ember! Másutt is nagy volt az áldozat, ezért erős abortusz-tilalom volt, a hiedelmekkel ellentétben azonban korántsem volt teljes körű. Pl. az én édesanyámnak titokban kellett tartania a terhességét, mert mint TBC-snek, tilos volt teherbe esnie, illetve ha mégis, a 12. hétig elvették volna tőle a babát.
Valójában az ún. Ratkó-korszakban sem volt tiltó törvény, a btk. ugyan tartalmazta a tiltást (mint ma is), voltak azonban megengedő szabályok.
57-ben jöttek létre az abortusz-bizottságok, amelyek 4 esetben engedélyezték a művi terhességmegszakítást, ebből a 4. az egyéb volt. 1988-ban először Csehszlovákiában, majd Magyarországon szűnt meg a bizottság, mert nemcsak formálissá vált a szerepe, hanem sértette az emberi méltóságot. Majd 1992-ben - módosított formában - visszahozták.

FGSuperman 2009.11.10. 22:39:47

@Perillustris: igen az adójóváírásos sztori a legjobb
több okból is
- csak az kap aki dolgozik, ergo senki nem fog megélni a hat pulyából
- mindenkinek érdeke lesz teljes fizura bejelentve lenni, hiszen nyilván annál több a kedvezmény összegszerűen

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.11.11. 01:47:10

@Perillustris: Ha meg nincs jól őférj, akkor öljék meg a feleséget, mert szülni mert. De aljas vagy!

kulup 2009.11.11. 09:16:30

@Erynnis_MH: A családineten legalább pontosak az adatok. Ha a hatályos jogszabályokat nézed, akkor nem írnál ilyeneket :

"A TGYÁS a szülési szabadság időtartamára - 6 hónap - jár, mértéke a napi átlagkereset 70%-a, maximuma nincs..."

Ebben 2 hiba is van : 168 napig jár, valamint lehet maximuma.

kulup 2009.11.11. 09:36:43

@FGSuperman: Ezek a TB dolgok olyanok, minta a foci, mindenki ért hozzá. Sajnos megint azt kell mondanom, hogy @Erynnis_MH félretájékoztat. Egyszerűen összekeveri a nappali tagozatosoknak járó természetbeni egészségügyi ellátásra jogosultságot a járulékfizetők pénzbeli ellátásra is való jogosultságával.

A helyes válasz : ha egyenesen felsőoktatás nappali tagozatáról szül valaki, tehát semmilyen munkaviszonya nem volt, akkor NEM JÁR neki TGYÁS és GYED ! Csak GYES. Trükközni persze itt is lehet.

gorillka 2009.11.11. 09:52:54

@kulup: de most őszintén, miért is járna TGYÁS és GYED?

kulup 2009.11.11. 09:59:43

@gorillka: Pontosan, miért is járna ? Teljesen egyetértek. Csakhogy Franquette kérdésére (13:02) Erynnis_MH azt válaszolta (16:42) , hogy jár. Ezt javítottam ki.

Perillustris 2009.11.11. 10:35:36

@Strici: A kulcsszó: családtervezés.

FGSuperman 2009.11.11. 12:18:23

@Strici: ez jó kérdés
nyilván valahogy azokat is segíteni kéne
ha nem kapok munkát, nem az első dolgom lesz gyereket csinálni - bár nyilván én vagyok a hülye

de nem úgy, hogy a sohanemdolgozott cigányasszony megszül 15 gyereket, akik majd szintén soha nem fognak dolgozni

FGSuperman 2009.11.11. 12:21:13

@kulup: helyes:-)
tegyük azért hozzá, hogy nyilván ebből van kevesebb (aki felsőoktatásból megy szülni)
illetve az vélelmezhetően később majd tesz valamit a közösbe is

a probléma inkább ott van, ha valaki megélhetési jelleggel szül össze-vissza

gorillka 2009.11.11. 12:41:57

@FGSuperman: a jogszabályt próbálták úgy megalkotni, hogy a lehető legkevesebb legyen a potyautas. A fenti esetben a néhány egyetemről szülőt beáldozták a vélelmezhetően "megélhetési szülések" miatt. Ez csúnya így leírva, de ez van. Az alanyi jogon járó GYES összegét pedig próbálják olyan szinten tartani, hogy ne érje meg csak ezért szülni.

respecta /01 2009.11.11. 15:48:50

@FGSuperman: 2009.11.10. 16:10:07
- vajon mennyire felelős hozzáállás bárkinek az élethelyzetét ismeretlenül megítélni, sőt megkérdőjelezni? :(
Még jó, hogy ez is a tied: "illetve az vélelmezhetően később majd tesz valamit a közösbe is". Igazán vélelmezhetted volna, hogy mások is.
@gorillka: miért is járna? Ki tudja, talán, mert akkor és ott az a munkája, mert nem élősködik az államon,talán dolgozik is mellette, mert a gyermeket valamiből etetni, ellátni is kellene. Talán. Tényleg nem tudom, csak gondolkodom...meg egyetértek a társadalmi szolidaritás fogalmával is...
@kulup: rosszul tudod, nem mindenki ért hozzá, de ezen az oldalon nem tenyeret dörzsölve szoktuk egymást figyelmeztetni tévedéseinkre (kiváltképp nem azt az embert, aki indulásától
jelezte, hogy köszöni, ha valakinek jobbak az infói és kiegészíti őt. Én pl. becsülöm érte!)
@Animacs: meg fogok őrülni...
Jönnek a dallamok, a pontos szövegek, az utolsó végén a krumplifejű palacsinta is, DE annak az eleje kiesett!

flea 2009.11.11. 16:02:26

@respecta /01: segíthetek? Megy a gőzös... :)

Amúgy a krumplifejű palacsinta egy valahogyan megragadt szövegváltozat (feltehetően egy élénk fantáziájú gyerek találmánya), nagymamám anno még nagyot nézett, hogy ezt a hülyeséget meg honnan veszem... Az eredeti szövegben az utolsó sor "ki a gőzöst, ki a gőzöst igazítja".

respecta /01 2009.11.11. 16:14:49

@flea: Most én írom, hogy örök hálám!
Néha kerülök ilyen helyzetbe és minél jobban akarom tudni, annál jobban kiesik.
Igaza volt Mamádnak, valóban az az eredeti szöveg.
Aki kitalálta, bizonyosan unalmasnak vélte. Nincs náluk kreatívabb, kár hogy sokukból mi, felnőttek öljük ki.

kulup 2009.11.11. 16:16:09

@respecta /01: Ezzel az a baj, hogy a félretájékoztatás sokkal rosszabb, mint ha nem mondasz semmit. Ha most Franquette (vagy bárki más) a topikgazda válasza alapján úgy gondolja, hogy egyetemről egyenesen elmegy szülni és kapni fog TGYÁS-t / GYED-et, akkor nagyon pofára fog esni. Veszélyes dolgok ezek.

respecta /01 2009.11.11. 16:19:33

@kulup: igazságod elismerése mellett: nem is erről írtam...

kulup 2009.11.11. 16:21:58

@respecta /01: Tényleg nem :-) Nem akartam senkit bántani, ha mégis úgy tűnt, elnézést kérek.

FGSuperman 2009.11.11. 19:34:46

@respecta /01:
az a cigány asszony aki a 10. pulyát szüli és soha nem dolgozott vajh mi a tökömet fog a közösbe rakni?

egy főiskoláról-egyetemről kikerülő ember vélelmezhetően fog - de ezek tények

gorillka 2009.11.11. 19:41:51

@FGSuperman: sajnos a főiskoláról-egyetemről kikerülő ember vélelmezhetően elhúz külföldre. Mielőtt nagyon rakna a közösbe, esetleg itt marad 1 évre gyakorlatot szerezni.
Azt kell látni, hogy az állam csak akkor ad magasabb összeget, ha előtte az illető elegendő ideig becsengetett a közösbe. A 180 nap biztosítási időt is a kiskapuk bezárása végett találták ki.

gorillka 2009.11.11. 19:45:54

@respecta /01: ha dolgozik mellette, és fizeti a járulékokat, akkor kap. Miért is ne kapna? :-)
De bocsesz, én is jártam egyetemre, azért az nem munka. Amíg az ingyenes egyetemi oktatást veszi igénybe, addig azt kapja.
A gyermek etetéséről meg nekem is a családtervezés szó jut eszembe. Elmúlt az az idő, hogy az államtól várjuk a megoldást.

FGSuperman 2009.11.11. 19:49:08

@gorillka: ez azért nem így van
persze mondja itt mindenki, hogy elmegy, és biztos el is mennek páran, de azért nem fog kiürülni az ország

mondjuk azokat nem engedném sehová 10 évig, aki állami pénzen tanult felsőoktatásban
fizesse ki 'oszt mehet
addig sehová
sajnos én sem keresek közel sem annyit mint a beosztásomnak megfelelő német-angol mégsem hisztizek kétnaponta

Franquette 2009.11.11. 21:19:45

Oké akkor még egy kérdés. A családineten az van, hogy a nappali tagozat beleszámít a 180 napba. Akkor tehát, ha én dolgoztam mondjuk akár egy napot is, akkor már jogosult vagyok, mert a maradék 179 nap az egyetem révén beleszámít?
Másik kérdésem pedig, hogy az a 180 nap az nem 365 nap véletlenül? Azaz nem annyi lesz jövő májustól??

respecta /01 2009.11.11. 21:25:08

@FGSuperman: Hogy a töködet hová teszed, az a te dolgod - ez tény
Ha vélelmeznéd másokkal kapcsolatban is a szándékos élősködéstől mentes életvitelt, mondanivalód hitelesebb lenne (persze az én megítélésem szerint -ez is tény.
@gorillka: Tényleg örültem volna ha a lejövő lényegre reagálsz - ha már te is jártál egyetemre...

FGSuperman 2009.11.12. 07:17:45

@respecta /01: alapesetben vélelmezem, csak egy idő után eljátszható ez a bizalom
és sajnos...

tökömre vigyázok elhiheted, annál is inkább, mert
- családtervezés van
- gyerektartást meg nem szeretnék fizetni
:-)

kulup 2009.11.12. 09:20:29

@Franquette: Ennyire nem értek hozzá, találgatni meg nem akarok. A jövő évi szabályok pedig egészen mások lesznek. Ha tényleg érintett vagy, inkább kérdezz meg egy profit.

Spambella 2009.11.12. 10:30:22

@kulup:
@Égbekiáltó: Az anyasági támogatások rendszere nyilvánvalóan túl bőkezű, pazarló, csak ezt kevesen merik kimondani. Szocialista vívmány még az átkosból, csak senki nem mert hozzányúlni"

Átkosban nem alanyi jogos volt a gyes, hanem jogviszonyos, mint most a TGYÁS meg a GYED. Ha valaki beleszült a gyesbe az átkosban, a második gyerekre nem kapott semmit. Egyszer kaphattál métányossági gyest, tgyás gyed meg nem létezett.

A bokros csomag idején volt egy időszak, amikor mindent szigorú feltételekhez kötöttek, utána pedig jött a jelenlegi rendszer. Az alanyi jogos gyes egy eléggé álságos indoka, bár nem mondják ki, hogy szebben mutatott a statisztikákban a 90-es évek közepén a gyes, mint a sok munkanélküli nő. Csak utána egyes néprétegek kiokosodtak, és tojnak dolgozni, inkább élnek a purdékból meg a segélyből.
Legyen megint jogviszony alapú, és nem lenne a sok ingyenélő nemidénbarnult, aki gyesből, illetve a harmadik purdé után főállású anyaságiból, meg csp-ből, meg "segílyből" él.

Spambella 2009.11.12. 10:33:51

@flea:
Valóban alanyi jogos az egyszeri anyasági támogatás, de annyi a követelménye, hogy 4 orvosi pecsét legyen (azaz legalább 4 vizsgálaton részt kell venni), koraszülésnél 1 pecsét a terheskönyvben.

Spambella 2009.11.12. 10:36:15

@Andie:
ügyintézés: nem árt, ha nagy cégnél dolgozol, ahol van TB-kifizetőhely. TGYÁS GYED intézés úgy egyszerűbb, és csak a CSP-t, meg a GYEST kell a MÁK-nál intézni.

Spambella 2009.11.12. 10:46:32

@agi02:
"a leányzó kapta a havi bruttó 700 000-t. (ez biztos adózik, de nem tudom pontosan milyen járulékokat kell még fizetni utána)"

TGYÁSból adót kell fizetni, illetve a szakszervezeti tagnak a szakszervezet 1%-át. TB, nyugdíj és munkavállalói járulékot nem.

havi bruttó 700K durván a 36%-os sávban van, talán még egy 4%-os szolidaritási adó is terheli, de ebben nem vagyok biztos.

GYEDből adót és nyugdíjat, ha nem passzív gyed, akkor jár az alkalmazotti kedvezmény az adóból.

GYESből nyugdíjjárulékot kell fizetni, illetve ha gyes mellett dolgozol, akkor adóalapnövelő, de adóterhet nem viselő jövedelem, ugyanolyan, amilyen a csp lett idén szeptembertől, azaz nem adózol utána, de kitolhatja a fizetésed egy részét a felső adósávba.

kulup 2009.11.12. 11:51:18

@Spambella: "Átkosban nem alanyi jogos volt a gyes, hanem jogviszonyos, mint most a TGYÁS meg a GYED."

Igen, ez igaz, de azt is érdemes hozzátenni, hogy teljes foglalkoztatottság volt, fel se merült, hogy valakinek nincs jogviszonya.

Spambella 2009.11.12. 12:52:35

@kulup:

A teljes foglalkoztatottság ellenére előfordultak olyan esetek, hogy nem volt rá jogosult. Vidéken azért akadt 1-2 HTB hölgy, vagy olyanok is akadtak szép számmal, akik beleszültek a gyesbe. Nekik nem járt.

kulup 2009.11.12. 13:13:18

@Spambella: HTB ! De rég hallottam ezt a szót ! Olyan, mint a KMK, KMB, HTK, és még egy csomó.

Spambella 2009.11.12. 13:21:47

kulup jaja, régi idők maradványa. ma már csak az "egyéb eltartott" van.

respecta /01 2009.11.12. 19:40:22

@FGSuperman: így már rendben...ill. helyes, felelős gondolkodás :-)

kildiko22 · http://www.sugarfantasie.blogspot.sk 2010.07.28. 15:43:46

Üdv...
Egy olyan kérdésem lenne, hogy mi jelentösége van annak, hogy ya gyerek 5 hónapjának leteltével, ha átállítanak gyesre a mjuunkahelyen lepecsételik az anyakönyvi kivonatát? mi történik akkor ha ez nem történik meg kevesebb pénzt kap ilyenkor az anyuka? Nekem nem volt meg az anyakönyvi kivonat, mert javításra vissza kellett vinni és így állítottak át gyesre. most kaptam egy papírt munkahelyemröl(országos egészségbiztosítási pénztár segélyezési lap)amin fel van tüntetve minden hónap hogy mennyi gyest kaptam és nem egyezik azokkal az összegekkel, amiket utaltaka számlámra. Ha ezen a pecséten múlik hogy kevesebbet kaptam akkor mit tehetek vissszamenőleg el lehet intézni?köszönöm

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu