Hírek: Több mint 20 postást rúgtak ki a decemberi sztrájk miatt

Az okozott kárral arányos és jogszerű munkaügyi döntéseket hozott a Magyar Posta azon munkavállalóival szemben, akik szervezték és részt vettek a Kézbesítők Szakszervezete által meghirdetett december végi jogellenes sztrájkban. A társaság rendkívüli felmondással megszüntette több mint 20 dolgozójának munkaviszonyát, mások pedig írásbeli figyelmeztetésben részesültek - olvasható a cég közleményében.


Az elbocsátásokon túl a Magyar Posta kártérítési igénnyel lép fel a jogellenes sztrájkot szervező szakszervezettel szemben. A társaság továbbra is kiemelten fontosnak tartja valamennyi, a társaságnál működő érdekképviselettel a korrekt együttműködést, de kizárólag törvényes keretek között.

 

Mint ismeretes, a Kézbesítők Szakszervezetének felhívására 2009. december 22-én mintegy 150 postai dolgozó lépett sztrájkba, egy nappal később pedig 100 fő nem vette fel a munkát. A sztrájk előtti tárgyalások során a munkáltató Magyar Posta több alkalommal is felhívta a szakszervezet képviselőinek figyelmét a sztrájk jogalap nélküliségére.

 

A Magyar Posta a munkabeszüntetés első napján a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult és kérte a sztrájk jogellenességének megállapítását. A bíróság 2009. december 28-án kelt végzésében a Magyar Postának adott igazat: kimondta a Kézbesítők Szakszervezetének sztrájkja jogellenes volt.

 

A jogellenes munkabeszüntetés súlyosan sértette a Magyar Posta jogos gazdasági érdekeit, csorbította a társaság jó hírnevét és alkalmas volt arra, hogy megingassa a lakosság és az üzleti ügyfelek 35 ezer postásba és a postai szolgáltatásokba vetett bizalmát.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság végzésében egyértelműen megállapította: a Kézbesítők Szakszervezete által szervezett sztrájk jogellenes volt, ezért a munkáltatói jogokat gyakorló vezetők arányos és jogszerű munkaügyi döntéseket hoztak a lakosság, az üzleti ügyfelek és a törvénytisztelő, sok áldozatot vállaló postások érdekében.

 

Ennek eredményeként a mai nappal a sztrájkot szervező és abban aktívan közreműködő postai dolgozók munkaviszonya rendkívüli felmondással megszűnt, ezen túlmenően több mint száz, a jogellenes munkabeszüntetésben részt vevő dolgozó írásbeli figyelmezetésben részesül. A társaság kártérítési igénnyel él a Kézbesítők Szakszervezete ellen, amelyben a kimutatható kár megtérítését követeli az érdekképviseleti szervezettől.

 

Menedzsment Fórum

<div style="background-color: none transparent;"><a href="http://www.rsspump.com/?web_widget/rss_widget/twitter_widget" title="web widget">Twitter Widget</a></div>