Fúrnak a beosztottaim

Nyerj Asus netbookot a Munkahelyi terror blog nyereményjátékával. Csatlakozz  facebook oldalunkhoz  és automatikusan részt veszel a sorsoláson.

 

A részletekért kattints ide

 

Jelenlegi munkahelyemen 4 éve dolgozom, IT csoportvezetőként, a főnököm elégedett a munkámmal, az éves értékeléseken kitűnő/jó minősítést/vis­szajelzést kapok (írásban is). Főnökömtől olyan feladatokat is kapok pl. vállalatirányítási rendszer cseréjének előkészítése, mely jelentős szervezeti változásokat hordoz magában, több munkahely megszűnésével, átalakításával járhat, ez által jelentős ellenérdekeltséget szül. Azon személyek, akik történetesen a beosztottaim (egy része), melyek érdekeit ez sérti (az általuk fejlesztett, üzemeltetett program kerülne lecserélésre) mindent megtettek annak érdekében, hogy ezt szakmailag aláássák.

 

Az idő haladtával és hogy a tulajdonos képviselői sürgetik a változást, egyre kevésbé tudják ezt szakmailag/üzle­tileg alátámasztani, így stratégiát váltva a személyemet kezdték el támadni, tudva, hogy a változás egyik motorja vagyok (jóllehet főnököm által kijelölt feladatot teljesítve). Ebben segítségükre van a cégünkkel szerződésen álló, külsős supportot adó cég is, aki tisztességtelen üzleti magatartást tanúsítva elcsábítja őket, majd ajánlatot kíván benyújtani (már egyszer megtette) ugyanezen emberekkel történő üzemeltetésre, kényszerpályára állítva a főnökömet, és ebben a tevékenységében sajnos van menedzsment beli támogatója is… (persze mindez nehezen lenne bizonyítható)

 

Céljuk feltehetőleg egyrészt a bosszú, másrészt a váltás elodázása 1–2 estleg még több évvel. „Sajnos“ a szoftver váltáshoz rájuk is szükség van, mint a régi rendszer ismerőire. E mellett 10–15 éves cégnél töltött múltjuk miatt a cég vezetőségében van „erős hangú“ pártfogójuk, aki az ő álláspontjukat támogatja.

 

 

Sajnos a menedzsment is megosztott a változás támogatásában, ott is sok az ellenérdekelt. A vállalat nem elég érett arra, hogy a változást kezelje, nincs változásmened­zsment, de a szakmai hiányosságokat itt nem részletezném. Nyilvánvaló, hogy középvezetőként nekem is van felelősségem ebben, de sajnos eszközöm a kezelésre már kevesebb, hiába jeleztem többször a változáskezelés és a személyi kérdések kezelésének igényét többször is főnökömnek, sikertelenül…

 

Jelenleg a helyzet ott tart, hogy a főnökömet „zsarolják“ azzal, hogy elmennek, így akár egy időre ellehetetlenítik a cég működését (egyedi fejlesztésről lévén szó, nincs alternatíva a piacon), ami jó ok arra, hogy őt is támadják. Egy feltétellel maradnak, ha engem kirúgnak. A főnököm rendszeresen beszámol erről – egy másik vezető kolléga, tanú előtt – tanácstalanságát tárja elém illetve „barátilag“ figyelmeztet, hogy jobb ha keresek állást. Sajnálatát fejezi ki a miatt, hogy ilyen helyzet alakult ki, részben miatta, mert nem kezelte a kérdést, illetve állítása szerint ő is a felmondását fontolgatja. Szakmai, illetve MT szerinti kifogást nem tudnak találni a munkámban. A cég vezetője „megoldást“ vár/követel tőle, de mivel az ő szintjén őt is támadják, tehetetlen.

 

Nem kívánok a cégtől elmenni, pszichológiailag erős vagyok ahhoz, hogy a fenti állapotot elviseljem/tú­léljem, illetve az általam vezettet más területen szeretnek a beosztottaim (ha elmegyek más, ugyanezen személyek által kiközösített más kollégák is feltehetőleg „felállnak“ vagy kifúrják őket), ellenben ha e miatt elbocsájtanak kész vagyok küzdeni az igazamért.

Veled is kiszúrtak?Írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz