Megdöbbentően szar a távmunkapiac

Megdöbbentően szar a távmunkapiac.


Én is ezen a vonalon akartam elindulni még tavaly.
A következőket tapasztaltam:


Van egy szervezet, amely papíron ezzel foglalkozik - de kb két éve nem frissítették a honlapjukat egyrészt, másrészt pedig amikor felhívtam őket, hogy tudnak-e javasolni valamit azt a választ kaptam, hogy hát ők távmunkavállalókkal nem foglalkoznak, inkább csak a cégeket próbálják meggyőzni, hogy a dolgozóiknak engedélyezzék a távmunkát.


Itt azt javasolták, hogy én is a kapcsolataimon keresztül próbáljak beférkőzni a cégekhez és így kuncsorogjak munkát.


Másik tapasztalat: a magyar munkajog egyáltalán nem támogatja, sőt nem is ismeri el a távmunkát.


Lehetsz távmunkás úgy, hogy magánvállalkozóvá válsz, hagy ne mondjam, hogy a bevételed kb 55%-a adóba, járulékba fog elmenni ha ezt választod és távmunkásként eseti megbízással minimum 200 000HUF-ot kellene összekaparnod egy hónapban ahhoz, hogy 100 000et megtarthass. Ezt összehozni távmunkával nem lehet, mert akkora árat kellene szabjál a klienseidnek, hogy nem fogja megérni nekik az, hogy téged alkalmazzanak.


Másik megoldás: szellemi szabadfoglalkozó - itt csak a kiszámlázott tétel után fizetsz valami TB-t, adót és nyugdíjat, pontosabban az alkalmazódnak kellene fizetnie utánad a járulékot. Na puff neki, ezzel meg adminisztrációs terhet rósz a kliensre, megint csak nem éri meg téged alkalmaznia távmunkában.


Harmadik tapasztalat: Munkaadók nem szeretik a távmunkást, mert nem bíznak benne, hogy tényleg el fogja végezni a munkát még akkor is, ha nem ül szem előtt. Mentálisan nincs kész a munkaadói réteg a távmunkára.


Ami lehetőség megmaradt:


fordítás: ehhez nyelvtudás és nagyon erős kapcsolati tőke kell, mert rengeteg az eszkimó a piacon, nagyon nehéz betörni.


Számítástechnika, weblapkészítés az ami még bejöhet, ehhez meg ugye ott a speciális tudás, amit meg kell szerezni, ha még nincs meg, ahogy az előbbi beíró is megjegyezte.


Szóval távmunkára idehaza még nem szabad alapozni az életet. Kereset kiegészítésnek jó, főállásnak még nem.


Külföldi honlapokon lehet próbálkozni, de ott még az itthoninál is nagyobb a verseny és mivel ott aztán tényleg nem találkozol a megbízóddal, hát nagyon résen kell lenni, mert igencsak át tudnak verni.

 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a  munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre küldheted!

 

A Munkahelyi Terror blog támogatója az Ajánlatguru.