Aki nem oltatja be magát, nem kap szabadságot, plusz pénzt

Tisztelt Cím!

 

Rendkívül szimpatikus az Önök kezdeményezése. Belegondoltam saját munkahelyi életembe, és arra jutottam, hogy egy közelmúltbéli történetet mindenképpen szeretnék megosztani a közfigyelemmel, és várnám rá az olvasók (munkavállalók) reakcióját.


Kérem, tartsák tiszteletben, hogy sem nevemet, sem elérhetőségemet nem szeretném kiadni, és az idézendő levelezésből is kiszedtem minden olyan nevet, amely a beazonosítást lehetővé tenné. /a kitörölt részekre (...) szimbólumot raktam/. Egy néhány fős magyar cégről van szó (számviteli-könyvvizsgálati terület), ahol én már jó ideje dolgozom, jelenleg is ettől a cégtől kapom a fizetésemet, és más itt dolgozó munkavállalóknak sem szeretnék kellemetlenséget. A történet ugyanakkor szerintem roppant tanulságos, szeretném óvó példaként az emberek elé tárni.

 

Üdvözlettel: Mónika

 

Kis felvezetés: 2009 őszén egy munkahelyi értekezleten közölte velünk cégünk ügyvezetője, hogy a H1N1 vírus elleni vakcina (akkoriban ez nagyon felkapott téma volt) hamarosan elérhető lesz, és majd oltassuk be magunkat ellene. Kérjünk majd számlát, amely alapján utólag kifizeti számunkra a felmerült költségeket. Az értekezleten senki sem reagált ezekre a dolgokra, ám az azt követő napokban egyre feszültebb lett a munkahelyi légkör. Az ügyvezető kb. egy héttel később küldött egy körlevelet, miszerint a vakcinák megérkeztek a patikákba, mostantól olthatjuk magunkat. Másnapra mind az öten, akik nem rokoni szálak mentén voltunk a cég munkavállalói, összedugtuk fejünket. Meghoztunk egy döntést, amelyet egyhangúlag támogattunk. Egyikünk felvállalta, hogy ötünk nevében (érdekesség, hogy abból az öt főből már csak kevesebb mint a fele dolgozik a cégnél) levélben összefoglalja álláspontunkat az ügyvezető felé. Szándékosan udvariasra, kiskapukat nyitva hagyóra terveztük a levelet, ezért is volt egyenesen megdöbbentő és félelmetes, ahogyan másnapra az ügyvezető reagált rá. Íme a 2009. októberi levelezés (időrendi sorrendben fentről lefelé):



Szia (…),


Alábbi soraim 5 kolléga álláspontját (…) tükrözik A H1N1 vírussal kapcsolatos oltásra vonatkozóan.Néhány héttel ezelőtt kérted meg a dolgozókat, hogy amint rendelkezésre áll az oltóanyag, oltassák be magukat a H1N1 vírussal szemben. Ma továbbítottál egy linket, miszerint már elkezdték szállítani a vakcinákat a gyógyszertárakba. Ennek kapcsán jutottunk mi öten arra a közös álláspontra, hogy – elsősorban a vakcina körül lengő erős bizonytalanság, a lehetséges mellékhatások kellő ismeretének hiánya miatt – nem óhajtjuk jelen helyzetben beoltatni magunkat, és a körülmények változása esetén is saját döntésnek szeretnénk tekinteni ezt a kérdést. Aki közülünk már családos, egyaránt azt tapasztalja, hogy a szülők közül eddig nagyon kevesen döntöttek úgy, hogy beoltatják magukat, a 3 év alatti gyerekek kapcsán pedig folyamatosan egymásnak ellentmondó hírek érkeznek a médiából. Ráadásul a háziorvosok nem foglalnak állást sem pro, sem kontra, hanem csak annyit közölnek, döntsön a páciens az oltás kapcsán úgy, ahogy akar.

Ez utóbbihoz szeretnénk tartani magunkat mi is, ezért azt kérjük, hogy saját hatáskörünk lehessen annak eldöntése, élni kívánunk-e védőoltás lehetőségével.

Sajnos, minden nyavalyát úgy sem tudunk kizárni, és elég gyakran felbukkannak olyan új influenza vírusok, amelyek ellen a megszokott védőoltás hatástalan, és ugyanúgy elkaphatjuk egymástól, de reméljük, semmi ilyenre nem fog sor kerülni.

Várjuk reakciódat.

Üdv:

(…)

 

Kedves (…)!

Nagyon örülök, hogy olyan jól állsz a munkáddal, hogy szakszervezeti tevékenységre is van időd. Remélem, hogy ez majd a munkádról adott beszámoló során is kiderül.


Az oltással kapcsolatban:


Én magam nem tudok semmilyen olyanról, hogy az oltás bármilyen problémával járna, bármilyen mértékben is veszélyes lenne.
Egyet tudok (nem az én szakvéleményem, hanem a házi orvosunké, aki egyben járványtani szakvizsgával is rendelkezik), ez nem a szokásos influenza, azaz hosszabb ideig tart és ha valaki a cégből elkapja, szinte bizonyosan mindenki más is megbetegszik vele egyszerre, aki nincs beoltva.


Normál körülmények között természetesen nem szoktam ilyen kérdésekbe beleszólni (az eddigi 20 évben egyszer se tettem), de jelenleg nem engedhetjük meg magunknak, hogy szinte valamennyien egyszerre betegedjünk meg két hétre.

Azaz:


Természetesen mindenki maga dönt az oltásról, ahogy én is magam döntök a fizetésekről, a szabadságokról és a jutalmazásról.
Aki nem oltatja be magát az veszélyezteti a cég működését és kritikus helyzetben a többi kolléga vállára tesz nagyon nagy terhet.
Ezért annál aki nem oltatja be magát:


1. elvárom, hogy minden távollétre orvosi igazolást hozzon,


2. a betegség idejére természetesen megkapja a járandóságát: a bejelentett fizetése után a TB-től táppénzt, egy fillérrel sem többet


3. bármilyen munkából történő távollét esetén természetesen ebben az esetben senki se számítson a szokásos plusz pénzekre karácsonykor vagy mérlegkor


4. hasonlóan ne számítson arra, hogy jövő év május 31-ig bármilyen más távollétet (szabadság) engedélyezek


A félreértések elkerülése végett kérném, hogy aki úgy dönt, hogy mégis beoltatja magát, az a számlán túl igazolást is hozzon.
A (…) egy ilyen hely, nem kötelező itt dolgozni.

Üdv.

(…)



Amint az a válaszlevélből megállapítható, az ügyvezető tulajdonképpen írásban erősítette meg, hogy van az úgynevezett bejelentett fizetés (ebből adja magát, hogy a nettó fizetésünk egy része nem szerepelt a bérpapírokon, azt zsebbe kaptuk és kapjuk mind a mai napig), továbbá „szokásos plusz pénzekre” utalt, ezek is olyan karácsonyi illetve májusi (mérlegzárási) kifizetések, amelyek zsebbe érkeznek, és nem futnak át a bérszámfejtésen. Ezen túlmenően pedig fél évre előre önrendelkezésébe sorolta a szabadságolások engedélyezését, holott a törvény kimondja, hogy a munkáltató nem rendelkezhet a munkavállaló éves szabadságkeretének 100%-a felett.


Mostanra megérlelődött bennem a döntés, hogy szabadulnom kell ettől a cégtől. Lázasan keresek új állást, ám hiába a könyvelői tapasztalatom, angolul sajnos nem beszélek túl jól, így egy olyan malomban őrlődök hónapok óta, amelyből nem látom a kiutat... Egyre több dolog bosszant és irritál a cégünk működésében. Kérlek Benneteket, a fentihez hasonló esetben igenis határozottan álljatok ki érdekeitekért, mert ha nem teszitek, a főnökötök végérvényesen rátok telepszik. Köszönöm, hogy elolvastátok történetemet.
 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com