Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Tisztelt Munkahelyi terror szerkesztőség!

Abban a reményben fordulok önökhöz, hogy közzéteszik a velem kapcsolatos élményeket, és segítenek jogszerű bosszút állni a ma inaptól volt főnökömön.Levélben hosszan leírom a velem történteket amiből a tisztelt blog olvasó társak megismerhetik a munkahelyek poklát és magát a sátánt aki a "vezérünk" volt. A szerkesztőket meg arra kérném, hogy segítsenek tanácsokkal revansot venni. A történetből kiderül, hogy jogosan.


íme az inferno amit életem legborzalmasabb szakaszaként tartok számon:

 

Az egész egy ködös februári napon kezdődött... Nyáron vizsgáztam Dombóváron, Vasútgépész-technikus ként, és abban az évben nem tudtam elhelyezkedni. Februárban egy hosszan tartó betegség végén sikerült felvételt "nyernem" egy mezőgazdasági kisgépek gyártásával foglalkozó vállalathoz. A főnök vagyis ahogy hívni kellett, az elnök a hetvenes évek óta egy labilis idegbeteg öregember. Az elnök úr már a felvételi elbeszélgetésen ordítva közölte hogy az ő cégénél senki se dohányozhat. (ami szerintem már jogtiprásnak számít...)

 

Miután felvettek kiderült hogy a szervízbe kerülök. (egy kis üvegház szerű építmény amibe télen 5 fok volt nyáron pedig legalább 38 , tehát munkavégzésre alkalmatlan körülmény.) Ketten dolgoztunk a szervizben a régóta ott dolgozó tapasztalt kollégával, és pár hónap elteltével nyugodtan mondhatom hogy életre szóló barátságot kötöttünk.Ő már mesélt arról, hogy milyen idegbeteg az elnök, de szerencsére én ezzel nem nagyon találkoztam.

 

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy egy túlhajszolt munkáról van szó amit nem megfelelő szerszámokkal nem megfelelő körülmények között kellett végezni négynapos munkarendben, minimálbérért, vagyis a négy napra leszámítva a minimálbér 80%-ért. A legjobb hónapban se érte el a fizetés a hatvanezer forintot, de volt olyan hónap mikor 52 000 ft-t vehettem kézhez. EZ MEGALÁZÓAN KEVÉS


Három hónapig nem volt semmi baj, mint utólag kiderült az elnök azt hitte tanuló vagyok. A harmadik hónap végefele megcsináltam egy fűnyírót, amit másnap visszahozott a gazdája, hogy nem akar beindulni, és a következő párbeszéd zajlott le köztünk:

 

Elnök: András gyere ki!! (Ő végig ordít)
Balázs(Én): Balázs vagyok nem András
E: Leszarom, miért nem jó a fűnyíró?!
B: Nem tudom, tegnap mikor átadtam tökéletesen működött
E: Van neked szakmád??
B: Van, gépésztechnikus vagyok
E: Lófaszt vagy te technikus, hülye vagy nem technikus 1 perced van rá hogy megcsináld....


Mondanom sem kell, hogy semmi baja nem volt a fűnyírónak, csak a gazdája nem tudta beindítani, és később elnézést is kért, nem úgy mint a főnök aki megfenyegetett, hogyha még egyszer ilyen előfordul tönkre tesz.


(Az ilyentől nem ijedek meg, csak rosszul esik.)

 

Később mikor egyedül maradtam, mert a kolléga szabadságra ment odahozott nekem egy motoros fűkaszát ami az egyik haverjáé volt és megkért csináljam meg. (Munkáin 70% a az ő haverjainak a gépe, ami a fizetős javításoknál előrébb való) Mondtam, hogy mi nem szoktunk ilyet javítani, még csak nem is láttam ilyet nem tudom megcsinálni. Azt mondta takarítsam ki a karburátort. Ezt megtettem, de a gép nem akart beindulni... 5 órán keresztül kisebb megszakításokkal ott állt mögöttem és ordított velem. Minden voltam akkor a hülyétől kezdve a töketlen balfaszig, csak méltóságos úr nem.Sok ilyen esemény volt még amit nem tartok lényegesnek leírni.

 

Most jön a fordulópont.... (remélem nem untatom a kedves olvasókat)


A cégnél az egyik sofőr elment, és én a munkaügyön átkértem magam az ő állására. Két és fél éve van meg a jogsim, és elég nagy vezetési tapasztalattal rendelkezek.Mindenki belement, már csak az elnök engedélyére volt szükség.Csütörtöki napon megkérdeztem, hogy rendbe van e a dolog és ő személyesen mondta, hogy igen, hétfőtől már sofőrként dolgozok.

Hétfőn új munkakörömnek megfelelően kezdtem, és megkaptam az íróasztalt és az új munkalapot, de a táskámért visszamentem a szervizbe. Éppen összefutottam vele, és ordítva közölte hogy ne éljem bele magam a sofőrködésbe mert nem tudok vezetni... (ezt ő persze nem is tudhatta mert nem ült még mellettem). Megkérdeztem a közvetlen főnökömet, hogy mi legyen. Azt mondta semmi, üljek be az autóba, indulunk. Beültem, előre gurultunk és a sorompó felnyitására vártunk. Ekkor kitépi az ajtót és torka szakadtából üvölti, hogy takarodjak vissza a szervizbe dolgozni, mert én egy utolsó senki vagyok... Itt egy kisebb szóváltásba keveredtünk, de én végig tisztelettel beszéltem vele, már csak a korára való tekintet miatt is. Kedden a szervizben egy viszonylag nyugis napot zártam, de szerdán felülvizsgálat miatt át kellett mennem a szomszédos kórházba. Igazolással mentem ki és egy fél óra alatt megjártam. Persze távollét alatt nem jár a fizetés. Mikor visszaértem odahívatott magához és fennhangon kérdezte:


E:Hol a fenébe voltál
B: Vérvételen
E: mér voltál ott?
B: felülvizsgálat, a korábbi betegségemmel kapcsolatba, félévente kell mennem
E: MI a bajod?!
B: Vastagbél gyulladás...
E: ki kell venni!
B: Nem vakbél, vastag bél. Azt nem lehet csak úgy kivenni.
E: Szedjed össze a szerszámaidat felkerülsz a szereldébe a kísérleti műhelybe, mert ide alkalmatlan vagy és nem tudsz semmit.


Leszögezném, hogy nem volt velem semmi baj, ezt csak ő találta ki, hogy nem csinálok semmit, és nem értek semmihez. Akkor is megkérdezte, hogy mér nem dolgozok mikor egy gép alatt feküdtem és nyakig olajba két kézzel szereltem.

 

Miután felmentem az új munkahelyre ahol nagyon rendesek voltak a kollégák, rögtön befogattak. Ezzel nem is lett volna baj csakhogy én ehhez nem értek, nincs rá képesítésem se és semmit nem is ismerek. A régóta ott dolgozó "öregek" nagy türelemmel magyarázták nekem a dolgokat, de akkor jött ez a szemét és mindenki előtt ezt ordította: "dolgozzál bazdmeg, nem faszt verni küldtelek ide, remegjél a munkáért"Na ez egy forduló pont volt mikor eldöntöttem, hogy én ezt ennyi pénzért nem tűröm tovább.

 

Másnap váratlanul a nagy idegeskedések hatására gyomorpanaszokkal kiírt az orvos. Egy hét nyugalom, kezelés, vizsgálat.Majd mikor bevittem az első táppénzes papírt a következő párbeszéd zajlott le köztünk:

 

E: Hol vagy, miért nem dolgozol?!
B: Kiírt az orvos mert baj van a gyomrommal, ami a stressz miatt van
E: Nem vagy beteg, látom rajtad
B: Az orvos nem így gondolja...
E: Én jobban tudom, fel foglak jelenteni
B: egész nyugodtan, állok elébe
E: Fel is jelentelek, Takarodjál el a cégtől, ide nem kellenek ilyenek mint te
B: El is megyek, elegem van abból, hogy szar munkát kell végezni éhbérért úgy hogy az idegbeteg főnök állandóan ordít.

 

Utána otthagytam és csak az artikulálatlan visítását hallottam

 

Ma mikor a levelet írom lejárt a táppénzem, és azzal együtt vittem a felmondásomat is. A munkaügyön kaptam egy papírt, amit pár emberrel alá kell íratni, és a szerszámaimat le kell adni. Lementem a szervizbe, mert még ott volt a szerszámigénylő lapom, erre ez a mocsok megjelent és eddig a legalpáribb módon olyan hangerővel kezdett bele mondanivalójába ami mellett még egy szovjet mosógép is elbújna szégyenében.

 

E: Takarodjál innen kifele, te már nem dolgozol itt, mi a lófaszt keresel itt
B: Sajnos papíron még itt dolgozok, és össze kell szedjem az itt levő holmijaimat leadni.
E: Nem érdekel takarodjál a picsába
B: Nem tehetem le kell számolnom, egy kis nyugodtságot kérnék
E: Ha nem takarodsz innen leütlek ezzel a lapáttal....


(Közbe megjött a kollégám, barátom és kérdezte hogy mi a baj

E: Figyeljél oda hogy ne lopjon el semmit, mert lopni akar.

(Életemben nem loptam még semmit és nem is akarok ezen változtatni)


A mai naptól véget értek a szenvedéseim, de sok ott dolgozó kollégámnak, barátomnak akik mindannyian nagyon rendes emberek tűrniük kell ennek az idegbeteg, az ordításon kívül semmihez sem értő embernek a terrorját, és őket sajnálom. Én meg biztosan tudom, hogy velem rossz lóra tett, mert ezt a megalázást nem fogom annyiban hagyni.


Egyébként nem írtam azokról a szabálysértésekről, a fogyasztók, vásárlók folyamatos, tudatos megtévesztéséről amiket mind az elnök utasítására kellett végeznünk.

 

Kérlek benneteket segítsetek abban hogy ez az "ember" elnyerje méltó jutalmát.Válaszotokat várom, és kérlek tegyétek közzé levelem.

 

Egy kizsákmányolt, megalázott munkás: B. Balázs

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

http://munkahelyiterror.blog.hu/api/trackback/id/tr183099804

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Neki mentem és ököllel ütöttem 2011.07.26. 18:24:30

Egy 28 éves párkapcsolatban élő nő vagyok. Vőlegenyemmel 14 éve ismerjük egymás és lassan 6 éve alkotunk egy párt. Általában nagyon jól kijövünk és szinte mindent megtudunk beszélni. Tegnap azonban összevitatkoztunk egy semmiségen, aminek az lett a vég...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

teddybear01 2011.07.26. 17:58:50

@Selkath, Bloemfontein díszpolgára: 1000 forintos órabért a BKV-nál is kapsz, persze nem azonnal.

Krisztiantara 2011.07.26. 18:00:31

@kpityu2: Ja, értem az ipari meló éppen olyan, mint az összes többi, az ipari meló meg fodrásszal együtt megfelel a nehezített fokozatnak, és még veszélyességi pótlék sem jár hozzá. Hmm.

kpityu2 2011.07.26. 18:01:50

@Balázs22: Vagy csak rossz helyen lakol. Gépészként több esélyed van Budapest vagy Győr környékén. Persze ha az ember benne van a mókuskerékben, akkor nehéz döntés.

Krisztiantara 2011.07.26. 18:03:10

@kpityu2: Meg kell becsülni. :-) Ezt nem csak anyagilag lehet megtenni ám! Ez a trükkje Richard Brensonnak is, aki milliárdos. :-) Érezze jól magát a fiatal pályakezdő, aztán kevesebb fizetésért is képes majd ugyanott maradni, ahol jó. Mert azért valljuk be, ma Magyarországon azért nem olyan sok helyen jó. :-) Na, így tetszik a tipp? :-)

kpityu2 2011.07.26. 18:04:52

@Krisztiantara: Az az ipari meló amihez elég egy fodrász, nem ipari meló. Amiről én beszélek, ott a süldő mérnökök is röpködnek pár hét után, ha nem teljesítenek.

dalmata76 2011.07.26. 18:05:04

@Balázs22: talán össze kéne fogni a munkavállalóknak, és akkor nem dolgoztatnának ilyen fizetésekért, és nem beszélnének így az emberrel.
ja, hogy mindenki a saját érdekét nézi, és szarik a másikra? tudom, nálunk a taposás a nyerő.. :(

mandarinkisasszony 2011.07.26. 18:05:17

@Balázs22: "Nem én vagyok az egyetlen az országba aki ennyit nyelt."
És ezzel meg is van indokolva, ugye? Mert más is hagyja, akkor hagyom én is, hogy megalázzanak. NEM! Ha megtanulnánk nemet mondani az ilyenekre, akkor nem tartanánk fenn ezt az állapotot. Azért fordulhat elő még mindig ilyen munkahely, ilyen főnök és ilyen fizetés ebben az országban, mert tele van meghunyászkodó faszokkal, akik éhbérért vállalnak munkát.
Balázs, azonnal jelentsd fel a főnököt, ahol csak tudod, kérj segítséget az Egyenlő Bánásmódtól, mutasd meg most, hogy kiállsz magadért, ha az előzőekben már úgyse sikerült! És tanulj az esetből!
Gépésztechnikusként jó szakmád van, nem kell hagynod, hogy így bánjanak veled.

kpityu2 2011.07.26. 18:09:06

@Krisztiantara: Nem kell felülni a PR dumának. A pénz beszél a kutya ugat. Ha valaki nem profitál anyagilag vagy szakmailag egy munkahelyből, akkor csak a "jó hangulat" miatt nem marad ott. Nem azért jár munkába.

robian 2011.07.26. 18:17:16

igaza volt az öregnek, az ilyenekkel (alkalmazottak) így kell bánni

Büszke_troll 2011.07.26. 18:18:20

@Balázs22: Válaszolhatnál az én "rohadj meg!" hozzászólásomra is.

Büszke_troll 2011.07.26. 18:21:35

@teddybear01:
>Tudod a Flextronicsnál úgy kezdték a barátom
>betanítását hogy:
>
>"Maguk mind tolvajok! Ezért a cég, hogy maguk ne
>tudjanak lopni, kénytelen megfelelő
>védőintézkedéseket tenni!"

Tudod nem a kisujjukból szopták ezt a bölcsességet, az európai szintű munkavállalók szorgos tevékenysége kellett hozzá.

Balázs22 2011.07.26. 18:35:22

@Büszke_troll: kerestem a hozzászolásod, de nem találom

ha meg lesz igérem válaszolok

Balázs22 2011.07.26. 18:38:18

@robian: nem nagyon akarlak megbántani, de szerintem te egy más világban élsz. Kiváncsi lennék, hogy neked mi a foglakozásod, küzdöttél e már valamiért az életbe, vagy ami valószínübb anyuci apuci elkényeztetett gyerekeként minden összejött az életbe, és még soha semmiért nem kellett keresztbe tenned semmit. Az ilyenek miatt mint te tart itt az ország. Antiszociális segfej

teddybear01 2011.07.26. 18:45:03

@Balázs22: Nem érdemes felelned nekik, ezek ilyen ökrök. Idejönnek baromkodni, a légkondis irodájukból. Pár hónapja az egyik ilyenről, döglött guminyúl volt a nickje, vagy mi, kiderült, hogy a Dunántúlon középvezető a Teskóban. Ez a barom is összeokádta az összes posztot, belekötött az élő fába is.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.26. 19:20:03

@Krumpli Bogart: hasonló nekem is, második igazi munkahely volt. (szóval nem alkalmi és diákmunka). én hét hónapig bírtam, mert én se ismertem mást, és jó volt a pénz is, munka is. ha nem lett volna a hülye főnök, meg a közvetlen kolléganő, aki irigykedett rám, és ezért semmi infót nem adott át (neki kellett volna betanítania), akkor tán máig ott vagyok.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.26. 19:21:32

@Krumpli Bogart: nem számít, hogy szakmunkás-e vagy sem, az én tahó főnököm állatorvos volt...

A Tyne folyó déli partja 2011.07.26. 19:41:06

@dalmata76: ugyan, az én fent említett főnököm üvöltözött az irodában. ja, és pl. a számítógépet bekapcsolni se tudta, de nála volt a legjobb, mi meg kínlódtunk a szarral, amin egy szövegszerkesztő is akadozott. emailt is kellett volna küldenünk, el se ment (2000-2001-ről beszélünk.)@mandarinkisasszony: fogadjunk, sose voltál ilyen helyzetben. hogy muszáj maradnod, nem teheted meg, hogy nem. úgy könnyű magyarázni...

dalmata76 2011.07.26. 19:52:55

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): elég hibbant lehetett.
én csak a terror csendes formájával találkoztam, lehet, hogy eddig szerencsém volt?

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.07.26. 19:55:16

Nem kell megvárni, míg neked felmondanak, mondj fel te! Tudom, nagy bátorság kell hozzá, DE mert az eredmény ugyanaz, mintha elküldenének, így legalább győztesként, emelt fővel teheted meg.

mandarinkisasszony 2011.07.26. 19:58:38

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): "fogadjunk, sose voltál ilyen helyzetben. hogy muszáj maradnod, nem teheted meg, hogy nem. úgy könnyű magyarázni..." Sajnos voltam, máris elvesztetted a fogadást! Két előző munkahelyem volt, az első főnököm egy éve ül börtönben, és még jó hosszú ideig ott is marad. Megkapta a sorstól amit megérdemelt. Fél év után jött egy hónap, amikor nem tudta odaadni a fizumat. Másfél hónapot vártam, akkor sem tudott még egy részt se kifizetni belőle, én pedig azonnal leléptem és pereltem.
A második munkahelyemen a főnököm és a fizetés egy ideig még normális volt, majd jöttek az anyagi nehézségek, és rajtunk, alkalmazottakon töltötte ki a mérgét. Az első alkalommal, amikor üvöltve és megalázóan beszélt velem, felálltam, és szépen elbúcsúztam tőle. Egy havi béremet hagytam ott, de egy cseppet sem bánom. A cég azóta tönkrement, óriási tartozásokat hagyva maga után.
Én a következő hónapban már létrehoztam a saját cégemet, és vállalkozóként próbálok megállni a lábamon. Rájöttem, hogy csak úgy tudom jól kamatoztatni a szakmámat, ha magamnak dolgozok. Ha valaki jó szakember, hamar jönnek a munkák a referenciák és ajánlások által. A legtöbb megbízóm az előző két munkahelyemen megismert cégek közül kerül ki. Akkor megismertek, megtetszett nekik a hozáállásom és ahogy dolgozok, és most ők a legjobb ügyfelek.
Nagyon szeretném, ha soha többet nem kellene más főnöknek dolgoznom. Imádom a munkám és nagyon jól érzem magam a bőrömben. És dögöljön meg az összes olyan vezető, aki azt hiszi, hogy megfélemlítéssel és az emberi jogok sárba tiprásával lehet egy cégnek jövője...

Büszke_troll 2011.07.26. 20:04:24

@teddybear01: Nem. Egyszerűen, veled ellentétben rendelkezem a gondolkodás képességével.

Biztonsági kamera, -kapu, -személyzet = plusz költség.
Azt pedig utálja a tőke.
Nyilván előző rossz tapasztalatok miatt áldoznak mégis rá.
Csak a hozzád hasonló idióta gondolja, hogy a tulajdonosnak valami perverz örömöt okoz a dolgozók vegzálása.

Büszke_troll 2011.07.26. 20:07:46

OFF

@teddybear01:
Olvastad a hozzászólásait? Mert folyamatosan igazat írt, az is igaz, ez a plebsznek bántotta a szemét.

De ha gondolod linkelj egy pár tucat ellenkezőt bizonyító hozzászólását.

dalmata76 2011.07.26. 20:10:40

@mandarinkisasszony: mondjuk neked volt tartalékod..

de ettől függetlenül szerintem kezdetnek az is elég lenne, ha móresre lenne tanítva az a munkáltató, aki a minimálbéres bejelentést részesíti előnyben.

aztán jöhetne az is, hogy nem mennek el az emberek 60-ért dolgozni.
bár ez itt soha nem fog megvalósulni, többek közört azért, mert az emberekben nincs összetartás.

robian 2011.07.26. 20:17:10

@Balázs22: a "szarkazmus" szóra nem tértek ki egyszer sem tanulmányaid során?

mandarinkisasszony 2011.07.26. 20:22:13

@dalmata76: Volt tartalékom, mert nem minimálbérért dolgoztam, amíg ott nem hagytam a céget. Pedig pályakezdő voltam, egyedülálló és albérletet fizettem. Persze volt kemény két hónapom, amíg vártam a csodát és a fizetésemet, ezalatt feléltem a tartalékaim. Hamar sikerült bekerülnöm az új helyre, de amint írtam, ott sem voltak korrektek. Nekem ennyi pont elég volt.
Sajnos tényleg nincs az emberekben összetartás, pedig nagyon sok mindenre megoldást jelentene. Mai napig fel nem fogom, hogy azok a volt kollégák, akik ugyanúgy nem kapták meg rendesen a pénzüket és ugyanúgy üvöltöttek velük, miért maradtak addig a cégnél, amíg az tönkre nem ment. Behúzták fülüket-farkukat, és a végén 4-5 ki nem fizetett hónappal távoztak, mert megszűnt a munkahelyük. Én már akkor mondtam mindenkinek, gyertek, álljatok fel ti is az asztaltól, együtt nagyon ki tudunk baszni a munkáltatóval. Ők nem mertek. Azóta is várják a pénzüket. Sírtak, panaszkodtak, elégedetlenkedtek, de nem tudom őket sajnálni, mert nem voltak hajlandók kiállni magukért és a többi kollégáért.
Na ezért is jobb már egyedül.

robian 2011.07.26. 20:23:09

a megjavított motoros fűkasza alábbi felhasználását javasolnám bevetni a főnök úr vonatkozásában:

www.youtube.com/watch?v=wRDAst2Qw6s

A Tyne folyó déli partja 2011.07.26. 20:31:04

@mandarinkisasszony: ebből elég egyértelműen kiderül, hogy neked volt tartalékod. magyarul, megtehetted. úgy könnyű ám.

redsea 2011.07.26. 20:37:04

@Krumpli Bogart: Ez egyértelmü. Az előző beirásommal elsősorban a szerkesztő figyelmét szerettem volna felhivni az ott leirtakra.

monyon le 2011.07.26. 21:25:48

Esetleg nézz utána a következő nevek közt, hogy anno nem e volt e besúgó/SZT tiszt/párt funkcionárius stb...

szigoruantitkos.hu/szt-tisztek

Ilyen hozzáállással, nem csodálkoznék, hogy egy igazi kis "megmondó ember" volt a környéken.

Krisztiantara 2011.07.26. 21:53:41

@mandarinkisasszony: Egy megfélemlített ember nem képes a minőségi munkára, mert rosszul érzi magát. Így nem lehet dolgozni hosszú távon megbetegedés nélkül. Miért fosatnak, érthetetlen, mivel csökkenti a hatékonyságot.

Krisztiantara 2011.07.26. 21:59:22

@Büszke_troll: Ha engem letolvajoznának, amikor elkérték előzőleg tőlem az erkölcsit, amit magamnak kellett kifizetni, rögtön perelnék. Erről ennyit.

mandarinkisasszony 2011.07.26. 22:01:24

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): "ebből elég egyértelműen kiderül, hogy neked volt tartalékod." Bizony, az első mondatomnak pontosan ez a jelentése, jól értelmezted: "Volt tartalékom, mert nem minimálbérért dolgoztam..."
Örülök, hogy értesz magyarul. :)

Krisztiantara 2011.07.26. 22:01:28

@kpityu2: Tudod, Pityu, drága manapság az orvosi költség, inkább marad az ember olyan helyen, ahol nem lesz beteg, még ha kevesebbet is fizetnek, akkor is jobban megéri még anyagilag is. :-)

mandarinkisasszony 2011.07.26. 22:04:33

@Krisztiantara: És igazad is lenne!
Emberek, merjünk már kiállni magunkért! Az elégedetlen alkalmazott sosem fog jól dolgozni, ha ezt nem értetjük meg a zsarnok főnökökkel, akkor ne csodálkozzunk rajta, hogy a végén csak itt tudunk keseregni az MT blogon!

Debra01 2011.07.26. 22:07:36

Dombóvár...ismerem.
Nem firtatom, hogy mi igaz az adott posztban. Nem tisztem.
Szeretném elmondani mindenkinek, hogy ez az ország Budapestről szól. Minden más (vidék) elhanyagolandó. A bizonyos város körzetében éltem... Ott munka alig. Baromi nagy az elvándorlás.
Elidősödött falvak. Aki marad fiatal a totális szegénységre, és kiszolgáltatottságra kárhoztatik.
Valóban van pofájuk a munkáltatóknak 50 000,-ft-ot fizetni egy szakmunkásnak. És az a melós, még ezért is hálás. Láttam "szakikat" habzó pofával üvölteni, és előtte "remegett" a melós, hogy el ne veszítse az 50 000-et fizető állását. Láttam falvakat, ahonnan nem tudnak elmenni a városba munkát keresni, mert nem tudta kifizetni a busz bérletet. Ebben az országban olyan szarul működnek a dolgok, hogy azon csodálkozom, hogy ez nem szúrt szemet eddig senkinek.
Tudok olyan főnökről, aki csak azért jár be a melóhelyre, hogy kirúgással fenyegesse a munkavállalót, aki vidékről jár be....
Aki azt mondta, hogy saját vállalkozást indított, é imádja amit csinál. Ha csak egy kicsit is sikeres lesz, és esetleg "megorrol" rá valamelyik hivatal, és elkezdi cseszegetni...nem fogja imádni. Nem akarok kuvik lenni. Itt vállalkozónak sem túl jó lenni (lássuk be) De munkavállalónak...sem.
Voltam mind két oldalon. Most, a még kiszolgáltatottabb kaszt tagja vagyok.
Ha valakinek némi hatalom szakad a nyakába, azt sem tudja, hogyan éljen vissza vele.
Az alapvető etikát kellene oktatni. Az viszont, már anyuci hasában kellene kezdődjön. Az iskolában kellene folytatódjon.
Alapvető értékrendi hiba van.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.26. 22:41:26

@mandarinkisasszony: ha rákattintanál a linkre, látnád, hogy az előző hozzászólásodra reagáltam, erre:mandarinkisasszony 2011.07.26. 19:58:38. nem arra, ami úgy kezdődik,hogy volt tartalékod...

teddybear01 2011.07.26. 23:15:10

@Büszke_troll: Ez a legostobább módszer a lopások ellen. De nem csak ez a probléma velük, de ahhoz hogy ezt megértsd, értened kéne például a munkaszervezéshez, meg több más dologhoz is.

teddybear01 2011.07.26. 23:17:46

@Büszke_troll: Bunkó és beképzelt volt. Nem kár érte, hogy törölte a nicknevét. Ha neked viszont tetszik ez a hangnem, hát....Lehet hogy te vagy, csak egy másik nicknév mögött?

teddybear01 2011.07.26. 23:20:59

@Krisztiantara: Ha ismered a céget, akkor tudnod kell, ez még a legkisebb baj velük. Az egész magyar részleg vezetősége a tipikus hülyefőnök kategória. Mind a három fő egységben.

Balázs22 2011.07.27. 01:57:51

@robian: ha szarkazmus akart lenni akkor elnézést kérek, írásba nem nagyon jön le. Mégegyszer bocsánat, csak azt a bizonyos hozzászolást abban a formájában, ugy magában bántonak éreztem a munkásosztályra.

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.27. 08:12:35

@egyhazafi:
"és 10 évnyi fizetés a jussod."

ha elfogadják az új MT-t, akkor ez nem lesz igaz.

Fearzone 2011.07.27. 08:14:39

@T-5: ismét kedvenc témámnál vagyunk...dögöljön meg az összes bölcsész...azt az okos mérnököt ki tanítja meg írni olvasni, mer' a tanár is bölcsész pl. Egyébként mérnökkel is Dunát lehet rekeszteni, csak vagy megutálta a szakmát, vagy nem ért hozzá eléggé.

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.27. 08:28:45

@dalmata76: nem jellemző az ordítós vaddisznó, de épp elég van belőle, hogy típus legyen.
egy helyen, ahol dolgoztam, a cégtulajdonos volt ilyen, képes volt úgy ordítani az udvaron, hogy a nyitott ablakok mögött épp megbeszélés folyt a partnerekkel.
persze a munkatárs volt a hibás, hogy ordítozni kell vele (aka "apa azért iszik, mert te rossz vagy")

robian 2011.07.27. 08:58:45

@Balázs22: nincs harag, én is ama osztály tagja vagyok csak tizenévvel öregebb. majd te is tapasztalni fogod, hogy ez az ország tele van ilyen emberekkel akikkel konfliktusod volt, ez egy archetípus, a kádár érában nagy hatalommal bírt, annak megszűnésével mindössze annyi maradt neki, hogy a magadfajtákkal szemétkedik. vigasztaljon annyi, hogy előbb-utóbb kihalnak. addig meg állj bosszút rajta, az segít...

Peetee 2011.07.27. 10:38:07

@Selkath, Bloemfontein díszpolgára:

Pedig ez még nem is sok.
Esztergályosok a nyugati országrészben 700-1300Ft/óra bruttó(!!!) bérért dolgoznak.
CNC-sek 1000-1800Ft/óra!!!
Hegesztő 600-1200Ft/óra.

Ilyen árak vannak, ez nem vicc!

Xezs 2011.07.27. 22:11:02

Most akkor az a baj, hogy nem cigizhettél munka közben? Jogtiprás, mi? Azannyaistenit. Tán le kéne szokni, nem?

T-5 2011.07.29. 11:56:36

@Fearzone: Figyi, olvasd el figyelmesen, amit írok. Az, hogy MILYEN bölcsész valaki (senkinek nem kellő szakpár elvégzésével, ugye okoska) és, hogy milyen mérnök valaki (szakmáját nem szerető, ahhoz nem értő, ugye okoska) az számít elsősorban.
De ez neked nehéz, látom.

Fearzone 2011.07.29. 14:37:34

@T-5: "tisztességes diploma"... azért ez egy kicsit erős. Mind1 csak kicsit kezdem már unni azt a témát, hogy mindenki hülye aki nem mérnök, ha valaki bölcsészként ír ide, akkor a mié nem mentél mérnöknek kommenteket. Nem lehet mindenki mérnök ennyi. Kell(ene) minden diplomás aki ért a szakmájához. Az viszont köztudott, hogy nem ezen áll vagy bukik egy állás, hanem azon, hogy kinek milyen ismerősei vannak. Tehát igenis kell pl. a kommunikáció szakos, de nem az akinek anyuék kifizették a sulit, amit laza 8 év alatt el is végez. Igen így nézve sok a bölcsész, de ugzanúgy kevés a jó szakember mint mérnökben.

T-5 2011.07.29. 15:32:45

@Fearzone: Figyi. Vannak szakmák, amiket nem érdemes erőltetni. Most pl évekre nem kellene erőltetni a jogászképzést. Van tízszer annyi, mint amennyire szükség van. Ez tény. A sok kommunikáció-büfé szakos figurából is annyi van, hogy Dunát lehet velük rekeszteni. Ennek semmi értelme. Remélem érted, mit akarok mondani... most már nem ragozom tovább. Aki nem akar mérnök lenni, az ne legyen az, mert föntebb épp azt sajnáljuk erősen, hogy sok olyan mérnök is van, aki nem ér semmit, mert nem érdekli a szakma, nem ért hozzá, nem fejleszti magát, vagy nem beszél nyelveket se, stb stb stb.
De az járhatatlan út, hogy valaki nekiáll egy büfé-ruhatár szaknak, úgy, hogy közben már van ezernyi hozzá hasonló mongolisztika-filozófia szakos figura, aztán lehet sírni egy életen át, hogy csak a mekiben van meló. Ébresztő, ÉBRESZTŐ! Meg kell nézni, mire van igény! Nem kell több jogász, nem kell több okoskodó, szakemberek kellenek, munkás kéz, mérnök, valódi tudományok valódi tudósai. Ennyi. Szerintem tökre érthető.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.29. 18:34:55

@T-5: szöveg, szöveg, szöveg. mi a biztosíték, hogy mire végez, pont ugyanarra lesz igény? megsúgom, semmi.

tff 2011.07.29. 18:45:20

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

"mi a biztosíték, hogy mire végez, pont ugyanarra lesz igény?"

Na igen, szerintem erről az egykori bánya-, kohómérnökök tudnának mesélni, hogy mire mennek most a csoda mérnöki diplomájukkal.

Nem is beszélve az összetétel csapdájáról: ha mindenki megrohanja a pillanatnyilag keresett hiányszakmákat, akkor abból ugyanúgy túlképzés lesz, mint most a jogászokból és a közgazdászokból. Mert gondolom ezekre sem véletlenül mentek tömegével az emberek, hanem azért, mert egy időben hiányszakma volt, és baromi jól el lehetett ilyen végzettséggel helyezkedni.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.29. 19:00:37

@tff: erre az előbb írtam, és nincs ott. szóval, na ja,nálunk a fél osztály közgázra készült, mert akkor még jónak látszott...

Xezs 2011.07.30. 14:11:40

Én nem mondom, hogy mindenki legyen mérnök, viszont elvárom büfé-ruhatáros szakos polgártársaimtól, hogy ne sírjanak, mikor nem találnak melót.

Sokan hiszik azt, hogy a diploma automatikusan feljogosítja a tulajdonosát egy munkahelyi állás betöltésére, pedig ez rohadtul nem így van.

Van egy csomó szar diploma, amivel lószart se lehet kezdeni. Ez az állam hibája is, hogy nem szünteti meg ezeket a szakokat, vagy legalább nem csökkenti a keretszámot.

Az a baj, hogy az állam szeretné megmutatni a külföld felé, hogy nálunk milyen sok diplomás van, és emiatt hagyják ezeket a fos szakokat életben. Mert papíron jól mutat, hogy milyen sok diplomásunk van, csak épp az mutat szarul, hogy ebből hánynak van értékelhetetlen végzettsége.

dalmata76 2011.07.30. 14:30:56

@Xezs: egyébként azon is el lehet gondolkozni, hogy miért van az, hogy pl. valaki a diákévek alatt elmegy X munkakörbe, aztán lediplomázik, dobbant, majd vissza akar menni a régi munkahelyére.
ugye nem azért, mert diplomásként nem tud elhelyezkedni, és kevés pénzt kapna? á, nem..:DD

Faszerkezet 2011.07.30. 14:55:18

@dalmata76:

De ha egyszer nincs szükség a diplomájára, akkor azért ki a hibás? a munkaadó? a diplomás, hogy nem mérte fel, hogy vajon 328741. történelemszakos tanárra nincs szükség? Az állam valóban hibás, hogy nem csökkenti ezeket a keretszámokat. Bár most tett lépéseket, de ez meg ismét nem tetszik senkinek.

dalmata76 2011.07.30. 15:12:31

@munkasterror: nem, dehogy. nem a munkaadó. csak nem értem, hogy még mielőtt valaki valamilyen suliba jelentkezik, miért nem méri fel a dolgokat. valamennyire. nincs semmire garancia, de azért tájékozódni szerintem lehet, és kell is.
ja, hogy majd csak nyelvvizsgával lehet továbbtanulni?
az ki lesz kötve, hogy milyen szintű kell?

Faszerkezet 2011.07.30. 15:19:21

@dalmata76:

tudtommal ki akarják kötni. azthiszem középfokú C-t akarnak.

Persze ebből nem lsz semmi. A felsőoktatás egy nagyrésze semmi több, mint rejtett munkanélküliség.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.30. 16:05:28

@munkasterror: szerinted 18-20 évesen hányan gondolnak bele? akkor még idealista az ember (egyesek később se nőnek ki belőle), nem nagyon gondolkodik el, hogy mi lesz, ha végez. ez az egyik, a másikat lásd fent. hogy nem tudod a jövőt, lehet, hogy mire végez, már nem lesz jó az a diploma.

Faszerkezet 2011.07.30. 16:08:52

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Ok. akkor mi a megoldás? Csináljunk mesterségesen munkahelyet azoknak, akik nem tudnak előrelátóan gondolkozni?

Az állam szabja meg, hogy mennyi ember végezhet el bizonyos szakokat? (Persze akkor majd jön, hogy diktatúra van stbstb)

Vagy mégis hogyan?

"szerinted 18-20 évesen hányan gondolnak bele? "

Mellesleg ilyenkor jön a szülő, a család felelőssége is, ha a gyerek nem képes önnállóan megfelelő döntést hozni.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.30. 16:09:31

@dalmata76: lásd fent. na meg, hiába mértem volna fel mondjuk én anno, hogy majd 2011-ben a programozók fognak jól keresni, közöm nem volt a témához, nem is érdekelt volna, sőt, mivel az én évfolyamon számítástechnikát dos-t tanult (azt is úgy, hogy a tanár egy leckével járt előttünk), esélyem se lett volna ilyen szakra jelentkezni. meg fel se merült. nyilván 18 évesen arra jelentkezik az ember, ami érdekli, plusz tudja.

dalmata76 2011.07.30. 16:15:15

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): minket azzal kecsegtettek anno, hogy ez nagyon keresett szakma, persze akkor még nem volt annyira fontos a nyelv.
igen, keresett, csak külföldön, illetve ott jobban megfizetik.
szóval akkoriban azért nem vaktában jelentkeztem, de ez véletlenül jött, mert más szakra akartam menni.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.30. 16:16:29

@munkasterror: és a szülő honnan tudhatja, hogy mi lesz öt évvel később? mondom, mikor én érettségiztem, a fél osztály közgázra készült, mert az tutinak számított. most csak azt hallom, hogy az nem jó.
mellesleg, és ha nem is ért hozzá? nálunk pl. én vagyok az első diplomás a családban, de még a távolabbiban is (unokatesómmal együtt végeztünk, rajtunk kívül senki nem diplomás), úgyhogy senkinek nem volt erről tapasztalata. (a tesóm meg nem végezte el.)
a harmadik: igen, beleszól, rábeszél, hogy ne legyél mondjuk Shakespeare-kutató, legyél vegyészmérnök, mint apád. nagy nehezen elvégzed, és nem érzed jól magad. az jobb?

Faszerkezet 2011.07.30. 16:18:49

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Ok. tehát akkor mi a megoldás? Mert eddig a kifogások jöttek, de a legelején is a megoldást kérdeztem.

akkor tartsunk fenn mesterségesen munkahelyeket?

Mert ugye abban egyetértünk, ha nincs szükség egy végzetségre, de munkát biztosítunk neki, akkor az rejtett munkanélküliség, és semmi szükség nincs rá.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.30. 16:20:12

@dalmata76: én szimplán azért jelentkeztem angol szakra, mert az ment, abból jó voltam...kémiára hiába mentem volna...:) (s így se vettek fel elsőre).
amúgy, én ezt a "külföldön kell"-t is fenntartással kezelném. otthon mindig azt hallottam, hogy itt hiány van tanárokból, itt elmondtam egy-két tanárnak, azt mondták, ez marhaság. mondjuk, a helyi önkormányzat álláshirdetései mégis nagy részt tanári állások, úgyhogy tényleg nem tudom, mit gondoljak.

dalmata76 2011.07.30. 16:22:47

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): én a tanári dolgokhoz nem tudok hozzászólni, az én szakmámról beszéltem, tudod. :)
de az nem publikus. :)

Faszerkezet 2011.07.30. 16:24:24

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Mellesleg érdekes, de én annyira még nem láttam itt ezen az oldalon sírni a közgazdászokat, hogy nem tudnak elhelyezkedni. 1et ismerek személyesen aki kalauz a gysev-nél, de ő 8 év alatt is végezte el, olyan eredménnyel. De azért nem azt olvasom mindenhol, hogy közgazdász, vagy jogász diplomával nem lehet elhelyezkedni. azt gyakrabban hallom, hogy ilyenolyan tanárként nem lehet...

dalmata76 2011.07.30. 16:25:52

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): persze én is mondhatnám, hogy felesleges volt elvégezni, mert nem dolgoztam benne soha, mégis azért sok dologra megtanított, nem volt hiábavaló.
de anyagi hasznot nem hozott, teljesen más irányba mentem.

csak elmélkedem mostanában, sajnálatos, ha valaki sok pénzt, energiát fektet a tanulásába több éven át, és a végén hoppon marad. nagy csalódás lehet, mert hitt abban, hogy el fog tudni helyezkedni, aztán mégsem. ráadásul a régi helyére meg már nem tud visszamenni, amit írtam feljebb..

A Tyne folyó déli partja 2011.07.30. 16:27:47

@munkasterror: fogalmam sincs, mi a megoldás. csak azt tudom, hogy nem fog belegondolni egy 18 éves se, hogy mi lesz később. illetve, nem fogja elhinni, hogy nem lesz munkája, elég pénze. nemrég olvastam egy cikket, akkor érettségizettek és diplomázottakat kérdeztek a jövőről. mind jogász, kommunikáció, szociológia, stb. szakra akart menni, ill. végzett. egytől-egyig mind meg volt arról győződve, hogy lesz munkahelye, és nem érdekli, ha keveset keres, neki nem fontos a pénz. (naná, míg nem jönnek a számlák). egyszerűen naiv még akkor az ember.

Faszerkezet 2011.07.30. 16:29:51

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Én is ismerek végzett kommunikáció szakost aki konditerembe portás.:) De én amikor jelentkezett oda megmondtam neki, hogy egy marhaság, és nem fog tudni elhelyezkedni.

Nah itt jönne az, hogy az állam szabályoz, és korlátoz... Csak akkor meg az nem fog tetszeni, mert hát elvész a "szabadság"...

A Tyne folyó déli partja 2011.07.30. 16:30:57

@munkasterror: pedig én itt folyton azt olvasom, hogy túlképzés van belőlük. saját tapasztalatom nincs róluk, csak az itt olvasottak alapján mondom:)@dalmata76: szerintem semmilyen tanulás nem felesleges. pl. mert karban tartod vele az agyadat...
nekem meg pont tanulnom kéne, kedden (remélhetőleg) utolsó pénzügy vizsga:)

dalmata76 2011.07.30. 16:39:17

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): nyilván, de én nem "dobnék ki az ablakon" egy valag pénz emiatt, ha semmi hasznát nem veszem, azért, hogy tornáztassam az agyam. :)

dalmata76 2011.07.30. 16:42:13

@munkasterror: csodálom, hogy felvették, és nem mondták, hogy túlképzett. :)

Faszerkezet 2011.07.30. 16:45:27

@dalmata76:

hátszéllel....haver alkalmazta.:)

dalmata76 2011.07.30. 16:46:38

@munkasterror: szinte sejtettem, csak nem akartam rákérdezni. :)

tff 2011.07.30. 16:48:47

@munkasterror:

Egy ismerősöm szociológusnak tanul, ami köztudottan egy pestiest-kannabisz szakirányú lötyögésnek tartott, értéktelen alibi szak. Nos őt _tényleg_ érdekli a szociológia, egyetem mellett dolgozik, kapcsolatokat épít, kutat, több nyelven publikál a témában. Sorra kapja az állásajánlatokat a diploma utánra, már most több pénzt keres huszonegynehány évesen, mint a szülei együttvéve. Így is lehet.

Ha meg valaki csak töltelékembernek megy a felsőoktatásba, hogy elhúzza a felnőtté válást, és csak alibi papírt szerez, annak semmiféle csoda diploma nem fogja megkönnyíteni az elhelyezkedését.

A megoldás? El kell fogadni, hogy még az átgondolt pályaválasztás is kockázat, ha valaki nem tud elhelyezkedni a választott szakmájában, más megélhetést kell keresnie.

Faszerkezet 2011.07.30. 16:52:30

@tff:

ezzel is egyetértek.:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.07.30. 19:48:49

@tff: Nem az a lenyeg, mibol diplomaztal. Hanem az, hogy miben van tapasztalatod, es hajlando vagy e ujabb es ujabb dolgokat tanulni. Mondjuk nekem tenyleg makom van, 12 evesen programozo akartam lenni, az is lettem, 18 evesen megfordult a villmernoki diploma is a fejemben , masodikkent az is meg lett.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.07.30. 19:54:45

Ja es anno commodore-on kezdtuk, talan aniamcs emlitette a dost. volt az is.

Es ha ugy alakul , hajlando vagyok magam atkepezni, mondjuk matek vagy infotanarra.

Nem kell mindenkibol mernoknek lennie, de paros labbal rugdosnam ki az egyetemrol az alibidiplomasokat.
Bar ezen mondjuka fizetos rendszer is tudna segiteni, az ember nem szivesen aldoz olyanra penzt, sok penzt legalabbis tuti nem, amire nincs is szuksege/nem is tudja hasznositani.

Legyen elhivatott, es legyen hajlando jo lennia szakmajaban.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.30. 22:42:47

@dalmata76: kétlem, hogy bárki is azért kezdene el tanulni valamit. hanem, mint fentebb említettem, érdekli, és nem hiszi el, hogy nem fog tudni kezdeni vele semmit. amire egyébként megint csak nincs meg a garancia. honnan tudod, hogy 10 év múlva nem lesz rá szüksége? ismerősöm angoltanár otthonról, itt könyvelést csinált sokáig, (a sokáig 10-20 évet jelentett, de nem tudom pontosan). otthagyta,és minek ment el? suliba tanárasszisztensnek. most meg úgy néz ki, angolt fog tanítani külföldi gyerekeknek. amihez nyilván jól jött az angoltanári diplomája. illetve, az feltétel volt. pedig nem használta már jó sok éve.

T-5 2011.08.01. 15:05:09

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Megsúgom, már most mérget vehetsz rá, hogy ha most mennél jogra, akkor annak ugyanúgy nincs értelme. Nem tudom, hogy mi az, aminek TUTIRA lesz értelme, de az, hogy 5 és 10 év múlva nem fog kelleni plusz egy filozófus, plusz egy népművelő és plusz egy jogász, az tuti.

Fölfogod lassan? Te szegény...

Xezs 2011.08.01. 22:01:19

Egyébként van ennek az egész értékes diploma-értéktelen diploma szembenállásnak egy másik aspektusa is, amit még nem nagyon láttam itt leírva.

Nevezetesen az, hogy minden embernek van egy alapvető hozzáállása és bizonyos képességei, és hogy ezek nagyjából már előrevetítik, hogy ki milyen típusú szakot fog végezni.

Na most, ha valakinek csapnivaló a hozzáállása, és esetleg a képességeivel is baj van, de mindenképp diplomát akar, vajon melyik szakra fog elmenni? Az olyanra, ahol biztosan tanulni is kell, illetve kézzelfogható (jóldefiniált) az a szak, vagy egy olyanra, amin valószínűleg semmit se kell tanulni, illetve a szak neve is azt sugallja, hogy himihumi, kézzelfoghatatlan gányolás az egész?

Mert ha teszem azt hülyepistike nem akar tanulni csak diplomát szerezni, akkor mégis melyik szakot fogja választani? A matematikát, vagy a szabad bölcsészetet?

Na ezért van az, hogy vannak szakok, amik léhűtők gyűjtőhelye, és az emberek túlnyomó része tudja is ezeket a szakokat.

Aztán persze lehet hőbörögni, hogy de hát mire jó a matek szak, hiszen pl. a projektív geometria vagy a Hilbert-tér ismerete nem is kell egy csomó munkahelyre, csak épp az egésznek az a lényege, hogy aki képes ilyen egzakt dolgokat átlátni, illetve ennyire fogékony a részletek iránt, az valószínűleg a munkájában is hasonló kompetenciákat tud felmutatni.

Szemben egy büfé-ruhatárral, ami gyakorlatilag arról szól, hogy hogyan tudod elhitetni magaddal és másokkal, hogy te valami igazán fontos dolgot tanulsz és csinálsz, meg az egész nem szól másról, mint a mellébeszélésről, és a kocsmai világmegváltó ötletekről (amiknek persze semmiféle realitásuk nincs).

Szóval ha azt keressük, hogy melyik szaknak van értelme, akkor én azt mondanám, hogy mindenképpen annak, ami logikus gondolkodásra sarkall, nem nagyon lehet benne mellébeszélni, és ami a legfontosabb, hogy a többi szakhoz képest sokkal kevesebb ember képes elvégezni azt a szakot. Ez alól kivételnek tartom az idegen nyelvi szakokat, de azokat csakis akkor, ha az ott tanuló diák úgy jön ki a felsőoktatásból, hogy tényleg beszéli/írja/érti azt a nyelvet és tényleg felsőfokú szinten.

Viszont mivel a legtöbb embernek vagy nincs ingerenciája arra, hogy kicsit megerőltesse magát, vagy egyszerűen túl hülye egy komolyabb szakhoz, ezért gyakorlatilag előre meg van írva a sorsában, hogy ha ő diplomát szeretne, akkor biztos, hogy valami értéktelen baromságra fog jelentkezni.

Helyette lehet, hogy valamilyen szakmunkában sokkal ügyesebb lenne, és még jobban is keresne benne, mint diplomával a mekiben hamburgert sütögetve. Ami egy teljes értékű meló, nincs vele semmi baj, csak épp ahhoz teljesen fölösleges diplomát szerezni.

tff 2011.08.01. 22:44:30

@Xezs:

Azért gyanítom, hogy egy bölcsésznek is elég komoly egzakt, lexikális anyagmennyiséget kell megtanulnia, a filozófia nem azt jelenti, hogy egy sör mellett megváltjuk a világot. Ha az ind bölcseleti rendszereket kell bemutatni, vagy a hegeli dialektikát, ott sem nagyon lehet mellébeszélni. Ha odaadnád a Szánkhja-kárikát egy matematika-geeknek, gondolom, az ugyanúgy nem értené, mint ahogy a bölcsész sem fogja kapásból vágni a vektoralgebrát vagy a lineáris programozást.

"hogy aki képes ilyen egzakt dolgokat átlátni, illetve ennyire fogékony a részletek iránt, az valószínűleg a munkájában is hasonló kompetenciákat tud felmutatni."
Nézd, lehet, de ettől még a matematikus nem fog tudni épületeket tervezni, vagy könyvelni. De ugyanígy mondhatjuk azt is, hogy aki átlátja az ókori görög filozófiai rendszereket, párhuzamba tudja állítani őket, fejből vágja az összes évszámot, esetleg még esszé formájában a saját gondolatait is elő tudja adni minderről, azokat érveléssel meg is tudja védeni, az is jelent egy jó gondolkodási készséget.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.01. 23:27:58

@Xezs: szerintem kicsit el vagy tévedve. tudod pl., hogy tulajdonképpen mit is kell tanulni, mondjuk a szociológia szakon? vagy akármelyiken? csak elképzeled, hogy biztos semmit, pedig valószínűleg egyáltalán nem így van...

A Tyne folyó déli partja 2011.08.01. 23:31:11

@Xezs: az idegen nyelvi szakokról meg csak szólok, hogy oda már eleve egy meglehetősen erős nyelvtudással lehetett csak BEkerülni...nekünk anno azt mondták, hogy középfokú tudással, de a fenét, a felvételi bizony erősebb tudást igényelt. azokon a szakokon ugyanis nem az idegen nyelvET,hanem a nyelvRŐL, és nyelvEN tanulsz, meg annak az összes vonzatáról. leírjam az indexem tartalomjegyzékét?:)

Xezs 2011.08.02. 19:06:20

@tff: Azért abban megmaradhatunk, hogy az egzaktság a reál tárgyakban van inkább jelen és kevésbé a bölcsészeknél.

Matematikus pedig valóban nem lesz pikk-pakk mérnök vagy könyvelő, de azért több esélye van rá, mint egy büfé-ruhatárosnak. Én inkább az általánosabb munkákra gondoltam (pl. egy szolgáltatóközpontban) amire konkrét tárgyi tudással nem nagyon tudsz készülni, csak azzal, hogy járatod az agyad mindenféle dolgon, amivel csiszolod a logikádat és a rész-egész közti felismerési képességeidet. Ez pedig nem egy szabad bölcsész területe, akárhogyan is nézem.

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): A szociológia nem tudom hogy jön ide, én nem említettem, de gondolom azért említed, mert te is büfé-ruhatár szaknak gondolod.

Igazából az tipikusan az a szak, ami semmire se jó a saját szakmáján kívül, márpedig szociológusból nem kell túl sok egy országba.

Idegen nyelvi szakon pedig láttam már olyat diplomázni, aki egy szót nem tudott megszólalni az adott nyelven. Át lehet azon sunnyogni nulla tudással is, hidd el. Az persze papíron lehet hogy úgy van, hogy ők ott nem nyelvet tanulnak, de a gyakorlat mást mutat, legalábbis azoknál,akikre én fentebb hivatkozok.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.02. 19:27:49

@Xezs: nem, én nem tartok semmit se büfészaknak, mert nem tudom, hogy melyik mit takar. csak úgy gondoltam, hogy az egy olyan, amit annak szoktak tartani. arról nem is szólva, hogy az én angol szakomat is annak szokták tartani, és nem is volt nehéz, de azért tanulás nélkül nem engedtek át, és meglehetősen sok anyagot kellett megtanulni, és vizsgázni belőle. plusz szakirodalom, tanulmányok írása, stb. stb.
idegen nyelvi szakon nem tudom, hogy láthattál olyat, lehet, hogy hazudott...ott ugyanis a legtöbb óra alapból idegen nyelven megy, vizsgázás szintén, szakirodalom szintén. nem beszélve arról, hogy már a felvételin erősen felsőfokúba hajló tudás kellett, fel se vettek anélkül. pont azért, mert nem bírta volna az ember nyelvtudás nélkül, már eleve az előadást se értette volna meg.
amúgy volt nekünk anno filozófia, meg szociológia tantárgyunk is, és bizony nem arról szólt az anyag, meg a vizsgák hogy agyalunk, hanem kőkeményen meg kellett tanulni a dolgokat (elméletek, irányzatok, ki milyen rendszert dolgozott ki, stb.). mondom,hogy el vagy tájolva.

tff 2011.08.02. 19:53:11

@Xezs:

"amire konkrét tárgyi tudással nem nagyon tudsz készülni, csak azzal, hogy járatod az agyad mindenféle dolgon, amivel csiszolod a logikádat és a rész-egész közti felismerési képességeidet. Ez pedig nem egy szabad bölcsész területe, akárhogyan is nézem."

A logika az véletlenül pont a bölcsésztudományok körébe tartozik, és a filozófiában óriási szerepe van. :) A rész-egész közti felismerési képességeidet meg bármivel, akár műelemzéssel is tudod csiszolni.

"Idegen nyelvi szakon pedig láttam már olyat diplomázni, aki egy szót nem tudott megszólalni az adott nyelven."
Lehet ilyen, mert ha valaki nem használja a tanult nyelvet, akkor az akár pár hónap alatt is nagyon le tud épülni, hiába beszélte felsőfokon akkor, amikor még diplomázott. Vagy lehet, hogy egy más jellegű nyelvhasználatról volt szó, az tény, hogy egy angoltanár zavarban lenne egy amerikai gettóban a nigák között.

"Át lehet azon sunnyogni nulla tudással is, hidd el."
Nem lehet, hidd el. Gyakori félreértés, hogy sokan nyelvtanfolyamnak tekintik a nyelvszakokat, és azért akarnak pl. az angol/amerikanisztika szakra jelentkezni, hogy majd ott csiszolgatják a pre-intermediate nyelvtudásukat. Ők azok, akik már a felvételi feladatsort meglátva sikoltva fognak menekülni, hogy "hátezmostezmiez, én azt hittem, hogy itt majd először megtanítanak angolul".

Xezs 2011.08.02. 20:33:50

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Na, egyről beszélünk. Filozófiát én is tanultam fél évig. Ugyanaz ment, mint nálatok: be kellett magolni elméleteket, meg irányzatokat. De kérdem én, ebben mi a nehéz? Beseggelsz dolgokat, aztán kész, ebben semmi extra nincs. Még saját gondolatokat is felvonultathatsz, de ez tipikusan az a tantárgy, ahol még azt is meg lehet magyarázni, hogy az utcán a kutyaszar miért bír filozófiai és művészeti tartalommal. Kb. 10 perc alatt kaptam belőle ötöst, és őszintén szólva eléggé be voltam szarva a vizsgától, mert féltem, hogy a tanár észreveszi, hogy teljesen fölöslegesnek tartom a tárgyat. De azért elbeszélgettünk, nem sérült meg senkinek sem a lelkivilága.

@tff: Hidd el, volt olyan, aki átpuskázta az egészet és átment. Igazából a csoporttársai sem értik, hogy hogy mehetett át, az is lehet, hogy fizetett 1-2 embernek. Nyilván ezt nem reklámozta az illető túlságosan, ha így volt. Persze végzett ott sok jó angolos is, de legalább egyről tudok, aki segghülye maradt hozzá.

A logikát meg azért elég sokan félreértik meg félremagyarázzák. A filozófia nézeteim szerint üresfejű drogfüggőknek való, akik meg tudják beszélni a színes álmaikat egy újabb joint mellett. Tudom, hogy régen a matematika (és úgy általában a tudományok) meg a filozófia kéz a kézben jártak, de az, hogy kettéváltak, a legjobb dolog, ami a matematikával, és úgy általában az igazi tudományokkal történhetett. Ez pedig már jó rég volt, tehát ne tévedjünk el.

És azért lássuk be, a filozófiai bölcselkedésre a legtöbb helyen nincs szükség, mert a főnököt nem az fogja érdekelni, hogy ki mit hogy tud megmagyarázni, hanem hogy el legyen végezve a munka.

Summa summárum, tőlem mindenki tanuljon azt, amit akar, csak utána ne fárasszon azzal itt a blogon, hogy őt nem veszik fel sehova se, pedig ő olyan sokat és annyira lelkiismeretesen tanult.

A Tyne folyó déli partja 2011.08.02. 20:43:05

@Xezs: nyelvszakon hogy a tökben megy át puskázva? ahhoz meg kéne érteni a puskát...és hogy vették fel, eleve? nekem már itt sántít, arról nem is beszélve, hogy pontosan tudom, hogy milyen egy nyelvszak. jó, puskázik. a legtöbb vizsga szóbeli volt, hogy adta elő, ha nem beszéli a nyelvet? ha nem beszéli, megérteni se tudja, hogy mit mond a puska, magyarul meg nem sokra megy vele, mikor idegen nyelven kell vizsgázni...
a logika volt az egyik leghülyébb tantárgyunk..kb. semmi értelme nem volt. a filozófiának se, meg a politikának. ezekkel csak a szövegnyelvészet nevű tantárgyunk vetekedett, ha valaminek, annak aztán semmi értelme nem volt. totál áltudomány, kitaláltak valamit, hogy legyen miről elmélkedni.

Xezs 2011.08.02. 21:19:32

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Nem tudom baszki, fogalmam sincs, hogy hogy ment át, de akik vele végeztek (és akikben bízok), mondták hogy egy szót tud az illető angolul, még pár példával is alátámasztották.

Konkrétan én jártam az egyik tanárukhoz heti kötetlen összejövetelre, ahol végig angolul beszéltünk és mondták rám, hogy jobban beszélek némelyik csoporttársuknál. Pedig az én angolom aztán végképp meg sem közelíti a felsőfokot.

Szóval fingom sincs, hogy hogy ment át az illető, de átment.

De ezt most nem azért mondom, mert degradálni akarom az angol szakot, pont azt mondtam, hogy annak igenis látom értelmét (mint minden "értelmes "idegen nyelvi szaknak - a lovárit, urdut meg társait nem tartom értelmes nyelvnek).

VIPlakosztályos 2011.10.26. 21:39:33

remélem bosszút álltál rajta valahogy. ilyen stílussal csodálom, hogy még senki nem húzott be neki. Bezzeg ezek meg tudnak vénülni.

remélem a betegséged nem a krónikus fajta, ha az akkor főleg jól tetted, hogy leléptél, a stressz súlyosbítja.

VIPlakosztályos 2011.10.26. 22:01:09

felnézek rád haver, olyan nyugodtan lekezelted a vén marhát.
engem tutira megvert volna, bár nem tudom ki győzött volna - mondom ezt ötvenkilós nőként, de én biztos, hogy felemeltem volna a hangom. Viszont ezeket a nyugodt hűvösség idegesíti a legjobban.

azért egy adag kutyaszart az arcába megérdemelne, ne lehessen bizonyítani, hogy te voltál az a lényeg.

VIPlakosztályos 2011.10.26. 22:04:24

párom szerint híg fossal töltött lufival dobd meg.
azt messziről is lehet.

lehet egyszer én is megdobok valakit. Aki sajnos még súlyosabbat követett el ellenem.

ki tudja egyszer véletlen eltalál engem is egy. Ez ilyen.
viszont akkor mindenki vigyázna, több lenne a tisztelet, mert tudnák, hogy bármikor szart kapnának az arcukba.

Árokpart 2011.12.12. 17:59:24

A főnököt beutalnám egy pár napra a Gyorskocsi vagy a Venyige utcába szerintem tanulna egy kis alázatot. Heti egyszeri fürdés, társaságot sem válogathatná meg megváltozna biztos vagyok benne.

XCat 2011.12.12. 19:06:25

@Árokpart: Juj te tudsz ilyen bennfentes infókat? Mesélj már róla lécci, itt úgyis mindenkinek az a rögeszméje, hogy őneki borzasztóan szörnyű élete van...

Árokpart 2011.12.12. 19:57:49

@PsychoCica (4zsiráf): Nem is belső info Hála Istennek nem jártam egyik helyen sem nem is szeretnék különböző fórumokon is írták, hogy odabennt nem nagyon szeretik az ilyeneket ha kiderül róluk az ilyesmi a legtöbben legalább egyszer ha többször nem is de dolgozott az emberek nagy része valahol még mielőtt a bűn útjára lépett volna és mindenki átélt már hasonló megaláztatást munkahelyeken ha ilyet nem is de tudjuk milyenek a főnökök általában. Odabennt bizony nem főnök és az őrök sem igazán csipik az efféle rabokat közöttük is elég sok az ellenálló persze ezt nyíltan nem mondhatják ki mert az Ő állások is veszélybe kerülne.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu