Röpködnek a faszok

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 
 

Tisztelt Cím!


Szeretnék tanácsot kérni Önöktől.A főnököm kb. 2 hónapja teljesen kifordult magából, és napi szinten szó szerint üvöltözik velünk (ráadásul alpári módon-röpködnek a f---k, minden ok nélkül). A munkára nem lehet kifogása, de mindenbe beleköt, ha másba nem, hát abba, hogy lassúak vagyunk. Én személy szerint kiakadtam tőle, és elmentem pszichiáterhez, ő meg felvett táppénzre.Sajnos a táppénz nagyon kevés és lányom munkanélküli, vissza kell mennem dolgozni hétfőn, de ha rágondolok, gyomorgörcsöm van. Kértem, helyezzenek át máshová a kórházon belül, de nem enged. Kolléganőm, aki helyettesített, minden nap sírva hívott, hogy mikor megyek vissza, mert ő ezt nem bírja. Nekem muszáj ezt eltűrni?? Ebédidő nincs, állva kapom be az ebédet 2 beteg közt, pedig a rendelőben nem is szabadna enni, de ki meg nem enged 10 percre sem. WC-re sem mehetek ki csak úgy. Kérem segítsenek, mit tehetnék???? Sajnos elmenni még nem tudok, mert tanulmányi szerződés köt a kórházhoz a diplomám miatt, aláírtam 4 évet, és még csak 2 telt le. Majdnem 2 millió forintot követelnének, ha felmondanék. Én szeretem a munkámat, eszem ágában sincs felmondani, de így meg táppénzen leszek megint hamarosan, mert nem bírom....

 

Fordulhatok munkaügyi bírósághoz, ha a főnököm miatt kell felmondanom, és visszafizetnem a pénzt??? Vagy a táppénz miatt, hisz ő üldöz el??


Kérem, ha tudnak segíteni, írják meg, hová fordulhatnék. A kórház igazgatójához nem megyek, hisz inkább hisznek egy professzornak, mint egy egyszerű kis nővérnek.....
Köszönöm!

 

Szerintem pedig igenis érdemes a kórház vezetőjéhez fordulni, de persze nem egyedül, hanem a kollégáival együtt, akik megerősítik azt, hogy a felettesük minősíthetetlenül viselkedik.
Főnöke viselkedése egyébként alapja lehet az Ön felmondásának, az viszont már korántsem egyértelmű - és a bíróság dolga eldönteni -, hogy vissza kell-e fizetnie ilyenkor a kapott támogatást, illetve milyen mértékben.


Kérdésére válaszolva szerintem abszolút van létjogosultsága egy munkaügyi pernek ebben az esetben, biztosat nehéz mondani az ügy kimenetelére, mivel elég eltérő a bírói gyakorlat, de azt nem hiszem, hogy a teljes összeget vissza kellene fizetnie.


Egy esetleges per kimenetelét viszont nagyban befolyásolja az a tény, hogy Ön mindent megpróbált a helyzet rendezésére - feletteshez fordult, próbált beszélni a főnökével, stb. - és csak végső megoldásként fordult a felmondáshoz.


Arra is van lehetőség, hogy új munkáltatót keres, aki, ha erre hajlandó, átvállalhatja a tanulmányi szerződésben foglalt munkáltatói kötelezettségeket.

 

Egyébként pedig javaslom, hogy rendszeresen olvassa a blogunkat, mert a jövőben ilyen esetekben is hatékony(abb) segítségre találhat nálunk, rövid időn belül ugyanis nem csupán az emailes tanácsadás lesz elérhető olvasóink számára.

 

Üdvözlettel:
Erynnis