Zsarolás volt a javából

Tisztelt Blog Olvasók !


A következö esetet nem a saját nevemben írom, hanem a fiammal történt meg.Történt ez az egyik számos angolul beszélő országban használatos fizetőeszközről elnevezett üzletlánc egyik üzletében. A fiam pályát tévesztett nem boltosnak tanult, de egy ideje már nagyon jól tudta eladó- pénztáros szeretne lenni.Bement a munkaügyi központba és közölték vele indul egy eladó- pénztárosi tanfolyam a megyeszékhelyen 1 héten 2 x. A tanfolyam idejére nem kap ugyan fizetést , de a szerzödésben az állt, hogy a tanfolyam elvégzése után a szóban forgó üzlet 1 évig fogja foglalkoztatni.


Nagyon tetszett a gyereknek az iskola az elméleti vizsgák után a gyakorlati foglalkozásokra került sor.Mivel nagyon tetszett a boltosság a fiamnak szeretett dolgozni és az elméletet is kitünöen végezte a gyakorlatot is nagy-nagy vehemenciával folytatta. Egy héten 2 x kellet volna dolgozni ( ingyen ) a gyereknek , de ö mivel nagyon- nagyon boltos akart lenni többet is bent maradt dolgozott.... dolgozott. Egy idö után azt mondták neki ha hamarabb ledolgozza a gyakorlati idöt, hamarabb veszik állományba.A végsö vizsga márciusban volt. Az én fiam már január elsö felében felvételt nyert és dolgozott, ( most már fizetésért ) .


Nem tudom tudja-e valaki de manapság ezekben az üzletekben bevett szokás ha egy dolgozó ,sérült árut talál vagy találnak az általa rendezett részben azt megfizettetik vele. Az én fiam rettegett is ettöl mert sok kolléganöje fizetett már ( illetve vontak le tölük elég sok pénzt 10.000-ekben lehet számolni.


A fiam nem tört el semmit az élete volt ez a munka. Mi is bementünk megnézni, jó volt látni : mindenkihez, volt egy- két jó szava amikor a pénztárban volt majdnem mindenki mosolyogva távozott a pénztárától.


Március már elmúlt másfél hónappal, minden ment mint a karika csapás , közben kézhez kapta a bizonyitványt is ami  kitünö és jó jegyeket tartalmazott. Már már azt latolgattuk talán többre is viheti ebben az üzletben. AMIKOR :


Egyi nap lógó orral nagyon bánatosan talafonált, : Anya elküldtek !!!!! sírt..............kérdezem töle miért ????????????????? Azt mondta nem tudja a fönöknö behívta és azt mondta holnap már nem kell jönnöd .......... azzal indokolta meg hogy 1 föt el kell küldenie és ö öt választotta. A fiam visszament az eladótérbe dolgozni porig alázva mondta a többieknek , akik igen csak csodálkozva kérdeztek vissza , hogy tényleg ez nem lehet igaz.


A dolog pikantériája , hogy másnap olyan felmondást íratott alá vele ami komolyan sérti a jogot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a fönökasszony nem tudta másképp elküldeni a gyereket ( 1 évig kellet volna foglalkoztatni ) azt mondta neki írja alá, hogy közös megegyezésel megy el mert, ha nem olyan jellemzést ír róla , hogy többet boltban nem dolgozhat.Mint mondtam mindent megtett hogy boltos lehessen ez lett élete vágya, továbbra is ezen a területen akart dolgozni így aláírta a felmondását közös megegyezéssel.


Pár nap múlva kiderült hogy a fönökasszony egy korábbi ( másik üzletben dolgoztak már együtt ) kolléganöjét vette  fel a fiam helyett, tehát a központból nem küldtek olyan felszólítást, hogy küldjön el valakit , és rögtön fel is vett a fiam helyére egy más valakit ( a volt kolléganöjét , barátnöjét )


Ez ZSAROLÀS volt a javából de ez ellen sem tudott tenni semmit a fiam, mivel dolgozni akart továbbra is a szakmájában az élete vágyában.Ha tudnánk ilyen estekben mit lehetne tenni, hová lehet fordulni ha lehet egyáltalán nem lenne egy rossz dolog. Ha lehet ezen a blogon tájékoztassanak ilyen jogi dolgokról is.

 

Köszönettel M-R É.

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.