Ez a bolt már nem fog többé kinyitni

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

Tisztelt Blog!

Az én történetem a következő. 2011 nyarán (2 hónap ígérgetés után, miután ingyen ledolgoztam egy teljes napot, és szóban már felvettek) végre megnyílt a bolt, ahová felvettek eladónak. START kártyát kérte a főnök, de a többit (egészségügyi alkalmasság pl.) nem. Először napi 14 órát lehúztam egybe, a másnapom szabad volt, ekkor a kolléganőm dolgozott. Majd 2 hónap után végül úgy döntött a főnök, hogy váltott műszakban dolgozzunk: du. 1-től este fél 8-ig én, minden 2. hétvégét teljesen (reggel 7-től este 7-ig). A bejelentéssel gondok voltak, mivel a főnököm szerint napi 8 órában be voltunk jegyezve, 1 órás ebédszünettel (ami szintén nem létezett), bérpapírt, munkaszerződést soha nem láttam. Az első 2 hónapban napi 14 óra munkáért 4500 Ft-ot kaptunk, majd a bolt forgalmának romlása a munkaidő (és vele együtt a fizetés) csökkent. Innentől már napi 13 órát voltunk nyitva, és 4000 Ft volt a napi bérünk, amit havi bontásban kaptunk meg (össze-vissza, apránként adogatta oda a főnök).

A bolt 3 hónap után nem igazán ment már, január 3-án pedig este bejött a főnök, és közölte, hogy leltározzuk már le az alkoholokat, mert azokat eladja. (Hogy hol, kinek, nem derült ki). Majd ezután közölte, hogy másnap ne menjek be dolgozni, mert leltár van, illetve bizonytalan ideig szünetel a bolt, mert a könyvelővel összeülnek kitalálni, hogy mi legyen...

Másnap leltár napján bementem, összeszedtem a cuccom, mivel nem volt nehéz kitalálni, hogy ez a bolt már nem fog többé kinyitni. Mivel a főnökömnek már van egy bírósági ügye amiatt, mert nem fizetett ki egy alkalmazottat, és mivel semmi ígéretet nem kaptam arra, hogy engem ki fog egyáltalán fizetni, a kasszából kivettem 4000 Ft-ot, ami a januári 2 napom bére volt.
A decemberi béremet még nem fizette ki.

Felhívtam a főnökömet, de nem vette fel a telefont, így leírtam neki egy papírra.
Ezután felhívott egy óra múlva, hogy én ezt hogy képzelem, fel fog jelenteni lopásért, én pedig nyugodt hangon mondtam neki, hogy mivel belátható időn belül nem tud fizetni, ezért vettem ki, nekem is meg kell élnem valamiből.
Ezután a főnököm elkezdett fenyegetőzni, hogy ő a leltárt azért csinálta, mert biztos volt hiány, hogy én biztos loptam, és ne is számítsak a pénzemre.

Megjegyzésként leírom, hogy a bolt a főnököm lakásának alatt volt, folyamatosan jöttek a gyerekei, meg maga a főnököm is, vittek el ezt-azt, amit nem mindig sikerült felírni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a gyereke beszaladt egy kiló cukorért, meg egy kóláért, és már ment is. ha volt időnk, felírtuk, ha nem, nem,
Természetesen a saját fogyasztásunkat felírtuk, amit ő le is vont a fizetésünkből (0 Ft kedvezménnyel).

Így hát kérdem én: mit tehetek, hogy megkaphassam a fizetésem? A jelenléti ívemet lefénymásoltam, de ez sincs hitelesítve az ő aláírásával....

Válaszát előre is köszönöm!

 

Van esély egy bírósági perre, bár ugye számba kéne venni a bizonyítékokat, amik Önnél vannak és az alapján döntést hozni. Mindazonáltal az nem vet jó fényt Önre, hogy pénzt vett ki a kasszából, bár talán nem esik akkora súllyal latba az ügy bírósági eldöntése során.
Kérem, hogy figyelje a blogunkat, mert hamarosan elindítjuk ingyenes jogi segítségyújtó szolgálatunkat, ahol Önnek is hatékony segítséget tudunk nyújtani.

Üdvözlettel:
Erynnis