Mikor kell bejelenteni a munkáltatónak, hogy terhes vagyok?

Tisztelt Szakértő!   

Több kérdéssel fordulok Önökhöz, bízom benne, hogy tudnak segíteni. Van egy 16 hónapos kisfiam, itthon vagyok vele GYED-en. Közben kiderült, hogy jön a kistesó, 13 hetes terhes vagyok. Kérdésem: mikor kell bejelentenem a munkáltatómnak, és milyen formában? Illetve, hogy kirúghatnak-e? És milyen kedvezményeket tudok igénybevenni? Marad a Gyes, Gyed, vagy Tgyás? Próbáltam utánaolvasni a témának, de pont erre csak össze-vissza válaszokat találtam. Egyik ismerősöm szerint 2 évig nem rúghatnak ki- a kisfiam 2013. augusztusában lesz 2 éves, mások szerint 3 évig, míg más azt mondja, hogy kirúghatnak. A munkáltatóm még nem kérdezte, hogy mikor szeretnék visszamenni, de egy kolléganőm most ment vissza 2 év után, és visszavették.

Én ugye a baba miatt nem tudok visszamenni, de egyébként is maradni akartam még a kisfiam 3 éves koráig. Azt is olvastam, hogy jobb írásos formában tájékoztatni a munkáltatómat, hogy legyen nyoma. Ezt írásos vagy nyomtatott levélben írjam, és pontosan mit írjak le benne? Ajánlott, tértivevényes legyen? Azért menjek be személyesen is? Vagy hívjam fel a főnökömet telefonon? A könyvelőmet ( céges könyvelő! ) nem szívesen hívnám, mert egyrészt egyből szólna a főnökömnek, meg egyébként sem túl segítkészek, így nem tudok kitől tanácsot kérni! És gondolom minél előbb jeleznem kell...

A bejelentett bérem egyébként a minimálbér, a GYED-em : 45.200 Ft, a családi:12.200 Ft. Mit kell majd igényelnem? És olvastam valami magzati kedvezményről, ezt is lehet kérni, de a párom többet keres, igényeljem inkább rá? Elnézést a sok kérdésért, de nem tudom ezeket a jogi útvesztőket!

 Válaszukat várva, köszönette

Kedves Judit!  

A gyed-et mindaddig igénybe veheti, amíg a kisbaba meg nem születik, ezt követően pedig választhat, hogy gyed-et igényel-e az első gyermek után (ez a gyermek 2 éves koráig jár), vagy tgyás-t a második gyermek után. Egyszerre a két ellátást nem lehet igénybe venni, érdemes tehát azt választani, amelyik több.  A családi adókedvezmény a magzat után is igényelhető és valószínűleg, ha a férje több bejelentett jövedelemmel rendelkezik, érdemes inkább neki igénybe venni évközben (aztán az éves bevallásban lehet helyesbíteni, ha jobb megosztva) - de ehhez pontos számokat kellene ismerni.  

A gyes időtartama alatt - tehát alapesetben gyermeke hároméves koráig - illeti meg Önt a felmondási védelem, tehát ez idő alatt nem lehet kirúgni Önt.  Mindenképpen egy ajánlott tértivevényes levélben kellene közölnie várandósságát a munkáltatójával, ez a tiszta. Hogy emellett telefonon is szól-e, az legyen az Ön döntése, ha jó a viszonyuk, akkor talán illendő rövid úton is szólni.   

Üdvözlettel:  Erynnis