Tisztelt Szakértő!   

Több kérdéssel fordulok Önökhöz, bízom benne, hogy tudnak segíteni. Van egy 16 hónapos kisfiam, itthon vagyok vele GYED-en. Közben kiderült, hogy jön a kistesó, 13 hetes terhes vagyok. Kérdésem: mikor kell bejelentenem a munkáltatómnak, és milyen formában? Illetve, hogy kirúghatnak-e? És milyen kedvezményeket tudok igénybevenni? Marad a Gyes, Gyed, vagy Tgyás? Próbáltam utánaolvasni a témának, de pont erre csak össze-vissza válaszokat találtam. Egyik ismerősöm szerint 2 évig nem rúghatnak ki- a kisfiam 2013. augusztusában lesz 2 éves, mások szerint 3 évig, míg más azt mondja, hogy kirúghatnak. A munkáltatóm még nem kérdezte, hogy mikor szeretnék visszamenni, de egy kolléganőm most ment vissza 2 év után, és visszavették.

Én ugye a baba miatt nem tudok visszamenni, de egyébként is maradni akartam még a kisfiam 3 éves koráig. Azt is olvastam, hogy jobb írásos formában tájékoztatni a munkáltatómat, hogy legyen nyoma. Ezt írásos vagy nyomtatott levélben írjam, és pontosan mit írjak le benne? Ajánlott, tértivevényes legyen? Azért menjek be személyesen is? Vagy hívjam fel a főnökömet telefonon? A könyvelőmet ( céges könyvelő! ) nem szívesen hívnám, mert egyrészt egyből szólna a főnökömnek, meg egyébként sem túl segítkészek, így nem tudok kitől tanácsot kérni! És gondolom minél előbb jeleznem kell...

A bejelentett bérem egyébként a minimálbér, a GYED-em : 45.200 Ft, a családi:12.200 Ft. Mit kell majd igényelnem? És olvastam valami magzati kedvezményről, ezt is lehet kérni, de a párom többet keres, igényeljem inkább rá? Elnézést a sok kérdésért, de nem tudom ezeket a jogi útvesztőket!

 Válaszukat várva, köszönette

Kedves Judit!  

A gyed-et mindaddig igénybe veheti, amíg a kisbaba meg nem születik, ezt követően pedig választhat, hogy gyed-et igényel-e az első gyermek után (ez a gyermek 2 éves koráig jár), vagy tgyás-t a második gyermek után. Egyszerre a két ellátást nem lehet igénybe venni, érdemes tehát azt választani, amelyik több.  A családi adókedvezmény a magzat után is igényelhető és valószínűleg, ha a férje több bejelentett jövedelemmel rendelkezik, érdemes inkább neki igénybe venni évközben (aztán az éves bevallásban lehet helyesbíteni, ha jobb megosztva) - de ehhez pontos számokat kellene ismerni.  

A gyes időtartama alatt - tehát alapesetben gyermeke hároméves koráig - illeti meg Önt a felmondási védelem, tehát ez idő alatt nem lehet kirúgni Önt.  Mindenképpen egy ajánlott tértivevényes levélben kellene közölnie várandósságát a munkáltatójával, ez a tiszta. Hogy emellett telefonon is szól-e, az legyen az Ön döntése, ha jó a viszonyuk, akkor talán illendő rövid úton is szólni.   

Üdvözlettel:  Erynnis

A bejegyzés trackback címe:

http://munkahelyiterror.blog.hu/api/trackback/id/tr765245951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

zsírmalac 2013.04.25. 16:31:34

"Egyik ismerősöm szerint 2 évig nem rúghatnak ki- a kisfiam 2013. augusztusában lesz 2 éves, mások szerint 3 évig, míg más azt mondja, hogy kirúghatnak."

Ha ki akarnak rúgni, megoldják...

rovidesz 2013.04.25. 17:29:22

azert hogy bebiztositsd magad, ahogy megtudod, hogy terhesvagy, egy koremailben mindenkinek "juuuuheeeeeeeeeje, terhes vagyok" uzenetet kikuldeni. Innentol nem mondhatjak, hogy nem tudtak, hogy terhes vagy ha kirugnak

hoviraeg 2013.04.25. 18:01:24

azért ez a gyes végéig védelem sajnos nem igaz... a törvény úgy szól, hogy amíg a szülő a gyermekével fizetés nélküli szabadságon tartózkodik, a védelem addig tart. tehát ha valaki gyes mellett visszamenne dolgozni, akkor ugyanúgy kirúgható, mint aki nem is ment el a gyerek miatt fizetés nélkülire... nincs már meg a védelem. a terhesség, ha a főnökség előtt bizonyíthatóan tudott, akkor védelemmel jár...

Kobra6 2013.04.25. 18:40:42

Ott tartod magad a nőgyógyászati szakvéleményt a magzatról hogy terhes vagy és ha azt gyanítod ki akarnak rúgni, azonnal átadod.

hazug fidesznyik (törölt) 2013.04.25. 19:06:50

Erynnis (poszter):"Közben kiderült, hogy jön a kistesó, 13 hetes terhes vagyok."

Kiderült? De aranyos mese... Minden ment a megszokott kerékvágásban, míg 13 héttel ezelőtt jött a postás egy küldeménnyel (vagy a futár egy pizzával)...
Aztán egyszer csak észrevetted, hogy valaki teherbe ejtett. Sokkal hihetőbb, ha azt mondod, hogy direkt felcsináltattad magad, mert a férjed ezt akarta, punktum.
Manapság nem divat állásokat évekig fenntartani terhes anyukáknak, ezt mindenki tudja. Ilyen csak a szocializmusban volt. Pótolhatatlan ember nincs, gyúrhatsz majd új állásra.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.25. 19:27:00

A jogszabály szerint a teherbeesést teherbeesés előtt legkésőbb 90 nappal kell bejelenteni írásban, közhegyző által hitelesítve. Aki elmulasztja, az rendkívüli felmondással elbocsátható és köteles visszafizetni utolsó 3 havi fizetését a munkaadónak.

standupc · http://standupc.blog.hu 2013.04.25. 19:43:02

Az engem is érdekelne, hogy mikor szokás/illik szólni terhességről, ha első gyerek és az ember a munkahelyéről menne majd szülni.
Egyrészt ott van az első három hónap, amikor a biológia még csinálhat egy "undo" parancsot. Másrészt az ember általában 4-6 hetes terhesen szerez tudomást a terhességéről.
Mi a szokás, mikor illik, kell bejelenteni?
Ilyenkor gondolom közölni kell a szülés várható időpontját.

Arról mikor kell nyilatkozni, hogy meddig marad aktív állományban az ember? Kérdezem ezt ezért, mert előre nem lehet tudni, hogy veszélyeztetett terhes lesz-e valaki, vagy bár ő az utolsó hétig dolgozna, de három héttel a szülés előtt már annyira rosszul van, hogy mégis korábban maradna otthon. Ezekre mit mond a szokásjog?

Mindfield 2013.04.25. 20:01:07

"Illetve, hogy kirúghatnak-e?"

Persze.

Én is akarok kommentelni 2013.04.25. 21:38:38

Maradjunk annyiban, hogy a kismamákat az idei évtől hiába még otthon voltak tértivevényes levélben értesítették sok helyen, hogy ki vannak rúgva. Egy közepesen képzett munkaügyi jogász bármikor lepapírozza támadhatatlanra a dolgot. Ismerősi körben megesett pár hölggyel. Próbálkoztak ügyvéddel is, munkaügyi bíróság annyiban segített nekik, hogy az elvesztett per nem volt túl drága.

Illetve volt olyan multinál dolgozó anyuka is, aki inkább önként felmondott miután visszament: áthelyezte a munkáltató pár száz kilométerrel arrébb lévő irodába, járjon be oda minden nap. Természetesen térítve a busz/vonat bérlet 86%-át. Soroljam még, hogy semmit sem ér a "védettség" ?

FuBu 2013.04.25. 21:38:54

@standupc: Én a 12. hét után jelentettem be. De! Tudtam, hogy nem fognak kirúgni, én azt is bejelentettem, hogy gyereket akarok, tehát úgy szervezzük a dolgokat, hogy ha összejön lépek. Vezetőtől ennyi azért elvárható, egy kulturált munkahelyen.
Amiket leírsz, az nem a terhes nők titkai. Mindenki tudja, hogy bármikor történhet tragédia. a 25. héten és akár a szülés közben is.
Én bejelentettem, hogy meddig akarok maradni, nem sikerült, mert bevallom nem bírok annyit, egy hónappal hamarabb hagyom abba és otthonról dolgozom.
Az utódom szerződése az én távollétemig szól.
A szülés előtt 1 hónappal már nem lehet(ne) dolgozni a jelenlegi szabályozás szerint.

Anna Major 2013.04.25. 21:52:36

A gyed-et vagy egy részét tényleg a munkaadó fizeti?
Akkor értem miért akarnak a lányommal 6 hónapos határozott idejű szerződést kötni! De akkor így senki sem tud normálisan elhelyezkedni és soha sem fog Gyed-et kapni.Ez egyszerűen borzasztó! Nesze neked fideszes családalapítási támogatás!

mis 2013.04.25. 22:10:43

"A könyvelőmet ( céges könyvelő! ) nem szívesen hívnám, mert egyrészt egyből szólna a főnökömnek, meg egyébként sem túl segítkészek, így nem tudok kitől tanácsot kérni! "

És másik könyvelő nincs a világon?

droid_ 2013.04.25. 22:14:54

@mis: hát azért fizetni kéne.
@Anna Major: nem.

Kiszeraméra Bávatag 2013.04.25. 22:24:02

@hazug fidesznyik: ööö nem védeni akarom a posztolót, mert abszolút böki a csőröm a tragikus gazdasági helyzetben a munkáltató pénzén meg gyesen (többi dolgozó nő és férfi pénzén) 4-5 évig otthon héderező anyukák (természetesen a gyerek lelki fejlődésére meg hasonló bioszövegekre hivatkozva) hihetetlen önzése, de a kiderült fordulatot sokszor használják úgy a nők, hogy mittomén már egy éve próbálkoznak, csak nem akart összejönni. aztán VÉGRE kiderült. hülyén fogalmaz, de én ilyesmire tippelek.

A Tyne folyó déli partja 2013.04.25. 23:08:31

@hazug fidesznyik: hát szerintem pont rád reagált. tudod, a direkt felcsináltatta magát működik így. 90 nappal előtte bejelentem, hogy most megyek teherbeesni, direkt megkérem apucit, hogy segítsen.

SVS 2013.04.25. 23:40:20

@Kiszeraméra Bávatag: Tudod, nekem meg pont az ilyen hozzászólások bökik a csőröm. Pont az ilyen hozzáállású munkáltatók miatt hagyják el tömegesen a fiatalok az országot.

SVS 2013.04.25. 23:49:53

Kedves Judit! Erynnis korrektül összefoglalta mi számodra a törvényesen járható út. Végigolvastam az eddigi kommenteket, egyik nagyobb ostobaság, mint a másik (aki még a fáradtságot se veszi, hogy utána nézzen a jelenlegi törvényben, nem értem, minek ír ide). Nem rúghatnak ki, amíg otthon kapod az ellátást (plusz még terhes is vagy), bármivel is próbálkozik a munkáltatód! A terhességet nyugodtan jelentsd be, az ügyvéd ismerősöm szerint az e-mailt is elfogadják hivatalosan, de biztos, ami biztos alapon nem árt, ha tértivevényes levelet is küldesz. A családi adókedvezmény miatt is jó, ha még időben szólsz.

SVS 2013.04.26. 00:05:19

@Anna Major: Nem így van. A GYED-et és az összes többi ellátást is az állam fizeti. Ezek közül a GYES jár egyedül alanyi jogon, azaz akkor is jár, ha a lányodnak egyáltalán nem volt munkaviszonya (de ez sajnos elég kevés, kb. 28000 forint havonta), a többi viszont törvényben meghatározott idejű munkaviszonyhoz kötött. Abban igazad van, hogy a jelenlegi helyzet nem kedvez a fiataloknak, ha ez így megy tovább, akkor mindenki elmenekül innen. Gondolom, ez is a cél.

SVS 2013.04.26. 00:14:10

Az előbb rosszul írtam, a GYES-en kívül más is járhat alanyi jogon. Itt van az aktuális családtámogatásról egy részletes ismertető: www.nemcsakbaba.hu/index.php/kismamaknak/227-csaladtamogatasi-ellatasok-2013-ban.html

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu