Átverte a férjemet a saját nővére a német munkával

Tisztelt MT.

 


Jogi segitseget esetleg hasznos tanacsot szeretnek kerni.
Ferjem nemetorszagban dolgozott 2013 jul 13 ota kapot egy nemet munkaszerzodest sajat noveretol,aki mint allitja o munkaado.

 


A munkaszerzodest alairta a ferjem,de szolt h keri magyarul is mert nem beszel nemetul.
A novere kozolte hogy nyugodjon meg minden benne van,nem eri hatrany.
Novemberben ferjem irasban is felszolitotta a noveret magyar nyelvu nyilatkozatban amit lefotozva mellekelek h keri magyarul a munkaszerzodeset.
Ennek kivalto oka az volt h kezdettol fogva kesett a munkaber atutalas alltalaban 20-25 korul erkezett meg a nemet folyoszamlara a munkabere,amit ferjemnek novere nyitott ferjem nevere de mivel ferjem nem beszel nemetul igy folyoszamla kovonatot sem tud kerni.
Szeptemberben a ceg elvette a tankartyat ,es a novere kozolte onkoltsegen kell tankolni az autot amivel csomagokat hordanak ki,majd utolag berszamfejtik.
Novemberi bere ferjemnek nem stimmel uzemanyag szamlakat sem kertek el elszamolasra amit o szovatett,a novere viberen kerdesere aut a valaszt adta" tobbre vagytok bejelentve tobb a kiadas"

 


Ferjem semilyen uj munkaszerzodest nem kapot,mennyivel tobbre hogy ez mitt takar.
Kerte hogy a csomagszam listat keri viszamenoleg kinyomtatva amire csak kifogasok erkeztek,lista nem.

 images_21.jpg


2013 dec.08 an irt ferjem egy felmondast rendkivuli indokkal amit 2 peldanyban atvett a novere,h "majd alairva 1 peldanyt vosszaad" ami azota sem erkezett meg sot telefonos megkeresesre azt a valaszt kaptuk hogy "szettepen igy nem tudjatok igazolni".
A rendkivuli felmondasban ferjem felsorolta h azonnali hatalyal keri munkaviszonya megszunteteset mivel nincs magyar nyelvre leforditott munkaszerzodese,nincs berpapir csak egy olyan igazolast ir minden honapban ala h mennyi penzt utaltak a szamlajara.
Nem tudja mennyi szabija van ,vitte a 2 eltartott utan az anyakonyvi fenymasolatokat,adokedvezmenyhez azt se tudja h mi alapjan milyen adokategoriaba adozik.
2013 augusztusa ota keri a csaladi potlek igenybe vetelehez szukseges igazolasok kiadasat.
Nemet bankszamlaja van,nemet tarsadalom biztositasa es adokartyaja.
Semmilyen igazolasokat nem adtak ki reszere.

 


Decemberben ferjem 24 en hazajott 27 delutan kollegaival viszaindult nemetorszagba ausztriaban muszaki okok miatt(lerobbant az auto) hajnali fel 4 kor egy masik kollega ment ertuk kb 1500km levezetve.Ferjemek a szallora reggel 6:45 ertek es a novere utasitotta oket a munka felvetelere ,alvas es piheno ido nelkul mentek ki dolgozni.
Raadasul 2 vasarnapi ledolgozasa sincs kifizetve,szobeli utasitasra vegeztek errol semilyen irasos format nem kaptak csak fenyegetest. 14 napot is dolgoztak pihenonap nelkul.
Viszaterve a rendkivuli felmondasra ferjem dec 8 an irasban atadta melyben dec 15 vel keri munkaviszonya megszuteteset.Szobeli fenyegetesre es 2 het varakozasi ido letelte utan 2013 Dec 31 ig dolgozott,ugy h elozo havi uzemanyag koltsege sem volt megteritve,es egesz december honapban sajat koltsegen vegezte el a munkajat,2013 dec.31 en indult volna hazafele mikor novere kozolte h szettepi a felmondasat irjon ujat es 1 honap felmondasi idot dolgozzon.

 


Ferjem ekkor ejjel vonatal busszal magyarorszagra jott.
2014 januartol nem vette fel a munkat.
Semilyen igazolasokatnem kapot h munkabere hogymint van elszamolva,h a vasarnapi munkavegzesek miert nincsenek kifizetve,hogy miert nem kapja meg a listat a kivitt csomagszamrol,hogy miert kesik a fizetese,h miert nincs elszamolva az uzemanyag koltsege,h miert nem kap magyar nyelvu munkaszerzodest amiben konkretan benne van a."


– ha nem beszélnek németül - magyar nyelvre is le van fordítva, és amely a munkavállaló és munkáltató kötelezettségeit, a munkavégzés körülményeit, a munkabért, a munkaadó által nyújtott szociális juttatásokat, és a szállás kérdését teljes körűen rögzíti! "
Hogy mi alapjan adozik,mennyi szabadsaga van ,hogy miert nem kapja meg a csaladi potlekhoz az igazolasokat stb..

 


Ferjem munkabere 2013 november 30-2013 december 31 ig nincs rendezve,sem a novemberi sem a decemberi uzem anyag koltsege.
Felhivtuk a noveret es csak fenyegetest kapunk hogy " nem fizetem ki a december honapot se uzemanyagodat"szetteptem a felmondo papirad mindkett peldanyat,nem adom ki az igazolasokat a munkaviszonyod megszuneserol"Mikor hogyan milyen feltetelekkel modosult a munkaszerzodese amire fentebb utaltam hogy "tobbre vagytok bejelentve tobb a kiadas" valaaz erkezett.

 


Sot szerzodes szegesert karteritesi perrel fenyegetozik.
Ferjemnek addig nem lehet visszaigenyelnie a Magyar Tarsadalom Biztositotol a taj szamat meg onnan megnem erkeznek a szukseges okiratok,es addig Magyarorszagon munkaba sem tud allni.

 


Mivel mi anyagilag sem ugyvedet,sem kiutazast nem tudunk fizetni,nem beszelunk nemetul, segitseget szeretnenk kerni hogy hogyan es mikepp kapnank meg a szukseges okiratokat,munkabert,uzemanyag koltseget.

 


Tisztelettel.
S Istvanne

 

Új állás! Új élet! Válts velünk Te is! Több ezer állásajánlat a Cvonline.hu oldalán.

 

unnamed_1.jpg