Vigyázat! Szcientológia a magyar munkahelyeken!

Kedves Olvasó!

 

Nem bírom ki, hogy ne osszam meg tapasztalataimat a kedves olvasókkal. Az elmúlt 3 évben ez volt a 3-dik olyan munkahely, ahol a L. Ron Hubbard (a szcientológiai egyház alapítója) által cégvezetésről készített tanulmányokat magukévá tevő vállalkozással találkoztam. Itt most nem a szekta vallási szokásaira kell gondolni, hanem ez a L. Ron Hubbard készített különböző tanulmányokat arról, hogy hogyan kell egy vállalatot vezetni. Ezek a tanulmányok különböző szélhámosok révén beszivárogtak hazánkba, oktatják és alkalmazzák őket.

 

Az első egy nagy német tulajdonú múlti biztosító volt (nem nehéz kitalálni a nevét „A-val kezdődik), ahol csak munkatársi pletyka szinten hallottam róla, hogy feltehetően a céget ezen az elvek alapján vezetik. Tény és való, hogy a cégnél 2008 óta, amióta ez a jelenlegi vezetés megjelent soha nem látott terror van. Ez a vezetés már korábban „átszervezett” egy ismert nagy biztosítót és egy bankot is. Ahol megjelennek, ott sok száz ember elbocsátása várható. A jelenlegi biztosítónál becslések szerint legalább 1500 embert rúgtak ki. 2009 novemberében a két nagy kárrendezési központ dolgozóit kérték, hogy pakoljanak össze, mert holnap csótányirtás lesz. Az emberek engedelmesen megtették, másnap megszűnt a munkájuk. Megismételném, hogy ekkor csak pletyka szinten hallottam a szcientológiáról ennél a cégnél. Állandó jelenség volt az agymosás, tréningek keretében.

 

A következő „élményem” egy kicsi biztosítási brókercégnél volt, ahol kissé furcsa cégvezetést tapasztaltam. 9-10 fő dolgozott a cégnél, nő volt az ügyvezető. Minden hétfőn este értekezletet tartott (munkaidőn túl), ahol az alkalmazottaknak a saját teljesítményüket kellett elemezni. A héten elintézett ügyeket össze kellett számolni (minden ügy elintézése 1 pontot ért, függetlenül attól, hogy 1 perc vagy több hónap volt az elintézése), a pontokat egy négyzethálós milliméter papíron kellett ábrázolni, majd a bejelölt pontokat össze kellett kötni. Így előbb utóbb egy diagram (görbe) alakult ki. Ezt nevezték statisztikának. Hétfőn esténként az értekezleten mindenkinek elemezni kellett a saját görbéjét, hogy milyen tendenciát mutat. Fölfelé ível, vagy lefelé, stagnál stb. Megjegyzem, normális cégvezető hétfőn este nem tart értekezletet, mert már a hét elején elveszi a dolgozó kedvét a munkától. Az alkalmazottak úgy tudták, hogy főnökasszonyuk matematikus, és megszállottja a számoknak. A nő sokak szerint (akik már ismerték),  komplett hülye volt. Személyiségteszteket is természetesen ki kellett tölteni. Furcsa kifejezéseket használt: „kalapleírás” (ez a munkaköri leírást jelentette), „csataterv” (ez pedig a heti munkaprogramot), máshol, normális cégeknél ezt nem így nevezik. Egy-két ember kivételével általában 3 hónapot dolgozott nála egy alkalmazott, volt, aki az első nap után lelépett. Elég rossz híre van a cégnek a szakmában, normális ember már nem is megy oda dolgozni. Engem is megkérdeztek, hogy miért léptem ki, nem mondtam semmi rosszat, mert egyébként rendesen kifizetett. Csak a szakmabeli ismerősök mondták, hogy kissé furcsa ez az egész társaság. 

 Nyit_1.jpg

Később egy ipari cégnél dolgoztam. Ott is nő volt az ügyvezető. Több hónap munkaviszony után a kezembe adott egy több mint 200 oldalas tanulmányt, hogy nézzem át, tanuljam meg, mert ő e szerint kívánja vezetni a cégét. Szerinte egy céget a statisztikák irányítanak. Mondta, hogy az ne zavarjon engem, hogy a szerző a szcientológiai egyház alapítója, mert hasznos dolgokat ír, és ha így járunk el, akkor a cég fejlődni fog. Azt is elárulta, hogy az a tanfolyam, ahol ezt kapta több mint 200 000 Ft-jába került. Megnéztem a tanulmányt. Hát ott aztán volt agymosás bőven amerikai módra. Közgazdasági diplomám van, velem nem lehet minden hülyeséget megetetni. Írtak benne a kommunizmusról is, hogy az azért ment tönkre, mert megszűntette a termelést stb. Nem akarom a kommunizmust védeni, de éppen az volt rá a jellemző, hogy akkor is termelt, ha nem kellett. A tanulmány lényege, hogy a dolgozó egyén, vagy cég állapotát modellezi egy sajátos felfogás szerint. Konkrétan: ha valaki elkezd dolgozni, akkor a „nemlétezés” állapotában van, mert még nem termelte ki a költségét. Érdemes figyelni a kifejezéseket! Majd jön a „válság”, majd a „veszély” állapota. A „normál működés” állapotában már jobb a helyzet. Ezek után a „bőség” állapota, legvégül a „hatalom” állapota. Gondolom, a kifejezések nem szorulnak különösebb magyarázatra, hogy mit jelentenek, itt inkább a magyar nyelvünk gazdagságának köszönhetően tükrözi az agymosó jelleget, mert lehetne szakszerűbb, kevésbé idétlen szavakat is használni, mint ahogyan azt az iskolákban szokás. Lássunk csodát: a tanulmányban is találkoztam a „kalap” és „csataterv” kifejezésekkel. Ekkor értettem meg, hogy az előző céget is a szcientológia elvei alapján vezetik. A főnökasszony erősködött, hogy márpedig ő ezek alapján vezeti a cégét. Itt még nem ér véget a történet.

 

Értekezleten voltam a főnökasszonynál, mondta hogy maradjak bent az irodájában, mert érkezik hozzá valami vendég aki cégvezetésről, fejlesztésről tud tanácsokat adni. Hamarosan meg is érkezett a két nő (mint mester és tanítványa a Star Wars-ban). A vezető H. Ildikó mondta, hogy a Lawrence & Bennett Zrt-től jöttek. Én is bent ültem és hallgattam, hogy mit mondanak. Nem tudta, hogy ki vagyok, ezért beszélt bátran. Ha valaki bővebben akar tájékozódni róluk a google hoz néhány linket, de mindenki figyelmébe ajánlom az alábbit. Korábban valaki már nyomozott utánuk, és a tapasztalatait közzétette az interneten:    http://objektivszcn.blog.hu/2014/02/06/uj_markanevvel_tamad_a_szcientologia_az_uzleti_fronton

 

Mondta, hogy értékesítőt nem érdemes alkalmazottként bejelenteni, szigorúan vállalkozóként szabad csak alkalmazni. Az alkalmazott az olyan, hogy elmegy másik céghez és az élet megy tovább, de a vállalkozó csak a saját vállalkozására számíthat. Már az elején generálta az ellentétet a tulajdonos és az alkalmazott között. Nem tudta, hogy én vagyok az, és hallgatom, ahogy már ismeretlenül is, de ki akar rúgatni annak ellenére, hogy a cég működéséről semmit se tud. Elmesélte, hogy a cég neve csak egy fantázia név, amelyet az internetről szerzett valahogy. Több apró cégre oszlott a vállalkozás, mert a magyar kormány rájuk szállt. Megjegyzem, hogy a kormány az nem száll rá senkire, legfeljebb egy vagy több állami hatóság. Jól betanult szövege volt, amellyel hiszékeny cégvezetőket kiválóan meg lehet vezetni. Ő is használt varázslatos kifejezéseket arra, hogy említettük, hogy hírleveleket is küldünk ki: hát persze a „kiáramlás” mindig „beáramlást” is hoz. Itt a bevétel növelése a lényeg. Vannak olyan nagyobb cégek, akikkel olyan szerződést kötnek, hogy garantálnak egy bizonyos bevétel növekedést (pl 8% az előző évhez képest). Ha nem sikerül elérni. akkor visszafizetik a munkadíjukat. Végül abban állapodtak meg a főnökasszonnyal, hogy néhány nap múlva újra négyszemközt beszélgetnek.

Ezek után elkezdtem nyomozni, akkor találtam a fenti linket. Egy ügyvéd ismerősömmel is beszéltem, aki hallott róluk. Megerősítette, hogy szélhámosok. Drágán dolgoznak, mert az ostoba magyar vállalkozó azt hiszi, hogy ami drága, az jó is. Összeuszítják a tulajdonost az alkalmazottal, felveszik a nagy pénzt és eltűnnek. Ezzel is óriási károkat okozva vállalkozóknak és alkalmazottaknak és a magyar munkaerőpiacnak is. Az ügyvéd arról is tudott, hogy állami hatóságok szálltak rá ezekre a cégekre, amit a hülye nő is megerősített magáról. Ezek szerint vannak vállalkozók, akik azért fizetnek nagy pénzeket, hogy tönkretegyék őket. Figyelmeztettem a főnökasszonyt a nyomozásom eredményéről. Azt válaszolta, hogy a mi cégünk az nem ilyen elvek alapján működik!

 

A lényeg, hogy 1 hónapon belül elvesztettem ezt az állásomat!!! Ha esetleg valaki hasonló jelenségeket tapasztal, vagy hallja ezeket a kifejezéseket a munkahelyén, akkor ezek után tudhatja, hogy milyen cégnél dolgozik.    

 

Üdvözlettel,

Kiss Ottó

 

 

A listazz.com segítségével Feketelistára tehetitek az inkorrekt cégeket, a megtévesztő álláshirdetéseket.

 

banner_1.jpg