Rabszolgának nézik a titkárnőt

 Üdvözlöm!

 

Olvastam blogját, ahol megtaláltam az elérhetőségét. Olyan problémával fordulok Önhöz, amelyben talán tud nekem tanácsot vagy segítséget nyújtani. A történet most forrta ki magát, viszont olyan pontra ért, ami szerintem már sérti a munkavállaló jogait. Egy barátom a közszférában dolgozik olyan titkárnő féleként.

 

Egy ideje azzal a gonddal küszködik, hogy mindent vele csináltat egy másik osztály, amihez neki szinte köze sem lenne, illetve lenne rá ember, csak "szarnak rá", viszont neki már tényleg nincs ideje a saját munkája mellett, hogy az ő bejövő telefonjaikat kezelje. Említette az osztály vezetőjének, mire a válasz az volt, hogy csak ezzel a feltétellel tudja őt alkalmazni. Akárhogy is nézem, ez zsarolás. A közvetlen főnöke, azt mondta, hogy nem tud vele mit csinálni, nem robbanthat balhét. Elnök váltás is lesz és oda meg felesleges "felmenni".

 yToMB74TE.gif

Ez az "úriember" egyébként az ő főnökének a főnöke is. A lány 12 éve dolgozik ott és nem lehet róla rosszat mondani, mert megtett mindent, de így kb kötelezni fogják túlórára, mert nem tudja befejezni a saját feladatát, míg akinek a dolga lenne vakargatja magát 8 általánossal... Mit lehet tenni ilyen esetben? Szakszervezethez forduljunk vagy az kb semmit sem ér? Perelni szerintem esélytelen, mert tuti vannak összeköttetései (kinézek belőle mindent). Ja a grátisz, hogy tanulmányi szerződésre kötelezték 2 éve, így most egyetemre jár és még arra sem nagyon engedik el. Köszönöm előre válaszát!

 

Üdvözlettel: Alexandra

 

Kedves Alexandra!

 

Én nem mondanám így kapásból, hogy esélytelen perelni, nem mindig az összeköttetés számít egy bíróságon - ha pedig igen, lehet kizárási indítvánnyal élni a bíró ellen. 

 

Ha jól gondolom, a barátjának van munkaköri leírása, 12 éve dolgozik a pozíciójában, tehát tisztában van vele, hogy mik tartoznak a feladatai közé. Nem várható el egy munkavállalótól, hogy tartósan ezen túlmenő feladatokat is elvégezzen. Ezt jogilag szépen meg lehet indokolni, iratokkal alátámasztani és megnyerni egy pert - vagy peren kívül elrendezni az ügyet. 

 

A baj inkább azzal lehet, hogy nem tud/nem mer/nem akar kiállni a saját érdekeiért a dolgozó, feltételezem azért, mert fél, hogy elveszíti az állását. Egy jó ügyvéddel, egy jól összerakott ügymenettel ezeket a kockázatokat jelentősen le lehet csökkenteni (bár garancia ugye nincs semmire). 

 

Én azt javaslom, hogy ne törődjön bele ebbe a helyzetbe (hosszú távon az egészsége is rámehet), hanem kérje ügyvéd segítségét!

 

Üdvözlettel: 

 

Erynnis

 

A listazz.com segítségével Feketelistára tehetitek az inkorrekt cégeket, a megtévesztő álláshirdetéseket.

 

banner_1.jpg