Terhes vagyok és ki akarnak rúgni

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, az mhtjog@gmail.com elérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Tisztelt Címzett!

 

2011 szeptembere óta dolgozom eladóként, illetve 2012 októbere óta üzletvezetőként egy, svéd cipőket értékesítő üzletben. Mivel szerencsére úgy vagyunk bejelentve hivatalosan is, amennyi fizetést kapunk, úgy éreztem meg kell becsülni ezt a helyet, hiszen ez manapság ritka, és már szó volt a baba vállalásról is, ezért fokozottan odafigyeltem arra, hogy ne tudjanak belém kötni.

 

Leltár felelősségi nyilatkozatot nem írattak alá velünk és igazából a leltárok se a hivatalos módon zajlanak (nincs jegyzőkönyv felvéve róla és nem kell jelen lennie csak az üzletvezetőnek és az ő felettesének). Lecsipogjuk a cipős dobozokon a kódokat, elküldjük az adatokat a svéd IT-seknek és ők az esetleges hiányt leveszik a rendszerről... Semmilyen részről nem kell aláírni semmit.

 

Az utolsó ilyen leltárunk 2014 december 19-én volt, amikor is néhány pár cipő hiányát jelezte a rendszer és nem is volt ebből semmilyen probléma.

 

Én akkor szabadságot vettem ki az ünnepek előtt, viszont két ünnep közt dolgoztam, majd január elején újra szabadságot vettem ki, mert nagyon kimerült voltam. Január 16-án merült fel a gyanú, hogy kis babát várok, csináltam is egy tesztet, ami pozitív lett, majd azonnal kértem időpontot egy orvoshoz, január 19-re kaptam is. A vizsgálatok megerősítették, hogy valóban várandós vagyok és veszélyeztetett terhesként ki is írtak táppénzre. A nőgyógyász után az első dolgom volt, hogy jeleztem a főnököm felé a szituációt, aki örült is neki, bár már jelezte, hogy jó lenne, ha azért még tudnék menni dolgozni (álló munka napi 11 órában, plusz az utazás ami nekem napi 3órát jelent). Tekintettel arra, hogy hirtelen jött a távozásom, a következő 2 fél napra bementem segítség gyanánt.

 

Februárban kezdett az új üzletvezető, addig alkalmi munkavállalókkal oldották meg a napokat. 

 pregnant-woman.jpg

Február 25-én kaptam a hírt, hogy 33 pár cipő hiányzik a raktárból az új üzletvezető szerint. Már akkor felröppent a főnököm részéről, hogy "nem tudja a svédek mit fognak mondani, lehet, azt akarják majd, hogy valamilyen úton, módon engem rúgjanak ki, de minél előbb megcsinálja a rendes leltárt". Végül a mai napon, február 27-én került rá sor, ami ugyanúgy zajlott, ahogy eddig. Semmi jegyzőkönyv, engem se hívtak be rá. Felhívott, hogy várja, mit reagálnak a svédek, már megírta nekik. (Már itt kellett volna kérdeznem, hogy oké, de nekem ehhez mi közöm?!) Mondtam neki, hogy rendben jelentkezzen, amint van hír. Persze egyelőre semmi hír, csak annyi, hogy az új üzletvezetőnek mondta, hogy ki akar engem rúgni.

Az a gyanúm, hogy azzal fog fenyegetni, hogy vagy közös megegyezés, vagy feljelentés..

 

Mit tudok ilyenkor lépni? Nyilván nem írok alá semmit, de ezek után félek, hogy engem akarnak majd bemocskolni bármi áron. Jól tudom, hogy nem kérhetnek már számon, hisz a két leltár közötti időszak kevesebb, mint felében dolgoztam csak, a többit már táppénzen töltöttem és leltár felelősségi nyilatkozat sincs? 

 

Nagyon aggódom,hiszen ez a babám jövőjét is megnehezíti, mert ha jól gondolom, a gyed se jár, ha a szüléskor nincs bejelentett munkahelyem?

 

Bízom mielőbbi segítségükben, amit előre is köszönök!

 

Tisztelettel,

 E

 

1.png

 

Első lépés a munka világába!