A főnök, akit a barátnője és a takarítónő irányít

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, az mhtjog@gmail.com elérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Tisztelt cím!

 

A mai nap mondtak fel. A velem megtörténteket mondom el. Egy jó ismerősöm révén kerültem egy budai magán kézben (ügyvédek) lévő idősek otthonába, konyhára. Az én feladatom 12 órában reggeliztetni, ebédeltetni, vacsoráztatni, nem mi főztünk, csak melegítő konyhával rendelkezik a ház. 30-31 fős az otthon.

 

A konyhán kívül még recepciós, ha szükséges takarító, de kertész is, mert a virágokat locsolni kell,  mossak, vasaljak és hétvégén a szemetet szedjem össze az öregeknél. Ez mind a konyhás dolga, és még ha valamit kitaláltak, még azt is. A főnök asszony egy egyedül álló, 45 körüli nő. Életében nem vezetett konyhát, háztartást, de mindenhez ért. A barátnője 60 éves hölgy, aki ápolóként tevékenykedik, de ha tudta és sikerült neki, mindig átpasszolta a munkát, biztonság érzete óriási. A takarítónő tipikus odahajlok, ahova ép az érdeke kívánja, nagy ráhatással rendelkezik. Ez a két hölgy irányít, ha nem tetszett valaki, valami,  nem volt indok az elküldéséhez, kreáltak. Pl., lopott, vagy gyógyszer tűnt el, a főnök meggyőződés nélkül elküldte. Mindig informálták,   csak az a baj, hogy másként adták elő, mint az valójában megtörtént. A szavuk az szent!

 

Én a 60 évhez közeledek mindig vezettem háztartást. Nálunk szeret a család össze jönni, ilyenkor vagyunk vagy 15-20-an, tudom mi a konyha  és hogy mire is van szükség. Eleinte építő jelleggel próbáltam volna segíteni, innen  kezdődtek a problémák. Tájékoztatva lettem, hogy nem libán és disznón vásárolta a diplomáját és ne bíráljam felül az Ő 12 éves tapasztalatát. Az egészségügyi tapasztalatát nem is vitattam soha, a konyhán akartam segíteni, hogy talán jobb legyen és ezáltal annak a 30 idős embernek is, akik oda kötötték az életüket.

 2781fe5.jpg

A főnök olyan feladatokat és azonnal elvégzendőt bízott meg, amit akkor nem lehetett megoldani, mert  az öregek kárára ment volna Pl, fél 12-kor mossak ablakot és függönyt az ebédlőbe, mikor ebédeltetés következik délben. Természetesen ezt  úgy vette, hogy megtagadtam a munkát, hiába mondtam, hogy később elvégzem. Soha semmi nem felelt meg, mindig belekötött, amibe csak lehetett. .Nem állnak vigyázzba a kanalak a fiókba. Sok olyan apró bosszantó dolog, ami borzalmas.

 

Megállás nélkül dolgoztam. Én a konyhába megkaptam a teljesen demens (szellemileg leépült) nénit, hogy felügyeljem, aki a munkámban akadályozott. Az elnyomott csikket a kávéscsészébe hagyva rakták a mosogatóba, ha leesett valami az ott maradt. Ilyenkor megkérdeztem, hogy otthon is így szoktátok? Ők mindig ráértek az irodába trécselni, fél óránként cigizni. Azután túlórába bent maradni, mert sok a munka.

 

A barátnő igaz  4 vagy 6 órába van bejelentve, ez a hivatalos a többi, zsebbe. Ezt ő mesélte,  mert neki két jelenléti ívet kell írni és még dicsekszik is vele. De elmondom, hogy az öregekkel nagyon jól  kijöttem, szerettek és én is szerettem őket. Ez is baj volt. Ja és az nem volt probléma, hogy a vezetőnk elfelejtette leadni a heti élelmiszer  megrendeléseket. A fejünket vakartuk, hogy mit is adjunk a lakóknak reggelire, vacsorára. Saját serpenyőmet vittem be, hogy tudjak rántottát sütni.  

 

A múlt héten ismét belém kötött, amire megkérdeztem, hogy ugyan mondja meg,  mi a baja velem. Összeszólalkoztunk. Ismét jött a szokásos mondás, ne vonjam kétségbe a 12 éves tapasztalatát. Miután mondtam, hogy nem tudtam, hogy ennyi évet konyházott, a végeredmény, az ügyvéd úr jött és megkérdezés, meghallgatás nélkül elküldtek.

 

Sajnos a nővérek dolga se egyszerű. De azért megismertem nagyon jó embereket is. Pedig nagyon jó hely lehetne, ha nem az a 3 ember  játszaná kiskirályt és a mindenhatót és azért másokat is meghallgatna a tulajdonos. Senkinek nem kívánom azt a megaláztatás és viselkedést, amit ott kaptam. Ha mindenki, főleg a fent említett emberek is a munkájukkal lennének elfoglalva, nem azzal hogy tegyenek másokat tönkre. Milyen jó  is lenne.