Közokirat-hamisítással vádolnak

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, az mhtjog@gmail.com elérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot

 

Tisztelt Hölgyem/Uram!

 

Segítséget szeretnék kérni Önöktől egy munkahelyi ügyben.

 

Egy középiskolában dolgozom (nem szeretném most még felfedni) iskolatitkárként. Sajnos nem csak iskolatitkári feladatokat láttam el, hanem osztályfőnöknek is megbízott a főnököm. OKJ-s osztálynak voltam az osztályfőnöke, logisztikai ügyintéző szakon, nappali tagozaton.

 

Az első tanévet, amikor befejezték a tanulók, összefüggő nyári szakmai gyakorlatot kellett teljesíteniük, 160 órát. Ennek a szakmai gyakorlatnak a teljesítése volt a második évfolyamba lépésnek a feltétele. A tanulók le is töltötték a szakmai gyakorlatot, de nem 160 órát, hanem csak 90 órát (mivel ez egy új képzés volt, ezért megváltozott az összefüggő gyakorlat óraszáma, az előző "régi" képzésnek csak 90 óra volt). Mivel a közvetlen főnököm (a szakmai vezető) nem tájékoztatott engem az együttműködési megállapodások kiadásánál arról, hogy ebben az új képzésben 160 óra a gyakorlat, ezért én kitöltöttem a megállapodásokat 90 óráról. Amikor ez kiderült - kb. szeptember elején, a második tanévben - akkor szóltam az igazgatónak, hogy a tanulók nem 160 óra szakmai gyakorlatot teljesítettek, hanem csak 90 órát, akkor ő azt mondta, hogy semmi gond, mert a szakképzési törvény lehetőséget ad arra, hogy a tanulók tanév közben pótolják a hiányzó óraszámot.

 

Nagyon örültem, ki is adtam a tanulóknak a hiányzó 70 óráról a szakmai gyakorlati papírt. Ezután kiderült, hogy a főnököm félreértelmezte a szakképzési törvényt, és mégsem lehet tanév közben pótolni a hiányzó gyakorlatot.

 

De ez már a képzés második évében volt, és a szakmai gyakorlat elvégzése volt a második évfolyamba lépés feltétele. A 8 tanulóból 4-nek egyáltalán nem volt gyakorlata, 4-nek pedig csak 90 óra. Tehát egyetlen tanulónak sem volt meg a 160 óra összefüggő szakmai gyakorlata, ezért nem léphettek volna a második osztályba.

 

Amikor ez kiderült a tanulók számára, a szülők és a tanulók is felháborodtak. és feljelentették az iskolát az illetékes kormányhivatalnál. A kormányhivatal kiszállt, feltárta a hibákat és azt a döntést hozta, hogy a tanulók nem vizsgázhatnak a rendes tavaszi vizsgaidőszakban (májusban), hanem június 30-ig pótolniuk kell a hiányzó szakmai gyakorlatot és ezután tehetnek vizsgát az októberi vizsgaidőszakban.

 kozokirat.jpg

A baj most kezdődik a számomra, mert a kormányhivatal jogásza úgy gondolta, hogy nem elég a kormányhivatali ellenőrzés, feljelentette az iskolát a rendőrségen is. Októberben volt az első kihallgatásom még tanúként, ahol elmondtam másfél órán keresztül hogyan történt ez a félreértés. Most ott tartunk, hogy pénteken kaptam egy idézést, immár gyanúsítottként, a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. tv. 342. § (1) bekezdés a) pontjába ütköző és az (1) bekezdés a) pontja szerint minősülő hamis közokirat készítésével vagy közokirat tartalmának meghamisításával elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt..Értelmezésem szerint ott követtem el ezt a bűntettet, hogy közokiratot hamisítottam, tehát a bizonyítványba bejegyeztem az el nem végzett szakmai gyakorlatot, mintha a tanulók elvégezték volna.. Mentségemre szóljon, hogy nem vagyok pedagógus, az elején említettem, hogy iskolatitkár vagyok, nincsen pedagógusi végzettségem, egyszerű érettségim van. Senki nem tájékoztatott arról, hogy ennek az új képzésnek a szakmai gyakorlati óraszáma megváltozott, már nem 90 óra, hanem 160. A főnököm félretájékoztatott abban, hogy a tanulók pótolhatják a tanévben az összefüggő szakmai gyakorlat hiányzó óráit.

 

Nem tudom, hogy elég érthető volt-e a történetem és hogy tudnak-e segíteni benne.

 

Az lenne a kérdésem, hogy én, mint osztályfőnök, és mint nem pedagógus, mennyire vagyok felelősségre vonható ebben az ügyben. Ugye az ember megbízik a főnökében, az biztos úgy van, ahogy az igazgató mondja, hiszen ő az igazgató. Ő semmiféle felelősséggel nem tartozik ezért? Hiszen ő is aláírja a bizonyítványt (igaz, hogy a szakmai gyakorlat óraszáma csak később, augusztus végén, szeptember elején kerül be a bizonyítványba, ő akkor azt már nem írja alá, csak június közepén). Eléggé aggaszt ez az ügy, mivel az ő hibájából kerültem ebbe a helyzetbe, ő rángatott ebbe bele avval, hogy félretájékoztatott és most nekem kell elvinnem a balhét, ő meg megússza!

(szeretném megjegyezni, hogy ez már neki nem az első rendőrségi ügye lenne, a legutóbbiért vádhalasztást kapott).

 

Nyilván ezért mossa magát amennyire tudja,és hárít rám, mint osztályfőnökre. Mindig azzal vigasztal, hogy kapok egy ügyészi megrovást, esetleg pénzbüntetést (amit az iskola kifizet) aztán ezzel vége is van. De azért ez nem ilyen egyszerű, mert soha nem volt és nem is lett volna rendőrségi ügyem, most meg itt vagyok, mint gyanúsított. Azért ezt feldolgozni sem olyan egyszerű. hogy az ő hibájából történt minden.

 

Úgy gondoltam, hogy a 19-i meghallgatáson nem mondok semmi újat, fenntartom az előző vallomásomat ,hiszen ott mindent elmondtam. Nem tudom, hogy ez jó taktika-e?

 

Kérem segítsenek, írják meg, hogy milyen lehetőségeim vannak, esetleg van-e olyan adu, amit a magam javára fordíthatok. Vagy törődjek bele a büntetésbe? 

 

Válaszukat előre is köszönöm.