Miért hatalmas bukta a hétfői köztisztviselői sztrájk?

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

Tisztelt Blog!

Megtisztelnek, ha az alábbi vélemény írást megjelentetik oldalukon. Minden mellébeszélés ellenére miért hatalmas bukta a hétfői köztisztviselői sztrájk?

A pontos, minden statisztikai adatot felvonultató írás helyett inkább a magyar közszolgálati életérzésről szeretnék szemelvényeket adni. (Pontos adatok pl. itt https://mno.hu/kulfold/tobb-mint-otezren-sztrajkoltak-a-hivatalokban-2408159) A közszolgálat régóta mostohagyereknek számít Magyarországon, ezt illusztrálja két a nem túl régmúltból származó rövid eset:

1, Még emlékszem Gyurcsány elvtárs idején bevezetett félszuperbruttóra, ami akkor forradalmi vívmányként volt eladva és a gyakorlatban azt jelentette a köszszolgáknak, mintha egy fizetési fokozattal visszavetették volna őket.

sztrajk.png

2, Vagy arra az akkor még APEH-os tüntetésre, amit sebtiben a 2010-es választás előtt hozott össze a szakszervezet a nagy dolgozói elégedetlenség miatt. Ennek egyik érdekes vetülete az volt, hogy a tisztelt szervező bizottság lepődött meg a legjobban az összegyűlt tömeg méretén... A másik egy projektorra kivetített - név nélküli - fizetési papír volt, amin a nettó 85 ezer egynéhányszáz forint szerepelt, ami - sajnos - a mai napig aktuális. Hogy miért gondolom, hogy gyakorlatilag értelmezhetetlen volt a hétfői demonstráció? 5.000 ember, 5.000 önkormányzati dolgozó a 25.000-ből, 5.000 a 800-1.000.000 állami alkalmazottból...

Mintha más szegmensekben minden rendben lenne! Szolidaritás? Korábbi Kincstári dolgozóként az ottani érdekvédelem árulása fáj a legjobban. Felültek egy minden konkrétumot nélkülöző ígérgető hablatynak, amiből vagy lesz valami, vagy nem. Kincstáros életképek: nincs meleg víz a mosdóban; amíg ott voltam, átlag havi egy 50+-os kolléga került korházba rák, szív- és érrendszeri betegségek, vagy más a stresszel összefüggésbe hozható okok miatt; éves szinte 30-40 %-os fluktuáció; az óraalapú számítógépes elszámolás megszüntetése, mert a rendszer túlpörgött volna a túlórák miatt; vagy azok a kollégák, akik több évig (nem tévedés) egy nap szabadságot sem vettek ki. Minden rendben a Kincstárnál?

Illetékes Lázár - Paprika - Jánosuk egy olyan öltönyben fenyegeti meg a közszolgákat, hogy nem merjenek sztrájkolni, ami egy átlag dolgozó fél éves bére. Vigyük tovább a témát: hol voltak az önkormányzati dolgozok, amikor egy héttel korábban a kereskedelmi dolgozok tüntettek? Hol vannak a vasutasok, amikor a MÁK-osok sztrájkolnak?

Hol vannak a NAV-osok, amikor a vasutasok felvonulnak?! Véleményem szerint szomorú és felháborító, hogy a XXI. század elején a magyar munkavállalóknak a XIX. század problémákkal, a vadkapitalizmussal és az érdekérvényesítés ellehetetlenítésével kell szembenézniük! Szerintem illúzióban ringatja magát, aki azt hiszi ilyen körülmények között Magyarország az ipar 4.0 zászlóshajója lehet, miközben gyakorlatilag minden területen problémákkal küzdünk! Ez ellen csak együtt, szolidárisan tehetünk valami!

Tisztelettel: AA

Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!