Tisztelt Munkahelyi terror blog!

 

Még csak most találtam rá erre az oldalra illetve erre a történetre, ami szinte teljesen megegyezik a Tóth Krisztina által írottakkal csak pár év elteltével. 2014. júliusában költözés miatt munkahelyet is váltottam méghozzá a Magyar Államkincstárhoz kerültem. Call centeresként dolgoztam 2 hónapot készítettek fel kb. minket mire beülhettünk élesben, júliustól kezdődött a munkaviszonyom viszont szerződést csak október elején írtunk alá. Augusztus elején kiderült hogy terhes vagyok 9 hetes voltam azt hiszem így én sem akartam elmondani még mert próbaidő alatt voltam (6 hónap próbaidő) és féltem hogy elveszítem az állásom. Munkámat dicsérték, azt mondták ügyes vagyok.... Októberben úgy döntöttem lassan el kellene mondanom hogy terhes vagyok mivel lassan kezdett látszani a pocakom (bár még bőven tudtam volna titkolni), de úgy éreztem hogy így fer. Kértem időpontot a főnökömhöz, mert nem akartam titkolózni sem többet hogy miért járok orvoshoz.

 oabuycykes4hn6mwa9xd.jpg

Elmondtam, gratulált is és nem tudott biztosat mondani mivel neki is volt főnöke, azt beszéltük meg, hogy írok egy kérvényt, hogy szeretnék maradni, engedélyezzék nekem. Tudtam hogy próbaidő alatt bármikor felmondhatnak de bíztam benne hogy csak nem egy vállalkozónál vagyok "állami cég" , megbecsülik az embert és hát nem kell mást betanítani.... Megírtam a kérvényt, két hétre rá behivatott az igazgató, hogy szeretne beszélni velem, reggel bementem és közölte velem hogy nem vagyok csapatjátékos, mert ők mindent megtettek értem úgymond és én hátba támadtam őket, mert elmondhattam volna a szerződés aláírásakor hogy terhes vagyok (ami igen nem júliusban volt amikor elkezdtük a munkát hanem csak októberben) de én ezt nem tettem hanem aláírtam a szerződést.

 

Én mondtam hogy sajnálom nem állt szándékomban ez, és nem direkt nem közöltem akkor (ami igaz is, mert pont akkor nem jutott eszembe, hogy most kellene ezt közölnöm és félrehívni amikor kineveznek, hogy köszönöm de bocs terhes vagyok) . Még próbálta nekem szépíteni a dolgokat mintha emberséges lenne és visszaküldött dolgozni, hogy még gondolkozik mi legyen. Körülbelül egy óra múlva újra hivatott már mindenki ott ült és kész volt az összes papírom nyomtatva amiben felmondtak nekem. Nem hiszem, hogy az alatt az egy óra alatt készültek el a papírok.... Ami a legjobban fájt, hogy azonnali hatállyal felmondtak, október 21-én délelőtt mint aki valami bűnt követett el, se a nap végét nem várták meg, se mondjuk azt a hónapot (bár nehezebb lett volna a tudattal tovább dolgozni), azonnal le kellett köröznöm mindenhol, pakolnom és mennem.

 

Ma már nem bánom hogy így alakult , most várom a második gyermekem és szerencsére pénztől nem estem el, mert meg volt a megfelelő biztosítási jogviszonyom, de nagyon rosszul esik még ma is hogy így bántak velem amiatt mert családot vállaltam (nem szándékosan egy időben az új munkahellyel). Én egyetlen helyre írtam ez ügyben, az ombudsman-hoz de azt a választ kaptam, hogy ez nem az ő hatáskörük és forduljak munkaügyi bírósághoz, de én nem szerettem volna a legszebb időszakomban idegeskedni. Sajnálom hogy megnehezítik az anyák sorsát a gyerekvállalás terén. Kívánom hogy minél kevesebb anya járjon így. Köszönöm, hogy leírhattam ezeket.

 

 Andrea

 

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Tisztelt Mt!

 

Egy felszámolás alatt álló Pest megyei cég felszámoló képviseletével munkaviszonyban foglalkoztatott 2 munkatársammal együtt egy Hajdú-Bihar megyei telepen. A munkaszerződés tájékoztatásában leírták, hogy felszámolás miatt a felszámoló cég megigényli a Bérgarancia Alapból a fizetésünket, és az eljárás után utalják.

 no-money_2.jpg

A fővárosi munkaügyi központ az első 4 hónapról jóváhagyott és teljesített is kifizetést (2015.február, március, április, május), azonban a júniusi hónaptól kezdődően nem kaptunk fizetést (2015.június, július, augusztus). A júniusi bérigényt a munkaügyi központ elutasította azzal az indokkal, hogy a felszámoló jogszerűtlenül járt el, hogy a felszámolást követően új munkahelyeket létesített a felszámolás alatt lévő cégben.

 

A 3 ledolgozott hónapért azóta sem kaptunk fizetést, a felszámoló szerint a fellebbezést elutasították. Hová, kihez fordulhatunk segítségért? Ki tehető az esetünkben felelőssé? Hogyan kaphatnánk meg a 3 havi munkabérünket?

 

Válaszukat előre is köszönöm: Schiella

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, az mhtjog@gmail.com elérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Kedves Munkahelyi Terror!

 

Segítségeteket szeretném kérni egy felmondással kapcsolatos ügyben, mert nem tudjuk, hogy mit lehetne tenni ebben az esetben. Minden tapasztalatot, véleményt szívesen veszek. A szituáció a következő: Keresztapám már 42 éve van a munka világában, s azt hiszem 2 éve lenne még a nyugdíjig. Azonban, a jelenlegi munkahelyéről (közel 10 éve dolgozik itt) el akarják küldeni minden indoklás nélkül, persze közös megegyezéssel. Annak sikerült utána nézni a neten, hogy így nyugdíj előtt, már ún. "védett korban" van, és nem lehet komoly indoklás nélkül elküldeni, illetve, normál munkáltatói felmondás esetén járna neki végkielégítés. Ezt a több százezres összeget a munkáltató nem hiszem ,hogy ki szeretné fizetni.

 fotolia_33343513_xs.jpg

Egyelőre áll az ügy, mert kersztapám közölte a munkáltatóval, hogy nem ír alá semilyen papírt, mert bizonyos jogok ők is megilletik. Sajnos, most az tűnk a legvalószínűbbnek ,hogy a munkáltató visszaveszi és arra fog rámenni ,hogy a dolgozó saját maga mondjon fel, mert sorozatosak lesznek a szóbeli megalázások, a kollégák előtti kifigurázások, illetve olyan minőségi és mennyiségű munkát fog neki adni, amit nem fog bírni. Tehát, vagy , így vagy úgy de el fogja érni ,hogy elmenjen a dolgozó.

 

Kérdés az lenne ,hogy mit lehet ilyen esetben tenni, hogyan lehet egy iylen helyzetet kezelni, ahol sajnos ennyire ki vna szolgáltatva egy kis ember a munkaadójának? Azt még hozzá kell tennem, hogy kersztapám mindíg becsültesen végezte a munkáját, még többet is elvégzett, mint amit a munkaköre megkívánt.

 

A válaszokat előre is köszönöm!

 

Üdv, Gergő

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, az mhtjog@gmail.com elérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot!