Munkahelyi (T)error

2018.feb.22.
Írta: Despota 157 komment

Mobilozás a munkahelyen

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

Tisztelt munkahelyi terror szakértő!

Szociális szférában dolgozom pontosabban gondozó vagyok, értelmileg súlyosan sérült gyerekek nappali intézményében, ahol olyan belső utasítás kaptunk, hogy 8-12 h-ig TILOS a mobilunkat használni, semmilyen esetben sem vehetjük fel. Vagy az adminisztráción leadjuk, vagy a szekrényünkben elzárjuk, ezeket dokumentálni kell, mikor adtam le, mikor vittem el, ha nagyon fontos lenne, az adminisztrátort megbízhatjuk, hogy privát telefonokat felvegye.

Hozzáteszem ,gyerekeink vannak, szüleink, rokonaink. Mindenkinek adjam meg a munkahelyi vezetékes telefon számát?

smartphones-and-office-productivity.jpg


12 óra után elvihetem a saját telefonomat magammal (köszi) de munka idő végéig csak fontos esetben vehetem fel. Ilyet lehet?

Illetve munkaidő. Ebben az intézetben 7-15-ig, 7:30-15:30-ig illetve 8-16h-ig dolgozunk hetente változik a beosztás. 6 gondozó van kettesével osztanak az adott munkaidő. Ha 8-16-ig vagyunk beosztva az azt jelenti, hogy mi zárjuk és riasztjuk az épületet, viszont nagyon sok esetben nem tudunk 16-kor bezárni mert betegszállító cég is hoz gyereket más városból így nem jönnek időben ami azt jelenti hogy 16-órakor nem hagyhatom el az épületet még gyerek van. De erre semmiféle plusz juttatást, pótlékot nem kapunk, csak ott vagyunk.

Elvileg le lehet csúsztatni ...  De senki nem írja mennyi plusz óra gyűlik csak a munkavállaló. Mit lehet tenni?

Mielőbbi válaszát köszönöm!

Tisztelettel egy munkavállaló

Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!

Aki visszaszól, áthelyezésre kerül, vagy repül

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

Tisztelt Munkahelyi Terror!

Tegnap felmondtak a munkahelyemen. Indoklásként az szerepelt, hogy nem teljesítettem az üz.vezető utasításban kiadott feladatokat, a működés fenntartásához szükséges ismereteket nem sajátítottam el.

A felmondást nem írtam alá, elkértem átolvasásra mindkét példányát. Annyit már látok, hogy úgy adták oda, hogy rendesen át sem nézték, mert a 30 nap felmondási időt 2017. februári dátummal írták, holott 2018. van. Emellett munkáltató aláírásánál semmilyen név nem szerepel, csupán annyi, hogy "a munkáltatói jogkört gyakorló aláírása" - efelett valakinek a szignója.

A valóság az, hogy egy hadjárat folyamán sikerült eltávolítaniuk a főnökömet, jött egy másik, aki eredetileg nem főnök lett volna, de végül "rangot" kapott. Egyáltalán nem látja át a munkánkat -ő már otthon van, amikor a legfontosabb munkafolyamatok zajlanak -, igazából szerintem nem is nagyon érdekli, mert meg sem hallgat minket (3-an látjuk el az összes feladatot, mindenkinek megvan a saját dolga).

Nem lógok, rengeteg munkám van, nem járok ki dohányozni sem, nem tartok ebédszünetet, munka közben eszem, falatonként, amikor épp sikerül. Kitalálták, hogy 3 nap alatt tanuljam meg a kolleganőm munkáját, úgy, hogy közben neki is és nekem is csinálnunk kell a sajátunkat, hiszen olyan a munkakörünk, hogy nem tologathatjuk napokkal későbbre.

how-to-convince-your-boss-when-he-is-angry_2.jpg

Megpróbáltuk a lehetetlent, természetesen ez nem sikerült. Nem érdekelte a főnökünket, ragaszkodott a kijelentéséhez, meg sem hallgatta az indokainkat. Ő egy tipikusan olyan ember, hogy aki nem úgy ugrál, ahogy ő fütyül, az mehet is.

 Az új vezetővel első perctől fogva nem értjük meg egymást, ő nem tűri, ha az ember próbálja megvédeni magát, és kicsit is ismeri a jogait. Aki visszaszól, áthelyezésre kerül, vagy repül. (Mellesleg pár napja jött egy új dolgozó, elmondásuk szerint itt csak betanul - persze átlátszó indok volt, mindhárman tudtuk, hogy valakinek felmondanak közülünk, főleg hogy az illető egy ottani dolgozó rokona)

Az alkalmazásom alatt egyetlenegyszer sem kaptam írásbeli figyelmeztetést, a partnereink soha nem panaszkodtak az én munkámra. A fenti leírt indoklás ismeretében kérdezem, hogy jogszerűtlen-e a felmondásom és ha igen, mit tehetek, mik a lehetőségeim?

Visszamenni természetesen nem akarok, egy ideje már nézegetek, hátha jön egy jó állásajánlat. Elnézést, hogy ennyire hosszú lett!

Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!

Belülről rohad az év munkahelye

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

Az év munkáltatója, na persze! Talán egy álomvilágban! Barátnőm történetét szeretném megosztani, aki karrierjét egy professzionális lakásfinanszírozó banknál ként kezdte el. Kezdeném azzal, ha valaki hosszú távra tervezne, ezt a munkahelyet jobb ha el is felejti! A vállalat előszeretettel alkalmaz mindenkit határozott idejű szerződéssel, így pár év után egyszerű a kirúgás. (Nem számít ki hány éve dolgozik már ott.) Utána ismét feltölti a pozíciókat határozott idejű szerződésesekkel és megy ez így mindig tovább, tovább és tovább. Ha azért jelentkezik valaki hogy gyakorlatot szerezzen, vagy csupán elsajátítani szeretne bármit amit a jövőben hasznosíthat, szintén felejtős!

A régi munkatársak annyira féltik a pozíciójukat, hogy esélyt sem adnak erre az új munkatársaknak. Gátolják őket a betanulásban, nem adják át az általuk már tudott infókat. Szinte könyörgéssel kell kiszedni belőlük. Ha valakit tudásilag többre értékelnek, munkáját rossz fényben „ tüntetik fel” koordinátorok, vezetők felé. Nem egy munkatárs járt emiatt pórul, vagy „alacsonyította” le a vezető. Aki persze a régiek minden szavát 100%.osnak veszi. Besúgok szintén itt is vannak, akik nem meglepő módon a régi munkatársak közül kerülnek kell.

Nagyon kell figyelni minden kiejtett szóra ,mert munkaidő után a vezető ajtaján kopogtatva, már adják is át az infókat.( ez nem feltételezés, sajnos valóban így van) Elgondolkodtató, hogyha valaki ekkora összegért( minimális fizetésről beszélünk!) ilyenekre képes, akkor mire, mikre lenne hajlandó magasabb fizetésért. ( anyagi helyzet, hitel megléte sem lehet indok ilyen gusztustalanságokra). Ha egy vezető így alakít ki egy közösséget, akkor a változásra kevés az esély. Az ilyen vezető nem alkalmas arra hogy vezető legyen. Kivéve ha a felsőbb vezetés ezt várja el tőle. Mondjuk azért gyomor kell ehhez is.

mobbing_1.jpg

 A 8 órai munkaidő a vezetőség szerint 10 órának felel meg, persze a köztes idő nem kerül kifizetésre! Előszeretettel alkalmazzák, hogy a bruttó bérből levonnak bizonyos összeget és azt túlóra címen tüntetik fel a szerződésben.(6000-7000FT kb.) Ez még nem is lenne gáz, a bibi ott van, hogy adott hónapban jóval, jóval túl van lépve ez a túlóra idő, s még gondolni se gondolja senki, hogy a többletet kifizetik.Normál esetben a túlórát a bruttó béren felül kellene fizetni, s nem hogy pörög már a túlóra, s várni hogy az 6000-7000FT leperegjen, a akkor kezdődjön a túlóra számítás, ami persze a valóságban nem történik meg. Számítógépes munkáknál az óránkénti 10 perc kivételére esély sincs!!! Sőt a régi munkatársak egyenesen megvetik aki ilyennel mer élni. Vannak munkatársak akik még azt is figyelik, ki mennyi szünetet vesz ki , sőt ki mennyiszer megy ki mosdóba. Vannak olyan munkatársak akik direkt nem isznak egész nap, nehogy mosdóba kelljen kimenniük. Mondjuk ez már barátnőm szerint is a szánalmas kategóriába sorolható. Hogy miképpen megy a feljebb kerülés a vállalatnál arra ki se térek. Mindenki kitalálhatja maga.

Talán annyit, hogy a legjobban behízelgők, a besúgok, régiek nagyobb eséllyel nyerők rá. Barinőmnek egy tanulópénz volt. Lehet egy vállalatnak jó imázsa, attól még rohadhat az egész belülről. Sokan feltehetik a kérdést, miért tartott ki 2,5 évig egy ilyen helyen. A HR-es etetések miatt. Csak később derültek ki, hogy nem a valóságot tükrözik. Folyamatosan ment a dolgozók áltatása, (karrier, előrejutás, fizetésemelés, hogy idővel határozatlan lesz a szerződése stb.), amit egy ideig ő is bevett. Nem lehetetlen jobbat találni, csak leragadni nem szabad ilyen helyeken.

 Azóta talált olyan helyet, ahol a közösség is más, s azért meg is becsülik a munkáját. Soha többet ez a cég!

Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!

Mobil | Teljes