Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, az mhtjog@gmail.com elérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

 

Tisztelt Munkahelyi terror blog!


Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy a párommal lassan egy éve Németországban élünk és dolgozunk a vendéglátásban. Adó bejelentést nem tettünk. mert munkaszerződést még mindig nem kaptunk. A főnök csak ígérgeti, hogy megvan és hozza.

A TB-t fizeti a főnökünk és van itteni lakcímünk is, de ennyi. A pénz sem túl jó a munkaidőhöz képest. November 1-től fel szeretnénk itt felmondani és Ausztriába átmenni, de félünk tőle, hogy nem leszünk kifizetve. Mit lehet tenni?

shutterstock_163374872-878x500.jpg

Igyekszünk a bérünket minden turnus (3hèt) végén elkérni. Jelenleg 8 hetet kell dolgoznunk, 3 hétig szabadnap nélkül, utána minden héten kapunk egy napot.


Jelenleg én a szakács, konyhalány, takarítónő és pincér szerepet is viszem. Párom is hasonlóan...


Ha elmegyünk innét, mit kell lemondanunk, ez hogy működik?
Rádió adót sem fizettünk, mert a főnökünk azt mondta, nem kell, de a csekkek csak jönnek, lassan 200 euro. Ezt be kell fizetnünk?

Munkaszerződést visszamenőleg ki lehet állítani?


Köszönöm a segítséget!

 

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, azmhtjog@gmail.comelérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Kedves Mt!

 

Azért írok nektek, mert munkahelyet kellett váltanom idén augusztusban, az előző helyen szerzett tapasztalataimat szeretném megosztani veletek. 2014-ben érettségiztem, és családi okok miatt a továbbtanulásról egyelőre le kellett mondanom, így maradt a gyors álláskeresés és elhelyezkedés. Az okát nem fejteném, sajnos így alakult. Mivel gyorsan kellett az állás, szinte az első lehetőségre igent mondtam, csak a gyorséttermeket hagytam ki kb. a felhozatalból. Egy pár fős építkezési cégnél hirdettek titkárnői mindenes pozíciót, meg is feleltem és már 2014 július végén munkába is álltam. Egy családi cégről van szó, 2 generációs vezetéssel, azaz édesapa és fia vezeti a céget. A feladataim közé tartozott szinte minden, a kávéfőzéstől a dohányboltba járáson át a fénymásolás és emailek küldözgetésén át minden. Természetesen 4 órára voltam bejelentve, de valójában napi 8-10 órán keresztül kellett a cég ügyeivel foglalkoznom, ráadásul munkaidőn kívül is állandóan hívtak a főnökeim, hogy mit intézzek még. Ehhez viszonyítva nem kerestem túl jól, nagyjából a nettó 100 ezer ft körüli pénzt kaptam és persze hétvégén is tennem kellett a dolgokat. Mivel tényleg szükség volt a pénzre, nem problémáztam ezen, tettem, amit kellett.

 

Aztán szép lassan kezdett egyre romlani a helyzet. először is a pénz kezdett folyamatosan elmaradni, csúszni. Októberben még csak 1-2 hét volt a késés, idén májusban már több, mint másfél hónapot vártam a pénzemre. Amikor ezt szóvá tettem, mindig arra hivatkoztak, hogy ilyen az építőipar, nekik is rengeteg pénzzel tartoznak, legyek türelmes. Ok, az voltam. Azért annyiból korrektek voltak, hogy ha késve is, de azért tényleg fizettek mindig. Amiért végleg elegem lett, az a fiatalabb főnököm viselkedése volt. Az apja, aki felvett, folyamatosan egyre kevesebbet vett részt a cég dolgaiban, adta át a feladatokat a fiának. Amikor felvettek, még az esetek többségében az apja volt bent az irodában, ez idén már pont fordítva volt. Ez igazából tök mindegy lehetett volna, de a fiatalabb főnököm egy oltári nagy bunkó volt. Állandóan úgy beszélt velem, hogy az nem normális. Ha valamit elrontottam, egyből az édesanyámat szidta, folyamatosan káromkodott, akkor is, ha csak valami hétköznapi mondanivalója volt. Volt, hogy telefonban leordította a fejemet, mert nem kapcsoltam ki az irodai gépet, amire épp ő kért meg előtte, mert még a munkaidőm után be akart menni elintézni valamit. Megbeszélni vele semmit sem lehetett.

 maedchen-sind-oefter-opfer-von.jpg

Végül akkor lett elegem teljesen, amikor egy alkalommal megráncigált és majdnem meg is ütött, csak mert meg mertem kérdezni, mikor számíthatok a júniusi béremre (ez augusztus 5-én volt egyébként). Úgy üvöltött, hogy azt hittem megzakkant teljesen, és nagyon kiborított, rettegtem tőle. Persze a fizetésről nem beszélt, csak engem szidott. Két napra rá eljöttem tőlük, mert féltem, nem akartam, hogy bántson. Persze a pénzem azóta sem kaptam meg, pedig már szeptember van. Azóta a telefont nem veszik fel nekem és nem válaszolnak a leveleimre sem. Valószínűleg sosem kapom meg.

 

Most egy önkormányzati állásom van, itt legalább abban biztos vagyok, hogy azt a kevés pénzt legalább biztosan kifizetik és talán nem is akarnak agyonverni. Remélem jövőre már össze tudom szedni magam annyira, hogy elkezdhessek valamit tanulni, mert úgy látom, egy érettségivel már semmit nem lehet kezdeni.

Erika

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, azmhtjog@gmail.comelérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Tisztelt Munkahelyi Terror!

 

Munkavállalóként munkahelyi zaklatásos ügyemben kérem a segítségüket. A probléma rendkívül összetett, az alábbiakban egy nagyon rövid összefoglalót küldök.

 

2014 októbere óta dolgozom egy multicégnél. Közvetlen felettesem a belépésem után 1-2 hónappal kezdte, hogy naponta tett félreérthető megjegyzéseket az egész csapat előtt. A beszólásai agresszívek és szexuális töltetűek felváltva és nyilvánosság előtt zajlanak. Többször jeleztem négyszemközt, hogy ez engem nagyon zavar, de a beszélgetéseink eredménytelenek voltak. 2015 februárban szóltam az ő felettesének, hogy nem tudom egyedül megoldani a problémát. Áthelyezésemet kértem egy másik vezető alá, azt mondta, ez nem hatékony a munkára nézve, maradjak együtt a csapattal.

 

Egy idő után alvászavarral kezdtem küzdeni, a görcsölés miatt azóta is emésztési problémáim vannak. A szexuális célozgatás simogatással társult. Azzal fenyegetett, ha még egyszer árulkodok és nem tűröm el a viselkedését, azonnal lejárat a vezetők előtt. Egyik nap azzal fogadott, hogy szóbelit fog adni, amit meg is kaptam azóta e-mailben. Lehetőséget nem adott, hogy tisztázzuk mi az oka a figyelmeztetésnek.

mobbing3_gr.jpg

2015.07.22-én szakadt el a cérna, amikor beléptem a főnököm felettesének irodájába és újra a segítségét kértem. Volt egy négyszemköztim vele, még aznap délután ő és még másik két csúcsvezető be is hívta a csoportvezetőmet magához. Másnap a csoportvezetőm kihívott beszélni. Számon kért, hogy miért támadtam hátba. Azt mondta, ez bosszú a részemről, szerinte nem sértő amit csinál, hazug vagyok, majd ott hagyott és rám csapta az ajtót. A beszélgetést a telefonommal rögzítettem.    

 

Eljutottam odáig, hogy már a gondolattól rosszul voltam, hogy vele egy légtérben kell lennem. Amikor megláttam összeszorult a mellkasom és elkezdtem kapkodni a levegőt. Folyton szorongtam és attól tartottam mikor aláz meg újra a többiek előtt.

 

Miután továbbra sem változott a viselkedése, a felettesei pedig elnéztek a probléma fölött, 2015.07.29-én feljelentettem a Compliance osztályunk illetékes szakemberénél. Az első kihallgatáson azt mondták, 1-2 hét és az ügy lezárul, a probléma megoldódik. A nyomozás ideje alatt egy légtérben kellett dolgoznom vele. Hogy hol tart az ügy és mikorra várható megoldás, nem tájékoztattak. Amikor én kérdeztem, rendszerint „a jövő héten” volt a válasz.

 

2015.09.14-én az egyik üzletágvezetőm azzal hívott fel, hogy ők már megkapták a HR javaslattal kiegészített szakvéleményt, összeült egy etikai bizottság és azt állapították meg, hogy mindkettőnkkel kapcsolatban merült fel probléma, erről telefonon nem tájékoztathat. E-mailt kapok róla és ezután lesz egy személyes beszélgetés, ahol a nyomozásba bevont osztályok képviselői (vezető, HR, jogász, compliance) is részt vesznek. Kérdésemre, hogy mikor kapom meg az írásos anyagot, vagy hogy mi lesz a probléma megoldása, nem kaptam választ.

 

2015.09.11-én reggel migrénes rohammal mentem háziorvoshoz. Ejtettem néhány szót az életkörülményeimről is. Elmondtam, hogy az alvászavaraim vannak, most már szinte egyfolytában szorít a mellkasom, néha remeg a kezem, és az étvágyam a nullával egyenlő. Azonnal betegállományba vett és elküldött az ideggyógyászatra. A neurológus szakvéleménye: Migraine. Stress-situatio, anxietas. Frontint és Aflamint írt fel, valamint psychiatria és kardiológiai vizsgálatot javasolt. A táppénzen tartás oka szorongásos zavar (F4180). A pszichiáter első alkalommal azt javasolta, szüntessem meg a szorongás okát. Akkor tud segíteni, ha áthelyeztetem magam vagy munkahelyet váltok.

 

Szeretném tudni, milyen lépéseket tehetek, hogy a munkáltatóm komolyan vegye a problémát. Azt szeretném, hogy biztosítsák a normális munkahelyi légkört és vállalják a felelősséget, hogy a nem megfelelő munkakörülmények miatt egészségkárosodást szenvedtem.

Válaszukat előre is köszönöm.