Munkahelyi (T)error

2017.dec.03.
Írta: Despota 184 komment

Nem szakemberből, hanem normális munkaadóból van hiány

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

Tisztelt Mt!

Igazából nem is tudom hol kezdjem? Dolgoztam én nagyon sok helyen, volt hogy 2 havonta új melóm volt mert az amit ígértek az nem úgy volt. Először elhúzzák a mézes madzagot, mert nincs embere és hogy téged megkapjon magának mindent megígér hogy oda menj. Na és itt jön a fekete leves. 1-2 hétig nincs baj normálisak aztán minden megváltozik. Pl. Ahol dolgoztam kamion szerelőként ott volt egyszer hogy hosszú hétvége lett volna, mert Március 15. Az pont csütörtök volt és 4 nap járt volna. Szerda délután mondták hogy akkor vasárnap 9-kor várnak az egyik szerződött fuvarozó cég telephelyén. Erre mondtam hogy akkor hogyan is van a 4 nap szabadnap? Mire ő ha nem tetszik mehetek a p....ba, és találjam ki mit akarok. Mondtam hogy rendben és egy fél óra múlva mondtam hogy akkor a fizetésemet kérem és itt se vagyok.

Erre jött hogy most mi lesz vele meg hogy számítottak rám. Mondtam hogy ilyen kijelentés után ne is gondoljon rám majd a heti fizetésemet 4 részletben adta oda mondván nincs pénze.(Maglódi kamion javító cég.) A másik amikor bontott alkatrèszeket kellett volna beépíteni egy autópálya építő cég kamionjaiba ami teszem hozzá hogy 2.5x-es túlsúllyal közlekedik mert csak úgy éri meg....

090712_sad_businessman_1725x810-pan_20257.jpg

Itt jött a második csalódás hogy erre is azt hittem milyen jó lesz , naivan. Mondtam hogy nem vagyok hajlandó bontott féktárcsát betétet belerakni mert ez nem játék. Válasz: tőlem kapd  fizetésedet azt csinálod amit én mondok ha nem.tetszik ott az ajtó (ezt mondja nekem egy alkoholista akinek a szakmája közel sem ilyen irányú hogy tudná hogy mi fán terem ez a szakma) itt is hasonló volt a helyzet. Ez egy állami cég volt itt sikeresen ügyvéd által megíratott felmondó levél került az asztalra amire a "fő fejesnek" az volt a válasza hogy: sértő hangnemű a levél és nem akarja elfogadni az azonnali felmondást. Majd mikor közöltem vele hogy tudom kitől lop, kinek a kije, és hogy azt is tudom hogy miből van új autója és háza valamint estlegesen tetlegességig fajulna a dolog azonnal elengedett és aláírta a kilépést.
Őszinte leszek.... rohadtul nem szakemberből van hiány, mert tudjuk hogy Magyarországon van a legtöbb jó szakember, hanem olyan munkaadókból akik megbecsülik, megbecsülnek minket. Akik nem aláznak meg minket az emberi méltóságunkban az ügyfelek előtt, akik nem úgy beszélnek velünk mintha a seggükből húztak volna ki, ha probléma van a munkámmal vagy munkánkkal akkor azt 4 szem és fal között kell megbeszélni, és igen megértem ha kimennek dolgozni és áldozatot vállalnak mert ott meg van fizetve az ember és a 8  v 10 óra nem 12 óra és nincs szombati "ugye be akarsz jönni dolgozni egy kicsit"? -este 9ig-ek. Ez nem normális főleg ha az embernek családja van. Megértem mindkét oldalt mert nehéz csak lássuk be hogy kint sokkal normálisabban bánnak egy "menekülttel" mint a saját honfitársukkal, mert tudják hogy jobb szakemberek. Nem is értettem soha hogy kemény fizikai melóért hogy van képük napi, NAPI 4000-ET kínálni mert van ilyen is. 
Nem a tisztességes dolgozni akaróval van a baj hanem a másik oldallal aki becstelenül, tisztességet nem ismerve, Napóleon komplexussal megáldva kizsigereli és megöli az emberei lelkét és csodálkozik, ha mindenki felmond vagy külföldre menekül.
Tisztelettel:GB.

Magyar munkáltatói hozzáállás: az alkalmazott csak egy robot

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

Tisztelt Címzett!
címen olvastam a blogjukat, ami nagyon megtetszett.
Én is megszeretném osztani az elmúlt éveim munkában történt tapasztalataimat.
Először is, szögezzük le, szeretek dolgozni, mindig is szerettem, csak voltak néha összetűzések, de hol nem, olyan légkör nincs, ahol ha többen dolgoznak együtt, mindenki mindenkinek megfelel. Célzok itt a "Túlórát ki vállalja be?" kérdésre, a "klíma-háború"-ra (ki kapcsolja ki, ki kapcsolja be, ha mindenki egyenrangú) vagy csak az ünnepnapok kivitelezésével, hogy "van családja, akkor neki JÁR, hogy előtte való nap se jöjjön, vagy nekem nincs családom, nekem felesleges ünnepnap előtt otthon készülődni, menjek be dolgozni" mondatokra.
18 éves korom óta dolgozom, most vagyok 34 éves (nő). Idestova 16 éve dolgozok a kereskedelemben, igaz, az első évet csak a technikusi mellett diákmunkaként.
Kezdődött azzal, hogy az ott huszonéve dolgozók bérétől TÖBBET kaptunk diákként (igaz, nem sokkal, de többet), ami folyamatos kinézést, megaláztatást jelentett a számomra. Eleve szinte gyerekfejjel átfutott az agyamon, hogy milyen jövő vár bárhol ránk, ha majd egy "kis nyikhaj" többet kap egy cégnél, mint én, aki dolgozik, bejár huszonéve, végzi a dolgát lelkiismeretesen, de persze annyira még akkor nem foglalkoztatott a gondolat, csak úgy átfutott az agyamon.
Utána elkezdtem (NŐ LÉTTEMRE) épületgépészetben dolgozni (más nem alakult), amit úgy megtanultam, hogy sokszor mestervizsgával rendelkező szerelőket én oktattam ki 1-1 termékről, hogy mire való, vagy hogy kell használni. Az akkori fizetés jó 20 %-kal feljebb volt a minimálbértől, az AKKOR jónak számított. De teltek az évek. Az építőipar (is) nagyon megsínylette a válságnak nevezett pénzügyi malőröket, ami számunkra a fizetések nem oly mértékű évről évre való emelésén jelentkezett.
Ezelőtt 6 évvel volt a fizetésünk 90.000 + "zsebbe" : 20.000 (a túlórákért, merthát kereskedelemben mindenhol szépítve van a tényleges, munkaügyi ellenőrzésre benyújtott jelenléti ív) + cafeteria: 30.000... 
aztán 4 éve lett: a fizetésünk 90.000 + "zsebbe": 20.000 + cafeteria: 20.000...
aztán 3 éve lett: a fizetésünk 90.000 + "zsebbe": 20.000 + cafeteria: 10.000...
aztán 2 éve lett: a fizetésünk 90.000 + "zsebbe": 20.000 + cafeteria: nulla
aztán tavaly januárban lett: a fizetésünk 90.000+"zsebbe": 20.000 + cafeteria: nulla, egy fillér emeléssel sem! Még a kötelező minimálbér felett voltunk így is, volt a válasz rá, ha rákérdeztünk, hogy lesz-e emelés!
Ekkor váltottam tavaly nyáron, mert rájöttem, hogy REÁLÉRTÉKBEN 6 év alatt egy fillér emelést sem kaptunk, sőt, az ipar feltörőben, a munka egyre több, az ember viszont egyre kevesebb, nem bírtam úgy. Sem testileg, sem lelkileg.
bad-job-interview.jpg
Aztán idén az ottmaradtak fizetése lett: a fizetésünk 107.000+"zsebbe": 20.000 + a nagy semmi... Még mindig ugyanazt kapják, amit ezelőtt 6-7 évvel.
Elmentem egy fehérneműboltba, ahol egy tizessel kértem többet a jelenlegi fizetésemnél, de a főnökasszony már azzal kezdte, hogy "lógok a munkaügyire menve" -mintha én osztanám be a munkaügyi hivatal nyitva tartási idejét-, volt olyan, hogy kinyitotta az ajtót +10 fokban, amit nehezményeztem, a "mit hisztizek?" választ kaptam, amikor közöltem, hogy érzékeny a vesém, nem 10 fokhoz öltöztem, nem érdekelte, meg közölte, hogy "ő adja a fizetést, amiből élek, gondoljam meg mégegyszer, hogy kinyitom-e a számat!", Ezt így bele az arcomba... Konyha nem volt, ahogyan szék sem sehol, a mosdóban a vécén ülve tudtam az ételt megenni, amit vittem magammal, a másik lány "rutinosan" állva az eladótérben evett két vevő közt 3 falatot, na, én mondom, ezt így nem...3 hét után felmondtam, hogy nem fogjuk egymásban meglelni akit keresünk, én sem benne, mint munkáltatót, ő sem bennem, mint alkalmazottat.
Na, kidobtam 15 év gépészetet, hogyan tovább, nyilván vissza nem mehettem, gyorsan leltem egy másik gépész boltot. 
Ott úgy kezdték: az éves szabadságból 14 napot tud kiadni (24 járt volna!), a munkaidő napi 10 és fél óra (szombaton is, de akkor csak 6,5 óra), órabérben éppen a minimálbér megvolt. Heti 56 óra munkaidő... 
Nekem messze is volt, így a heti 40 óra bejelentve nekem került heti 96 órában. Ha a fizetéssel a 96 órát osztottam, nem jött ki JÓCSKÁN még a minimálbér sem... 
De, mentem, mert a számlát fizetni kell. Reggel keltem 5:10-kor, este hazaértem fél 7-re... Szombaton 5:10 kelés, érkezés fél 3-ra... Folyamatos vita volt a kollégákkal a huzat miatt (sajnos a hidegre a vesém, a huzatra a fülem érzékeny) közölte a főnökasszony, amikor elévittem az ügyet, mert nem tudtam hatni a kollégákra, hogy "mindenkinek megvan a nyomora, udvariasságból végig hallgatom, de tulajdonképpen nem érdekel" SZÓ SZERINT, a fülembe égett... De, a  mínusz 20 fokban is kinyitották az ablakot, meg májusban (kinti 21 fokban) bekapcsolták a klímát már, és 15 fokra állították. Ne legyen egy érzékeny (már testileg) erre dühös?! Mertha 40 fok lett volna már, vagy télen "csak" mínusz párfok van kint?! A sors fintora még, hogy a megerőltető munkatempó miatt a bokámmal táppénzre kellett mennem (a napi 10 és fél órából mosdóval, ebéddel kb 30 percet ültem 1 munkanap alatt!), nem volt tovább maradásom, elég volt a 8 hónap belőlük, mint kollektíva, mint munkáltatóból is, meg mint megerőltető munkából is! 
MEGINT munkát néztem, na, mondom, ülőt kell keresni. Elmentem végül a METRO nagyker vevőszolgálati pultjára. Áldás, békesség, nettó 140.000 utalva a bérpótlék, cafeteria, mindennel, heti 40 óra (azért a multi nem játszik a jelenléti ívvel), ülő munka, volt mit csinálni ott is, buta vásárló ott is volt, mint mindehol, de az már megszokott volt az előző években is, de ÜLVE, időben hazaérve, stb, és jött a próbaidő alatt a hidegzuhany: ELBOCSÁTOTTAK. Az ok, amit kaptam válaszként arra  a kérdésemre, hogy "De miért? Márhogy a következő helyemen ne hibázzam el, vagy változtassak rakta!", az ez volt:"Nem vagyunk kötelesek a próbaidő alatt megindokolni, élnénk ezzel a jogunkkal", szó szerint, ez is beleégett a fülembe!!! Ez a nesze semmi, fogd meg jól! Azért egy metrótól (multitól) többet vár el az ember!
Most munkát keresek, ami igényem van: a heti 40 az 40 óra legyen, ÜLŐ, klímamentes, és ÓRABÉRBEN legalább egy minimálbért fizessen... Nagyok az igényeim???
Az előző 4 hely ezt nem tudta számomra nyújtani. Viszont, amikre küldöm, fel sem hívnak, hogy nem abban dolgoztam, csak barátokat zaklató biztosítók hívnak interjúra, oda meg érthető okokból, én magam nem megyek.
Összefoglalva: munkáltató azt tesz amit akar, úgy csal a szabival, jelenlétivel, ahogy akar, mert "akad a helyemre 100 más", és lett is, ha beteg vagy dögölj meg, csak minket hagyj ki belőle, stb! Amikor ott álltam a szőnyeg szélén a bokám miatt visszamenve a táppénzből, hogy "mégis, ezt hogy gondolom a jövőben, meg úgy látja, hogy ez nekem nem megy?! (mondom magamban:TÉNYLEG? NEM mondod, észre sem veszem?!)", az a vicc volt eszemben, amikor a főnököt felhívja az alkalmazottja felesége, hogy "sajnálom, a férjem meghalt", erre a főnök azt válaszolja, hogy "szegény, de sajnálom, de azért holnap ugye bejön dolgoznia férje??!" Ez HÍVEN tükrözi egy magyar munkáltató hozzáállását az alkalmazottjához. Lesz@rja magasról, nem veszi észre, hogy az alkalmazott nem egy robot, hanem ugyanolyan érző, emberi lény, mint ő maga.
Ja, az egyik munkahelyemről például azért küldtek el 5 év után, mert gyerekprojekten voltunk, és a főnökömmel közöltem, ha összejön, veszélyeztetett leszek, mert szívbeteg vagyok, egyik napról a másikra nem jövök. Ez volt egy csütörtöki napon, a következő hét keddem nap végén a felmondásom, végkielégítésem, minden, ott várt egy irodában, és annyival indokolták, hogy "nem férek bele a cég hosszútávú terveibe"... A sors fintora, hogy meddő vagyok, nem lehet sosem gyerekem a szívem miatt! Meg sem várták, mi sül ki belőle, egyből kiraktak, míg lehetett. Ez 6 éve volt, már a múlté, de az ember ilyenen nem tud felül kerekedni egykönnyen! Az ember jóhiszeműségből, meg nem alantas módon előre akart szólni, erre kirúgják?! SOSE akarj alkalmazottként egy munkáltatóddal sem jót tenni! Nem érdemlik meg! Egyik sem! 
Üdvözlettel: 
Egy mindezek ellenére azért még bizakodó munkanélküli, aki keresi egy éven belül az ötödik munkahelyét, ahol legalább egy KÖTELEZŐEN adandó minimálbért megkap! :-)

Rabszolgamunka Németországban

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

Tisztelt Munkahelyi Terror!

Először is szeretném ha nevem nem kerülne nyilvánosságra, ugyanis félünk az illetőtöl.

Az illetőt V. Erikának hívják, toboroz feketemunkára Németországba idős gondozásra embereket.  Ezek után amikor kimentek ezek az emberek átvesz tőlük 200 eurót, vagy 100 eurót, annak fejében, hogy fekete munkára vitte ki őket. Én is Pécsváradon lakom, ahol ő és itt ez a szokás, emberektől pénzt kérni. Azon kívül ez a hölgy megfenyegetett embereket, hogy elveszi a lakásukat ne találkozzanak vele, mert az élettársával együtt kitapossa a belét. Hogy lehet, hogy ez a hölgy is Németországban gondozhat idős embereket. Félrevezeti a Német hatóságokat.

Nemrég volt egy példa, hogy kivitt egy hölgyet aki tudtunkkal úgy szökött meg. rabszolgasorsban volt, nem kapott igazán enni, a saját pénzén vásárolt be, kiküldték sétálni mikor a Német Önkormányzattól kimentek a nénihez ellenőrizni, hogy a saját lánya gondozza. Gondolom jó pénzt vehet fel a néni után, ezek után visszament a hölgy. A saját lánya még a pelenkát sem cseréli, nemhogy gondozza. Ez egy ikerpár egyik fele. Nem volt meleg vize a hölgynek 2 hónapig, nem tudott mosakodni. A másik hölgyet szintén megfenyegette, ha nem fizet akkor megvereti. Ezekre mind tanúk vannak. Nem mer végig menni a Pécsváradi utcán mert fenyegetve van. Ez a hölgy  jelenleg feketén dolgozik az ikerpár egyik felénél, és átveri őket. Mivel 88 éves emberekől van szó valamilyen indoknál fogva neki hisznek.
rabszolga.jpg
V. Erika  hívogatja a mai napig ezeket a hölgyeket. Ő még kint dolgozik feketén felveszi a közvetítői díjat 200 eurót, és abból kocsit meg stb dolgokat vesz. Azon kívűl megfenyeget mindenkit aki nem az ő igényeinek megfelelően viselkedik, trágár szavak kiséretében, fenyegető telefon sms-eket küld az illetők számára. 

Az illető hölgy akinél dolgozik jelenleg is de úgy tudjuk december 1-én jön haza voltunk Bíróságon is, és ott azt mondták, ha nem hagyja abba tegyük meg a feljelentést. Szeretnénk inkognitóban maradni mert mi csak áldozatai vagyunk ennek az egésznek, azon kivűl a fenyegetéseit az élettársával együtt akarja megvalósítani. A hölgy  jelenleg a másik ikerpárnál dolgozik. Jelenleg is ott dolgozik és onnan fenyegeti az illetőket. Úgy tudjuk december elején ha otthagyja az idős házaspárt Ausztriába a hegyekbe megy a párjával szobalányként dolgozni. Ez a hölgy Pécsváradon lakik én is ott lakom. Megfenyegetett, hogy 3-szor adja vissza és kitapossa a belemet. Tanú is van rá, a másik hölgyet folyamatosan felhívja és zaklatja, a harmadik hölgynek fenyegető leveleket ír. Úgy tudjuk ez a hölgy meglopta alkohollal a házaspárt ha jól tudjuk iszik is.

És feketén viszi ki az embereket dolgozni rabszolgasors munkára és felveszi a közvetítői díjakat. Kérünk segítséget Öntől, hogy ilyenkor mit lehet tenni egyszerűen félünk tőle mert mi van ha többet iszik és valóra váltja az ígéretét? Vannak tanúk is és kérnénk , hogy a nevünk ne kerüljön nyilvánosságra. Szeretnénk ha utánanéznének dolgoknak is. Hogy lehet hogy eddig senki nem jött arra rá, hogy mit csinál?


Tisztelettel: Pécsváradról.

Sajnos nem szeretném ha a nevem megjelenne félek tőle.

Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!