Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

 

Tisztelt Mt!

 

Nem konkrét munkaügyi tárgy miatt írok önöknek, hanem „mindössze” azért, mert nincs állásom, idestova 2 és fél éve. Ezalatt természetesen nem azt értem, hogy semmit sem dolgoztam az eltelt időszakban, de rendszeres, bejelentett munkát nem sikerült találnom, holott úgy érzem, mindent megtettem érte. Miután az utolsó munkahelyem úgy, ahogy volt, csődbe ment, megpróbálkoztam a vállalkozással is, de nem igazán volt kedvező az időszak, a kecsegtető üzleti terv és a rengeteg munka ellenére nem sikerült eredményesnek lennem, ezért lehúztam a rolót. Beleöltem minden megtakarított pénzemet, amely teljesen lenullázott. Azóta ott tartok, ahol a part szakad.

 

Végigjártam minden lépcsőfokot, voltam a Munkaügyi Központban, az ismerősöknél is kulcsoltam, elküldtem az önéletrajzomat a létező összes helyre, ahol a végzettségem szóba jöhetett, de sehova sem jutottam. Igaz ugyan, hogy van 2 szakmám és diplomát is szereztem még a 90-es években levelezőn, de ez egyáltalán nem számít, úgy látszik. Elég összetett személyiség vagyok, jól megfér nálam a hegesztő és a szociális munkás végzettség, ráadásul nincsenek ellenérzéseim a munkával kapcsolatosan, ezért minden irányban próbálkoztam, hasztalanul. Sokkal inkább szempont lehet, hogy elmúltam már 55 éves és a munkaadók, amint ezt észlelik, azonnal kiszórnak a lehetséges jelöltek közül.

 handsome-sad-middle-aged-man.jpg

Nem egy, nem két alkalommal történt meg, hogy az interjún mondták a szemembe, hogy tapasztalat ide, vagy oda, ők fiatalabb, agilisabb személyt keresnek. Erre pedig nem lehet érdemben válaszolni, hiszen, ha az ember nem is kap lehetőséget bizonyítani, hogy a kora ellenére képes felvenni a versenyt fiatalabb társaival, nincs mit tenni. Sajnos az életkor mindig előtérbe kerül, legyen szó egyszerű irodai munkáról, vagy fizikai munkáról akár, mert attól sem riadnék vissza, ha végre valahol megkapnám az esélyt. Korábban, amikor konkrét életkort is tartalmazott az önéletrajzom, be sem hívtak sehova, amióta nincs külön jelölve rajta (habár az iskoláim dátumából így is lehet következtetni, de valószínűleg ezeket meg sem nézik), az interjúkon vérzek el.

 

Még közel 10 évem lenne hátra nyugdíjig, de ha így folytatódik körülöttem minden, kínkeserves időszaknak nézhetek elé. A családom itt van, számíthatok rájuk, de az ember nyilvánvalóan nem szeret kolonc lenni senkinek a nyakán, pláne úgy, hogy valójában neki kellene a család eltartójának, a családfőnek lennie. Amikor fiatal voltam, nem mehettünk olyan könnyedén külföldre dolgozni, mint manapság, most pedig már ennyi idősen késő. Valószínűleg rossz korban születtem, de így jártam. Próbálok hát minden követ megmozgatni, és előrébb jutni, nem pedig beleveszni a reménytelenségbe. Aki járt már hasonló cipőben és kilábalt belőle, legyen kedves és segítsen azzal, hogy a tapasztalatait megírja nekem. Akár a szerkesztőkhöz, akár a hozzászólásokban. Remélem, okulhatok belőle.

 

Köszönettel,

István

 

NYÁR VÉGI AKCIÓ! Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

 

Tisztelt Mt!

 

Történetem ott kezdődik, hogy 2014 augusztus 06.-n kezdtem meg a munkaviszonyom egy híres gyárban. Viszont tegnap előtt felmondtam, ami közös megegyezéssel létre is jött így tegnaptól, azaz 24.-től nem dolgozom a gyárban. Viszont a tegnapi napon történő leszámolásom alkalmával ért egy elég hatalmas meglepetés. A bérpapíromat látva és a személy ügyis hölgy elmondása alapján az e hónapra nekem megállapított 193 ezer forintos fizetésemből pontosan nulla, azaz 0 forintot fogok kézhez kapni, sőt ráadásként még én tartozom nekik ezen a levonáson felül 150 ezer forinttal, aminek postán történő kiküldésére külön felhívta a figyelmem a hölgy.

 

Mínusz órám 59 volt ebben az évben. Az nagyon maximum 59 ezer forint. Volt 2015 januárban egy számítógép vásárlásom a cafeterián keresztül. A gép cirka 240 ezer forint volt plusz a monitor hozzá 50 ezer forint. Nos, erre felmondáskor ki kell fizetni az áfát, amit maximum már 4 hónapra tudtak nekem megállapítani a 2 év elévülési idő előtt. Ebben az évben volt egy nagyobb összeg ajándék utalványra cafeteriaból (250 ezer forint) amiből az időarányosítás után nekem 83 ezer forint hátralékom maradhatna.

 shutterstock-sad-man_1.jpg

 

Kérdem én hogy lett nekem 59 ezer forintból a fennmaradó számítógép áfából időarányosan 39 ezer forint és 83 ezer forintból (181 ezer forintból) majdnem a dupláját 350 ezer forintot megállapítani? Milyen úton tudom megtámadni őket? Ugye papírom van róla, hogy nem vagyok önállóan döntőképes, illetve beszámíthatatlan vagyok.

 

Ezzel érek -e valamit, ha olyan papírt írattak velem alá (sürgettek, és nyomkodták elém a papírokat) amivel beleegyezek, hogy a fizetésemből levonhatják a tartozást. Illetve ez mennyire szabályos, hogy egy olyan embert, akinek számlákat, lakbért kell fizetnie és néhanapján ennie is kellene, 0 forinttal kirakják az utcára?

 

NYÁR VÉGI AKCIÓ! Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

 

Tisztelt Címzett

 

Segítséget kérnék. Olvastam utána már és tisztába vagyok azzal, hogy ezek a dolgok amiket leírok jogellenesek pusztán megerősítést szeretnék kapni. Szóval az én betöltött munkaköröm: rendszergazda (iskolában) A köztudatban ugye az él, hogy nem sok dolgom van stb. mégis hibátlanul működik az intézmény ahol dolgozom. A gondjaim a következők amik miatt már megalázva érzem magam sokszor.... nem tudom hova akarják még lealjasítani ezt a szakmát. Kezdetben nem voltak annyira vészes gondok. Rendszergazdaként elvállaltam a webmester szerepét és a rendezvények hangosítását is ( ezek külön szakmát igényelnek, megint nem az én feladatom). Valamint helyettesítenem kellett a titkárt ha éppen szabadságát töltötte vagy lebetegedett. Ezekkel semmi problémám nem volt még szerettem is csinálni. Már ezeket sem kellett volna megcsinálnom. Ezután jöttek az igazi gondok:

 

1. Rendszergazdaként már a titkár helyett kell dolgoznom sokszor ( pl. : fénymásolás; szkennelések ; oklevelek gyártása; szórólapok gyártása ( velem vágattak fel 400 oldal szórólapot ); plakátok, felhívások és osztálytermek jelzéseinek kihelyezése; ( mind úgy h nem az én munkaköröm és a titkár a helyén van )) Az nem is mellékes, hogy 2 titkárra is van az intézménynek mégis engem keresnek meg vele. Konkrétan azt érzem mintha valami személyi asszisztensként tekintenének rám.

 

2. Rendszergazdaként már a karbantartónak is én vagyok a segédje. ( pl.: tablók felrakása, bármilyen bútor pakolás ( pl.: egy egész könyvtárra való szekrény, polcrendszert pakoltunk emeletre, szőnyegek pakolása,könyvek pakolása , stb. ) Ezeket sem kellett volna vállalnom de ez idáig megcsináltam hiszen fiatal vagyok és remek kondícióban. 3. Különböző megalázó helyzetek. Érettségi idején kérték a segítségem mert a titkár nem boldogul. 7:15 re kellett bent lenni 7:30 helyett mert ki kellett ragasztanom a listát ( nem is az én jogköröm ), órákat kellett kihelyeznem ( ehhez se sok közöm ), gyerekek telefonjait átvennem, paravánok kihelyezése, asztalok rendezése. És a vicc az, hogy a titkár késett és 1 sarokra lakik az intézménytől én pedig 3km-re. Én csináltam mindent helyette rendszergazdaként. Megalázónak éreztem azt is amikor, különböző portfolió védéseik voltak a pedagógusoknak és azon is nekem kellett ellátni a titkári teendőket. Szkennelési feladatok leginkább. Ami rám tartozott az kb. az hogy biztosítsam a terem informatikai eszközeinek a használatát és internetet adjak a vizsgaelnököknek. Ehhez képest még a tálcán lévő poharak is én vittem mint valami pincér. Ezek a dolgok is eléggé zavaróak voltak már, de itt kezdődnek az igazi gondok: Nyári szünet előtt behívatott az igazgató, hogy tárgyaljuk meg a nyári teendőket. Elkezdte sorolni. A karbantartónak segítenek kell csapóajtó bontásnál valamint majd az egyik termet felújítják és padlózati munkáknál kell segítenem (parkettázni). Elborult az agyam és kiakadtam teljesen jogosan szerintem. Rendszergazdaként mi közöm van nekem ehhez? Kifakadásom után nem is kerestek ilyennel , hanem megpróbálnak így hülyére venni........ hogy a munkaköri leírásomat úgy akarják összeállítani ( olvastam, de nem írtam alá és nem is fogom ebben a formájában) , hogy kb. mindent amit rám sóznak azt meg kell csinálnom. VICC Ezek kerülnek bele a munkaköri leírásomba ( lényegét írom ki ): 1. Suli rádióval, rendezvény hangosítással és fényképezéssel kapcsolatos dolgok, tehát minden ami létezik. Ez nem lenne probléma mivel szívesen megcsinálom , de az hogy már ezt kötelezővé tennék.... Nincs is hozzá képesítésem, valamint ilyet bele se írhat a munkakörömbe mivel ilyen biztos hogy nem tartozik a rendszergazda munkaköréhez, ahogy a többi dolog sem amiket még leírok. 2. Különböző pénzkezelési feladatok ( díjak beszedése, szállítás , el hozatal). Pénzügyi munkatárs útmutatása alapján. Ilyenhez mi köze van egy rendszergazdának? Se képesítésem és nem is kerülhet bele mivel nem a munkaköröm része

 

3. Anyagbeszerzés ( mindenféle javítás amihez kell valami anyag azt nekem kell megrendelni, vagy bármilyen eszközt , bútort kell beszerezni az az én feladatom) Mióta kell anyagbeszerzéssel foglalkoznia egy rendszergazdának?

 

4. Titkári feladatok ellátása ( Ezt megteheti átirányítással, de hogy konkrétan benne van és felvan sorolva az egyebek között.....azért ez vicc)

sad-depressed-man-on-computer.jpg

5. Kapcsolattartás különböző cégekkel amivel a vezető megbíz pl.: magyar posta ( könyörgöm mi közöm a postához rendszergazdaként? ) Még ha olyan cégek ( internetszolgáltató és ahonnan beszereznem az informatikai eszközöket oké ), de ők mindenre gondolnak. Nem lepődnék meg ha ezentúl nekem kellene a takarítószereket intézni.

 

6.Kötelezővé akarják tenni, hogy jelenjek meg különböző rendezvényeken, imákon , miséken és iskolán kívüli rendezvényeken ( pl.: szombat ballagáson és hangosítsak mindenféle bér nélkül és pótlék nélkül) Munkaidőn kívül szabad ember vagyok, ingyen nem dolgozok és amúgy sem kötelezhet misére hiába katolikus az iskola mivel mások a vallási nézeteim

 

7. És hab a tortán. Minden olyan feladatot köteles vagyok elvégezni amit az iskola érdeke megkívánja. Magyarán bármit mondanak nekem meg kell csinálnom, de ez nem jogszerű mivel ami a munkakörömhöz tartozik , de ezt már egyszer eljátszották, hogy hivatkoztak az egyebekre ( parkettázásnál és persze határozott nem volt a válasz)( volt példa arra, hogy 100 kg asztal kellett 2. emeletre cipelni 2 embernek és kb. épphogy nem kaptunk sérvet. )

 

Sok olvasás után arra jutottam hogy: Ez az egész munkaköri leírás jogszerűtlen, mivel fel sem sorolhat egyebeket benne főleg nem a munkakörömmel nem összeegyeztethető módon. Csak megemlítem, hogy a munkaköri leírásom 6 oldal és abból majdnem 1 oldal az egyebeket felsorolása. Máshol néztem és kérdeztem ismerőseim nekik max 2-3 oldal. Nem kötelezhet engem olyan dolgokra amik megint csak jogszerűtlenek és megsértik a magánszférámat. Valamint nem foglalkoztathat munkaidőn kívül úgy, hogy azért nem kapok bért és pótlékot. Én erre támaszkodom, ha majd vitás helyzetbe fogok kerülni a leírás megkötésénél. "A munkáltató – az átirányítás kivételével – egyoldalúan nem lépheti át a szerződéses munkakör jelentette kereteket. Ezért a munkavállalót nem terheli munkavégzési kötelezettség, ha olyan feladatra utasítják, amely nem tartozik a munkakörébe. Ennek ellátását jogszerűen tagadhatja meg [Mt. 54. § (2) bek.], így erre hivatkozással – kötelezettségszegés hiányában - munkaviszonya rendkívüli felmondással nem szüntethető meg (BH2004. 387, BH2002. 243). "

 

És kitudja még milyen jogszerűtlen van beleírva a munkaköri leírásomba, amit nem vettem még észre vagy nem tudatosult úgy benne. Mi a véleménye? Megtudja erősíteni ezeket az állításokat amiket gondolok?

 

NYÁR VÉGI AKCIÓ! Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!