Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

 

Kedves Munkahelyi Terror Blog!

 

Sajnos nekem is sikerült áldozatul esnem, naivságomnak köszönhetően. Igaz, még fiatal vagyok és nincs tapasztalatom az élet minden terén, munkahelyválasztás terén sem volt túl sok, de már tudom, hogy milyen feltételekkel ne is álljak szóba egy munkaadóval. Az esetem még májusban történt, amikor elkezdtem dolgozni ennél a cégnél, melyet nem nevezek nevén. A főnökkel munkakezdés előtt pár nappal találkoztam, volt egy személyes megbeszélésünk, ahol megegyeztünk a bérben, amely szükséges a havi megélhetésemhez (saját lakást tartok fent, autót, és persze enni is kell). A bérre rá is bólintott a főnök, sőt, még ebédre is meghívott. Milyen kedves, nem? Na ezután kezdődött a feketeleves, amely 3 hónapig tartott. Már az első héten elérte azt, hogy könnyekkel teli szemmel a földhöz vágjam a telefonom, miközben azon keresztül alázott engem. Nem vagyok egy gyenge személyiség, sírni sem szoktam. De neki sikerült kiütni a biztosítékot, nem is egyszer. Ezután egy mondva csinált ok miatt vont le a szánalmasan alacsony fizetésemből (ugyanis nem adta meg, amit ígért) 20 ezer forintot...

 

Ez teljesen földhöz vágott egy hónapig, mert váratlan kiadás ért. Gondoltam, rendben, vonja le és legyünk túl rajta, mert kirúgás vagy pénzlevonás elé állított. 2 hónap telt el, szükségem lett volna fogászati ellátásra, amelyhez ugye TB kellett volna, de az nem volt, mert "elfelejtett" bejelenteni. 2-3 hét huza-vona után azt mondta, hogy bejelentett hétfőtől. Papírt nem kaptam, semmit soha nem írtam alá. A cérna akkor szakadt el, amikor legutoljára felhívott és megalázott, földbe tiport és az élettől való kedvem is elvette (hiszen ez élteti, mindenkivel ezt csinálja). Felmondtam. Íratott velem egy papírt, amelyen le kellett írnom, hogy tizedikével kérem a felmondásom. Mondtam neki, hogy írjuk bele, hogy fizetett szabadságra küldött engem, így kifizeti a teljes havi bérem. Azt mondta, ne tartsak attól, hogy nem fizet ki engem, ne írjam bele. Először beleírtam, majd újra íratta. Eljött az elseje.

 

Nem fizetett ki, csak a bérem kevesebb, mint 40%-át. A többire azt mondta, "majd szerzek pénzt". De nem szerzett. Nem tudom elérni telefonon, nem reagál. Ha másik számról hívom, felveszi, majd hiteget és kinyomja. Mit tudok tenni? Hogyan juthatnék a pénzemhez? Ha ahhoz nem is, honnan tudhatom meg, hogy volt-e egyáltalán bejelentett munkaviszonyom?

 

Köszönettel.

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

 

Tiszelt Munkahelyi terror!

 


A Vasútőr alvállalkozójának alkalmazottjakénet, a Nyugati pályaudvaron tapasztaltakat szeretném megosztani Önökkel, másolom azt a szöveget, amit a facebookra is feltettem.

 


Tisztelt vagyonőr kollégák!

 


Akármennyire hívogatnak, csalogatnak, NE menjetek a Vasútőr,  vagy utódcége által biztosított Nyugati pályaudvar területre dolgozni!

 


A munkafeltételek katasztrófálisak. Pihenőidő szinte egész nap nincs, állsz, járkálsz, intézkedsz megállás nélkül. Munkaruhát nem kapsz, mindössze egy koszos, elrongyolódott, szakadt láthatósági mellényt, ami olyan büdös, mintha évekig egy hajléktalan ember viselte volna. A túlóra kötelező, minden nap menned kell, ha nem mész, fenyegetőznek, zsarolnak, szemétkednek veled. Alamizsna órabérért csicskáztatnak, 350-400 órákat dolgoztatnak egy hónapban (egy veszélyes üzemi területen!), olyan feltételekkel, olyan körülmények között, mintha valami utolsó kényszermunkatáborba lennél. A fizetés sokszor heteket késik, néha csak filléreket csepegtetnek. A kilépők sem minden esetben kapják meg a bérüket. "Majd szólunk, ha jöhetsz a pénzért!"  Hát nem szólnak. Ha folyamat a nyakukra jársz, akkor talán fizetnek valamit. Sokszor mindenféle homályos indokkal ezreket, tízezreket vonnak le, és nem tehetsz semmit! Rohangálhatsz fűhöz, fához, a munkáltatód egy septében összegrundolt vállalkozás, alvállalkozó alvállalkozója, munkaerőkölcsönzőnek álcázva, ami három havonta új szerződést irat alá, új cégnél dolgozol, de a vezetőik mindig ugyan azok (P. József, meg valamilyen Krisztián, ez a két sötét alak intézi a munkaszerződést, a céges papírokat, ők hozzák a fizetéseket - már amikor hozzák -, évek óta ott pöffeszkednek, növesztgetik az óriásira puffadt, hatalmas belüket! Hát kérdezem én, mitől híztatok meg ennyire disznók? Csak nem a lábtörlőnek használt, a végletekig elgyötört, a folyamatos állástól menni alig tudó alkalmazottaitok meglopásából és a gyerekeiknek a szájából kivett falatokból?), ezért lehetetlen őket nyakon csípni.  Szabadságra nem engednek, táppénzt nem fizetnek, se szabadságmegváltást, semmiféle bérpótlékot. Papíron persze rendben van minden, de természetesen a bérjegyzék és az adatlap köszönőviszonyban sincs a valósággal!!!

 


A létszámhiány miatt a szolgálatot nem tudják a megrendelés szerint felállítani,  olyankor, hogy a szolgálat ne sérüljön, a hiányt a fővállalkozónak nem jelzik,  papíron a megrendelt létszám megvan,  a valóságban nincsen, egy őr két-három helyett járőrözik. Ebben az esetben utólagosan, visszamenőleg zsonglőrködnek a nevekkel, ami csalás!

 


Mennyire árthat a MÁV megítélésének, ha az utasoknak azt kell tapasztalniuk, hogy a pályaudvaron szolgálatot teljesítő vagyonőrök igencsak szakadt és szagos mellényben a vonatra igyekvő utasoktól kéregetnek cigarettát, mert nem kapják meg a fizetésüket?

 


Nagyon remélem, hogy egy szép napon a NAV felszámolja azt a törvénytelenséget,  ami bevackolta magát a Vasútőr kft. alvállalkozójaként a Nyugati pályaudvar őrszolgálati helységébe, a tolvaj,  adócsaló, három havonta becsődőltetett, majd ugyan azokkal a vezetőkkel,  kreténebbnél kreténebb nevekkel újjászülető céggel, a gőgös,  földesúrként pöffeszkedő, a székébe belegyógyult váltásvezetővel, az őrökre oktrojált 36 és 48 órás, egészségügyileg is kockázatos és káros túlórákkal együtt!

 


Tudjuk, hogy a vagyonvédelmi cégek eléggé sumákok, és elég mostoha körülmények uralkodnak, de ami a Nyugati pályaudvaron van, az tényleg mindennek az alja!

 


Legyetek szívesek és küldjétek tovább! Köszönöm szépen.

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

 

Tisztelt Munkahelyi Terror blog!

 

A M*** Nonprofit Zrt-nél dolgozok részmunkaidőben(lámpagyár) és a főnökeink, különösen az ottani csoportvezetőnő embertelenül viselkedik a beosztottakkal és nem vesz minket emberszámba, úgy beszél mintha egy darab rongyok lennénk, többen miatta léptek ki. Egyszerűen képtelenség, amit ez a cég csinál. Feljelentettük őket névtelenül a munkaügyi hatóságnál, írtam hogy nincsenek rendes székek, az embernek fáj a dereka, nem tud leülni normális székre. A másik, hogy nem takarítottak a takarítónők, muslincák százai jöttek ki a kukából az étkezőben, és tele volt az öltöző legyekkel, mindenféle cuccokkal szanaszét dobálva, kenyérdarabok hevertek a földön és állandóan ki van öntve a víz az öltözőben.

 

Nemhogy munkaruhát és munkaeszközöket nem adnak, még vécépapírt és szappant sem biztosítottak számunkra. De azért ki volt írva hogy moss kezet. Még többet is dolgoztatnak kevesebb pénzért, nem úgy, ami egy megváltozott munkaképességű dolgozót megilletne, hiszen itt mindenkinek van valamilyen egészségkárosodása, vagy fogyatékossága. Volt, hogy több munkafeladatra voltam beosztva, és amit egyébként le szoktak jegyezni az esetek többségében, nem jegyzik le.

rabszolga11.jpg

Furcsa mód többen tettünk feljelentést és megúszták, azonban mostantól jobban odafigyelnek a tisztaságra, és nagy nehezen kiharcoltuk a munkavédelmi eszközöket, kesztyűt, azonban, ha valaki most kér munkavédelmi kesztyűt, akinek korábban nem volt előjegyezve, mert nem volt itt, annak azt mondja a főnök, hogy hozzál otthonról. A diákok többet keresnek nálunk, 1000 forintos órabérben vannak, illetve van egy naplopó munkatársam, aki a főnök barátja, régen együtt dolgoztak és azért többet keres, mint a diákok és vas népét olvas, állandóan zabál és mászkál, folyton feláll a helyéről és kiabál, mindenkinek szókimondóan megmondja a véleményét, rágalmaz, sérti az egyenlő bánásmódot, az emberi jogainkat.

 

A cég megúszta a feljelentéseket, na most akkor mit csináljak? Nem tudunk elmenni másik céghez dolgozni, pont hogy a megváltozott munkaképesség miatt és mindenhol így van, ez tudom. A csoportvezetőnő olyan aljas, hogy úgy bánik az emberekkel, mint egy darab ronggyal, legutóbb mikor WC-re mentem el, akkor megszólt, hogy mikor van vége a munkaidőmnek, de mikor előbb jövök be, észre sem veszik. Magas a norma, és ezt csak gépek tudnák teljesíteni, ha nincs meg valakinek a normája, akkor nem veszik fel 6-8 órába, hanem marad 4 órás, amiből meg nem lehet megélni. Egyébként meg aki nyalja a főnökök seggét, azoknak simán beírják a normát, úgy is ha nem dolgozott eleget.

 

Ne menjen senki se a M*** Zrt-hez dolgozni. Vannak itt törvénytelenségek rendesen, mikor jönnek ellenőrzésre a céghez, mindent máshogy csinálnak, mindent máshova raknak, a dolgozókat pedig arra intik, hogy lassabban dolgozzanak. Legutóbb azért is megszóltak, mert ittam az asztalnál, ahol dolgozok, ez nem olyan munkafolyamat, mikor elektromos eszközökkel dolgozunk és sokan vannak, akik az asztalnál esznek, mégsem szólja le őket senki. Mi itt olyanunk vagyunk, mint a rabszolgák, elhatároztam hogy elvégzek valami képzést pár hónap alatt és húzok innen a fenébe. Nem is értem, hogy úszták meg a munkaügyi hatóságnál való feljelentést, mit lehet ilyenkor csinálni még?

 

Üdvözlettel.

 

NYÁR VÉGI AKCIÓ! Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!