Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

 

Tisztelt Mt!

 

Történetem ott kezdődik, hogy 2014 augusztus 06.-n kezdtem meg a munkaviszonyom egy híres gyárban. Viszont tegnap előtt felmondtam, ami közös megegyezéssel létre is jött így tegnaptól, azaz 24.-től nem dolgozom a gyárban. Viszont a tegnapi napon történő leszámolásom alkalmával ért egy elég hatalmas meglepetés. A bérpapíromat látva és a személy ügyis hölgy elmondása alapján az e hónapra nekem megállapított 193 ezer forintos fizetésemből pontosan nulla, azaz 0 forintot fogok kézhez kapni, sőt ráadásként még én tartozom nekik ezen a levonáson felül 150 ezer forinttal, aminek postán történő kiküldésére külön felhívta a figyelmem a hölgy.

 

Mínusz órám 59 volt ebben az évben. Az nagyon maximum 59 ezer forint. Volt 2015 januárban egy számítógép vásárlásom a cafeterián keresztül. A gép cirka 240 ezer forint volt plusz a monitor hozzá 50 ezer forint. Nos, erre felmondáskor ki kell fizetni az áfát, amit maximum már 4 hónapra tudtak nekem megállapítani a 2 év elévülési idő előtt. Ebben az évben volt egy nagyobb összeg ajándék utalványra cafeteriaból (250 ezer forint) amiből az időarányosítás után nekem 83 ezer forint hátralékom maradhatna.

 shutterstock-sad-man_1.jpg

 

Kérdem én hogy lett nekem 59 ezer forintból a fennmaradó számítógép áfából időarányosan 39 ezer forint és 83 ezer forintból (181 ezer forintból) majdnem a dupláját 350 ezer forintot megállapítani? Milyen úton tudom megtámadni őket? Ugye papírom van róla, hogy nem vagyok önállóan döntőképes, illetve beszámíthatatlan vagyok.

 

Ezzel érek -e valamit, ha olyan papírt írattak velem alá (sürgettek, és nyomkodták elém a papírokat) amivel beleegyezek, hogy a fizetésemből levonhatják a tartozást. Illetve ez mennyire szabályos, hogy egy olyan embert, akinek számlákat, lakbért kell fizetnie és néhanapján ennie is kellene, 0 forinttal kirakják az utcára?

 

NYÁR VÉGI AKCIÓ! Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

 

Tisztelt Címzett

 

Segítséget kérnék. Olvastam utána már és tisztába vagyok azzal, hogy ezek a dolgok amiket leírok jogellenesek pusztán megerősítést szeretnék kapni. Szóval az én betöltött munkaköröm: rendszergazda (iskolában) A köztudatban ugye az él, hogy nem sok dolgom van stb. mégis hibátlanul működik az intézmény ahol dolgozom. A gondjaim a következők amik miatt már megalázva érzem magam sokszor.... nem tudom hova akarják még lealjasítani ezt a szakmát. Kezdetben nem voltak annyira vészes gondok. Rendszergazdaként elvállaltam a webmester szerepét és a rendezvények hangosítását is ( ezek külön szakmát igényelnek, megint nem az én feladatom). Valamint helyettesítenem kellett a titkárt ha éppen szabadságát töltötte vagy lebetegedett. Ezekkel semmi problémám nem volt még szerettem is csinálni. Már ezeket sem kellett volna megcsinálnom. Ezután jöttek az igazi gondok:

 

1. Rendszergazdaként már a titkár helyett kell dolgoznom sokszor ( pl. : fénymásolás; szkennelések ; oklevelek gyártása; szórólapok gyártása ( velem vágattak fel 400 oldal szórólapot ); plakátok, felhívások és osztálytermek jelzéseinek kihelyezése; ( mind úgy h nem az én munkaköröm és a titkár a helyén van )) Az nem is mellékes, hogy 2 titkárra is van az intézménynek mégis engem keresnek meg vele. Konkrétan azt érzem mintha valami személyi asszisztensként tekintenének rám.

 

2. Rendszergazdaként már a karbantartónak is én vagyok a segédje. ( pl.: tablók felrakása, bármilyen bútor pakolás ( pl.: egy egész könyvtárra való szekrény, polcrendszert pakoltunk emeletre, szőnyegek pakolása,könyvek pakolása , stb. ) Ezeket sem kellett volna vállalnom de ez idáig megcsináltam hiszen fiatal vagyok és remek kondícióban. 3. Különböző megalázó helyzetek. Érettségi idején kérték a segítségem mert a titkár nem boldogul. 7:15 re kellett bent lenni 7:30 helyett mert ki kellett ragasztanom a listát ( nem is az én jogköröm ), órákat kellett kihelyeznem ( ehhez se sok közöm ), gyerekek telefonjait átvennem, paravánok kihelyezése, asztalok rendezése. És a vicc az, hogy a titkár késett és 1 sarokra lakik az intézménytől én pedig 3km-re. Én csináltam mindent helyette rendszergazdaként. Megalázónak éreztem azt is amikor, különböző portfolió védéseik voltak a pedagógusoknak és azon is nekem kellett ellátni a titkári teendőket. Szkennelési feladatok leginkább. Ami rám tartozott az kb. az hogy biztosítsam a terem informatikai eszközeinek a használatát és internetet adjak a vizsgaelnököknek. Ehhez képest még a tálcán lévő poharak is én vittem mint valami pincér. Ezek a dolgok is eléggé zavaróak voltak már, de itt kezdődnek az igazi gondok: Nyári szünet előtt behívatott az igazgató, hogy tárgyaljuk meg a nyári teendőket. Elkezdte sorolni. A karbantartónak segítenek kell csapóajtó bontásnál valamint majd az egyik termet felújítják és padlózati munkáknál kell segítenem (parkettázni). Elborult az agyam és kiakadtam teljesen jogosan szerintem. Rendszergazdaként mi közöm van nekem ehhez? Kifakadásom után nem is kerestek ilyennel , hanem megpróbálnak így hülyére venni........ hogy a munkaköri leírásomat úgy akarják összeállítani ( olvastam, de nem írtam alá és nem is fogom ebben a formájában) , hogy kb. mindent amit rám sóznak azt meg kell csinálnom. VICC Ezek kerülnek bele a munkaköri leírásomba ( lényegét írom ki ): 1. Suli rádióval, rendezvény hangosítással és fényképezéssel kapcsolatos dolgok, tehát minden ami létezik. Ez nem lenne probléma mivel szívesen megcsinálom , de az hogy már ezt kötelezővé tennék.... Nincs is hozzá képesítésem, valamint ilyet bele se írhat a munkakörömbe mivel ilyen biztos hogy nem tartozik a rendszergazda munkaköréhez, ahogy a többi dolog sem amiket még leírok. 2. Különböző pénzkezelési feladatok ( díjak beszedése, szállítás , el hozatal). Pénzügyi munkatárs útmutatása alapján. Ilyenhez mi köze van egy rendszergazdának? Se képesítésem és nem is kerülhet bele mivel nem a munkaköröm része

 

3. Anyagbeszerzés ( mindenféle javítás amihez kell valami anyag azt nekem kell megrendelni, vagy bármilyen eszközt , bútort kell beszerezni az az én feladatom) Mióta kell anyagbeszerzéssel foglalkoznia egy rendszergazdának?

 

4. Titkári feladatok ellátása ( Ezt megteheti átirányítással, de hogy konkrétan benne van és felvan sorolva az egyebek között.....azért ez vicc)

sad-depressed-man-on-computer.jpg

5. Kapcsolattartás különböző cégekkel amivel a vezető megbíz pl.: magyar posta ( könyörgöm mi közöm a postához rendszergazdaként? ) Még ha olyan cégek ( internetszolgáltató és ahonnan beszereznem az informatikai eszközöket oké ), de ők mindenre gondolnak. Nem lepődnék meg ha ezentúl nekem kellene a takarítószereket intézni.

 

6.Kötelezővé akarják tenni, hogy jelenjek meg különböző rendezvényeken, imákon , miséken és iskolán kívüli rendezvényeken ( pl.: szombat ballagáson és hangosítsak mindenféle bér nélkül és pótlék nélkül) Munkaidőn kívül szabad ember vagyok, ingyen nem dolgozok és amúgy sem kötelezhet misére hiába katolikus az iskola mivel mások a vallási nézeteim

 

7. És hab a tortán. Minden olyan feladatot köteles vagyok elvégezni amit az iskola érdeke megkívánja. Magyarán bármit mondanak nekem meg kell csinálnom, de ez nem jogszerű mivel ami a munkakörömhöz tartozik , de ezt már egyszer eljátszották, hogy hivatkoztak az egyebekre ( parkettázásnál és persze határozott nem volt a válasz)( volt példa arra, hogy 100 kg asztal kellett 2. emeletre cipelni 2 embernek és kb. épphogy nem kaptunk sérvet. )

 

Sok olvasás után arra jutottam hogy: Ez az egész munkaköri leírás jogszerűtlen, mivel fel sem sorolhat egyebeket benne főleg nem a munkakörömmel nem összeegyeztethető módon. Csak megemlítem, hogy a munkaköri leírásom 6 oldal és abból majdnem 1 oldal az egyebeket felsorolása. Máshol néztem és kérdeztem ismerőseim nekik max 2-3 oldal. Nem kötelezhet engem olyan dolgokra amik megint csak jogszerűtlenek és megsértik a magánszférámat. Valamint nem foglalkoztathat munkaidőn kívül úgy, hogy azért nem kapok bért és pótlékot. Én erre támaszkodom, ha majd vitás helyzetbe fogok kerülni a leírás megkötésénél. "A munkáltató – az átirányítás kivételével – egyoldalúan nem lépheti át a szerződéses munkakör jelentette kereteket. Ezért a munkavállalót nem terheli munkavégzési kötelezettség, ha olyan feladatra utasítják, amely nem tartozik a munkakörébe. Ennek ellátását jogszerűen tagadhatja meg [Mt. 54. § (2) bek.], így erre hivatkozással – kötelezettségszegés hiányában - munkaviszonya rendkívüli felmondással nem szüntethető meg (BH2004. 387, BH2002. 243). "

 

És kitudja még milyen jogszerűtlen van beleírva a munkaköri leírásomba, amit nem vettem még észre vagy nem tudatosult úgy benne. Mi a véleménye? Megtudja erősíteni ezeket az állításokat amiket gondolok?

 

NYÁR VÉGI AKCIÓ! Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

 

Kedves Vilanyszerelő társaim, a története főleg nektek szól

 

Megosztanám veletek külföldi munkatapasztalatomat. Villanyszerelőként dolgoztam Németországban egy irodaház építésénél. Egy magyar cégen keresztül jutottam ki, az *** Mérnökiroda Kft. alkalmazottjaként, akik ezen az építkezésen alvállalkozóként ügyködtek. (Sajnos még mindig).

 

Munkaajánlat így hangzott: nem feltétel villanyszerelői végzettség vagy nyelvtudás, nagyon jó fizetés, szállást fizetik, van magyar bejelentett munkád, fizetésed magyar részből (ami bruttó 130ezer Ft), a fizetésed másik fele euróban kapod. Órabér 6€, és hat hetente hazautazás, amit kifizetnek. Heti 40 munkaóra és van túlórázási lehetőség.

 

Örültem mint állat, hogy külföldön dolgozhatok ennyi pénzért és még azt a germán nyelvet sem kell tudnom. Mit sem tudtam arról, hogy  mennyit is keresnek a villanyszerelők kint. Azt is mondták, hogy azért megyek ki, hogy jó sok pénzt keressek. Említették, hogy kint szigorú az építési vezető. Akit így utólag csak egy nagyképű baromnak nevezek, nem beszélt nyelvet, saját tolmácsa volt, keresett vagy  nettó 4000 € (elmondása szerint) és még a szakmájához sem értett.

 

Szerződéskötés: Kérdeztem mit vigyek?- csak munkacipő meg ruha kell, azt mondták. A szerződésben meg volt egy megjegyzés, hogy géphasználatért havi 50 €-ot vonnak le. Kérdeztem mire? – Hát azért mert vannak kint nagyértékű gépek, amiket használni fogok. (Én barom, ez volt az első amiről rájöhettem volna, hogy átcseszés az egész). Kaptam egy munkásmellényt meg egy sisakot és aztán mehetek utamra. Ja és a sisakért 5000 forintot számoltak a szerződésben tételként, ha elhagynám  vagy megrongálódik, kifizettetik. Csak a magyar szerződésből kaptam saját példányt, a németet még le sem tudtam fényképezni a  2 hr-es ott őrködött mint a Szellemírtókban a szőrnykutyák, tudjátok Kulcsok Őre – Kapu Őre J Ez jutott eszembe akkor róluk. 

 

villanyszereles1.jpg

 

Fogadtatás: a szálláson nyolcan 1 lakásban, 3 kis szobában és egy fürdőszabi 1 budival. Szokásos munkásszállás. 2 személyes mocskos konyha. Ez várható volt. Aztán kezdtem barátkozni a sorstársakkal. Rögtön a lényegre tértem. Milyen kint, mennyi fizut kapnak, milyen a munka… Fizetés ?? Kiröhögtek, akik kint voltak már 1-2 hónapja. Még mi sem kaptuk meg, csak a magyar pár tízezer  forintos bért. Abból éljél meg kint és utazz haza belőle. Félretenni? Ugyan már, örüljél, hogy kint lehetsz a csodás Németországban és 6 napot dolgozhatsz reggel 7-től este 6-ig és még szombaton is. A németek péntek 12-kor lelépnek, mi meg még szombaton is nyomtuk a melót. Ez is várható volt, mivel azért mentem ki, hogy keressek. Első hét ok, még a második is, de fizikailag megterhelő, hogy napi szinten több kiló cuccot kell cipelni a munkavégzéshez a rohadt nagy irodaházban. Egyszer lemértem, napi több tíz kilométert kellett megtenni.

 

Aztán voltak néhányan akik elmondták, hogy az elmúlt pár hónapban vagy 30 villanyszerelő fordult meg itt, akik elmentek, azok sem lettek kifizetve. Az eurós fizuból mindig levontak valami indokkal (főleg, hogy nem teljesítettél jól) és csak csurgatták a pénzt hetekkel később mint ahogy ígérték, persze nem bankszámlára, hanem kézbe. Az építési vezető meg gyertyákat rakott a rajzokkal teli konténerbe. Szép kis karácsonyfát csinálhatott volna az egész kócerájból.

 

Saját szerszámaimat használtam és a cég lízingelt drága gépeit, amiknek a használatáért havi 50€ vontak le. Aztán a csapás, ezek a barmok teljesítményre mentek, ha szerintük nem raktál fel elég lámpát, vagy aljzatot egy óra alatt, akkor levonták azt az órádat, mert nem voltál hatékony. A munkát megcsináltad, de ingyen. Még a fal sem volt ott, amibe az aljzatot berakjam. A rajzokon magasságérték semmi, konnektorok olyanok voltak mint az ökörhugyozás, egyik fent másik lent. A német mondta hová kerüljön, a magyar építésvezető meg üvöltözött, de nem tudta megmondani hová kell tenni. Nem voltak szerszámok, alkatrészek, alapanyagok, de elvárták, hogy teljesítsd az általuk kitalált normát. Amíg ott voltam, a 2 hónap alatt sok embert kirúgtak és azt mondták nem jól teljesítenek, hülyék, nem szakemberek. Rettentő megalázóan beszéltek velük, velem. Az időseknek sem adták meg a tiszteletet és volt hogy valakit kiraktak 1 hét munka után és otthagyták. Nem volt pénze hazamenni, azt sem tudta szerencsétlen mit csináljon. Üvöltözések azok mentek, teljesítményelvárások, de munkakiosztás nulla, csak kapkodtunk, a munka meg ne haladt. Ingyen dolgozhattunk. Volt egy srác aki megsérült, nem is vettek fel róla jegyzőkönyvet.

 

Kilépés után: több mint 1 hónapot vártam, hogy kifizessenek. Telefonra, e-mailre nem reagáltak. Csak arra, hogy szóltam az állásközvetítő cégnek, akiken keresztül elértem ezt a céget. A fizetésemből levonták a szállás díját, a magyar fizetésemet. Viccből megemlítettem, hogy a géphasználatot elfelejtették levonni. J

 

Kedves Villanyszerelő társaim, ha jót szeretnétek, akkor ehhez a céghez nem jelentkeztek munkára.

 

Összehasonlításként: egy normális külföldi vállalkozásnál: van kiküldetési támogatás havonta, fizetés időben számládra megérkezik, heti 40 óra, túlórázni lehet, de nem kötelező, van adó visszaigénylés, van bejelentett betegbiztosításod, amit fizetnek, órabér 10 € feletti, szállás normális és ingyenes. Nem teljesítményre mennek és nincs hajtás. Munka az nem könnyű, de nem vonják le a fizetésed, ha nem teljesíted időre. Nincs kapkodás, üvöltözés.     

 

NYÁR VÉGI AKCIÓ! Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!