Munkahelyi (T)error

Utolsó kommentek:

Sörömpőőr 2017.07.23. 12:46:05

@Valakiateleprol: És ahhoz szerinted gépészmérnöki végzettség kell, hogy valaki hibakódokat üssön ki? Lóffaszt. Egy egy éves autóvillamossági gyorstalpaló után már full legálisan csinálhatod. Ismerek ilyet is, autodiagnosztika, inmobilizés kulcsmásolás , és él, mint Marci hevesen.
De te csak ülj föl a szopórollerre a Műegyen, ha úgy tetszik.
Szerintem ennél értelmesebben is be lehet fektetni azt a pénzt + élőmunkát, amivel a gépész diplomát megszerezhetnéd ott, de lehet, hogy tévedek...

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

Sörömpőőr 2017.07.23. 12:40:54

@Valakiateleprol: Hah, nem eszik olyan forrón a kását! Ma, Magyarországon 6db Paks2-nek megfelelő motorbenzint adnak el évente. Ameddig ez az erőművi kapacitás (a hozzá tartozó elosztóhálózattal egyetemben) nem áll rendelkezésre, addig itt az elméleti lehetősége sincs meg a villanyautókázásnak, mert nincs mivel hajtani.
Az autószerelés még nagyon sokáig biztos megélhetést fog nyújtani.
De ez csak egy példa volt, mert gépészekről beszéltünk. Lehet csinálni fornettis bódét, bútorgyárat, mobiltelefon-nepperdét, vagy bármi mást is. Mondandóm lényege az lett volna, hogy az iskola most már nincs ingyen, súlyos százezreket kell betolni csak a tandíjba, plusz rengeteg idő, idegeskedés stb. akinek ennyi felesleges pénze meg ideje van, maszekolhat is, és ha netán mérnök kell, felvesz egyet a jogmonitorról, aztán ha már nem kell, kirúgja. Mert aki tejet akar inni, nem kell magának is tehénné válnia. :-p

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

Valakiateleprol 2017.07.23. 12:31:48

Arról nem beszélve hogy nem látsz tovább egy pályakezdőnél, ha már egyszer bekerült valaki a körforgásba a legnehezeb részén máris túl van, pár év és nem lesz kezdő, onnantól csak többet fog keresni, aztán ha mégse még mindig van választási lehetőség, sok gépész ismerős pl maszekban hibakódokat üt ki, diagnosztizál stb.
De pár év után azért egy 350 nettó nem egy elérhetetlen dolog.

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

Valakiateleprol 2017.07.23. 12:24:53

@Sörömpőőr: Naná, és te 40 évig gumizásból, kipufogó stoppolásból akarod eltartani magadat, mert mindezt nem tudod megtenni ha esetleg nem jön be a gépész pálya, vagy simán mellékesnek csinálsz a főállás mellett egy ilyet.
Ha azt nem számoljuk bele, hogy ebből se fog sokáig már megélni ennyi lófasz kft, kikopnak ezek a belsőégésű szarok, aztán baszhatja, hozzá se fog tudni szimatolni.

Persze lehet kalkulálni, hogy ajj az még 20 év mire bejön tömegesen a villany autó meg még 10 év mire kezd kikopni a hagyományos technika, de ez csak üres feltételezés marad.

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

Sörömpőőr 2017.07.22. 22:39:28

@Valakiateleprol: Nem érdemes milliókat és több évi munkát belefecölni egy mérnöki diploma megszerzésébe, amikor ugyanabból a kezdőtőkéből és ugyanannyi idő alatt föl lehet építeni egy jól prosperáló kisvállalkozást is, mondjuk ha már gépészetről beszélünk, akkor egy maszek autószereldét.
Itt, dél-pesten, a régi, romos gyárak területén több ilyen is működik, és vígan megélnek a fékbetét-cseréből, kipuffogó-javításból, sárhányóív-cseréből, klímatöltésből, villanykörte- és gumicserékből, szerintem bármelyik többet keres, mint egy pályakezdő gépész a Knorr Bremsénél.

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

Valakiateleprol 2017.07.22. 21:19:33

@Sörömpőőr: na ez már majdnem 50% siker arány :D valahol még ennyi sincs, persze az is mutat valamit a dologból, hogy a gyakorló szakmabeli faterja nem tudott releváns tanácsot adni, ebből is látszik mennyire felesleges töltelékkel van tele egy ilyen alapvetően bejáratott szak ma itthon.

Azt a tömény ostoba szakrajzot amúgy se bírná értelmes ember, ehhez vlami ngyon fanatikus pedálgép kell aki jó pénzért elkészíti a beadandó szarságokat az ilyen agyzsibbasztó szakokon.

Ez pedig már az első naptól nyilvánvaló, hogy gyakorlat nélkül értéktelen egy ilyen is, minden mérnöki pálya a szakmai gyakorlatra épül, az elméleti halandzsa az csak legfeljebb szemléletmód alakításra elegendő, nem lehet olyan naiv barom aki azt hiszi hogy majd egy ilyen helyen azt fogja megtanulni amire valójában szüksége lesz a munka során :DD
Azt majd megtanulja a munkahelyén még 3-4 év alatt, már a legjobb ha a gyakorlatra a hely megvan a kezdés előtt, enélkül bele se szabad kezdeni.

Sok más szakon még ennyire sincs lehetőség, egy építész már sok ideje FIZET azért hogy valahol bevegyék gyakornoknak, utána meg esetleg maszek úton lehet esélye kamatoztatni a diplomáját. Ha a konkurencia nem nyomja agyon. Jogász dettó.

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

Sörömpőőr 2017.07.22. 19:01:45

@Valakiateleprol: Persze, 2016-ban pl. felvett a BME gépészkar 655 hallgatót, nem is hülyéket, mert 380 a legalacsonyabb ponthatár, és ehhez képest átadtak 321 diplomát. Arról nem találtam adatot, hogy az a 321 hány bukással jött össze... az unokaöcsém 10 év alatt lett gépésszé, pedig ő egy dinasztia sarja, a faterja évtizedek óta építi a hűtőtornyokat, szóval volt kitől kérdeznie, ha netán nem értette a tananyagot.
És igen, ha el is végezed valahogy, azzal még mindig kitörölheted, ha nincs, aki beprotezsáljon a tutiba, küldözgetheted az életrajzodat Picsa Julis hr manédzsernek, aki aztán piros postaírónnal jól áthúzza, hogy "nincs legalább három év reveláns gyakorlata" És ha eltelik egy-két év ezzel, utána már tök reménytelen, mert alapból feltételezik, hogy addigra el is felejtettél mindent, amit az egyetemen tanultál.

Hát szerintem egy jó nagy adag naivitás kell ahhoz, hogy valaki belekezdjen ebbe az értelmetlen önkínzásba, hogy aztán amikor a legszebb évei és nagyon súlyos százezrek rámentek a dologra, aztán menjen el londonba mosogatófiúnak.
Aki rámhallgat, meg sem próbálkozik ilyesmivel.
Tök felesleges.
Legjobb esetben mehet majd diplomás telesalesnak, mint a Szumátrai.
Hát érdemes ezért évekig szenvedni?
Én már bánok minden percet, amit egykoron ilyesmivel töltöttem.
Inkább csináltam volna egy fornettis bodegát a buszvégállomásba, vagy valami... még azzal is jobban jártam volna.
A magyar társadalomban pill. lecsúszni könnyű, de föltörni teljesen lehetetlen. Vagy legalábbis nem így. Politikai vonalon esetleg összejöhet valami... bár ott is elég nagy a tolongás... de tehetséggel, tudással, szorgalommal itt nem mész semmire, az garantált.

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

Valakiateleprol 2017.07.22. 18:20:46

@DocBulywood:
nem tudom mikor csináltad meg a papírjaidat de rég nem kell TIR vizsga, ami kell az a C-E kategóriás jogsi, GKI vizsga teherfuvarozásból,
és megjegyzem a személyfuvarozásnál D kategóriára más a GKI tehát neked mindkettőt le kell tenned, meg a digi tacho kártya, ami mindegyik kategóriánál ugyanaz, lévén ugyanazt a készüléket teszik minden járműbe.

Aztán ha ez a 3 megvan ami cirka 500-550 ezer ft-ba fáj (személyes tapasztalat) akkor már csak helyet kell találnia ahol elégséges gyakorlatot is tud magára rántani anélkül, hogy bele csömörödne az egészbe azt visszamenne alamizsnáért pitizni valami lófasz jóska cégébe betanított melósnak.

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

Valakiateleprol 2017.07.22. 18:12:00

@IT Knight: te félre értesz jóember, egyszerűen csak konkrét ötletekkel lökhetnél előre a poszter helyzetén, most a nagy szavakkal dobálózni, hogy lépj előre, képezd magad az átlag tömeg fölé stb mindenki tud, tessék lehet ötletelni!
Te ebben a helyzetben mit tennél magaddal, hova, mit képeznél magadból ami reálisan tartható dolog is lenne, hanyagolva a vicc kategóriát, hogy holnap íratkozzon be a debreceni egyetem plasztikai sebészi karára és műtsön műcsöcsöket a gazdag amcsi kurvák elejére, vagy hasonlók.
Meg itt van, a gyereket már felvették valami szakra, de nem mindegy melyikre, minek van még értelme amivel kezdhet is valamit?

Én pl még jogásznak se mennék, mert az is kimondottan az a szak amivel be vagy betonozva a maszek pályára ha valamit záros határidőn belül kezdeni akarsz magaddal.
Márpedig az ország fizetőképes oldala már le van osztva a maszekok között, mindenütt hemzseg az ügyvédi iroda, közjegyző stb. Ezek is apáról fiúra szálló helyek hogy nevük van, tovább viszik a céget.
tehát mi legyen?

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

Valakiateleprol 2017.07.22. 18:03:48

@hello....:
ha te előképzettség nélkül mész ele egy OKJ-ra amivel lehet is melót találni, pl forgácsoló, CNC-s, bármilyen technikus az 2 év!
beiratkozol egy szakközépbe egy mezítlábas érettségivel akkor 2 év masszív szakmai tárgyi gyakorlat lesz mert neked nem volt előtte semmi szakmai töltelék egy gimnáziumban.
Habár én maszek véleménnyel élve semmi értelmét nem látom a gimnáziumoknak, azok is a mérhetetlen pénzszivattyú ékes példája otthon, szakember hiány van és ilyenekre herdálják a közpénzt hogy munkanélkülieket képezzen érettségivel! Hát bassza meg, ennyire nem állunk jól oda haza!
Azt meg nyilván senki nem hiszi hogy annyi embert felszív bármilyen felsőoktatás ahányan gimnazisták voltak?!

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

Valakiateleprol 2017.07.22. 17:59:27

@Sörömpőőr: valahogy 2 masszív részegedés között párszáz gépész mégis végez évente, azokat nem csinálta ki a sok baszott matek? Mellesleg nekem is a tökömön jött már ki az a szar a végére, mikor integrálás, gráf analízis, statisztika meg a többi emeletes ökörség amiről elő órán lerítt hogy a büdös életben nem fogod használni csak valami büdös balfasznak kell fizetni a helyét aki órákat ad ilyen ökörségekből.

De ha lecsapod a felesleges dolgokat a magyar közoktatásból is legfeljebb a negyede marad meg amit valóban használsz is később utána, nagyon kevesen használják a maradékot akik olyan szakra állnak rá.
És a középiskolák legújabb vívmánya itthon, hogy vannak jó páran akik nem tudnak helyes írni az anyanyelvükön érettségi idejére!
mért ne lenne ez másként a felsőoktatásban?

Azt nem kell bemutatnod, hogy mutyisztánban a korrupció dübörög, nem volt ez 20 éve se másképp, a főiskolákon a helyi dinasztiák sarjai meg a környék beli tehetősebb vállalkozók gyerekei mindig előnnyel indultak, a magam látókörébe is volt kétes hírű húzásokkal megtollasodott vállalkozás aki körbetartozások árán hirtelen felfejlődött, a kölyköt betette mérnöknek a fószerkám, meglett neki minden csúszás nélkül. Érdekes, he?
Szóval ez az ország még mindig ott tart bőven ahol a feudalizmus idején, akiknek be van betonozva a pozíciója azok simán tovább öröklik a többi menekül mint a süllyedő hajóról a patkányok.

Az meg a másik kint akiknek tűrhető helyük van, pl irodán terpesztik a seggüket, vagy sorvezetők a cégnél azokról te nem fogsz hallani mert messze elkerülik a sok ostoba balfasz magyart, ahogy én is teszem egy ideje, azok csak lehúzzák a mocskukba a tehetségesebbeket, márpedig van aki évekig gürizik egy adott helyen utána már elég rendes pozíciókat ki tud kaparni magának, itt van a melónak még egy minimális becsülete nem úgy mint otthon, ahol ha munkás göncben jelensz meg valahol épphogy körbe nem röhögnek, miközben a többi geci senkiházi is ugyanolyan csóró senki.

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

Szumátriai Patkánymajom 2017.07.22. 14:27:01

@Sörömpőőr:

Ám legyen. Bár kurvára nem érdemlik meg, és semmi közük hozzá.

Ennek úgy kéne mennie, hogy nem a háeres ribanccal szórakozunk. 25 körös faszveréssel , hanem odamész, jelentkezel, ahol dolgozni szeretnél, felvesznek, és kész.

Oszt ha nem megy, vagy utálod, akkor te döntöd el. hogy maradsz, vagy mész, stb.

Azért van a kibaszott próbaidő.

De miért is működne valami normálisan...ahogy kéne.

Ehelyett meg állásinterjúsdi , a háeres kiscsirkével, ahol húzogassuk meg a faszunkat 3-szor egymás után, meg hasonló baromság .

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

DocBulywood 2017.07.22. 14:19:44

@Valakiateleprol:

"... most akkor minek kéne E-t csinálnia, ..."

Azért, mert ha megvan és mondjuk 2-3 évet pörög a BKV-nál, majd odébb állna, de szívesen vezetne kamiont, oda meg nem elég a C. A kamionokat általában nem szólóban közlekedtetik, hanem vagy pótkocsival, vagy a nyerges vontatót félpótkocsival.

És bizony oda kell az E kategória.

Persze akkor meg le kell tennie a TIR vizsgát - semmi extra, anno én is megcsináltam -, h nemzetköziben is fuvarozhasson. Ha meg keresni is akar egy kicsivel többet, nem árt az ADR-t sem letenni - pl cseppfolyósított gázt is szállíthat már vele, ha levizsgázott.

5 évente kell újra vizsgáznia, de hogy manapság mi a divat, nem tudom.

A lényeg: itthon esélye sincs, mert nincs ismeretsége, nincs olyan iskolai/főiskolai kapcsolata, hogy valaki benyomja egy jól fizető állásba.

Anélkül meg feldughatja szerencsétlen az önéletrajzát, a diplomáját, az OKJ-s dolgait magának.

:-(

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

Sörömpőőr 2017.07.22. 11:09:45

@Szumátriai Patkánymajom: Jó, azért ennyi bizalmatlankodás még belefér. Hiszen a neve is az: bizonyítvány, vagyis egy bizonyító erejű okirat arról, hogy mindent elsajátítottam. Ha nem hiszi el bemondásra, ezt még felvillanthatom. Bár persze miért hazudnék? Hiszen azért van a próbaidő, hogyha nem értenék ahhoz, amire jelentkezem, akkor már az első napon elküldjenek...
De persze abnormáliában ez sem így megy, Faszfej Frédi hr-szukaundormánya fenntartja magának a jogot, hogy az ő okos keresztkérdései (sorolja fel három jó és három rossz tulajdonságát stb) alapján felülbírálja a vizsgabizottság határozatát, és megállapítsa, hogy igenis alkalmatlan vagyok a feladatra, amire jelentkeztem.
Még szerencse, hogy ilyen kis szemfülesek, és ügyesen le tudják leplezni a magamfajta szélhámosokat... azért a 470.000 nettós fizetésért, amit havonta zsebrevágnak, hogy a kva életbe mán...

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

Szumátriai Patkánymajom 2017.07.22. 10:01:16

@Sörömpőőr:

A szakmunkás leveledhez sincs semmi köze a magyar, munkaadó mocskának.

Ő szerezte?
Ő tanult érte?
Ő vizsgázott le érte?
Ő ért hozzá?

Nem!

Akkor meg kussoljon a kis geci mocska, és örüljön, hogy nem basszuk jól pofán.

Há nehogy mán a lekvár keverje a nagymamát.

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

Sörömpőőr 2017.07.22. 08:28:46

@hello....: Nyugi, ezt már én is hallgattam. "Te vagy az új kolléga, aki a Józsi, a Feri és a Pisti munkáját fogja csinálni egymagában?" meg hasonlók. De akkoriban legalább felvettek és hó végén ki is fizettek. És ki lehetett jönni abból, amit fizettek.
Aztán úgy 2002 körül már kezdődött a pofahúzogatás meg a bérek letaposása, 2008 után meg aztán teljesen vérszemet kaptak.
És nem, nincs jobb, vagy ha van is, sosem fogod megtalálni. Mert ami kicsit is jobb az átlagnál, ott elég kitenni a faliújságra, hogy "ha valakinek munkanélküli barátja, szomszédja van, jelentkezzen a főnöki irodában" és simán betöltik az üresedést a nélkül, hogy te egyáltalán megtudnád, hogy ott felvételiztetés volt.
Ami a jobmonitoron megjelenik, az azért van ott, mert olyan szar a hely, hogy lasszóval kell fogni rá a jelentkezőket. Ha véletlenül mégis feltűnik egy-egy normális, akkor meg arra jelentkezik egy kétmilliós város összes munkanélkülije, plusz még ki tudja hány vidéki, akinek már a koffere is be van csomagolva, és kész bárhova elköltözni, ahol melót kap. Ilyenkor aztán a számtani esélyed kevesebb megkapni az állást, mint eltalálni a hármas befutót a lovin.

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

hello.... 2017.07.22. 00:11:15

@Sörömpőőr: folytatás.... Mert úgy gondolom van jobb, csak meg kell találni! És nem szabad megelégedni a nem megfelelő körülményekkel.
Itt nem csak a pénzbeni megbecsülésre gondolok, hanem az emberire is.
Normális hangnem, tisztelet megadása.

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

hello.... 2017.07.22. 00:07:21

@Sörömpőőr: Huh, ügyes voltál! Sajnos én bárhová kerültem, már a rosszabb időkben, csak azt hallottam kollegáktól, milyen jó volt régen! Akkor még ruhapénz, ebédpénz, ilyen juttatás, olyan nyuszipénz járt! Ohh mondom de jó nektek, én valahogy ezekből mindig kimaradtam :D Így nekik most nagyon rossz, én meg már megszoktam, hogy nem sok plussz juttatás jut, max bérlettámogatás, meg valamennyi fizu..... De persze, ezzel én sem elégszem meg, mindig megyek tovább, jobb munkakörülmények közé, igyekszem.

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

IT Knight 2017.07.21. 20:59:39

@Valakiateleprol: Értem én, de a panaszkodással akkor sincs előrébb, még akkor sem, ha az amúgy jogos. Csatlakozhat itt a két díszpéldányhoz, akik csak szitkozódnak egész nap.

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket

Sörömpőőr 2017.07.21. 19:59:33

@hello....: Engem a minimálbér 4x-eséért vettek föl az első munkahelyemre, és örültek nekem, mint a majom a farkának. De az még egy másik világ volt, akkor még nem voltak így elszemtelnedve a munkáltatók.

Bejegyzés: Üzenet mindazoknak a munkáltatóknak, akik semmibe veszik az embereket