Aki nem dolgozik, ne is egyék

Kellemes hétvégét Kedves Olvasók! Sajnálom, hogy tegnap nem jelentkeztünk új bejegyzéssel, de néha nem árt egy kis pihenés. Remélem nincs harag ;-) !

Ismét egy dolgozni vágyó roma fiatal írt nekünk, aki szintén nem segélyért ácsorog az önkormányzatnál, dolgozni szeretne és jobb életet biztosítani gyermekeinek, családjának.

Továbbra is várjuk a leveleket a  munkahelyiterror@gmail.com címre! A levelek semmiféle cenzúrán, vagy kontrollon nem esnek át, a helyesírási hibákat sem javítjuk, ezért tessék odafigyelni!

 

 Tisztelt Szerkesztőség!

 

Huszonkét éves férfi vagyok, Ráckevén élek, jelenleg nincs állásom. Asztalos szakmunkás bizonyítványt szereztem, mellette saját költségen kitanultam a CO-hegesztő szakmát, jelenleg pedig a budapesti Szent László Gimnáziumba készülök az érettségire estin.
Sajnos eddig egyetlen napot sem tudtam dolgozni a szakmáimban, az építőiparban tevékenykedek, ha épp akad munka.

 

Rengeteg hirdetésre jelentkeztem már, de mindig elutasítottak, mert anyai ágon cigány származású vagyok. Addig a percig, ameddig nem tudják rólam mindezt, biztatnak, hogy menjek csak el a megbeszélésekre, vigyem a bizonyítványaimat, szükségük van a munkámra, de amikor kiderül, hogy roma vagyok egyből udvariasan közlik, hogy rengeteg a jelentkező, majd visszahívnak.


Kivétel nélkül már a telefonban közlöm, hogy mire számítsanak, mert nincs annál kellemetlen, amikor mindez személyesen derül ki.

 

Természetesen soha nem mondják, hogy a származásom az oka az elutasításoknak, de a vak is látja, hogy ez a helyzet. A magyar embereknek rengeteg rossz tapasztalata van a cigánysággal kapcsolatban, de nem volt ez mindig így.

 

Kérdezze csak meg bárki szüleit, nagyszüleit, mi volt az ő gyermekkorukban a helyzet. A cigány is szegény volt, a magyar is. A cigány is dolgozott, a magyar is. Ma is rengeteg a dolgozni, tanulni, felemelkedni vágyó roma, akik jó példát szeretnének mutatni gyermekeinek, de nem vagyunk könnyű helyzetben. Valami nagyon elromlott, valakik nagyon elrontották. Nem a gyűlöletet kellene szítani, hanem a békés együttélést kellene elősegíteni. Itt is, ott is...

 

A segély megalázó, ráadásul kevés és nem old meg semmit. Nekem még azt tanították, aki nem dolgozik, ne is egyék!