Mit tehettünk volna?

Kukta küldte nekünk az alábbi levelet, akit folyamatosan, szabadnap nélkül dolgoztattak egy ökoturisztikai hotelben.

Tisztelt Blogger!

 

Engedelmeddel elküldöm neked az én/mi esetünket, ami egy állami felügyelet alatt álló cégnél történt meg. Ha az írást arra méltónak találod, közöld a blogodban.


Természetesen sem a vállalatot, sem a munkahelyet nem említem.
Arra kérlek, hogy az e-mail címem sem legyen látható, viszont ez a cím élő, tehát ha szükségesnek találod, felveteted velem kapcsolatot.
Egyébként az eset, -sajnos- megtörtént, valós.
Tisztelettel: Kukta

 

Tavaly szeptember elsején kezdtem dolgozni egy három csillagos ökoturisztikai hotelben. A ház szeptember közepén nyílt meg, akkor, amikor a létszám még nem volt teljes, de munka volt bőven, így szépen gyűltek a túlórák.

 

Például volt olyan hónap, amikor folyamatosan, szabadnap nélkül dolgoztunk 18 (tizennyolc) napot, nemritkán napi 14-15 órát. TUDOM, TUDOM, SZABÁLYTALAN, DE MIT TEHETTÜNK VOLNA?


A harmadik hónapban ki is fizették a pénzt annak rendje és módja szerint. A cég központjában pedig csak azt látták, hogy kint a hotelben, milyen jól keresnek a dolgozók.


Január végén összehívtak egy megbeszélést, ahol közölték velünk, hogy a szerződésünket, visszamenőleg módosítják. Értsd; csökkentik a fizetésünket. Nekem, mint konyhafőnöknek a bruttó 212 eFt. személyi alapbért, (így volt a szerződésben megnevezve), 175 eFt.-ra.
Indoklás: Ők, a fent nevezett összeget már a túlóra és a délutános/éjszakai pótlékkal együtt „értették”. Tehát ebben, szerintük benne van minden.

 

Kérdés; mi lesz azzal a dolgozóval, aki nem írja alá az új szerződést?
-Válasz; J  (egy sunyi mosoly)

Egyébként pedig felhívják a dolgozók figyelmét, hogy a munkaidő nyilvántartást legyenek szívesek, szabályosan vezetni. (tehát; folyamatosan csak 12 órát lehet beírni, hat nap után mindenképpen szabadnapot kel kivenni/ adni, stb. stb. 


-No, de így, a jelenlegi létszámmal nem lehet kiszolgálni a vendégeket!
-Ja! Nem így kell dolgozni, hanem így kell a jelenléti ívet vezetni! - mondták ők.
-Tehát, ha jól értem, azt mondják, hogy manipuláljuk a jelenléti ívet?
-Válasz:J (egy sunyi mosoly)

 

„Természetesen”, mindenki aláírta az új szerződést (vajon miért?).
Én, azóta eljöttem a cégtől, és most is munkát keresek, egyre kisebb reménnyel, de sokat tanultam az esetből. Többet, ilyen szemétségbe nem tudnak bele vinni.
A legfurcsább az esetben az, hogy ez egy állami cég, (a tulajdonos az ÁPV Rt), tehát mi naiv munkavállalók, azt gondoltuk, hogy itt a lehetőségekhez képest betartják a munkajogi szabályokat.

 

Ellen példa; az öcsém két éve dolgozik, Írországban egy ottani fuvarozó cégnél.
Kérdezem tőle, mennyi a fizetése?
 Azt mondja 110 €/ nap.
- Ok, de ez milyen pénz? Tisztán kapod, vagy minimál bérre vagy bejelentve, esteleg vállalkozó vagy és költségelsz keményen? (magyar fejjel gondolkodtam)
-Drága testvérem! Mike nem kockáztatja a vállalkozását!


Szóval csak keményen, önérzetesen, ne úgy, mint én/mi, akkor, és ott.

Továbbra is várjuk a leveleket a munkahelyiterror@gmail.com címre! Az érdekesebb kommentekből is szemezgetünk. A levelek semmiféle cenzúrán, vagy kontrollon nem esnek át, a helyesírási hibákat sem javítjuk, ezért tessék odafigyelni!