Idegroncs lettem a sok értelmetlen baromságtól

Szombati posztunkban egy pénzügyi multiról lesz szó, ahol a munkavállalók jogaira magasról tesznek. Legalább a kávé és a tea ingyen van...

Sziasztok !

Szeretném leírni nektek az egyik „multis” tapasztalatomat, hogy Ti lehetőleg ne fussatok bele ebbe a munkáltatóba. Az elmúlt 5 évben több hasonló méretű cégnél dolgoztam (külföldön is) és sajnos ez volt a legrosszabb választásom. Sehol nem nézték ennyire hülyének a szerencsétlen pályakezdőket és sehol nem voltak ilyen kétszinűek a vezetők, mint itt.

Helyszín: Duna-part, a Nemzeti mellett lévő, külföldön remekül csengő névvel megáldott, pénzügyi multi. Amiről elfeledkeztem, hogy mégis csak magyarországi állás, ahol szokás a munkavállalók, alig létező, jogaira is magasról tenni.

A kezdet szokásos, többfordulós interjúk…külföldi vezető szerint überfontos pozíció, változatos munkakör. Így hát beálltam a diplomás szalagmunkások táborba. Pár hét után kiderült, ez a munka legtöbbször csak CopyPaste-t jelentett, ami az angol, középfokú végzettséggel megáldott emberkéknek lehet, hogy kihívás volt. Azt viszont elfelejtették, hogy Budapesten kizárólag diplomásokat alkalmaznak a nyelvtudás miatt, akik nem fogják a seggüket a földhöz verni örömükben az ilyen feladatoktól.

Munkaidő 9-től 18-ig, hogy lefedjük a londoni irodát is. Hogy akkor mi később kezdjük, az szóba se kerülhet. Túlórázás elvárt és mindennapos, csakhogy biztos az egész napod rámenjen, és még véletlenül se érj rá semmire. Kifizetve persze nincs. Még akkor sem, amikor hetekig 12 órás munkanapok voltak a bankcsődök idején. Viszont megsimogatták a kis buksidat és kaptál 1, azaz egy darab csokit. Érezd magad megtisztelve, válság van na. Idén lehet fagyit is kap aki jól viselkedik és köszön előre a felnőtteknek. Szerintük emiatt kapunk 13. havit. Az, hogy ez nem fedi az egész éves túlórát, aki elmegy évközben nem kapja meg és 150%-kal kellene kifizetni havonta, senkit nem érdekel.

Mindez még nem is lenne baj, ha nem spórolnának minden egyes alkalmazotton milliókat évente, és ha nem tudnád, hogy az itt lebzselő külföldiekre van pénz (lakást bérelni a belvárosban + napidíj + londoni fizetés).

Mobilod lehetőleg legyen kikapcsolva, egyéni szociális probléma, hogy nem mindenki tudja a vezetékes számodat. A munkavédelmi előadó szerint 6 órát ülhetünk gép elött, majd röhögve hozzáteszi, hogy ez egész napra vonatkozik, nem csak délutánra….kösz az együttérzést, de legalább vicces volt.

Dresscode: Business Casual, habár külsőst max akkor látsz, ha jön a kifutófiú az ebéddel. Sebaj, a billentyűzetednek kijár a tisztelet, így akár olyan érzésed is lehet, hogy valami fontosat és érdekeset csinálsz. Különben se legyél túl okos és ne hangoztasd, ha van valami értelmes, de a cégtől eltérő véleményed, mert azt itt nem nézik jó szemmel. Jobb ha félig agyhallott vagy. Ülj szépen, csendben egész nap, verd a gépet és kussolj. Ha megszólalsz csakis angolul mert lehet, hogy a körülötted lévő 50 kollégádból 1 éppen nem ért magyarul és hogy venné ki magát, ha az anyanyelveden jegyeznéd meg, hogy milyen szép az idő.

A legviccesebb napok, amikor félévente tiszteletét teszi egy Istenkirály, felső vezető képén, Ámerikából. A helyi angol és amerikai fejesek ilyenkor pánikrohamot kapnak, habzó szájjal rohangálnak és kezdődik a sosem látott táblázatok kinyomtatása (lényeg, hogy zöld színű legyen) és minden létező felület kitapétázása. Képernyővédő töröl, minden magánjellegű dolog azonnal eltávolít, hogy biztosan teljesen agymosott, betanított bazári majmokként nézzünk ki, nehogy barátságosabb és emberibb legyen a gyártósor.

Rendszeres, heti team meetingnek csúfolt, agymosás megfejelve pár havonta egy nagygyűléssel. Nem értem miért nem lehet magnóra felvenni és lejátszani mindezt, mert minden alkalommal ugyanazt a bullshit-et hallgatod meg, amit nagyvonalúan csak Policynek hívnak. Ilyenkor elhangzik, hogy ez egy „open office”, ergo ha bármi észrevételed van menj csak oda bátran a főnöködhöz. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy laposkúszásban, engedélyt kérve a meghunyászkodásra, előadod a problémádat, mire közlik veled, hogy össze lehet pakolni és elballagni, ha valami nem tetszik…én kérek elnézést, hogy szólni mertem és próbáltam volna valamit javítani, hogy ne minden héten menjen el valaki.

Pozitívum: ingyen kávé és tea, valamint a jó kilátás, ha nem éppen a soroksárira nézel és persze télen melegedőnek is kitűnően alkalmas. Összességében azonban abszolút nem ajánlott munkahely, ha kicsit is értelmes vagy, szeretnél egy picit élni is a munkád mellett és nem idegroncsként hazajárni esténként a sok értelmetlen baromságtól.

Jó állásvadászatot mindenkinek !