Ne bennünket utáljatok az adószabályok miatt!

Következő történetünk egy APEH dolgozó levele, amely az Apeh-intranet-hálózatán jelent meg és egy kedves olvasónk továbbította nekünk.

Kedves Despota!

Bár a történet esetemben és kollégáim esetében nem "klasszikus" munkahelyi terror, örülnék, ha közzétennéd. Az alábbi levél az APEH intranet-hálózatán jelent meg egy munkatársam billentyűzetéből, aki a közhiedelemmel ellntétben nem vezető beosztású (ezt azért tartom fontosnak kiemelni, mert más Internetes oldalakon az írást kommentelők azt vélték tudni, hogy a szerző "biztosan egy főnök"). Tehát a levél:

"Tisztelt Utca Embere!

Az elmúlt időszakban sokat hallottál arról, hogy tőlem, és munkatársaimtól elveszik a "jutalmunkat". Sajnálatomra ezen információ Hozzád nem objektív forrásokból jutott el, így kérlek engedd meg, hogy ezúton ismertessem Veled a valós helyzetet!

Mindenekelőtt leszögezném, hogy a mi munkánkat és juttatásainkat törvények szabályozzák, így ha valamely állításommal kapcsolatban kételyeid merülnének fel, könnyen ellenőrizheted annak valóságtartalmát a Ktv-ben, vagy az aktuális költségvetési törvényben. Előbbiben megtalálod a köztisztviselői bértáblát, amelyből Te is könnyen kiszámíthatod, hogy végzettséged és munkában töltött időd alapján mekkora fizetésre lennél jogosult, ha soraink közt tudhatnánk. Beláthatod Te is, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem vagyunk túlfizetve. Egy középfokú végzettséggel rendelkező ügyintéző kb. nettó 60-70 eFt körül, de egy egyetemi végzettségű, nyelve(ke)t beszélő kollega is csak kb. nettó 110-120 eFt körül keres havonta. Ez a valós átlag, nem pedig az amiket Te hallottál. Őszintén szólva a médiában közétett statisztikákat meglátva mi is teljesen kiakadtunk, és elkezdtük keresni soraink közt az állítólagos átlagfizetéssel rendelkezőket. Hiába. Attól tartunk ezeket a téves adatokat a közted és köztünk sajnálatosan egyébként is meglévő feszültségek gerjesztésére közölték.

Erre most mondhatod, hogy "Persze, de mellé egy csomó juttatást kapsz!" Ennek én is örülnék, de most felsorolom Neked az összes rendszeres béren kívüli juttatásom. Havonta kapok 6.000 Ft hideg étkezési utalványt, és évente egyszer kapok kb. 70.000 Ft ruhapénzt. Nem, nem kapok bérletet, üdülési csekket, semmi egyebet. Így rövid a lista, de ennyi amit rendszeresnek vehetünk, és - még - nem vettek el tőlünk. A 13. havi fizetésemet két évvel ezelőtt 12 részre osztva beépítették a fizetésembe. Tették ezt azért, mert már háborogtunk, hogy évek óta nem kapunk fizetésemelést, ezzel a húzással pedig - látszólag - megemelték a havi bevételem. Ez sem tartott sokáig, ugyanis ezt a tizenkettedet először átnevezték kereset-kiegészítésnek, és összegét maximalizálták, majd most, 2009. július 1-től egyszerűen eltörölték. Nem, nem fogok kapni 13. havit sem cserébe. Ezzel havi 6-10 eFt-ot vettek el tőlem és kollegáimtól.

Most pedig térjünk a lényegre, a "jutalmamra". Mindenekelőtt elmondom, hogy ez nekem nem jár, hanem adható. Adható akkor, ha a költségvetési törvényben meghatározott bevételeket túlteljesítjük. Ez azt jelenti, hogy több pénz jut a gyermeked iskolájának, a nagyszüleid nyugdíjára, az általad használt utak fenntartására, és még sok minden másra, amit az adóbevételekből finanszíroznak. Nehogy azt hidd, hogy a bevételeket szándékosan alacsonyan határozzák meg, nem olyan kedvesek azok a fiúk. Minden alkalommal óriási erőfeszítéseket kell tennünk a teljesítésükhöz. Vállaljuk a túlórákat is, és sokan akár két ember helyett is dolgoznak. "Természetesen" a túlórákat nem fizetik ki, semmilyen pótlékot nem kapunk ezért, csupán a negyedéves "jutalom" amivel ezt honorálják. Jobban mondva honorálták. Eddig.

Válság van, ezt én is értem. Azt már kevésbé tudom elfogadni, hogy a rosszul tervezett költségvetés miatt (Emlékszel? Kéthetente módosították az idei költségvetést! Sajnos így is túl optimista számok maradtak benne.) azzal vegzálnak, hogy mivel nem teljesítettük a bevételeket, egyébként sem járna. Köszönjük. Sebaj, csökkent a fizetésem, nem kapok "jutalmat", végülis csupán a jövedelmem kb. 30-40%-át vonják meg összességében. Te ezt tűrnéd tétlenül? Hozzátenném, hogy ez nem azt jelenti, hogy idén nem megyek nyaralni, hanem azt, hogy miután a fizetésemből kifizetem a rezsit, és a törlesztéseimet, alig marad pénzem, hogy egyek valamit. Minek vettem fel hitelt? Mert állítólag "a köztisztviselői életpálya biztos, kiszámítható, megbecsült karriert jelent". Hangzatos szavak. Kár hogy az életminőségem romlása az egyetlen, amire biztosan számíthatok.

Mivel én az államtól kapom a fizetésem, nem tehetem meg, hogy minimálbérre jelentenek be, a többit meg kézbe kapom. Sokakkal ellentétben én minden forint jövedelmem után megfizetem az adót és a járulékokat. Megjegyzem, hiába dolgozom az APEH-nál, én is ugyanúgy adózom, sőt! Nem tehetem. Olyan munkát, amihez értek, az összeférhetetlenség miatt nem vállalhatok. És persze nem foghatok vállalkozásba sem. Szerintem is röhejes, de sajnos ezek törvényben lefektetett szabályok, én pedig nem szeretnék bűnöző lenni.

Nekem csak ebből az egy munkámból lehet jövedelmem. Egyre kevesebb. Hogy álljak így a családom elé, hogy ezentúl 30%-kal kevesebb jut? Úgy érzem magam mint egy birka, akit évről évre megnyírnak. Áruld el nekem, Te mit tennél? Szerintem az a minimum, hogy hangot adok felháborodásomnak. Kérlek ne ítélj el emiatt!

Egy adóhivatali dolgozó"

Mint kollégám is írja, nem sajnálatot várunk, sem együttérzést, csupán azt, hogy a társadalom ne bennünket utáljon az adószabályok miatt, melyeket egyébként sem mi alkotunk, "csak" végrehajtjuk és végrehajtatjuk, mert ez a dolgunk akkor is, ha magunk is tudjuk, hogy melyik és miért nem jó.

Üdvözlettel,

Cute Poison


P.S. Egy linket mellékelnék még a fentiekben említett kereseti adatok igazolására:

http://www.apeh.hu/regiok/kozepmagyarorszag/kmo_allaspalyazatok/bertabla.htm

A táblázat nem tartalmazza az ügykezelő besorolási osztályt, melynek keresete mg a II.-t is alulmúlja.

Illetőleg a sokat emlegetett Ktv.:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200023.TV