Terrorizálják a dolgozókat

Ne feledjétek, munkanélküli olvasóink számára lehetőség nyílik ingyen és bérmentve hirdetni blogunkon, részletek ITT.

Aktív álláskeresőinket megtekinthetitek ITT.

Despi

Tisztelt Munkahelyi Terror!

Én a párom munkahelyével kapcsolatban szeretném Önökkel megosztani "kellemetlen" tapasztalatainkat.
A párom tavaly február óta dolgozik egy nagy borítékolással és nyomtatással foglalkozó cégnek, ami ugyanolyan feladatokat lát el, mint a Posta meg a Dijbeszedő, eltekintve a postázástól.
Németországból és Angliából vásárolt, használt borítékoló-, hajtogató - és vágógépekkel dolgoznak, amiket néha 11 órán keresztül szervizelnek, percenként leáll, folyton hibát jelez, ezt a főnök pontosan tudja, ennek ellenére folyamatosan osztogatja az írásbeli lecseszéseket, ha nem hozzák a normát.

Korábban volt prémiumrendszer is, de ezt kb. 3 havonta fizették ki, és akkor sem a teljes, 3 havi összeget, hanem jó, ha egyáltalán annak a felét, és a levonásokat azzal magyarázták, hogy a dolgozó "nem használta a belépő kártyáját". Szinte senki nem használja a kártyát, mert folyton nyitva van a gépterem ajtaja. A prémiumot hosszas huzavona után megszüntették egy olyan ígérettel, hogy majd kitalálnak helyette valami mást.

Alkalmaznak diákokat is kisebb-nagyobb munkákra, egy diák általában 1500-Ft-ot kap óránként (miből jó, ha megkap 500-at, mert a többit lehúzza a diákszövetkezet), de van, hogy 2-3 hónapig őket sem fizetik ki, arra hivatkozva, hogy nem futja a keretből. Érdekes, arra viszont futja, hogy a főnökök babusgatott kölkeit felvegyék nyárra, határozott időre, havi 80-130 ezer forintos bérrel úgy, hogy fele annyit sem dolgoznak, mint a diák, akit a szövetkezet kiközvetít.

Emellett a kafetéria sem működik rendesen: november óta folyamatosan tartoznak 2 havi kafetériával, amit mindig ígérgetnek, hogy "majd ki lesz az fizetve". A tulajdonos keresztfia például 6 helyett 8-ra járt, és egész nap a békával rollerezett, és idegesítette a dolgozókat. Amikor szükséghelyzet volt az Oktatási Hivatal értesítői miatt a határidő szűkössége végett, és behívtak pár diákot is, befogták a kis pöcsöt is tértivevényezni. Folyamatosan pofázott, és amíg én végeztem két és fél dobozzal, addig ő eggyel, és nagy büszkén vigyorogva megkérdezte, hogy most mi lesz. Közöltem vele, hogy semmi, tegye a dobozt a raklapra, és kezdje a következőt. Felháborodott, főleg, amikor közöltem vele, hogy leszarom ki ő, azért van ott, hogy dolgozzon.

Legutóbb az ELMŰ veszteségessége miatt a cég átvette az ELMŰs dolgozókat, akiknek a fizetését a cég az átvétel előtt gyorsan felnyomta 100 ezer forinttal, így ők bruttó 260-300 ezret keresnek. Ez azért baromi pofátlan, mert az ELMŰs kollégák a párom szerint csak ahhoz értenek, hogy dolgozzanak a gépeken, de beállítani, szervizelni nem tudják. Na már most, egy ilyen ember 130-170 ezer forinttal többet keres, mint mondjuk a párom, aki maga állítja be a gépet, a kisebb-nagyobb dolgokat szervizeli rajta, és nem mellesleg még több kollégának is segít beállítani a gépet. A páromnak 40-60 órát kell túlóráznia ahhoz, hogy ugyanannyit kapjon, mint egy ELMŰs túlóra nélkül. Ehhez képest ő havonta 60-80 órát túlórázik, bármikor behívják, ő pattan, és dolgozik, volt, hogy 3 hetet végigmelózott, úgy, hogy a kötelező 8 órás műszakok mellett 12-16 órákat túlórázott. Az éves túlóraszáma bőven meghaladja a maximum 300-at, tehát már rég nem is járhatna be túlórázni, most már "prémiumként" meg "ajándékként" könyvelik le a túlóráit. Legutóbb egy banki dolgot kellett intéznünk, ezért nem tudott bent maradni még 4 órát, és ekkor elkezdték fenyegetni, hogy "legközelebb már lehet, nem lesz neki hely túlórázni". Következő nap mégis 2 helyett 6-ig dolgozott.

Már 2009 március óta elvileg folyamatos műszakban dolgoznak, ami azt jelenti, hogy csak 12 órás műszak van, elég hülye elosztásban, pl.: 2 nap munka, 2 nap piehenő, 3 nap munka, 2 nap pihenő, 2 nap munka, 3 nap pihenő, stb. Erre a folyamatos műszakra még mindig nem álltak rá, hanem 3 műszakban dolgoznak még 8 órákat.
Az is érdekes, hogy azok, akik készpénzben kapnak fizetést, sokkal hamarabb jutnak pénzhez, mint akik számlára kapják. Volt, hogy a kp-sok megapták 4.-én a fizut, a számlások meg 9.-én. "Mert az öregnek nem volt pénze". Ennyire? Meg a levont prémiumok a főnökök kocsijának a fényezésére mennek el? Amikor legutóbb az egyik műszakvezető megmondta a véleméynét az öregnek, a következő hónaptól már operátorrá minősítették vissza. Folyton csúsznak a határidőkkel és a dolgozókat terrorizálják.
Nem tudom, ez meddig mehet így, remélem, nemsokára már a sarkukra állnak a dolgozók - amit nem mernek megtenni, mert féltik a munkájukat, mind családos emberek. Mit lehet ilyen helyzetben tenni?

XY

Ui.: Remélem, nem haragszanak meg, amiért nem írom alá, de nem szeretném, ha esetleg bármilyen hátránya származna a páromnak ebből a levélből.