Nem veszik vissza a kismamát

T. Munkahelyi Terrorosok!
 
Megpróbálom érthetően leírni mi is a kérdésem, kérdéseim.
Én egy kismama vagyok, aki jelenleg második gyermekével van itthon Gyeden hivatalosan 2011.március 28-ig, mikor is betölti a két évet a gyerkőc.
Van egy 2007. októberében született gyerkőcöm is.
Nagyobbikat óvodába szeretném szeptembertől adni, amivel remélem nem lesz gondom.
Kisebbik bölcsődébe adásával van problémám.
 
Muszáj lenne dolgoznom, mert kb annyi a Gyedem amennyi a Gyes. Felhívtam a munkáltatót ahonnan eljöttem még anno szülni, hogy szándéknyilatkozatot kérjek, mert a Bölcsődei felvételi kérelem mellé csatolni kell. Mire a munkáltató közölte, hogy nem tud engem szeptembertől visszavenni, mert nincs helyem és különben is először a jelenleg Gyesen lévőket kell elhelyeznie valahogy. Illetve közölte, hogy esetleg a régi munkahelyemtől jóval messzebb lévő üzletbe egyszer majd visszavenne, de most mindenesetre nem tud nekem ilyen nyilatkozatot adni.
  
Így meg vagyok lőve, mert nem tudok semmit dolgozni, máshol sem. Nem értek ezekhez a dolgokhoz én csak azt tudom, hogy muszáj dolgoznom szeptembertől. Mit lehetne csinálni?
Mikortól lehet igényelni a Gyest?ha a mostani munkáltatóm nem foglalkozik velem ezügyben mit tegyek?
 
Ha szándéknyilatkozatot állít ki nekem az mit takar?Az mennyire kötelezi a későbbiekben őt, hogy fel is vegyen?Mit kell tartalmazzon?Teljesen kétségbe vagyok esve.
 
Válaszukat előre is nagyon köszönöm:
 

K.


Kedves K.!

A gyes-t a gyed lejárta után tudod igényelni, az illetékes önkormányzatnál, ha jól tudom, de erről a gyedet folyósító szerv értesíteni fog határozatában.

Az általad említett szándéknyilatkozatról még nem hallottam, feltételezem, a bölcsi azért kéri, mert - a férőhelyek kis száma miatt - előnyben részesíti azokat a gyerekeket, akinek a szülei dolgoznak és azért adják be a gyereküket és szeretné, ha valahogyan ezt igazolnák a szülők.

Egy szándéknyilatkozat jogilag gyakorlatilag nem sok mindent jelent, nem igazán kényszeríthető ki. Viszont: a munkáltatódat a törvény kötelezi, hogy visszavegyen, mégpedig ugyanabba a pozícióba, amit a gyerekek előtt töltöttél be, és ugyanannyi fizetésért, illetőleg köteles korrigálni a fizetést, ha időközben a más, hozzád hasonló munkakörben dolgozók bérét is emelte.

Azaz szerintem egyelőre hagyd a szándéknyilatkozatot és mindenféle informális csatornát, inkább egy határozott hangvételű, ajánlott, tértivevényes levélben hívd fel a munkáltatód figyelmét, hogy törvényes kötelezettsége visszavennie eredeti munkakörödbe. Ha a levél ellenére nem történik semmi, a jogi eljáráson is elgondolkodhattok.

Üdv,
Erynnis