Egy nő, egyedül, gyerekkel

Sziasztok!

 

51 éves vagyok, van egy 12. éves kisfiam is, akit ráadásul egyedül nevelek.


Egy nő, egyedül, gyerekkel...? hát mit képzel maga felől?

 

Már a GYES lejárta után szembesültem először azzal, hogy nem kellek a munkaerő piacon. Akkor kínomban nyitottam egy utazási irodát (turisztikai szakember vagyok), de az állami adók, a minisztériumi kauciós kötelezettségek ellehetetlenítik a tour-operatorokat, a viszonteladásból pedig nem lehet megélni.


Az akkor felvett 1 M forint jelzáloghitel arra volt jó, hogy a felvétel pillanatától nemhogy segítség, hanem lelki teher lett. Fejem fölött lebegett a Damokles kardja, mikor veszítem el a lakásom, és miből tartom el egy szem gyermekem.


Azóta folyamatosan keresek szakmában és azon kívül munkát. Ennek 10 éve. Egy alkalommal sikerült elhelyezkednem, akkor 1 évig baby sitter nevelte a gyerekemet, és a munkáltató ráadásul kirúgott. 5 évi pereskedés után nyertem meg a munkaügyi pert. Aki részt vett már ilyenben, az tudja, hogy egy munkaügyi pert végigvinni nem leányálom. És teljesen bizonytalan a kimenetele.


2 évig voltam regisztrált munkanélküli, de a munkaügyi központ semmit sem kínált föl. Szociális segélyből kínlódtunk, napi megélhetési gondok mellett.


Most alkalmi munkából (tanítás, varrás) próbálok kijönni, illetve egy rokonom vállalkozásában vagyok idegennyelvű levelező, de tudom, hogy már neki is nagyon nehezen megy, és csak azt várom, mikor fog felmondani. És ismét munkát keresek, egyre elkeseredettebben.


Időközben főiskolát is végeztem, 2 diplomát szereztem, hátha majd segít. Ja, két nyelvvizsgám van.


Ingatlanközvetítői végzettségem van. Oda vállalkozói kell. ING-szintén vállalkozói kell. Ezt már nem vagyok elég bátor bevállalni. 2 évig nyögtem az egykori vállalkozásom terheit.


Menjek férjhez? Igen, ez jól hangzana. Csakhogy a hozzám korban illő férfiak a harmincas-negyvenes nőket keresik. Főleg még egy kisgyerek?!! Teljes nyűg lenne a nyakukon. Csak az amerikai rózsaszín filmekben van az, hogy egy pincérnő 2-3 gyerekkel "Robert Redford"-típusú férjeket talál magának.


Fogalmam sincs, hogy 10-15 év múlva miből fogok megélni, hogy nevelem fel a fiam, aki ráadásul jó eszű, és minden esélye megvan arra, hogy sokra vigye.


Külföldre sem tudok menni, ott sem kell egy 40-nél több nő.