Ha kések, levonnak a béremből

Üdvözlöm!

 

Nem szeretnék hosszasan írni. Gyorsan vázolom a történetet.

 

A munka adóm olyan papírt akar velem aláíratni amiben a következő van:

 

7:50- re be kell érnem a munkahelyemre. ( munkaszerződésemben 8:00 a munka kezdés időpontja). De ez még rendben is lenne. Ha 8:00-ra nem érek be akkor levonnak a fizetésemből 2 órai bért. Ez mennyire jogos és meg lehet ezt tennie?

 


 

Nem olyan munkahelyen dolgozom ami indokolná azt hogy 8:00 ra pontosan be kell érjek. 10- 15 perc késés szokott max előfordulni. Tehát nem áll le a termelés stb stb.


Tudom hogy vannak kötelezettségeim de kell lennie jogaimnak is. Ezt én kicsit túlzásnak tartom. Pláne hogy mindennap túlórázom. Nincsen kollektív szerződésünk, nincsen szakszervezetünk.
Várom válaszát!


Köszönettel: Zs
 

Kedves Zs!


A napi munkaidőbe beleszámít a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység időtartama is a törvény szerint, tehát ha pl. egy üzletben dolgozol, ami 8-kor nyit, de nyitás előtt még fel kell tölteni a pultot, át kell öltözni, stb., és emiatt már fél 8-ra bent kell lenned, akkor fél 8-kor kezdődik a munkaidőd.


A munka törvénykönyve alapján van lehetőség ugyan fegyelmi szankciók kiszabására, amennyiben vétkesen megszegi a kötelezettségeit a munkavállaló (szankcióként felmondás, rendkívüli felmondás is alkalmazható), a pénzbírságot azonban kifejezetten tiltja a törvény.


Mellesleg a munkaidőként meghatározott időtartamot a munkahelyen kell tölteni, nem kell hozzá semmilyen külön indok, hogy megköveteljék az embertől a pontosságot. Képzeld csak el a dolgot visszafelé: benne van a munkaszerződésedben, hogy 8-tól 4-ig tart a munkaidőd, mondjuk pincér vagy, és délelőtt 10 és 12 óra között nincs semmi dolgod, mivel nincs vendég - mit szólnál, ha erre a két órára nem kapnál fizetést?


Üdv, Erynnis

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.comcímre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre küldheted!

 

A Munkahelyi Terror blog támogatója az Ajánlatguru.