Jogutód nélkül megszűnt a cég, ahol dolgoztam

Kedves Munkahelyiterror jogász!

 

Nagyon megköszönném, ha egy válasz levél erejéig szánna rám drága idejéből.


Sajnos anyagi helyzetem nem teszi lehetővé, hogy ügyvédet fogadjak, így csak segítséget szeretnék kérni, hogy mit tehetek az ügyem érdekében, amely nagyon kétségbeesetté tett.Történetem a következő:


  E vagyok, 31 éves jelenleg még GYES-en lévő kismama.


XY Kft.-nél 2006. február 01. óta áll fenn (vagyis állt fenn) munkaviszonyom. Bár a munkaszerződésem soha nem adták át.


2007. januárjában teherbe estem, erről februárban a munkáltatómat tájékoztattam. Augusztus 15-től táppénzt kaptam. Annak rendje és módja szerint 2007. október 10-től (a szülésem napjától) TGYÁS-ban részesültem. A TGYÁS igényléséhez szükséges munkáltatói igazolást a munkáltató által foglalkoztatott munkaügyis kolléganő intézte. Minden rendben volt, az ellátmányomat folyosították.

 


2008-ban a GYED igénylése már nem ment ilyen egyszerűen. Felkeresetem először a már említett munkaügyis hölgyet, aki közölte, hogy már nem dolgozik a cégnek. Ezután felkerestem az ügyvezetőnket, hogy állítsa ki nekem a GYED igényléséhez kötelező munkáltatói formanyomtatványt. Ő ekkor megemlítette, hogy a munkaviszonyomat közös megegyezéssel meg kéne szüntetni, amibe én nem mentem bele, nekem kellett a GYED.

A munkaviszony megszűntetéséről több szó nem esett. Valamint kértem tőle a 2007. évi SZJA bevalláshoz szükséges igazolásokat, melyet (rossz adatokkal kitöltve) 2008. május 16. postázott. Még telefonon tudtam jelezni, hogy mivel május 20. a bevállási határidő én azt már köszönettel megcsináltattam, de az általa küldött igazolásokon nem jók az adataim. Ekkor tudtam vele utoljára beszélni, mert megszűnt a telefonos elérhetősége. A munkaviszony megszűntetését ekkor sem említette. Majd az OEP felajánlotta, hogy hivatalból felkérhetem őket a GYED igénylő kitöltetésére. Ez így is volt. Én felkértem őket, ők pedig személyesen felkeresték az ügyvezetőt és a GYED-em folyosítása egy hónap csúszással ugyan, de elindult. Ezek alapján én úgy gondoltam, és az OEP is megerősített benne, hogy él a munkaviszonyom.


Teltek, múltak a szép kismama idők, lejárt a GYED-em, a területileg illetékes MÁK-nál megigényeltem a GYES-t, és meg is kaptam.


E hónap elején egy közösségi portálon megkerestem ismételten a munkáltatómat, hogy legyen szíves elküldeni az elérhetőségeit, mivel 2010. október 10-én lejár a GYES-em és kéne érdemben beszélnünk a munkaviszonyomról. Nem számítottam másra, minthogy megszüntetjük a munkaviszonyt, ő pedig teljesíti a kötelezettségeit (előző munkahelyi igazolások, TB kiskönyv, munkaviszony megszűnéséről igazolások, szabadság kifizetése, stb.)


Két nap múlva azt a választ kaptam tőle, hogy XY Kft. felszámolással jogutód nélkül megszűnt, a felszámolást felszámolóbiztos végezte. (Szó szerint ennyi választ kaptam.)


Na itt "agyvérzést" kaptam és fejvesztve kutatni kezdtem a neten. A hivatalos cégközlönyben megtaláltam, hogy tényleg felszámolták a céget. Felhívtam a területileg illetékes cégbíróság felszámolási osztályát, ahol megadtak a felszámoló cég illetve a felszámoló biztos elérhetőségeit.


Felhívtam a felszámolóbiztost aki azt mondta, hogy neki senki nem szólt arról, hogy volt munkavállaló a cégben, a megkapott papírokból pedig ez számára nem derült ki. De ha gondolom, írjak neki egy hivatalos levelet és akkor utólag kiállítja a munkaviszonyom megszűnésére vonatkozó papírokat. Mivel a Bérgarancia Alapból már nem tud semmit igényelni, mert a cég már nem létezik. Azt mondta Ő mást nem tud tenni ez ügyben.


Ha jól tudom a felszámoló biztos gyakorolja a munkáltatói jogokat a felszámolás alatt. Akkor miért nem nézett rendesen utána, hogy biztos nincs-e munkavállaló a cégben. Vagy ez neki nem feladata?


A volt főnökömnek azóta is csak a közösségi portálon tudok irogatni, nem sok sikerrel. Elérhetőségét még mindíg nem adta meg. Tudomásom szerint a felszámolásról írásos értesítést kellett volna küldenie.

 

Ezután online segítséget kértem egy ügyvédnőtől aki azt mondta, hogy reménytelen a helyzetem, mondjak búcsút a pénzemnek és kérjem el a felszámolóbiztostól az igazolásokat.Nagyon elszomorodtam, hisz számítottam arra a pénzre, de írtam a felszámolóbiztosnak, hogy akkor állítsa ki a munkaviszony megszűnéséről szóló papírokat, hogy tovább léphessek.Ő felkeresett telefonon és tájékoztatott, hogy igazából most nem is tudja milyen papírokat állítson ki, mert mégiscsak talált rám vonatkozó dokumentumokat az XY Kft. anyagában.Ezek pedig a munkaviszony 2007. december 31-vel történő megszűntetésére vonatkoznak. Az aláírásom egyiken sincs rajta. Sőt nála van az eredeti TB kiskönyvem is, amelybe a volt munkáltatóm szintén beleírta, hogy a munkaviszony fenti időpontban megszűnt.


Azt mondja nem tudja, hogy mikor és hogyan kerültek hozzá ezek az iratok, de most már Ő kért, hogy forduljak jogászhoz mert Ő sem tudja mit kell ilyenkor tenni.
Én megkérdőjelezném, hogy körültekintően végezte-e a munkáját, hisz a TB kiskönyv addig van a munkáltatónál amíg a munkaviszonya él.


Nem kellett volna neki észrevennie, hogy az iratok nincsenek a munkavállaló által aláírva, sőt hogy nála van a TB kiskönyvem aminek nálam kéne lennie? Vagy nem kellett volna csak a volt ügyvezetőnél erre rákérdeznie?A hab a tortán, hogy az OEP hivatalos nyilvántartása szerint a munkaviszonyom 2010. június 09-vel szűnt meg. Ekkor lett lezárva a felszámolási eljárás.

Kérném szíves tanácsát abban, hogy Ön szerint ki a felelős abban, hogy így elbántak velem. Mit tehetek? Hova kéne fordulnom, hogy megkapjam a "benyelt" járandóságaimat. Felelősségre vonható-e a felszámolóbiztos? Van-e jogom bárkit feljelenteni ez esetben? Ha igen kit és hol? Mivel a cég már nincs bejegyezve magánszemélyként indíthatok eljárást a volt főnököm ellen? Forduljak valamelyik TV csatornához, hogy ha én már nem kaphatom meg a pénzem legalább más ne járjon ugyanígy?Vagy komolyan ezt meg lehet tenni ma Magyarországon egy kismamával semmilyen jogkövetkezmény nélkül?

Ismét kérném, hogy ne haragudjon, ha levelemmel zavartam, de még szakszervezetet sem találtam aki vállal ilyen ügyeket.

Nagyon kétségbeesetten várom mielőbbi válaszát, persze csak ahogy az ideje engedi.


Köszönettel és tisztelettel: E

 

 

Kedves E!


Sajnos nem egyedi a helyzeted, az 500ezer, sőt lassan 0 Ft-os törzstőkével is megalapítható KORLÁTOLT felelősségű társaságok világában elég gyakoriak a hozzád hasonló panaszok, több százmilliós banki- és köztartozásokat is láttam már így elúszni.Kik hibáztak az ügyedben?


Először is te magad, amikor nem kaptál munkaszerződést, illetve azzal, hogy nem maradtál kapcsolatban szabadságod ideje alatt a munkáltatóddal. Tisztában vagyok vele, hogy a gyermeknevelés minden energiádat lekötötte - tapasztalatból beszélek - de úgy gondolom, és ez csak személyes vélemény, nem jogi állásfoglalás, hogy ha az ember úgy megy el három év szabadságra, hogy vissza kívánna térni majdan a munkáltatójához, akkor nem árt vele kapcsolatban maradni, legalább informális szinten. Ezzel például elkerülhető lett volna az a helyzet, hogy utólag értesülsz a cég felszámolásáról.


Jogsértést követett el a munkáltatód a munkaviszonyod megszüntetése során, illetve természetesen azzal is, hogy nem tájékoztatott a felszámolás megindításáról - bár nyilván ezt azzal indokolhatná, hogy akkor már nem állt fenn a munkaviszonyod. Jogsértő volt továbbá az a magatartása, hogy nem adott át minden információt, iratot a felszámolóbiztosnak. Mindezekkel szemben a felszámolási eljárás során lehetett volna fellépni, bírság kiszabásával, vagy más módon - ez a felszámoló feladata lett volna, azaz szükség lett volna hozzá egy körültekintően eljáró felszámolóbiztosra is. Az ilyen pedig sajnos nagyon ritka, én a munkám során csak elvétve találkoztam lelkiismeretesen dolgozó felszámolóbiztossal - volt, aki célzott is rá, hogy amennyiben csak kevés jutalékra van kilátásuk egy felszámolt cégnél, nem nagyon törik magukat.


Sajnos mindezek alapján én sem látok sok esélyt arra, hogy a pénzedet megkapd, de talán érdemes még egy kört futni, egy levelet megér a dolog. Az illetékes állami foglalkoztatási szolgálat területi kirendeltségéhez tudsz fordulni levélben, itt kérheted, hogy nézzenek utána a munkaviszonyod megszűnésének, illetőleg annak, van-e valamiféle esély arra, hogy megkapd a pénzedet. Minden iratot mellékelj, ami a munkaviszonyoddal kapcsolatos, ezeket a felszámolóbiztostól is kérd el, illetve kérj el tőle minden információt a munkaviszonyod megszűnésének körülményeiről. Ha bebizonyosodik a felszámoló mulasztása, érdemes talán az ő felettesét is írásban értesíteni erről - ez a felszámoló cég ügyvezetője lesz.


A büntető feljelentésnek nem sok értelmét látom, nem hiszem, hogy ebben az esetben megállna a hitelezők előnyben részesítése, vagy a cég vagyonának kimentése, ha mégis, akkor sincs rá semmi garancia, hogy közelebb vezet a pénzedhez az eljárás.


Üdvözlettel,
Erynnis

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.comcímre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre küldheted!