Vagy munkát vállalsz, vagy tanulsz

Elvégeztem egy főiskolai szakot, de sajnos a nyelvvizsga hiánya miatt nem kaptam készhez a diplomám. Így állást sem kaptam azon a területen, pláne, hogy nem egy erős munkaerő piaci képesítés (bár ma Magyarországon mi az?). Na a lényeg, hogy kénytelen voltam munkát vállalni szükségterületen, hogy legalább a horribilis összegért kínált tanfolyamok egyikét el tudjam kezdeni, nem beszélve a nyelvvizsgadíjakról. Szóval termelésben helyezkedtem el, kulimunka 12 órában.

 

Összekapartam egy tanfolyam árát. Szombatonként történt mindez, egy olyan időszakban, mikor túlórákra kilátás sem volt akkor még. Majd egyszercsak jöttek, hogy szombatokat kellene vállalni. Közöltem, hogy nem tudok, mert tanfolyamra járok. Egyik alkalommal a műszakvezető egy éjszakás műszak ledolgozott 10 órája után hajnal 4-kor közli velem, hogy hétvégén jönnöm kell, nincs mese. Így fogalmazott: "se család, se zene (mert a hobbim), se iskola, el kell dönteni, miből élünk." Mondanom sem kell, azonnal felmondtam, pedig tudtam a következményeket.

 

A tanfolyamot egy Rigó utcai tanár vezette, aki számtalanszor közölte velünk, hogy aki hiányzik a tanfolyamról, az ne is számítson nyelvvizsgára. Szóval ott voltam két tűz között. Ami a lényeg, hogy vagy munkát vállalsz, vagy tanulsz, de ha nem dolgozol, oktatást finanszírozni szinte lehetetlen, a cégek, vállalkozások vezetői viszont nem kifejezetten tolerálják az ilyesmit. Szalag mellé is szívesen látnak az átlagnál értelmesebb embereket, mondanom sem kell, rengeteg diplomás fiatallal dolgoztam, akik a kis pénzükért gürcöltek perspektíva és reális jövőkép nélkül közvetítő cégen keresztül, akik úgy sápolják az embert, hogy épp csak annyit hagynak, amiből nem halsz éhen. Ez vidék, és ez ma Magyarország.

 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre küldheted!