A beteg gyerek problémája

Ez most nem egy konkrét történet, csak megpróbálom más nézőpontból is megvilágítani a kérdést. Kicsit talán túlmutat az oldal témáján, főleg a közepe felé úgy tűnhet, de majd visszakanyarodok.


A gyerekek az első kb. négy évben bizony sokat betegek. Ennek rengeteg oka van. Értetlenek még saját maguk egészségesen tartására (nem fújnak orrot, nem tudják rendesen megtörölni, mindent összenyalnak, nem tudják hogyan kell öltözni adott időben, stb.), ehhez még ott vannak a fertőző betegségek (bárányhimlő, mumpsz, stb.), meg az influenza-szezon, és a kedves kis calici vírusok.


Sajnos igen sok gyerek a bölcsőde-óvoda első teleit úgy tölti, hogy nagyjából három napot jár, három hetet meg beteg. A közösségben összeszedik az újabb és újabb kórokozókat. Miért? Mert a szülők kénytelenek a félig meggyógyult, még köhögő, esetleg folyó orrú gyereket visszavinni a közösségbe, mert nem maradhatnak otthon velük táppénzen, ha meg akarják őrizni a munkahelyüket. A félig meggyógyult, még gyenge immunrendszerű, és a betegségtől amúgy is legyengült gyerek meg hamarabb visszaesik. Eredmény? Egyszerre csak három/öt napot van otthon a gyerekkel a szülő, a hét-nyolc nap helyett, mire mi lesz az eredmény? Pár nap múlva újra táppénzre megy. A munkáltató csak azt hiszi, hogy nyer a szigorral, közben saját maga tehet arról, hogy így jár, de persze ezt is simán áthárítja a munkavállalóra.


Régen a beteg gyerekre például vigyázhatott a nagymama is (aki 55 évétől nyugdíjban volt). Manapság már a nagymamák is dolgoznak, mert felemelték a nyugdíjkorhatárt. Régen a gyerekek immunrendszere többek között azért is volt erősebb, mert ételt ettek műanyag, szintetikus ételnek látszó szemét helyett. A zöldség, amit ettek földben nőtt, és napon érett, nem pedig tápoldatban, és vegyszeren. A hús az hús volt, és nem volt telenyomva antibiotikummal és növekedési hormonnal. (Ez volt az a nagy kanyar, de vegyük vissza az irányt a munka világába!)


Manapság a termelékenység az első, és a profit. Nem baj, ha a termék csak kinézetre olyan, mintha érne valamit. A csirke akkor gazdaságos, ha három hónap alatt három hét alatt nő meg vághatóra. Hogy ez mennyire hasonlít a régi csirkehúsra? Semennyire. És kis helyen kell nőnie, hogy sok férjen el belőle. Mivel kis helyen nő, be kell nyugtatózni. Hogy gyorsan nőjön, kell neki növekedési hormont adni. Hogy mindig egyen, ezért állandóan nappali világosságban nem hagyják aludni őket. Folytassam? Bármelyik másik állattal, és a növényekkel is hasonló a helyzet. De éljen a termelékenység, mert az az isten!


A gyerekek sajnos sokat betegek, és egyre többet lesznek azok.

 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre küldheted!