Rabszolgamunka egy hajón

Sziasztok!


Én nem a saját, hanem az apukám történetét szeretném megosztani veletek.


Apukám felszolgáló, 50 éves, több mint 30 éve a szakmában. Üzletvezető-helyettesként dolgozott egy étteremben, ahol vezető váltás volt, mondanom sem kell vitték a saját slepjüket... (Az étterem azóta csődbe ment...) Szóval ott állt, munka nélkül. Ez pont az a szakma, ahol nem feltétlen a tapasztalat és az évek számítanak. Vagyis de, de nem a ledolgozott, hanem az, hogy hány éves vagy.


Kapott sok sok telefonszámot. Ezek közül az egyik egy közvetítő cégé volt, akik hajóra közvetítenek embereket. Két interjú, az egyik a cég vezetőségével. Jött a telefon, hogy állást ajánlanak neki az egyik hajóra. Kérték, fáradjon be szerződést aláírni. Azért az hozzá tartozik, hogy a közvetítésért elkértek 80.000 Ft-ot. Persze tudtuk, hogy ez gáz, de hát kellett a munka, így fizetett. Itt nem az a probléma, hogy a cég eltűnt, vagy nincs is munka. Munka az volt.... És ez az igazi történet.


Kivittük Linzbe a dokkhoz, hajóra szállt. Tudtuk, hogy az első néhány nap a pakolásé, takarításé lesz. Ezzel nem is volt semmi gond.


A hajó felvette az első utasokat. Itt jött a finomság. Reggel 5-kor ébresztő, hatkor reggeli. És indul a menet. Reggeliztetés, elpakolás. Már teríteni az ebédhez, ebéd, még ugye 4-kor nyüzsögnek a vendégek, de héttől már vacsora. Vacsora után még éjfélkor is ott ül a vendég.Szóval mire mindennel végeznek éjjel 2-3. Alszanak két órát, s kezdik elölről. Második nap már hőzöngenek az emberek, hogy ezt így nem lehet. Az ottani főnök közli, hogy hát de. Ez ilyen lesz 8 hónapig.


Úgyhogy 2 és fél nap után apu Passaunál leszállt a hajóról...
Nagy valószínűség szerint többen fogják követni példáját. Azt gondolom sokáig ezt nem lehet. Kissé problémás, hogy a cég több nemzet zászlaja alatt fut, de nemzetközi munkajogi pert fontolgatunk....


Több ember volt már hajón az ottaniak közül, de ilyen körülményeket még egyikük sem tapasztalt.
A hajótól egy életre elment a kedve...


Eszti

 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com