Aki dohányzik, ne dolgozzon?

Tisztelt Mt!

 

Több dolgot is érintő történetemet küldeném önöknek, ha gondolják, nyugodtan tegyék ki az oldalra. Állást keresek már lassan egy éve, sajnos eddig semmit nem sikerült találnom, pedig legalább 300 önéletrajzot elküldtem már az elmúlt közel egy év alatt. A legtöbbször annyira sem méltatnak, hogy válaszoljanak, interjúra pedig csak havonta kb. egyszer sikerül eljutnom, de legtöbbször annak sincs sok értelme, mert legalább 100-an jutunk egy állásra.


Legutóbb áprilisban jutottam el az interjús szakaszig. Egy kisebb cég keresett titkárnőt, angol középfokú nyelvtudással, illetve számítógép felhasználói ismeretekkel. Megpályáztam az állást, elküldtem a cv-met és csodák csodája még aznap felhívtak telefonon.Megbeszéltünk másnapra egy időpontot. Valahogy mindig lelkes vagyok, ha összejön egy interjú, most is reményekkel tele indultam el az interjúra.

 

Megérkeztem, sorra kerültem. Hárman ültek az irodában, ahova behívtak beszélgetni, de már amikor beléptem láttam, hogy nem áll jól a szénám. Leültem és alig kezdődött el a beszélgetés, máris vége volt az interjúnak, természetesen az állást nem kaptam meg. Ami érdekes nem ez, hanem az ok, illetve indok, a miért.Egy nálam néhány évvel fiatalabb (én 27 éves vagyok) leányzó vezette az interjút épp az önéletrajzomat nézegette. Miután bemutatkoztam és leültem máris a tárgyra tért. elmondta, hogy sajnos nem tudnak alkalmazni, mert az egyik közösségi oldalon megnézték a profilomat az interjú előtt és az egyik fényképemen látták, hogy dohányzok, ők pedig nem alkalmaznak olyan munkavállalókat, akik dohányoznak.


Kicsit meglepődtem, hogy így lemeóztak az interjú előtt. Valóban van egy olyan képem, amilyen cigi van a kezemben és tényleg dohányzom, de eddig még ilyen indokkal egyszer sem küldtek el korábban interjúról. Próbáltam meggyőzni a hölgyet, hogy nekem nem gond, ha nem gyújthatok rá a munkahelyemen és ha ezen múlik, azonnal leszokom a dohányzásról, de látszott, hogy feleslegesen mondom a magamét. Megköszönték, hogy megjelentem náluk és elküldtek.

 

A munkaadónak joga van eldönteni, hogy kit vesz fel, kit alkalmaz és kit nem, csak egy kicsit már unom, hogy mindig van valami ok, amiért éppen nem felelek meg az elvárásoknak. Arról nem is beszélve, hogy lassan a dohányosokat úgy üldözik, mint a középkorban a boszorkányokat. A másik, hogy elképesztőnek tartom, hogy lecsekkolják az embert a közösségi oldalakon, már ott tartok, hogy mindenhonnan törölni fogom magamat, hátha ez segít valamennyit.

 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com