Magyar-Magyar szótár álláskeresőknek, és kezdő szakembereknek

Kedves Blog!


Régi olvasója vagyok a blogotoknak, most álnéven írok (ennek több oka van amit nem részleteznék). Több hozzászólás és poszt alapján már több hete fogalmazódik bennem ez a hozzászólás.


--- És itt kezdődik a poszt maga

 

Kedves Álláskeresők és kezdő szakemberek!

 

Röviden pár szót "magamról" mérnök vagyok, és már különböző méretű (3 fős BT-től, a 300 fős multiig) cégeknél dolgoztam már, gyakran én voltam/vagyok az aki a "HR"-el kerestük az új munkavállalót, illetve a kezdőket betanítottam, tanítom.

 

Előszőr néhány "értelmezés"


Ha azt látod az álláshírdetésben:


"x mérnököt keresünk, friss diplomával is". (x helyére villamos, gépész stb. értendő) Ez pontosan azt jelenti ami le van írva, tehát nem technikust, nem olyat keresünk aki "most éppen megbuktam, de jövőre ha minden jól alakul lesz diplomám", továbbá ha x=villamos akkor a gépész nem jó és fordítva... Ebben a mondatban "kis elemzés után" a kulcsszavak: x mérnök, és az, hogy ha friss diplomád van akkor is jelentkezhetsz. De az első feltétel, hogy mérnök legyél.


"B kategóriás jogosítvány". Ez is pontosan azt jelenti ami le van írva, tehát az álláshoz szükséges, hogy legyen jogosítványod. A "talán majd jövőre elkezdem" nem megfelelő válasz. Szintén nem megfelelő a "van de, fél évre bevonták mert részegen vezettem / gyorshajtottam stb." szintén nem jó válasz.


"Szakmai angol megértése". Ez nem azt jelenti, hogy képes vagy az alábbi párbeszéd lefolytatására:
- Who was the first president of the USA?
- Yes, she was.
- What is the highest point in Hungary?
- Ohh... I thinks, this is a black cat.


Nem nem az ilyenre vagyok kiváncsi. Ez azt jelenti, hogy adok egy angol nyelvű dokumentációt vagy szabványt és a kérdésre amit azzal kapcsolatban felteszek tudnod kell válaszolni (általában hozzá teszem, hogy a válasz elég magyarul is).


"Önálló feladat megoldás". Ez már általában a próbaidő alatt derül ki. Hogy megvilágítsam egy mosógépszerelő példáján. Ez nem azt jelenti, hogyha kiküldünk "Világvégealsóra" Marinénihez aki a "Nekeresd utca 13-ban" lakik. Hogy onnan felhívod Bélát a mühelyfőnököt és a következő beszélgetés zajlik:


- Béla, itt Jóska
- Mi baj?
- Itt vagyok Marinéninél, folyik a mosógép, mit csináljak?
- Javítsd meg!
- De Béla, milyen az a mosógép?...
- Béla megvan, Mari néni megmutatta, ez tényleg folyik. Most mit csináljak?
- Zárd el a vizet....
- Jó de azt meg hol? Hívjam fel a vizeseket?
- Nem ott van a csap azt zárd el.
- Jó akkor csak tekerjem el? ... Már nem folyik - akkor kész vagyok?
- Nem nézd meg mi folyik?
- Mi folyna? hát a mosógép...
- Szedd szét és nézd meg hol folyik!
...


- Béla! megint Jóska vagyok, a műhelyben maradt a szerszámos láda, le tudod hozni utánam?


Egy ilyen után nem kell csodálkozni ha másnap megbeszéljük, hogy bocs de ez nem fog menni, erre való a próbaidő, holnap akár már ne is gyere...


"Csapat szellem, de problémákat önállóan is meg kell tudni oldani". Ez a kedvencem. Ez azt jelenti alapvetően közösen oldunk meg feladatokat (azaz van egy munka azt megcsinálja x, y, és z, mindenki egyeztet mindenkivel, de a saját részét mindenki egyedül oldja meg). Ez a gyakorlatban:
x: Főnök, elakadtam, nem tudom megoldani a problémát!
Főnök: x, akkor gyere be hozzám és megbeszéljük hátha tudunk valamit találni.
y: x várjál megnézem én is, majd utána menj a főnökhöz.
z: y várjál ez engem is érdekel...


Ezt követően a fél (ha nem az egész) műhely, iroda (stb.) áll x feje fölött és kb. 40-en próbálják kitalálni, hogy mi a megoldás, miközben a másik 39 ember nem halad a saját feladatával. Majd úgy egy nap hiába való fejvakargatás és tanácstalanul nézés után bejön hozzám és vázolja a problémát. Amire nem biztos, hogy azonnal lesz válasz, de legalább a másik 39 ember tudna haladni. Esetleg meg tudom mondani, hogy kit kell megkeresnie stb.


Szintén a probléma megoldáshoz ez nem azt jelenti, hogyha elakadsz valahol a feladatod elvégzésével utána két nap bámulod a monitort (jó esetben nem az indexet, a facebookot meg a youtubeot) és amikor rákérdezünk, hogy miért nincs még kész akkor ne az legyen a válasz, "hát főnök már 2 napja elakadtam,
és nem tudok továbblépni". Akkor azonnal szólni kell és nem megvárni amíg lejár a határidő. Egyik csoporttársam mesélte diplomatalálkozón, hogy náluk volt olyan gyakornok aki nem mert szólni, hogy ő nem tudja elolvasni a ciril betűket, és kb. két hét után derült ki, hogy két hétig azért nem csinált semmit mert ami tervet kapott azon a feliratok ciril betűsek voltak de "nem mertem szólni, hogy ne tartsalak fel!". Igen ilyenkor azonnal szólunk, hogy ez van.


Ha sikerül értelmezni az álláshirdetés egyes pontjait akkor nézd meg, hogy mennyire felelsz meg az elvárásoknak. Még valamikor az Internet elterjedésének elején (1998 körül) jelent meg álláshirdetés "Internet technológiában jártas szakembert keresünk, hálózat üzemeltetésre" hirdetésre jelentkező: "van otthon számítógépem és sokat szoktam szörfölni a neten.". Nem ez nem megfelelő.


Villamosmérnököt kerestünk, erősáramú és KÖF területre. Jelentkező: "én ugyan villamosmérnök vagyok, de mikroelektronikával foglalkoztam és csak 5V-ig, az probléma?". Nem, nem probléma... Végülis az 5V és a 22 000V között nincs olyan nagy különbség. Szintén villamosmérnök (erősáram, KÖF) már próba idő. Elmegyünk trafóházat ellenőrizni, mire a csukott trafóház előtt közli, hogy ő itt fél és inkább beülne az autóba mielőtt kinyitom a trafóház ajtaját. Hogy mivan? Akkor nem féltél ember amikor
beadtad a pályázatot az állásra?


Ha egyáltalán nem érdekel az amire beadod a jelentkezésedet akkor ne jelentkezz. Kedvencem ebben a témában a színes szélesvásznú hétnyelven beszélő motivációs levél. Aztán amikor a konkrét területre érünk közli: "igen ezzel a területtel nem foglalkoztam mert nem érdekel!" Akkor msot mi van? Nem érdekel de érdekel?
Szintén motivációs levél (ennél nagyobb bullshitet még nem láttam, elbeszélgetnék azzal aki ezt kitalálta), minden jelentkezőnek elküldöm a cégbemutató kb. 4 oldalas
anyagot (ami amúgy a honlapunkon is fent van), hogy nézze meg és ha még mindig úgy gondolja akkor jelentkezzen. Innen kezdve a jelentkezők fele többé soha nem
jelentkezik. "Margit, Nooormáááááááális?" Mi alapján írt motivációs levelet?


Eljön az állásinterjú várt napja. Megbeszéljük 10:30-at. Dugóba kerülsz, 10:15 perckor vedd már fel a telefonod és telefonálj, hogy elnézést de dugóba kerültem, baleset
van stb. Hívott már minket a telephely ügyeletes pénteken este 7-kor, hogy főnök, itt van valami ember állásinterjúra jött csak kicsit késett mi legyen vele? (az illetővel
kedd 9:30 volt megbeszélve). Szintén nem jó úgy kezdeni az állásinterjút (másfél óra késés után) "helló, megjöttem, ki fog itt velem interjúzni?".


Állásinterjú:

 


- Jónapot kívánok x.y-vagyok a cég főmérnöke
- Jónapot kívánok Gipsz Jakab vagyok és jelentkeztem a állásra.
- Üljön le, olvasta a cégbemutatkozó anyagot amit elküldtünk? Kérdése van?
- Nem azt nem olvastam, én az állásra jöttem.
- Igen, de abban leírtuk, hogy pontosan mivel foglalkozik a cégünk, milyen jellegű munkák vannak, illetve a hirdetésben leírtuk milyen embert keresünk.
- Én csak a hirdetést olvastam, a többit nem tartottam fontosnak ("-1 pont kiosztva").
- Hol és mikor végzett?
- 198x z hónap 5-én születtem, van 2 gyerekem, P városban lakom, saját autóm van, most is azzal jöttem ("minderre nem vagyok kiváncsi, -1 pont kiosztva")
- Uram, ne haragudjon a kérdésre válaszoljon. Hol és mikor végzett?
- Igen, általános iskolába jártam S város 4-es számú általános iskola 8.b osztályába, osztályfőnököm Gáz Géza volt
- Uram, ne haragudjon, a felsőfokú végzettségére - diploma - vagyok kiváncsi, hol és mikor szerezte?
- Igen, utána elmentem Q város gimnáziumába, ott a 4.e-ben végeztem, Kiss István volt az osztályfőnököm ("lassan eljutunk a diplomáig...")
- Ekkor felvételiztem az E egyetemre de nem vettek fel, és elmentem a ...-ba krumplit sütni, itt ismertem meg ("és akkor még nem sejtettem, hogy ürgebőrbe vart
békaemberekkel fogok találkozni...")
- Igen, mikor és melyik egyetemen végzett?
- Utána onnan kiúgtak, mert a főnökasszonnyal nem jöttem ki jól, de végül egy másik helyen voltam pultos. És akkor felvettek az egyetemre, itt 3x megbuktam
mert köcsög volt a tanár, de végül majdnem elvégeztem.
- Jó de melyik ez az egyetem és mikor végzett?
- Nem utána átmentem egy másikra, és ott jövőre fogok végezni.
- Köszönöm Uram, nincs több kérdésem, a hirdetésben leírtuk, hogy diplomával keresünk embert.
- Igen de ha Z Tanárúr nem buktat meg akkor jövőre már lesz diplomám.

...


Állásinterjú 2.

 


- Csá megjöttem, Gipsz Jakab vagyok, hol itt a HR?
- Jónapot kivánok, x.y vagyok a cég főmérnöke
- Nem a HR-el fogok interjúzni?
- Nem, nálunk nincs külön HR, évente 1-2 embert veszünk fel, nem szükséges külön ember erre ("ez is le van írva a cégbemutatóban").
- Aha, pedig az jobb lenne.
- Miért gondolja, hogy jobb lenne?
- Hát mert azt úgy szokás. ("elmagyarázza nekem, hogy hogy szokás, nálunk meg így")
- Akkor térjünk rá a szakmai dolgokra, hol és mikor szerzett diplomát?
- Tavaly végeztem az F Főiskolán.
- Mi volt a szakdolgozatának a címe?
- Hú az most így nem jut eszembe, de a téma az volt, hogy ... ("legalább a téma nagyjából stimmel")
- Akkor meséljen róla részletesen, hogy mit írt benne?
- Hát ez most akkor védés? Vagy ez, hogy van?
- Mondom nem, de mivel egy éve végzett szakmai tapasztalata nem angyon van, feltételezem, hogy a diplomadolgozata legjobb tapasztalata. Kérem meséljen?
- Hát az úgy van, hogy... ("itt jön egy kis mellébeszélés")


Próba idő, első önálló feladat


- Főnök, nagyjából készvagyok, és majdnem jó is.
- De miért csak nagyjából van kész, és mit jelent, hogy majdnem jó is?
- Hát talán egy kettes alát érdemel.
- Nézd, itt nincs se kettes alá, se 0 főlé, se semmi. Itt vagy jó valami és kész van, vagy nincs kész és nem jó. Ha valamit nem tudsz megcsinálni akkor miért nem kérdezel?
- Hát úgy gondolom azért a kettes alá szint megvan nem?
- Nem olyan nincs, foglalkozzál még vele és amikor már te is úgy érzed, hogy kész és jó akkor gyere, de a határidő holnap délután, vagy ha elakadtál akkor kérdezz.


Egy gyakorló mérnök.

 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com