Burkolt munkaviszony

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 
 

Tisztelt ügyvéd úr/nő!

1951-es születésű, 60 éves férfi vagyok.
2006 óta vagyok egy cégnél alkalmazásban egy viszonylag alacsony bejelentett bérrel, amiről
munkaszerződésem is van. Nem ez az összjövedelmem, az állást csak úgy kaptam meg, hogy
a cégtulajdonos egy másik vállalkozásának a saját bt-m havonta számláz egy összeget, ügynöki jutalék cimén. Ezt rendesen leadóztam. "Természetesen" a másik vállalkozásnál nem végeztem érdemi munkát. Most mindkét cég bajban van, a tulajdonos a számlás rész megvonásával fenyeget.
Ha ebbe nem megyek bele, kilátásba helyezte a felmondást.
Mivel védett korban vagyok, szeretném tudni, milyen esélyem van arra, hogy munkaügyi
per után a számlázott összeget is figyelembe vegyék az esetleges végkielégítés megállapításánál?

Ez a számlázásos megoldás burkolt munkaviszonynak minősül, ami két következménnyel jár:
1. Ugyanúgy munkaviszonynak tekintendő, tehát ugyanúgy kell elbírálni azt egy esetleges perben és természetesen jár utána végkielégítés is.
2. A burkolt foglalkoztatás miatt megfizetni elmulasztott adókat, járulékokat (és bírságot is) mindkét félnek ki kell fizetnie. Ebben az esetben természetesen a munkavállalókkal elnézőbb az apeh - főleg, ha nincs is túl nagy adóhiány náluk - egy önrevízióval általában lehet orvosolni a dolgokat és a bírság tekintetében is nagyon méltányosan járnak el.

Ön tehát nem járhat rosszul egy per esetén (max némi kis bírságra számíthat, de szerintem nem nagy összegre, legalábbis nincs arányban azzal, amit nyerne a per során), munkáltatója viszont annál inkább, talán érdemes ezt a tényt is a figyelmébe ajánlani, a burkolt munkaviszonynál ugyanis a foglalkoztatóval már korántsem olyan kegyesek a hatóságok.

Üdv,
Erynnis