Ébresztő emberek! Változik a munkaerőpiac!

 

Csatlakozzon a Civilek a Munkahelyi Terror ellen Közhasznú Egyesülethez! További részletekért kattintson IDE!

 

Szia! ez nem igazán munkahelyi terrorról szól, csak tanulságul írtam, hátha kiteszitek és elgondolkodnak az emberek.

Veronika

 

Ébresztő emberek! Változik a munkaerő-piac hahó!Egyre több a munkanélküliek száma hazánkban - ezt nem lehet nem észrevenni- , akkor sem, ha statisztikai adatokkal szépítgetjük a fájó valóságot. Már csak 90 nap a regisztrált álláskeresés maximális ideje, ezután - bár maradhat valaki regisztrált - már nem jár az álláskeresési segély. Ellenben jár 22800 Ft. (foglalkozás helyettesítő támogatás-FHT) vagy közmunka napi 8 órában nettó 47000-ért. Lehet keseregni, de ettől nem lesz munkahely. És ezekből az összegekből nem lehet megélni, bármilyen párti politikus is állítja ezt.

 


Bizonyára egyre többen vettétek észre, hogy kevesebb az álláshirdetés és január óta egyre kevesebb az interjúk száma.
Mi ennek az oka?


Egyre emelkedik a nyugdíjkorhatár (már nem 55, hanem 65 év, a szolgálati nyugdíjasok is jönnek vissza a munka világába), egyre több ember van a munkaerő-piacon, viszont egyre kevesebb a munkahely. A mezőgazdaságot és az ipart is sikerült frankón hazavágni 1989 óta folyamatosan. Mivel nem nagyon van mezőgazdaság, így az ahhoz kapcsolódó ipar is megszűnt létezni: konzervgyárak, húsgyárak, cukoripar, malomipar, tejüzem, vagy nincsenek, vagy minimális számúak az országban. A textil-és bőriparról, nehéziparról, bányákról már nem is teszek említést. Mivel nincs gyár, nem kellenek kétkezi munkások, de a hozzájuk kapcsolódó irodisták sem.


Mo. nem kifejezetten turistaország, a balatoni szezon 2 hónaposra zsugorodott és a régi NDK-s invázió is megszűnt. Budapesten is nyögnek a szállodák a kihasználatlanság miatt, a falusi turizmus se lendült fel igazán. Ferihegy-1, Malév kaputt.


Mindenki szolgáltatásból akar megélni, azaz a szolgáltatást akar eladni: műkörmös, fodrász, biztosítási ügynök, illetve csak eladni akar: kereskedők, boltok, benzinkutak..stb. Már kurva is egyre több van, egyre csökkentik a tarifájukat (juszt se mondom meg mennyi az annyi és mennyi volt, mindenki nézzen utána, akit érdekel).
Csak lassan már nem lesz vevő, aki a szolgáltatásokat meg tudja fizetni. És robban a bomba.


Azt mondják van munka, csak keresni kell. Van is! Hördüljön fel mindenki. Én is ezt mondom. Milyenek? Alkalmi, pl. feláshatod a szomszéd kertjét 1000 Ft-ért, de ezen munkákra jellemzők, hogy szezonálisak, feketék-szürkék és nem számítható belőlük rendszeres jövedelem, élet ezekre nem alapozható.
És vannak munkák mindenhol! Igen! Minden gyárban, üzemben, vállalatnál, közigazgatásban. Csak egy baj van velük: MUNKA van, ember is KÉNE, csak épp nincs létszámkeret és pénz hozzá. Ennek folyománya, hogy egy ott dolgozó (és még szerencsés, hogy dolgozik) ember 5 másik helyett húzza az igát, túlórázik. (a túlórát ki nem fizetik, viszont cserébe’ le se lehet csúsztatni, szabi, betegszabi nuku, fizetés rezsire, kajára elég).


Ennek folyománya, hogy aki munkanélküli, az is kikészül idegileg és az is, aki 5 másik helyett vonja az igát, mert időnap előtt kap majd agyvérzést/rákot/infarktust, de nem baj, mert az új Mt. szerint már táppénz alatt is ki lehet rúgni valakit. De ez sem baj, mert így legalább újra csökkenni fog az átlagéletkor (szabályozza magát szépen a folyamat) és így nyugdíjat se kell majd fizetni. Úgyse lesz miből. Munkahelyről a temetőbe.


De nem sajnálom azt, aki túlórázik. Mert nem kell elfogadni. Ha egy ember ellenáll, akkor azt kirúgják, de ha az 1500 fős vállalatnál 1450 ember mond nemet, akkor nem tudnak mit csinálni. Úgy kell nekünk, megalkuvók vagyunk nem lázadunk: elfogadjuk, hogy


- kamu, adathalász álláshirdetésekkel van tele a net,
- hazudnak a munkáltatók is (asszisztensi állásról kiderül, hogy MLM-es meló)
- nem írnak vissza a hirdető cégek,
- ha van is interjú: 1 kör, 2 kör, 5 kör, ökör…(az is aki vállalja), utána sem szokás a visszajelzés,
- nincs benne a bér, a munka helyszíne a hirdetésben,
- diszkriminálnak minket (pályakezdő nem kell, kisgyerekes nem kell, szingli nő nem kell, mert úgyis elmegy szülni, 35 felett nő, 45 felett férfi nem kell, beteg nem kell….stb)


Azt mondják öregszik a társadalom, és a stresszel párhuzamosan egyre több ember lesz beteg (az onkológiák 30-40 évesekkel vannak tele). A jövőben orvosokra, ápolókra, eügyi szakasszisztensekre, gyógyszerészekre, hospice ápolókra, temetkezési vállalkozókra lesz szükség. Persze marad a mérnökök, IT-sek iránti kereslet is, meg nyilván egy-egy szolgáltatás is marad, de nem hazugság, amikor azt mondják vége a jóléti társadalomnak, nemcsak itthon, de az EU-ban, USA-ban is. Jó lenne felébredni. Nem lesz jobb, kormány jöhet, mehet…ez egy új trend lesz sajnos. Ideje felébredni. A vekker lassan csörögni fog.