Szívatják a megváltozott munkaképességűeket

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre

 

Tisztelt Blog! 

 

2009.09.01-2012.02.29. között dolgoztam egy bőrdíszműves üzemben alkalmazottként. Nagyon bántam elfogtam ezt a munkahelyet majdnem 1 éves pálya kezdő munka nélküliként 26 éves fejjel. 4 órás állásban dolgoztam.  Volt olyan direkt akkor adtak a szabászaton közepes erősségű fizikai munkát a volt munka társaimnak amikor legnagyobb hideg volt télen folyamatosan résnyire nyitva volt az ablak szinte fáztam rendesen ősztől-télig a műhelyben. Amint be érkezett a nagyfőnököm a műhelyben rögtön zárva volt az ablak teljesen. Kaptam olyan beszólást az egyik csoport vezetőmtől fázok akkor vegyek fel téli kabátot a műhelyben és abban dolgozzak.

 borozes_1_957_20101018123119_217.jpg

 Egyszer olyan munkát kaptam ami a képességem határát súrolta szemüveg toknak a belső részét kellett ragasztanom és a külső oldalának a széleit behajtva kellett a bélésre ragasztanom. Cementes ragasztó gyorsan száradt keveset kentem be akkor szinte nem ragaszd oda rendesen külső oldalnak a széle a bélés széléhez. Sokat kentem be akkor átázót a bélés. Emiatt megkaptam a szívatást ecetes ollóval lehet tisztítani.  Elbocsájtásom előtt 10 hónappal szinte 16 hetente egyszer kaptam munkát ami 5 munkanapra volt csupán elegendő legjobb esetben 10 munkanapig számomra a munka mennyisége. Utáltam ott lenni azon a munka helyen....

 

Volt olyan leveket kellett borítékolnom Orbán Viktor Miniszterelnök úr leveleit és nem fizették ki nekem a kötelező 10 munkanapig tartó heti 30 órás műszakot helyette annyit munkabért kaptam mintha soha dolgoztam volna túlórában. Túlóra díj megfizetése helyett kijelöltek számomra 2 napos kényszer szabadságot és a volt munka társaimnak is.  Több mint 6 hónapos munka viszonyomkor el meg kellett hoznom egy döntést továbbra is szerettem volna maradni a munka helyen vagy elbocsájtottak volna, ha nem vállaltam volna el 8:00-12:00 órás műszak helyett 6:00-10:00 órás műszakot. Nem érdekelte a munkáltatómat mennyire vagyok lakom messze a munka helyemtől.  Mozgásterük alig volt és van az ott dolgozóknak: egy keskeny közlekedő van a tűződében szinte nehéz kikerülni vagy megelőzni az előttünk járókat. Zaj védelmi előírásnak nem felel meg a műhely. Világító test közvetlenül az ülő dolgozók szemébe éppen nem süt. Míg kint a műhelyben lévő ablaktalan folyosón szinte sötét volt nem volt világítás szinte fél homály volt.  Nem volt lehetőségük az ott dolgozóknak arra 4 óra helyett legalább 6 órában dolgozhassanak hallottam érzékeltem olyan esettet amikor a 6 órás alkalmazottakat le csökkentették 4 órás műszakban. És soha nem kaptam étkezési utalványt sem. És még a volt munkatársaim sem kaptam ott szintén semmit. Sajnos Garantált bérminimumért meg Minimálbérért dolgoznak ott. 2 csoportba vannak osztva az alkalmazottak azért legyen férőhely a műhelyben ezért nem lehet 4 óránál tovább dolgozni.

 

 Amikor el lettem küldve még az indokát sem közölte velem a munkáltatom annyit közölt nekem nem áll módjába meghosszabbítani a munkaszerződésemet. És Munkaügyi osztályon már mint az Irodában tudtam meg be sem jelentette a főnököm azt el lettem küldve határozót idejű szerződés után szinte teljesen ki borultak ott az osztályon.   Nem javaslom ezt a munkahelyet egy megváltozót munkaképességűeknek sem.