Több ezer biztonsági őr dolgozik embertelen körülmények között

Tíz éve elmúlt,hogy úgy gondoltam biztonsági őrként keresem meg a kenyérre  valót a családomnak és magamnak. Egy évtized alatt két felső kategóriás fővárosi irodaházban dolgoztam. Az első évek jól teltek.Elég jól lehetett keresni és előre is lehetett lépni a ranglétrán.Ami viszont az utóbbi öt-hat évben történik az katasztrofális! A fizetésem kevesebb mint amivel tíz évvel ezelőtt felvettek.Fizetett szabadság nincs ezért  nem tudom kipihenni magam évek óta.Pedig havi 240 óra a minimum amit ledolgozok.Az egészségem persze megsínyli.Sorban jönnek elő a nyavalyák,de ezzel sem tudok mit kezdeni mert,betegállomány sincs.Egyszer nem tudtam dolgozni egy hónapig mert,kórházba kerültem.Arra  a hónapra egy fillért sem kaptam.

 biztonsagior.jpg

Pedig rendesen leadtam a szükséges papírokat.Mikor bementem a Tb-hez ők nem is tudtak az egészről semmit.Másolatokat kellett beadnom a kórházi és táppénzes papírokból és ígérték kivizsgálják az ügyet. Ez négy éve volt.Se kivizsgálás sem kifizetés nem volt. ja majd elfelejtettem amikor vittem a papírokat a hivatalba megkértem az ügyintézőt nézze már meg,hogy egyáltalán fizetnek-e utánam járulékot? Egy olyan cég nevét mondta ami már akkor két éve nem is létezett. Amikor ezt jeleztem neki azt válaszolta ne törődjek vele a lényeg,hogy a rendszer szerint jogosult vagyok az ellátásra. Mostanában meg az lett a divat,hogy két havonta másik céghez jelentenek be,de úgy,hogy az ügyfél kaput nézve tudom meg. Járulékokat nem fizetnek.Jeleztük ezeket a problémákat mi már a kamara a szakszervezet felé ,de még csak válaszra sem méltattak.Irigykedve nézem az olyan szakmákat akik már akkor is utcára vonulnak ha a béremelésük nem követi az inflációt! Idén két munkatársam az adóhatósággal csináltatta meg a bevallását.

 

Kijött,hogy tavaly egy hónapot voltak bejelentve. Jelezték a NAV-nak,hogy itt gáz van,de semmi sem történt. Én magam már megkerestem a Belügyminisztériumot is ,de mintha meg sem tettem volna. Senkit nem érdekel,hogy mi történik ebben a szakmában. Közben pedig elvárják a tökéletes munkavégzést. Szó szerint milliárdos értékekért kell felelnünk a nap 24 órájában nem beszélve az ember életekről.Az emberekben az a kép él rólunk,hogy nagydarab,kopasz emberek állnak a szórakozóhelyek ajtajában és eljátsszák a Rambo-t. Pedig ma már egy vagyonőrnek érteni kell a tűzvédelemhez a felvonókhoz a riasztó rendszerekhez a hűtő-fűtő berendezésekhez és nem utolsó sorban az emberi lélektanhoz. Mindezt havi 240 órában szabadság,fizetett ünnep és mindenféle pótlékok nélkül. Nappal és éjjel,hétvégén vagy épp karácsonykor. 105 ezer forintért amit még örülhetsz ha megkapsz. Sok mindent tudnék még írni,de már így is sok lesz a panaszból.Ebben az egészben az a legrosszabb,hogy ez nem az én problémám.

 

Nagy kockázatot nem vállalok ha azt mondom több ezer biztonsági és vagyonőr dolgozik így. Nyilván felmerül a kérdés ,hogy miért nem lépek ki? Sajnos a válasz is egyszerű azért mert, a semminél ez is több. Vidéki vagyok és sok ismerősöm évek óta nem kap semmilyen munkát. Még a végén kiderül,hogy szerencsés vagyok?