Terrorizálják a dolgozókat

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

 

A nevem R. (kérem bizalmasan kezelni) és el akarok mesélni valamit.


Tudják én egy gyorsétteremben dolgozom, konkréten a keszthelyi M-ban. Kezdeném a történetemet az egyik vezető beosztású kollégámmal, K. I.. Aki terrorizálja a dolgozókat különféle trágár megjegyzésekkel, lelki atrocitásokkal ("Takarodj innen!", "Fogd be a pofádat!"....stb), hanem felelőtlen módon éjszaka ott haggya az étteremben egyedül őket. Itt jegyezném meg, hogy éjszaka hárman vagyunk vezetővel együtt, pénteken és szombaton négyen. Ő úgy érzi, hogy ha elfogy a cigije, akkor haza mehet tölteni magának, mert két percre lakik a munkahelyétől. Továbbá nehezíti a munkánkat azzal, hogy (mivel nincs takarító személyzetünk, mi takarítunk) folyamatosan szemetel szándékosan (leginkább ott, ahol már feltakarítottunk), a dobozokat a folyosóra dobálja, és nem az arra kijelölt módon és helyre teszi (erről képem is van). A dolog érdekessége, hogy az étteremvezetővel, amikor tudatuk a dolgot, egy elbeszélgetés volt és nem volt nagy változás. Van olyan vezető, aki például rendszeresen az arcomba böfög.

A legnagyobb kedvencem az elszámolatlan túlóra. Amikor éjszakásnak tettek azzal kezdték, hogy "Amíg nem végzel, nem mész haza."

stock_teen_burger.jpg

Ezt egy dolgozói gyűlésen tudatuk a tulajjal (franchise-ban működünk), aki jelezte, hogy ezt nem szeretné, ha folytatná a vezetőség. Egy ideig tudomásul is vették, de aztán... 2016. 09. 30.-án 3-an voltunk ez egy pénteki nap volt. Nem végeztünk a nagy forgalom miatt reggel hatra. Negyed órát pluszban maradnunk kellett. Amikor megkérdeztem az első számú étteremvezető helyettest (D. V.), hogy "Ezt ki fogja elszámolni túlórába?", azt a választ kaptam, hogy "Senki. És megvonjuk a cigi szünetedet is." Elismerem az nem jár, hanem adható, de ez milyen, hogy egy teljesen jogos kérdést feltettem és ezt kapom vissza. Persze, mondhatják, hogy "negyed óra semmi", de sok negyed óra sok munkaórát tesz ki. A számat pedig tartanom kell, mert különben áttesznek másik műszakba, amit nem szeretnék. Egyébként minden látszik a kamera felvételeken. Van egy 10 hónapos gyerekem és egy mennyasszonyom. Elég nehéz ígyis, hát még ha kevesebbet kapnék...!
Egyébként imádom, hogy még a munkavédelmi törvényt sem tartatják be.

Van nálunk egy munkafolyamat. A filterezés. Ez abból áll, hogy az olajsütő kádakból leengedjük az olajat, áttisztítjuk a kádat, majd visszaengedjük az olajat. Kivéve, ha cserélni kell. Ehhez elvileg hordani kéne filterező kesztyűt, köpenyt és maszkot. Vannak, akik minden nélkül csinálják. Még vezető is.
Az egészséges munkakörnyezetről, csak annyit, hogy nem rég egy egér rágta szét az egyik tálca zsömlét és olyan kellemes feladatokat is bíznak ránk, mint például lefolyo tisztítás, minden védőfelszerelés (akár gumikesztyű) nélkül.

Hogy őszinte legyek a tulaj erről semmit nem tud. Mert ugye neki mindig csak a szépet és jót mondják el.