Eszedbe ne jusson vagyonőrnek menni

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

Tisztelt munkahelyi (t)error!

 A következő szakmával kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani: 2017. augusztus 03-tól október 31-ig a XXII. kerületi bevásárlóközpontban található cápás állatkertben dolgoztam vagyonőrként. Erre a helyre már korábban is behívtak esetenként helyettesítésre a korábbi munkahelyemről szabadnapjaimon. Mivel ott a munkaviszonyomat felmondtam, mert nem biztosították számunkra a megfelelő- és biztonságos munkavégzés körülményeit, ezért helyezkedtem el végleg.

 Mivel a jövedelmemet mindig készpénzben kaptam meg, a munkáltató pontos nevét nem ismertem, ezért amikor odaadták a munkaszerződést aláírásra, azon a munkáltató neve helyén a C. Hungary Kft. név szerepelt. A munkaszerződés nagyon rossz volt, mert abban pl. az állt, hogy nekem csak napi 2 órát kell majd dolgoznom, havi bruttó 42.500 Ft jövedelem ellenében! Ennek ellenére napi 9 órát kellett szolgálatban töltenem, esetenként 10-et, ha a területi vezető megkért, hogy maradjak benn helyette (10:00-tól 20:00-ig). A 3 hónapos próbaidő alatt senki semmilyen kifogást nem közölt velem a személyemmel, vagy a munkámmal kapcsolatban.

503866044.jpg

Október 31-én azonban közölte velem a területi vezető, hogy "holnap már ne gyere dolgozni, mert téged ki kell rúgnom!" A kiléptetésemről azonban írásos anyagot nem kaptam és a mai papig nem fizették ki a munkabér különbözeteket sem, amelynek összege a részletes számfejtésem alapján 493.763,- Ft (!), melynek összegét az illetékes ügyvezető elfogadott. A különös az egészben még az volt, hogy nem a hatóság által kiadott vagyonőri kitűzőt kellett hordanom, hanem az L. Projekt Kft. névvel ellátottat. Amikor megkérdeztem a titkárságán, hogy kivel kötöttek szerződést a vagyonvédelemmel kapcsolatban, akkor a Titkárnő közölte, hogy az L-el és nem a C-vel, arról ő még csak nem is hallott.

 Kiderült, hogy a munkaviszonyomat azért mondták fel, mert az L felmondta a szerződését december 1-jével az állatkerttel. Számomra azonban az volt a felháborító, hogy a vagyonőr munkatársaimnak megengedték, hogy december 1-ig még ott dolgozzanak, de nekem már nem! Ezután kerestem fel a Kományhivatal III. kerületi Munkaügyi Felügyelőségét, hogy az ügyben segítséget kérhessek. Itt derült ki, hogy a C. Kft. az L. Kft. alvállalkozója és akkor, november 14-én, még mindig a C. állományában voltam.

 Az ügy tisztázása érdekében a C-vel nem lehetett felvenni a kapcsolatot, mert a tartózkodási helyük ismeretlen a legutóbbi, XVIII. Gyömrő-i úti címükről is már 1 éve ismeretlen helyre költöztek és ott még a levélpostai küldeményeiket sem keresik. Az L pedig az e-mail címemet a szűrt címek közé helyezte, ezért írni sem tudok nekik. A Munkaügyi Felügyelőségen közölték velem, hogy forduljak a Munkaügyi Bírósághoz, mert ebben az ügyben csak ők jogosultak továbblépni. Meg is tenném, de attól tartok, hogy mire az ügyben tárgyalásra, illetve ítélethozatalra kerülne sor, az még 2018. áprilisáig is elhúzódna. Jelenleg egy szeretetotthonban kell laknom, mert a főbérleti lakásomból jogellenesen kilakoltattak. Itt is fizetni kell lakbért, de mivel állást még nem sikerült találnom, a következő havit, ha addig nem utalják át a fent nevezett összeget, már nem tudom kiegyenlíteni és akkor 3 napon belül el kell hagynom ezt az otthont, vagyis kilakoltatnak. Mivel már hozzátartozóim nem élnek, sehová nem tudnék menni lakni, csak az utcára, vagyis a jövedelem kifizetés elmulasztásával a megélhetésem kerülne veszélybe.

A kilépő papírjaim hiányában az aktív korúak ellátására vonatkozó kérelmemet sem tudom benyújtani. Egy polgári joggal foglalkozó Barátom közölte velem, hogy a munkáltató addig köteles munkabért fizetni számomra, amíg a felmondásomat írásban nem kapom meg tőlük, természetesen nem visszadátumozva! Az L. illetékesét már többször felhívtam telefonon és e-mail-t is küldtem a részére, a kötelezettségeinek mielőbbi teljesítése érdekében. Ő minden esetben ígéretet tett arra, hogy intézkedik az ügyben, de még semmi sem történt. A fentiekben leírtak alapján, a kérdésemet arra vonatkozóan, hogy mit lehetne, vagy kellene tenni az ügy mielőbbi rendezése érdekében, egy ügyvédi irodának is feltettem, de válasz a részükről sem érkezett!

 Üdvözlettel: Tamás

Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!