Az álláskeresés nehézségei Magyarországon

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

A saját tapasztalat oda vitt,  hogy írjak néhány sort a munkakeresés nehézségeiről. Ha valakinek megszűnik a munkahelye, vagy magától vált, igen furcsa helyzetbe kerülhet.

Ezt már szociális ügyintézőként is láttam. 

Sokan a hirdetéseket nem ismerik. Sokan a nethez se értenek. 

Így amikor már feketén ajánlanak nekik munkát, örülnek,  hogy valamit találtak. 

Aki szegény,  átlagos tudású, nem talál mást csak profession,  jobinfo, jobline vagy jofogas, workforce,  más hasonló állasgyűjtő portált vagy állásközvetítő oldalt.

Ezekben sok a hirdetés látszólag. Vannak országos szintű oldalak és vannak budapestiek. Van ahol egy címre futnak be a jelentkezések, vannak ahol evidens, hogy pár ember válogat és vannak ahol soha nem válaszolnak. Van amikor véletlen egy szóbeli meghallgatás történik.

Ez sok ember tapasztalata. Sokan több száz emailt küldenek el és semmi nem történik.  Így segélyre kerülnek és mivel alacsony az összeg,  könnyen rezsitartozást halmozhatnak fel. Ez egy nemzetközi probléma már eddigiek alapján az alábbiakkal. 

A munkaügyi központ tipikusan fizikai munkát gyűjt. Listában hetente. 

A munkaadók és munkavállalók is hibásak, egyébként sok szereplő. Se a szegény nem szól, pláne ha nem tudja, sőt lefelé süllyed, mert a minimum gondoskodó államot nem látják, sem az ügyintézők nem feltétlen hibásak, mert a vezetés menedzsment szinteken elakadtak.

Ez lehet ötlethiánya, megkapta a feladatokat és ellátja, lehet nem ismerik a lehetőséget,  nincs engedélye,  nem tanulta,  vezető nem támogatja,  elveszi,  támogatást nem gyakorlati oldal és szakértő kezdeményezi, lehet korrupciós pozíciószerzés mindebből,  miközben évekig semmi nem történik egyes hivatalra bontva. Amikor jön a felelősségre vonás, visszaüt az ügyintézőre. 

image_1.jpg

Jogi tempó,  látott elvárt minimum az nem megtartott. 

Európai felfogás szint az mintha néha nem is lenne.

Ez technika,  munkaviszony munkajoga,  állammenedzsment,  szociális minimum,  mely általános elvek eu Charta szinten, mégis a logika nem vezet automatikusan helyi fejlesztésbe. 

Én már hasonló levelekkel értem el Pénzügyminisztérium támogatta kapcsolódó levelekkel mintaprojekteket, eus támogatást.  Illetve a Novák Katalin államtitkársággal egy 70 központos családsegítés is létrejött. 

Ami még hiányzik,  konkrétan összegyűjteni főleg a regisztrált munkanélkülieknek való ajánlatokat. 

Hasonló technikai tudáshiányban az álláskereső portálfejlesztések segítése. A technika és infrastrukturális hatalmától és erejétől ami egy járási hivatal/vezető hatáskörébe tartozik sokkal több várható. 

Ennek történelmi okai is vannak,  illetve a képzések egyoldalúsága és komplex szemlélet hiányállapot máig nem teljesen átvett az európai menedzserektöl. 

Ezt külön tanítani érdemes. Ennek elvrendszere van. Ez önmagában egy projektet felismeréshez kell,  de szükséges hozzá a szociális tudás/hiány vizsgálata. 

Empátia is tanulható. Az ügyfelek szociopszichológiai helyzetének felismerése és segítése itt lép be. 

Ez is egy külön képzés. Ezek nincsenek így külön munka területre összegyűjtve az iskolákon túl gyakorlatias szemszögből. Noha mindenki tanulmányoz pénzügyet, pszichológiát,  szociális kérdéseket. Az egyetem jogi szöveg, tudományos felsorolása nem biztos, hogy beugrik egy helyzetben. Sok elvre és szabályra kell figyelni. Ezeknek egy hierachiája lenne, de nem sok olyan vezető van,  aki sajnos tapasztalatot tud átadni. Sok diplomával lehet betölteni egy hasonló kapcsolódó munkakört. Nagy a fluktuáció. Így sokszor egy fiatalabb vagy új kollégának a betanulás,  vagy a kollégák megismerése elvesz hónapokat pláne a politikai helyzete és a hivatalvezetés szokásai. 

/Az egy külön kérdés,  hogy miért kell politikához vagy szokáshoz alkalmazkodni vagy egy eus támogatás helybeni és alacsonyabb/ magasabb tudású személyek véleményétöl miért függetlenül csoportosan egyeztetés nélkül - bele nem szól, aki ott ül alapon magasról kerül elbírálásra,  eldöntésre. /

Vannak, akik belefáradnak az egyhelyben ülése, amely egészségügyi feltételként van megszabva. Noha minden munkakörben vannak kapcsolatteremtö,  médiával vagy más egyeztetö munkakörökhöz kötödö feladatok. Köteles vagyok szólni ekkor és akkor. 

Mai diplomások sajnos csoportjában hasonló szemlélettel indulnak, majd olvadnak be. Viszont 2020 elött már ezt a tendenciát jó lenne megállítani. 

Az egy helyen tartás kiváltása,  érték,  befektetett humán töke,  kártérítés lehetösége sokkal jelentösebbek a közigazgatásban. A magánszférától sokmindenben lehet tanulni. Munkatörvénykönyve sokmindenben kellene, hogy modernebb Európát kövesse.