40 évesen hajótöröttnek érzem magam a munka tengerében

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

Tisztelt Munkahelyi Terror!

Akinek nem inge, ne vegye magára. DE! Úgy gondolom, hogy jelenleg (évek óta) kishazánkban a fluktuáció erősen összefügg egyebek közt a betanítás hiányával is (sok más kedvezőtlen feltétellel együtt, munkavállalói oldalról nézve a problémát).

40 évesen egy ’hajótöröttnek’ érzem magam a munka tengerében, akármennyire is vagyok szorgalmas és kitartó, sajnos gondolatolvasói képességekkel és fotografikus memóriával nem ’áldott’ meg a természet. Ezek hiányában pedig sokszor kerülhet az ember kilátástalan, stresszes, szorongásos állapotba, ha magyar munkavállalónál szeretné megállni a helyét.

Vannak persze nagyon jól hangzó 3 napos betanítási programok bizonyos multiknál: ami nagyjából egy munkavédelmi és tűzvédelmi oktatást foglal magában, valamint általánosságban a cég működését és szipi-szupi eredményeit foglalja magában dögunalmas pps-ek vetítésével és egy burn outos kolléga monoton felolvasásával fűszerezve. De hogy a te adott, leendő munkakörödhöz segítséget nem nyújt, abban biztos lehetsz!

Persze vannak keményebb fokozatok is: ahol 3 hetes ’orientációs tréning’ címszó alatt az összes megfelelőségi tesztet kitöltetik veled, valamint kapsz egy nagyon átfogó termékismereti tréninget, de például a hétköznapokban használt program gyakorlati kezelését már egyáltalán nem mutatják meg.

shipwrecked.jpg

Aztán persze irány a mély víz, és csodálkoznak, hogy azok után, hogy részletesen elmagyarázták az embernek a fürdőnadrág viselését, az úszószemüveg használatának fontosságát, a papucs viselését, a víz hőfok meghatározását és az úszás örömét, mégsem tudunk úszni. 

Ki merem jelenteni az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogy a cégek és az ott ’betanításra’ kijelölt személyek az esetek 90%-ban képtelenek logikusan felépítve, érthetően, fokozatosan átadni a tudásukat. Aztán csodálkoznak, hogy fél éven belül a negyedik ember megy és jön egy adott munkakörbe mondjuk. De hogy magukba nézzenek, adj Isten változtassanak a nem működő módszereiken, vagy egyszerűbbé tennének egy-egy adott munkakört, na azt már nem!

Az ember pedig nem szívesen dolgozik úgy, hogy fél információkból él, semmi magyarázatot nem kap arra, hogy MIT MIÉRT kell mondjuk csinálni, lássuk be ez így nem működő képes. És mégsem változtatnak rajta, mert ez nekik így megéri biztos. Kifizetni a sok jutalékot egy-egy új ember után tök feleslegesen, hiszen potenciális munkaerő hogy válhatna bárkiből is, ha nincs idő a betanítására.

Megsúgok egy tényt, ha eddig ez nem lett volna egyértelmű Tisztelt Munkáltatók: senki sem úgy születik, hogy tudja, hogy a frédibénkikáefténél éppen Julika néni hogyan szokta a kenyeret rendelni hetente ötször! Minden munkakör speciális a maga módján, és időt és energiát KELL befektetni mindenbe az életben, amitől később hasznot és segítséget vársz!

Vegyétek az energiát és fáradtságot leírni a munkafolyamataitokat (érthetően, használhatóan egy kívülálló számára is – amit folyamatosan naprakésszé tesztek) vagy szánjatok kellő időt egy új ember betanítására (egy tanításra alkalmas személlyel!), mert különben az ördögi kör sosem fog bezárulni.  Ti folyamatosan munkaerőhiányban fogtok szenvedni, mi pedig addig toljuk a munkahelyi mobbingot, amíg egy normális munkáltatóhoz nem kerülünk!

Nem fogom magam rossz embernek tartani mások nemtörődömsége és hülyesége miatt. Mert nagyjából olyan ez az egész, mintha a 4 éves gyerekedet tartanád hülyének, amiért még mindig nem tudja bekötni a cipőfűzőjét, holott már egyszer elmondtad neki szóban és egy videót is mutattál már a cipőfűzésről.